שאלה בקשר להשריית קטניות ובישול דגנים...

mk199090

New member
שאלה בקשר להשריית קטניות ובישול דגנים...

שלום לכולם :) אני כל כך שמח שיש פורום תזונה טבעונית...
אני טבעוני ממש טרי, וממש חדש בעולם המטבח עד עכשיו...
בבקשה שימו לב לכל התתי שאלות, מצטער על מספר השאלות, פשוט אני ממש חדש ואין לי מושג ואני מאוד רוצה להצליח באורך חיים החדש.

רציתי לשאול לגבי קטניות שקונים מהסופר *יבשות (חומוס, עדשים, קינואה, שעועית,אפונה, כוסמת)
מה מבין כל אילה צריך להשרות ליפני בישול?
כמה זמן צריך להשרות?
והכי חשוב, האם ניתן להשרות ואחרי שהקטניות התרכחו, להעביר אותם לכלי איחסון ללא המים ולאחסן במקרר\מקפיא? ולכמה זמן?
האם הקטניות מאבדות מהערך התזונתי בהקפאה?
הבנתי שחימום המיקרוגל הורס ערכים תזונתיים, זה נכון? מה השיטה שלכם לחימום מהיר?

לגבי דגנים *גם היבשים (חיטה מלאה,בורגול, גריסים)
האם צריך גם להשרות אותם?
איך הייתם משלבים את הדגנים בארוחה, כמזון עיקרי, או כתוסף?

ושאלה אחרונה, הבנתי שכדי לי לאכול דגנים בשילוב של קטניות כדי לקבל חלבון מלא, האם זה מספיק כדי לנהל אורך חיים מספק לגוף (מלבד ירקות, פירות)?

תודה רבה על הזמן והסבלנות :)
 
ברוך הבא

אגב, קינואה וכוסמת הן לא בדיוק קטניות, הייתי משייכת אותן יותר לקבוצת הדגנים (למרות שלא בטוחה לגבי קינואה, אבל כוסמת בוודאי היא יותר דגן מאשר קטנית).

את הקטניות הגדולות כמו חומוס או שעועית יש צורך להשרות לפני בישול. את שאר הקטניות כמו עדשים, אפונה ובכלל קטניות קטנות יותר לא חובה להשרות אך מומלץ מאוד מפני שזה מקל על העיכול... חומוס וכד' אני בדר"כ משרה ללילה.

בדר"כ אני משרה רק את הכמות שאני רוצה להשתמש בה אבל ידוע לי שבהחלט אפשר להכניס למקרר או למקפיא. לדעתי הן לא מאבדות מערכן התזונתי בדרך זו.
לגבי הבישול יש אומרים שלהיפך, בחלק מהקטניות הערכים התזונתיים דווקא יותר זמינים אחרי הבישול. (על כך יסבירו לך בטח עוד מעט יותר חכמים ממני בעניין..)

דגנים גם אין צורך להשרות אבל דגנים מלאים כמו אורז מלא, חיטה וכו' אולי כדאי להשרות כדי לקצר את זמן הבישול.
לא חובה לשלב דגנים וקטניות באותה ארוחה כדי לקבל חלבון מלא. מספיק לשלב אותן במהלך היום (כמובן בנוסף לפירות, ירקות, אגוזים ושקדים למיניהם וכו').
 

ladybug6

New member
היי, ברוך הבא!

כמו שנטע ענתה לך, את הקטניות הקשות צריך להשרות 12-24 שעות, ההשריה היא לא חובה אבל היא מקצרת את זמן הבישול, מקלה מאוד על העיכול ועוזרת להפוך חלק מהויטמינים/מינרלים שבקטניות ליותר זמינים.
עדשים אני לא משרה בדר"כ, אם כבר אני מנביטה אותן (אם כבר אז כבר..).
אין שום בעיה להשרות, לסנן ולהקפיא. לא כדאי להחזיק במקפיא הרבה זמן כי הן נוטות להתייבש/להתקשות אחרי כמה חודשים.
אפשר גם לבשל ולהקפיא אחרי הבישול, ואז כל פעם להפשיר כמות לפי כמה שבא לך.

מיקרוגל לא הורס ערכים תזונתיים. בישול באופן כללי הורס חלק מהויטמינים באוכל, אבל בשביל זה משלבים גם ירקות ופירות טריים.

דגנים - זה תלוי. בורגול למשל לא צריך לבשל, מספיק להשרות במים עד שמתרכך. אבל אפשר גם לבשל אם רוצים, זה לא פוגע בו.
אורז, חיטה, גריסים וכו' - אפשר להשרות אבל אין לזה סיבה או יתרון.
איך לשלב אותם בארוחה - זה תלוי בך ובטעם שלך, אני לא מסתכלת על ארוחות טבעוניות בצורה של "מנה עיקרית ותוספת" יותר כי זה פחות רלוונטי בתזונה כזו.. מבחינתי כל מרכיב בארוחה הוא חלק ממנה והקו המנחה היחיד הוא לאזן בין קבוצות המזון כדי לא להגיע למצב שאני אוכלת רק אורז/לחם לארוחת צהריים, עם 2 כפות סלט.. אלא שיהיו הרבה ירקות טריים/מבושלים, קטניות או משהו חלבוני אחר (טופו/סייטן), וכן הלאה. מבחינתי ארוחה מאוזנת יכולה להכיל מג'דרה (שיש בה חצי עדשים חצי אורז), ירקות צלויים וסלט קטן ליד. או סלט גדול שמכיל קוביות של ירקות חתוכים, עלים ירוקים, גרגרי חומוס/שעועית מבושלים או נבטוטי עדשים, ופרוסת לחם עם קצת טחינה ליד.
 

mk199090

New member
תודה רבה לכולם!

אקח את העצות לתשובת ליבי... תודה רבה רבה!
 
למעלה