שאלה - דיאטה ומסגרת

viola12

New member
שאלה - דיאטה ומסגרת

שלום לכם, אני מדי פעם קוראת פה אבל כותבת פעם ראשונה. יש לי ילד בן 6.5, אובחן לפני 4 שנים. תמיד חשבתי לנסות גישה ביאורופאוית, אבל לא היה לי ברור איך ליישם אותה כאשר ילד אוכל במסגרת ובבית בעלי לא ממש תומך ברעיון של הדיאטה. בשנה הזו ילד לומד בכיתה PDD, אוכל של בית הספר גרם לו לשלשולים ואני התחלתי לשלוח לו גם ארוחת בוקר וגם ארוחת צהריים, ואז חשבתי - אם אני כבר שולחת רוב האוכל, למה לא אנסה דיאטה CFCG ? אני חייבת להגיד, שמוצרי חלב אנחנו לא נותנים לילד כבר מזמן, כי ברור לכולם, שמעדנים, למשל, גורמים לילד לשלשול. בבית ילד אוכל מוצרים ללא גלוטן (לחם, פסטה), אורז, אבל בבית הספר התחילו בעיות. הוא תקשורתי ועצמאי, וכאשר הוא רואה, שבקייטרינג יש דברים שהוא אוהב יותר - פסטה, למשל, הוא אומר לצוות, שהוא לא רוצה לאכול אוכל מהבית היום, שיתנו לו אוכל קייטרינג. צוות מסביר לו , שהוא עושה דיאטה, אבל ילד לא מוותר ובסוף נותנים לו. כמובן, אני יכולה לשלוח לו כל יום פסטה ללא גלוטן או תפוח אדמה, אבל האם זה בסדר ? חשבתי, שצריך גם להוריד כמות של פחמות. חוץ מזה, יש לו גם סדנאות בישול בכיתה, שהם מכינים שם דברים כמו כדורי שוקולד. שאלות שלי : - איך פותרים בעיה של הדיאטה כאשר ילד במסגרת והוא כבר גדול יחסית ? - האם יש דבר כזה - דיאטה לא מלאה עם מתן אנזימים או משהו ? תודה
 

khisha

New member
ניתן להסביר

אנחנו התחלנו דיאטה בגיל 5. כמובן שהיא כבר נחשפה למאכלים והיה קשה בהתחלה. אנחנו כל הזמן הסברנו לילדה שבגלל הדברים שיש יש לה כאבי בטן (שאכן היו ולכן זה היה די מוחשי) מישהוא המציא מילה מיוחדת "שפוליז" שאימצנו אותה. יש אוכל שמכיל שפוליז וזה אסור ואוכל שלא מכיל שפוליז ומותר לה. היום היא שואלת על כל דבר אם מותר לה או לא ואפילו יכולה להביא לי אריזה כדי שאני אקרא מה כתוב. אני אפילו נותן לה לקרוא כתובית "מכיל גלוטן"
ניתן לנסות להסביר שבגלל שאוכל של בית ספר מכיל משהוא שהוא לא מגיב טוב זה יכול להגמר בשלשולים. האם הוא עדיין מבקש מעדנים? סביר להניח שהוא התרגל ומבין שהם לא עושים לו טוב. לא הייתי מערב מושגים כמו דיאטה ודברים כאלה. כאשר יש הכנה של כדורי שוקולד אנחנו שולחים קמח, שוקולד מריר וקורנפלקס בלי גלוטן. לכל דבר יש תחליף. חוץ מפיצה שהיא עדיין מתגעגעת לפעמים.
 
כן חשוב לדבר עם הצוות ולהסביר את חשיבות המזון

שלום לך, אני נתקלת לא מעט בשאלות האלו, מהורים המוכנים ליישם את הדיאטה בבית אך מתקשים לקבל את שיתוף הפעולה של הצוות החינוכי. התשובה היא באמת להסביר ולהסביר כמה שיותר על חשיבות הדיאטה עבור בנך ועל כך שהוא בודק איתם גבולות ופשוט לא לוותר לו. מאידך תפקידך כאמא השולחת מזון, לעשות אותו אטרקטיבי ומזמין ומפתה עבור הילד שלך כדי שהוא לא יחוש מסכן מול המזון של הקייטרינג. יש היום פסטה בכל הצורות, ללא גלוטן ואפשר לבקש מראש את הקייטרינג לשלוח לך את התפריט, דרך ביה"ס כך שתוכלי להתאים לו מזון מתאים. יש היום המבורגר ללא גלוטן, של טיבונוויל וגם קבבים, נקניקיות (שלדעתי זה אוכל מתועש ולא איכותי) ומוצרים נוספים. יש היום מגוון של מוצרים כמו קינואה, אמרנט, אורז מלא אורגני, קטניות ומוצרים מוכנים שיכולים לגרום לחבריו לקנא בו במזון המגוון שהוא אוכל. אני שולחת אנטיפסטי בתנור, שאפילו הצוות מוכן לאכול.. חשוב הרבה להסביר לו על חשיבות תזונה בריאה עבורו וללא גלוטן וחלב. לא הייתי מכניסה מונח מומצא ולא אמין, כמו שהוצע פה, אלא הייתי נותנת דוגמאות מהחיים שלו- על שלשול ממוצרי חלב, כאבי בטן ועוד. חשוב שהוא יהיה מודע לגוף שלו ולהשפעה התזונתית עליו, כי אז הוא יהיה מוכן שלא להילחם על מזון רגיל, כל עוד הוא מקבל חלופות טעימות ובריאות עבורו. חשוב מאד לזכור את המקום הרגשי שאוכל תופס אצל כולנו ואם יש לו קושי רגשי עם השינוי- חשוב לטפל בכך ישירות. בעבודה עם ילדים, אני עוזרת להם לקבל את הנכונות לשינוי ולאפשר לעצמם גיוון ובריאות לגוף. זה לוקח זמן, אך מניב תוצאות טובות לאורך זמן ומאפשר לילד לא לגנוב או להרגיש חסר או אומלל, כי המזון שלו שונה מהאחרים. לגבי הורדת פחמימות, זה מאד נכון!! חשוב להקטין פחמימות ולהרחיב מזוון של ירקות וחלבונים מותרים. ממליצה לך על הספר "בריא לתמיד- כוחה של הרפואה הטבעית" בהוצאת פוקוס. פרטים נוספים תוכלי לקבל דרך הקליניקה שלי במודיעין. את מוזמנת
נתתי לך קישור לבלוג מקסים מלא בתפריטים ורעיונות. שווה להכין בבית ולהקפיא לגיבוי. מתכונים כמו עוגת תפוחים ושקדים, אפשר לעשות ללא חלב ולהמיר חמאה בשמן, אך לא במרגרינה (שהיא זבל של שומן מתועש טרנס). הרבה הצלחה בדרך שלך.
 

viola12

New member
תודה תלמה וKHISHA

גם אני חשבתי לכיוון שיפור תפריט והסברה. תלמה, תודה גם על רעיונות, לא חשבתי על זה קודם. .
 

viola12

New member
לא הולך

לצערי, עדיין יש לנו בעיות עם דיאטה בבית הספר. היום שלחתי לילד אוכל שהוא באמת אוהב. סיעת סיפרה, שהוא לא רצה לאכול אתו בשום פנים ואופן, צעק, בכה ונעשה לא שקט בהמשך היום. בסוף היום הם יצאו לעשות פיקניק ושכחו את האוכל שלו, והוא אכל עם של כולם. משום מה יש לי הרגשה שצוות לא כל כך משתף פעולה. כאשר אני בהתחלת היום מדברת עם בני ומסבירה לו שיכול להיות לו שלשול מאוכל של בית הספר, עושה רושם שהוא מבין, הוא מסתכל , מה יש בקופסה שאני שולחת ואומר שזה בסדר. אני לא מבינה למה הוא מתחיל לסרב כאשר מגיע זמן לאכול. בלי קשר לדיאטה, אני לא רוצה שיוכל בבית הספר, כי נמאס לי משלשולים ובחילות. לא יודעת מה לעשות.
 
צוות שלא משתף פעולה

מצטטת מתוך המאמר על GFCF : "השאלה היא אם הצוות פתוח לרעיונות חדשים ומוכן לשתף פעולה, או לא. לצערנו יש לא מעט גנים ובתי ספר שהגישה שלהם היא שמרנית, חשדנית ואפילו מתנשאת ומזלזלת. בנוסף לכך, יש הבדל בין גנים ובתי ספר שבהם יש יותר מהורה אחד המקפיד על הדייאטה, למוסדות חינוך שבהם אתם היחידים... בחרו את הגישה בהתאם למצב. אם הצוות אינו משתף פעולה בקלות ו/או אתם היחידים המקפידים על הדייאטה: תארו את הבעיה כאלרגיה חמורה. אם יש תוצאות של בדיקות המצביעות על אלרגיה, צליאק וכד` הביאו לגן או ביה"ס העתק. כדאי לפנות לאחד מהרופאים המנויים ברשימת המחפש בנרות או הרופא המטפל, אם הוא מוכן, ולקבל ממנו מכתב. המכתב יאשר שהילד צריך להימנע לחלוטין ממאכלים מסויימים בשל מצב בריאותו,ושגם כמויות קטנות מאוד עלולות להזיק לו, רצוי בשפה מקצועית ומתוך שימוש בביטויים לועזיים. אם אפשר לקבל מכתבים מכמה רופאים, עוד יותר טוב. הפעילו "פולניות" על הצוות: "אני יודעת שאתן מדברות רק מתוך דאגה ולא מתוך בורות או אטימות ואדישות..." הסבירו לצוות הגן שאתם מוכנים לשלוח אוכל עם הילד, להביא טוסטר נפרד, ובקיצור להתגבר על כל קושי שהם מציינות ולעשות הכול כדי שההימנעות תהיה שלמה. בקשו מראש את התפריט ונסו לספק לילד אוכל שדומה למה שחבריו אוכלים. תנו לו כמות גדולה יותר כדי שיוכל להתחלק עם חבריו, אבל הסבירו לו (או לגננת / מורה) שעליו לאכול רק את האוכל שלו. שכפלו דף עם ההוראות ודאגו שהדף יהיה במקום זמין ובולט לצוות, ושמורות מחליפות או חדשות יעודכנו מייד עם הגעתן." בקיצור, כשהצוות אינו משתף פעולה, אני חוששת שגישה של הפצרות לא תעזור, וצריך גישה תקיפה יותר ומגובה בסמכות מקצועית. צריך לגרום להם להבין שאם לא ישתפו פעולה הם מסתכנים באחריות משפטית. מה לעשות, יש כאלה שרק חשש לשלומם הם יזיז אותם. ואז, לדעתי, לא יהיו מקרים של "האוכל נשכח במקרה". מה עושים במקרה של ילדים עם צליאק שמתחננים לפרוסת לחם? או ילדים שחוטפים שוק אנפילקטי מבוטנים? שם אין בעיה להקפיד על הדייאטה, וגם במקרה שלכם לא צריכה להיות. עוד משהו. גם הגישה של הילד עצמו מושפעת מהגישה של אלה שסביבו, וזה כולל ילדים אוטיסטיים. לא פעם ילד שמבין שהמבוגרים בסביבתו שלמים עם ההחלטה שלהם ותקיפים בה, מקבל על עצמו את המגבלות ביתר קלות. ואולי אלה המבוגרים שקל להם יותר להתמודד עם הילד כשהם תקיפים. ייתכן שהילד מרגיש ברמה זו או אחרת שהצוות מחפש הזדמנות כן לתת לו דברים אסורים וזה מסלים את ההתנהגות. ייתכן לא פחות שהצוות לוקח קשה את ההתנהגות שלו ומנפח אותה בסיפורים כיוון שהם עצמם אינם מסכימים עם ההחלטה. בכל אופן, בהצלחה! וספרי מה עבד בשבילך בסוף.
 

razgalili

New member
הרס"ל שלי בצבא

קנה מכיסו מתנה למטבח בתחילת המילואים. המקרה הספציפי שאני זוכר היה מפות נילון לכל חדר האוכל. תמיד קיבלנו כל מה שביקשנו במטבח ועוד קצת. כדי להתגבר על התנגדויות של הצוות את חייבת להביא אותם למקום של רצון טוב.
 
למעלה