שאלה בקשר לספיין

sivan120

New member
שאלה בקשר לספיין

קראתי שמספר הנוקליאונים-משמע הפרוטונים והאלקטרונים שבתוך הגרעין קובע, בין שאר הדברים, גם את הספין הכולל של הנוקליאונים:

1. אם מספר הפרוטונים ומספר הניטרונים הוא זוגי- אין ספין.
2. אם מספר הפרוטונים ומספר הניטרונים הוא אי-זוגיים- הספין יכול לקבל ערכים של 1,2,3.
3. אם מספר הנוקליאונים הוא אי-זוגי, הספין יכול לקבל ערכים של 0.5, 1.5, 2.5 וכדומה.

מה הכוונה אי-זוגיים ואי-זוגי והאם זה אכן נכון...ומה בדיוק אומר ספיין של 1.5, הרי ספיין זה סיבוב או תנועה, איך הוא יכול להיות 1.5?

ספין הוא תנע זוויתי

... ולא סיבוב. כן, אני יודע שבחיי היום-יום תנע זוויתי נובע רק מסיבוב, אבל אין זה הדין לגבי חלקיקים. אם את מנסה לתרגם את זה למונחי יום-יום זה אומר שחלקיק צריך להסתובב פעמיים סביב עצמו כדי להשלים סיבוב. הגיוני? לא. לכן לא מתרגמים את זה למונחים קלאסים. זה פשוט תנע זוויתי בילט-אין בחלקיק.

לחלקיקי חומר (או ליתר דיוק, לפרמיונים), יכול להיוות ספין 1/2+ או 1/2-. אם תקחי פרוטון בודד (מימן), תקבלי שלגרעין יש ספין כולל 1/2+ או -1/2-. אם תקחי שני פרוטונים (הליום), אחד מהם יהיה עם ספין 1/2+ ואחד יסתדר הפוך, עם ספין 1/2- ותקבלי ספין כולל 0. פרוטוןנים נוהגים לפי אותו הגיון. מכאן נובעים הכללים שנתת.

magal101

New member
כן, אבל ספין קשור לסיבוב בדרך כלשהי....

או לפחות לכיוון כי אחרת איך תסביר שהספין מכוון לכיוון אחד בהתאם לשדה חשמלי או מגנטי ואז הופך להיות מכוון לכיוון שני.

sivan120

New member
הבנתי את העניין כך:

במימן יש פרוטון אחד בלבד אז הספין הוא חצי ספין חיובי או שלילי (דרך אגב, מה ההבדלים? האם מדובר בכיוון?)

בהליום יש 2 פרוטונים ו-2 נייטרונים וכל אחד מבטל את השני ולכן יש ספין אפס.

בליתיום יש 3 פרוטונים ו-3 נייטרונים ואז אם כל 2 מבטלים 2 אחרים נשאר פרוטון ונייטרון עם חצי ספין ואז מדובר ב-1 או 2 או 3, מספר שלם.

רק לא הבנתי למה יכול להיות ספין של 2 או 3? או של 1.5 או 2.5- הרי גם כאשר מספר הנוקלאודים לא זוגי, נשארים רק פרוטון ונייטרון אחד שלא מבוטלים.

נראה לי שאת צודקת

בקשר לספין, חיובי ושלילי מציינים את הסימן של המומנט המגנטי. אם היינו מקבילים את זה לסיבוב, אז מדובר בכיוון סיבוב.
בקשר לגרעינים מורכבים, אני חושב שבגרעינים מספיק גדולים לא כל הנוקלאונים יסתדרו בזוגות ואז יהיה אפשר לקבל ספינים גדולים מ-1. אגב, למקרה שלא הבהרתי את עצמי קודם, זוגות נוצרים מחלקיקים זהים (שני פרוטונים או שני ניטרונים, לא זוג מעורב פרוטון-נייטרון).

sivan120

New member
יש דוגמה למשל ליסוד עם ספין מעל 1?

כמו כן, הספין הוא תכונה של חלקיק, לא של גרעין או אטום כי אני נתקלת במקומות שבהם אומרים על גרעין או על אטום שיש לו ספין (ואולי זה רק במקרה של גרעין אטום המימן שבו יש פרוטון אחד כשכנראה גורם לכל הגרעין ואז לכל האטום "להסתובב" או להיות מכוון לכיוון אחד?)

למשל קובלט-57

לגרעין שלו יש ספין של 7/2. ראי בהיפר-פיזיקה.
לגרעין יכול להיות ספין כולל שתלוי בחיבור הספינים של הנוקלאיונים שמרכיבים אותו, לפי הכללים שציינת למעלה. זה לא אומר שהוא מסתובב, בדיוק כמו שזה שלאלקטרון יש ספין לא אומר שהוא מסתובב.

sivan120

New member
ואם מסתכלים על ספין של אטום

אז אנחנו בעצם צריכים לחבר את הספינים שבגרעין האטום עם הספינים של האלקטרונים מסביב לגרעין על מנת
לקבל את הספין הכולל?

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
מקובל לדבר על ספין של גרעין

לכל יסוד ולכל איזוטופ של יסוד יש ספין גרעיני, פחות מקובל לדבר על ספין של אטום
ולהכניס את האלקטרונים לחישוב.
הספין הוא פונקציה של מספר הניטרונים (שמשתנה בין האיזוטופים) ושל הפרוטונים.

למעלה