שאלה דחופה בקשר לכוחות פנימיים !

hadar 6

New member
שאלה דחופה בקשר לכוחות פנימיים !

שלום, אני בכיתה ט' ויש לי מחר מבחן בגיאוגרפיה ויש לי שאלבה מאוד חשובה שאני צריכה תשובה אליה : מה הקשר בין המגן הערבי נובי והקימוט האלפיני להיווצרות רצועת ההר המרזית בארץ ישראל ? זה ממש דחוף ואני אשמח לקבל תשובה בהקדם! הדר

בוקסה

New member
תשובה כללית

והמבחן היה אני אענה לך המגן (shild) הערבי נובי הוא סלעי התשתית שאנו יושבים עליהם הוא נוצר בתהליך של סגירת יבשות (orogen) שהתרחש לפני 600-800 מליון שנה ומלווה בהרבה פעילות מגמתית וולקנית הוא משתרע מסיני ועד טורקיה ונחשף בארץ בהרי אילת ותמנע. לפני 90 מיליון שנה החל לא רחוק מאיתנו תהליך אחר של סגירת יבשות בין ארואסיה (אירופה ואסיה שהיו כבר מחוברות) לבין אפריקה והלוח הערבי (ובהם גם המגן הערבי נובי) תהליך זה נירקא האורוגן האלפיני והוא כרוך בלחיצה חזקה בין היבשות המתכנסות, לחיצה זו באה לידי ביטוי באזורנו בקימוט שיצר את הרכסים הגדולים בארץ, בנגב כיוון הקמטים הוא מדרום מערב לצפון מזרח וככול שמתקדמים צפונה כיוון הקמטים נוטה יותר להיות צפון דרום, כמו קמר חברון וקמר רמאלה שמהווים את רצועת ההר המרכזית בארץ. תהליך זה נמשך עד לפני כ 60 מיליון שנה. יש ליזכור שבתהליך זה הסביבה בארץ עדיין ימית והקמטים נוצרים מתחת לפני הים, יש עדויות שרק ראשי חלק מהקמרים ביצבצו מעל המים. ההתרוממות של כל המבנה וגם של שדרת ההר המרכזי בארץ לגובה שלה היום נגרמה בעקבות תהליך הביקוע של בקע ים המלח שהחל לפני כ 20 מיליון שנה. אל תתפסו אותי על המילה אני יודע שפישטתי הרבה דברים ובחלק מהמיקרים נקטתי עמדה בנושאים שנויים במחלוקת אבל אני חושב שבתור הסבר כללי עדיף כך

למעלה