שאלה בקשר לסברס

שאלה בקשר לסברס

אכלתי השבוע סברס מתוק וטעים (פרי הצבר) ופתאום חשבתי לעצמי, מדוע בעצם האבולוציה פיתחה צמח שיש לו פירות כל כך מתוקים וטעימים (כלומר מזמין בעלי חיים לאכול אותם) אך מצד שני הוא מגן על הפירות בעזרת מאות קוצים דוקרניים שמונעים להגיע לפרי, איזה הסבר יש לסתירה הזו ?

אני חושב שאותה שאלה נכונה גם לגבי אגוז הקוקוס, הפנים שלו מאד טעים, אך הקליפה הקשה (שעטופה בשכבת סיבים עבה) מקשה מאד על ההגעה לפרי....

מה ההסבר לזה ?

Thanks
 

squalus

New member
יש הרבה בעלי חיים שאוכלים את הסברס

ציפורים בעיקר, אך גם יונקים קטנים ושאר אוכלי פירות. הקוצים לא עוצרים בעדם.

בקוקוס זה סיפור שונה. הקוקוס, בניגוד לצבר, לא מסתמך על בעלי חיים להפצת זרעים. עיקר ההפצה של הפירות מתבצע ע"י ציפה על המים.
ה"בשר" של הקוקוס, שבני אדם אוכלים, הוא למעשה האנדוספרם של הזרע והוא לא מיועד לאכילה (מנקודת המבט של הקוקוס), אלא כמקור אנרגיה לזרע בעת ההתפתחות שלו לשתיל.
 

בשר אסד

New member
אבל לא הסברת...

לא הסברת למה הסברס יוצר הגנה מפני בעלי חיים.

אגב, לפחות בישראל, לא כל כך רואים בעלי חיים אוכלים את פירותיו כמו ציפורים (אני לא יודע על גמל, אין באיזור שלי)
 

deathcaster

New member
אולי באזור שלך לא...

אבל בכל האזורים בישראל שבהם ראיתי סברסים, ראיתי שהם נוקרו ע"י ציפורים.

גמלים? שאל כל בדואי והוא יאשר לך.
 

squalus

New member
הוא יוצר הגנה מפני בעלי החיים הלא מתאימים

להפצת הזרעים (או לפחות מנסה). לציפורים אין שום בעיה לנקר את הפרי מסביב לקוצים ולהפיץ את הזרעים למרחקים. בעל חיים שלא מתאים להפצת הזרעים, כמו צבי אולי, ירתע מהקוצים.
 

John the Savage

New member
בהרבה מקרים

צמחים יוצרים מנגנונים מעודדים בעלי חיים מסויימים לאכול את הפרי שלהם, אבל מרתיעים אחרים, בכדי להבטיח שבעלי החיים ה"נכונים" (כאלו שלא מעכלים את הזרעים ויהיו הכי יעילים בהפצתם) יהיו אלו שיאכלו את הפרי. כך לדוגמה החומר החריף בפלפל הצ'ילי (קפסאיצין) נועד להרתיע יונקים אבל כלל לא משפיע על ציפורים שאוכלות את הפרי ומפיצות את הזרעים.

לא בטוח באופן ספציפי אילו בעלי חיים הקוצים של הסברס נועדו להרתיע, אבל סביר שמדובר במנגנון שנוצר מסיבות דומות.
 

בשר אסד

New member
בתור מגדל לא מעט פלפל חריף...

לא אוכלים אותו ציפורים. הוא נשאר בלתי פגיע, כי גם חרקים, גם ציפורים ויצורים אחרים לא אוכלים אותו.
 

John the Savage

New member
אני לא מפקפק בניסיונך בגידול פלפלים חריפים

אבל זו עובדה ידועה שפלפלים חריפים בטבע מופצים על ידי ציפורים שאוכלים אותם. ראה לדוגמה כאן:
http://www.floridata.com/ref/c/caps_spp.cfm


In the wild, pepper seeds were dispersed by birds which ate the fruits with impunity. Unlike mammals, birds are immune to the effects of capsaicin, the ingredient that gives peppers their characteristic bite.


אגב, משתמשים גם בעובדה הזו שציפורים לא מרגישות חריף גם עבור אוכל לציפורים. בהרבה מקומות נוהגים לרסס את המזון לציפורים בתרסיס פלפל חריף בכדי למנוע מיונקים כדוגמת סנאים לגעת באוכל של הציפורים.
 

שמעלץ

New member
יש קוצים בגלל שהפירות מתוקים

השאלה היא האם הפרי הפך להיות מתוק מכיוון שזה עזר לתפוצה שלו, או בגלל סיבות אחרות. יכול להיות שהפרי מתוק בגלל סיבות שקשורות לביוכימיה הספציפית של הצמח ביחס לסביבה, ולא בגלל שהפרות המתוקים נבררו ע"י בעלי חיים, והקוצים באו כדי להגן על הפרות מאכילה.

כמו שענו מתחת- יכול להיות שקוצים מגבילים את סוג בעלי החיים שאוכלים את הפרי והופכים את הפצת הזרעים ליותר יעילה.

גם בנוגע לקוקוס: הפרי מתוק בגלל שאנחנו מרגישים שיש בו חומרי הזנה. אלו אותם חומרי הזנה שהצמח צריך- והוא לא ממש רוצה שיאכלו אותו...
הקליפה התפתחה כנראה בשביל לאפשר עמידות של הפרי (והזרע) בהפצה בזרמי ים.

(אפשר לומר את זה על כל האגוזים: אין לפרי 'אינטרס' שבעלי חיים יאהבו את האגוז, שהרי האגוז הוא בעצמו הזרע של הצמח העתידי. בעלי החיים מצידם אוהבים מאד את חומרי התשמורת שהעץ מפקיד בזרעים. לכן האגוזים מכוסים ע"י קליפה שמקשה על בעלי חיים לאכול את הזרע).
 
למעלה