שאלה בקשר לבעלות על קוד מקור

baruch1231

New member
שאלה בקשר לבעלות על קוד מקור

שלום רב, יש לי שאלה שחשובה לי מאד. אני עובד בחברת היי טק ובה פתחתי תוכנה מאפס. החברה החלה להשתמש בתוכנה ואני רוצה לקחת את הקוד שכתבתי וללכת לפתוח חברה משלי עם התוכנה הזאת. אני מבין שהתוכנה שייכת לחברה בה אני עובד משום שפתחתי את התוכנה במהלך עבודתי בחרה. מה אני צריך לעשות בכדי שאוכל לקחת את התוכנה מבלי שעננת הטביעה מצד החברה תהיה מעל ראשי. אני רוצה לציין כי לתוכנה אין רישום פטנטי. האם עלי לשנות את כל הקוד או רק חלק ממנו?? בקיצור איך אני יכול לקחת את הקוד מקור של התוכנה שפיתחתי?? בתודה מראש, ברוך.
 

sh a ch a r

New member
פיתוח כשכיר

ברירת המחדל של פיתוח שביצעת כשכיר הוא שהזכויות בקוד המקור שכתבת שייכות למעסיק שלך. אלא אם כתוב לך בחוזה אחרת, זה המצב. מבחינת זכויות יוצרים, אסור לך לקחת שום דבר מקוד המקור לחברה החדשה שלך. מה שכן עשוי להיות לך מותר, מבחינת זכויות יוצרים, זה ללכת לחברה החדשה ולהתחיל לפתח מאפס. כל עוד אתה לא משתמש בקוד המקורי בשום צורה למעט הזכרון שלך, ובהנחה שהזכרון שלך לא מספיק טוב כדי שתייצר את אותה התוכנה, יש לך יכולת לטעון שמדובר בפיתוח מחדש ולא בהעתק. למה רק "עשוי"? בגלל שהתקדימים בנידון מדברים על הפרדות הרבה יותר חזקות. ייתכן (למרות שבעיני לא סביר) שאפילו אז יטענו נגדך. אני לא מאמין שתצליח לייצר עותק מספיק דומה למקור, בהנחה שלא תשתמש במקור בכלל במהלך הפיתוח החדש (אפילו לא לעיון), שיעבור את רף ה"יצירה הנגזרת", אבל בהחלט ייתכן שבית המשפט יחשוב אחרת. כמובן שמעבר לזכויות יוצרים יש גורמים אחרים שעלולים להגביל את מה שאתה מנסה לעשות. השניים שאני הייתי מוודא שאתה בסדר איתם הם איסור תחרות חוזי וסודיות. לגבי איסור התחרות - ייתכן וחתמת על חוזה עבודה עם המעסיק שלך שמכתיב לך שאסור לך להתחרות בו מייד כשאתה עוזב אותו. לא במאה אחוז ברור עד כמה סעיף כזה הוא חוקי, וכבר היו מקרים שבהם בית המשפט פשוט פסל אותו, אבל זה משהו שכדאי לבדוק. לגבי השני - בהחלט יתכן שהקוד שאתה רוצה לממש מחדש מוגן כסוד מסחרי. ככזה, אסור לך (הן מתוקף חובת הנאמנות של עובד למקום עבודתו, והן מתוקף הסכם סודיות שסביר להניח שחתמת עם המעסיק) להשתמש בידע ספציפי של המעסיק. הסודיות לא חלה על ידע מקצועי כללי, אבל בהחלט נשמע כאילו שמה שאתה רוצה לעשות בחברה החדשה שלך איננו נופל תחת הקטגוריה הזו. בקיצור לשאלתך - אתה לא יכול לקחת באופן חוקי את קוד המקור שפיתחת, וככל שתיקח פחות ממנו, כך יהיו חייך קלים יותר מול שופט במידה ואכן תרצה לפתח מוצר מתחרה. שחר אני לא עורך דין
 
הניתוח של שחר נכון

אמנם יש לי אפשרות לענות לך: "אסור לך לקחת את הקוד ללא רשות וברור שרשות כזאת, כנראה לא תקבל", אבל הייתי רוצה שגם תבין למה. אני אתן לך המחשה מסויימת של מה שאתה שואל. נניח שאתה היית נגר שכיר בנגריה. תוך כדי עבודתך כנגר, ייצרת מספר רהיטים ובגין עבודה זאת קיבלת משכורת ותנאים סוציאליים מסויימים. עכשיו אתה רוצה להתפטר ואתה רוצה לקחת איתך את הרהיטים שייצרת. איך זה נשמע לך? אולי בעוד שנה אתה תעסיק עובד ותשלם לו משכורת כדי שיכתוב עאבורך תוכנה. מה דעתך שלאחר ששילמת לו את המשכורת, הוא יקח את הקוד שתכנת עבורך, על חשבונך ויתחיל למכור רשיונות לתוכנה בה הבעלות תהיה שלך?
 
הדוגמא של הנגריה של דורון

היא דוגמא מצויינת שגם מסבירה מה ששחר אמר. אני דווקא מתייחס למה שמותר. מה שמותר לך "לקחת" זה הנסיון והיכולת המקצועית שלך שמשתפרים עם השנים. אם במהלך עבודתך למדת טכנולוגיות שמאפשרות פתרון בעיה מסויימת ואתה משתמש בידע שלך כדי לפתור אותה גם בהמשך, הרי כשזה הנסיון והיכולת התעסוקתית שלך אי אפשר לקחת את זה ממך. הבעיה העיקרית היא איפה עובר הגבול, וזה הכל שאלה עובדתית שלא באמת תוכל לדעת עד שתגיע לפני שופט. לכן ההמלצה היא להזהר.
 
למעלה