שאלה בקשר לפרשנות של מתי לשיר

HaraRa

New member
שאלה בקשר לפרשנות של מתי לשיר

"אלוהים מרחם" שהופיע בדיסק של מאחורי הצלילים של 73'... הפרשנות של כספי וגרוניך לשיר...אני לא מבין אותה... יכול להיות שכדי להוכיח איזושהי רעננות/מרדנות/חדשנות מתי כספי ושלמה גרוניך הלחינו את השיר בצורה שנוגדת לגמרי את המשמעות של המילים? האמת היא שלא נראה לי שזה מה שהם עשו כי הרי לא מתאים להם לעשות משהו מאולץ ובכוח ולא כנה וחוץ מזה מצד שניהם ניכר חיבור אמיתי למילים של עמיחי בהרבה שירים, כך שלא מדובר באיזו פרודיה על שירי פלמ"ח מצד משוררי קום המדינה שכאלה... אז אם ככה באמת הפרשנות שלהם של השיר היא קופצנית וצינית ואירונית? כי אם כן, אני לא מבין איך, כי אני לא מצליח למצוא כיוון אירוני ציני בשיר...אם מישהו יוכל להאיר את עיניי איך המילים מצדיקות את המנגינה שהולחנה להן, אשמח... תודה

grospi

New member
הוא עשה את זה

גם בשיר "לא טוב היות האדם לבדו", גם שם המנגינה שמחה וקופצנית לעומת הטקסט העגום... אגב, יוני רכטר ואבנר קנר הלחינו גם הם את השיר הזה באלבום "ארבע עשרה אוקטבות", ושם המנגינה באמת עצובה.

grospi

New member
אין לי מושג

למען האמת, זה לא כ"כ הטריד אותי, אני שם דגש על המוסיקה הרבה יותר מאשר על המילים...

HaraRa

New member
אני לא מסכים

חוץ מהמוזיקה שהיא נפלאה כמובן וגם ללא המילים היא תהיה מופלאה, אני מוצא המון הנאה מלהקשיב לקשר בין המילים למנגינה, לקשר בין המשפטים המילוליים לפראזות, זה עניין מאוד גדול אצל מתי כספי הפרשנות הלפעמים גרוטסקית למשפטים ולקשר בין משפטים. אבל פה אני לא מבין איך אפשר לקבל פרשנות צינית, אולי מישהו פה יוכל להסביר

פוזנא

New member
זה מזכיר לי..

שאני וחבר שלי, שנינו פריקים למוזיקה עברית (וגם מתי) ממש הפכים אחד של השני. האוזן שלי שומעת אך ורק את המוזיקה, והוא לעומת זאת - תמיד מקשיב למילים. בעוד אני יכול לשרוק את התפקידים של כל הכלים, הוא פשוט שר את כל הבתים וגם של השירים היותר נידחים, אבל את המוזיקה הוא כמעט לא שומע... גוף האדם - המכונה שלא תיאמן...

grospi

New member
ויכוח ישן

גם אני נמצא במחלוקת רבת שנים עם חבר בנושא הזה. אני דווקא לא חושב ש"האוזן שלי שומעת אך ורק את המוזיקה", אלא מייחס חשיבות רבה גם למילים, אבל אני בהחלט חושב שהמוסיקה הרבה יותר חשובה. ועל כך נאמר: "מי מקשיב למילים, מי בודק אם כל חרוז מתיישב מאה אחוז כשהקצב טוב?"

HaraRa

New member
תוכלו לענות לי על השאלה?

אין וויכוח שמתי הוא איש של מוזיקה, ואני לא מפקפק במה שהוא עושה, אני פשוט לא מבין... אם יש מישהו שכן מבין למה מתי הלחין את אלוהים מרחם בדרך שבה הוא הלחין, הייתי רוצה לדעת

neti m

New member
חבר

השיר מאוד מריר וציני.ועל הגדולים לא ירחם כלל...ישאירם לבדם,אלה לא שורות שנכתבות בהכרח מתוך כאב אלא גם ואולי בעיקר מתוך מרירות צינית,התרסה כנגד האלוהים שזונח את ילדי הגן כשכבר אינם ילדי הגן,מפקיע מהם את התמימות שמגינה עליהם...והמנגינה מיטיבה לבטא את הציניות וההתרסה האלה.לחן של הומור שחור ומריר...

HaraRa

New member
תוכלי אולי להביא דוגמאות מהכתוב?

זה ממש מעסיק אותי, כי אני לא רואה שום אירוניה, אני אשמח אם מתוך הכתוב תביאי דוגמאות

caspit

New member
כל הכתיבה היא אירונית,

אלוהים מרחם על ילדי הגן, וקצת פחות הוא מרחם על ילדי בית הספר, וכו'..

למעלה