שאלה חשובה (לי בכל אופן)

yeuda

New member
שאלה חשובה (לי בכל אופן)

שלום לכולם, בבניין שבו קניתי דירה יש 6 דיירים. הדירה שלי בקומה 2. הדיירים בקומה 3 רוצים לבנות מעלית. לנו אין כסף. האם הם יוכלו לבנות גם אם לדעתנו היא תפריע לבניין? האם יוכלו להגביל את המעלית למי שישלם ? האם מעלית תעלה את ערך הדירה שלנו ? תודה
 
עד כמה שלי ידוע...

דרושה חתימה של 75%מהדיירים בביניין בכדי לעשות מעלית/הרחבה. אני לא יודעת אם בביניין של 6 דיירים בלבד ניתן להסתפק ב - 75% בלבד. לא ניתן להגביל שימוש במעלית רק למי ששילם עליה, אלא אם הם עושים מעלית עם מפתח, כלומר, לא כפתור הוא זה שמזמין את המעלית, אלא מפתח מיוחד, שניתן למי שישלם. עקרונית, מעלית תעלה את ערך הדירות בביניין, אבל אם אין לכם מפתח למעלית, זו יכולה להיות בעיה. הכיח בטוח זה להרים טלפון לאגודה לתרבות הדיור. שם יכולים לתת לך את התשובות המוסמכות ביותר. אם אפשר לדעת, כמה עולה בניית מעלית בימינו?
 
../images/Emo41.gifתשובות מוסמכות !

כמתכנן מעליות במבנים קיימים ומנהל פרוייקטי ההקמה שלהם אוכל לנסות להבהיר לך את התמונה. א.לכל שינוי במבנה או השבחתו חייבת להיות הסכמה של 75% מהדיירים כדי לגשת לפרוייקט. כך גם בעניין המעלית , אלא שכאן חייבת להיות הסכמת 75% לביצוע העקרוני בלי חובה להיות שותף בפרוייקט. הסכמה זו איננה תנאי של הועדה המקומית לתכנון ובניה כמו שהינה נדרשת כדי לא להיות צפוי לתביעה משפטית על שימוש בשטח משותף. ב.הפרוייקט חייב ברשיון בניה מה שמחייב הגשת בקשה להיתר בניה. המתנגדים יצטרכו להתנגד בכתב תוך פרק זמן מוגדר מהודעת הכוונה להקמה שחייבת להיעשות בדואר רשום. ג.הועדה המקומית תבדוק ההתנגדויות ובד"כ אם אינן נעוצות בחסימת אויר או אור ו/או בגרימת רעש הן תידחנה. ד.מי שישתתף בפרוייקט מבחינה כספית הוא שיהיה רשאי להשתמש במעלית. אם לא כולם- פתרון סוויץ´ עם מפתח או פתיחת קוד היא האופציה למנוע מאחרים שמוש. ה.אין ספק שמעלית מעלה שווי הנכס- ככל שהקומה גבוהה יותר כך גובה ההשבחה ולכן בד"כ מתחלקים הדיירים ביניהם באופן לא שווה, וכדייר בקומה שנייה יהיה חלקך נמוך מזה שבקומה 3. גם קומה 2 יש לה פוטנציאל השבחה. ו.אם תבקש להצטרף כמשתמש בעתיד, אתה או מי שיקנה ממך דירתך , תצטרכו לשלם מחיר שידרשו ממכם השותפים הפעילים- דהיינו, מחיר שיהיה אז כולל כל השינויים שיגרמו במתקן עקב צירופכם. ז.בבנין של 3 קומות עם 6 דיירים סביר ששני הדיירים מקומה א´ לא ישתתפו. שני הדיירים מקומה 3 יממנו 2 שלישים ואילו השניים מקומה ב´ רק שליש אחד (חלקך יהיה שישית). עלות כוללת לפרוייקט מעלית היא בין 50 ל-60 אלף דולר, ומכאן שחלקך לא יעבור את ה-10000 דולר. אין ספק שדירתך תושבח בהרבה יותר ואין בכלל מה לחשוב כמה יעלה לך להחליף דירה אם חו"ח תזדקק בעתיד.
 

pumpkin

New member
הערה לתשובה (סעיף ד´)

היו כבר הרבה משפטים בנושא מעליות בארץ ( אני בטוחה שאתה ניתקלת בכמה) וזה לא חוקי לעשות מפתח למעלית פנימית ! הסבר : שטח חדר המדרגות שייך לכל דיירי הבינין , כאשר רק חלק מהדירים עושים מעלית הם בעצם לוקחים חלק מהחדר מדרגות ששייך לכל הדירים. השטח הזה לא שייך רק להם ולכן אסור להם לסגור אותו בפני שאר דיירי הבניין ! מה עוד שהדיירים שממש לא זקוקים למעלית (קומה ראשונה למשל) סובלים מאוד מהרעש של בנית המעלית ומהקטנת חדר המדרגות שלהם בעצם ללא כל תמורה מעושי המעלית מהקומה האחרונה !
 
פסקי הדין לא תומכים בגישתך !

פסקי הדין תומכים בגישתי....מה היו עושים הדיירים עם החור שהיה בין המדרגות?- מרחפים עם מצנחים? טיעון כזה כדי לדרוש שותפות בחינם לא יתקבל וזאת התחכמות של עושי צרות. ברגע שהיתה הסכמה של 75% מהדיירים בקשר ליעוד השטח אין לאחרים זכות דיבור.
 
נ.ב.

בכל מקרה עושי הצרות יצטרכו להוציא צווי מניעה מיד עם קבלת ההודעה על כוונת ההקמה, לפני שיגרם נזק לאחרים. ב-12 שנות התעסקותי בתחום לא הייתי עד לנסיון כזה.
 

pumpkin

New member
לגבי עושי הצרות והקבלן

קודם כל וסליחה שאני אומרת את זה אבל אתה בסך הכל רוצה להתפרנס ולבנות חדר מדרגות לא ? כלומר האינטרס שלך הוא לזכות בכמה שיותר בניות ופחות מענייו אותך האזרח הקטן.. "עושי הצרות" בהגדרתךיכול להיות דייר זקן מקומה ראשונה (או שניה) שפשוט נח לו לעלות במדרגות רחבות כמו שיש לו ולא מעוניין לעשות מעלית. אז עושים לא מעלית (כי הוא במיעוט) , שוברים לו את חדר המדרגות ומשאירים אותו עם חדר מדרגות צר ופחות נח לעליה, קודחים לו בראש 3 חודשים ובסוף גם לא נותנים לא להשתמש במעלית. לידיעתך לבן אדם כזה בהחלט מגיע פיצוי או זכות להשתמש במעלית. וחוץ מזה הטיעון של מה כבר אפשר לעשות בחדר מדרגות לא תופס , זה עדיין שייך לכל הדיירים.
 
את מתווכחת עם עצמך או עם החוק?../images/Emo3.gif

א.לרוחב מדרגות יש חוקים והרוחב לא יקטן מ-90 ס"מ. ב.אם רוחב המדרגות הוא יותר מזה אפשר להקטינו. ג.ניסור מדרגות בכל הקומות הופך את פרוייקט המעלית לבלתי כדאי מבחינה כלכלית ולכן מתחילים בפרוייקט רק היכן שהחלל בין המדרגות מספיק להקמה בלי ניסור. ד.חוזר פעם שלישית- הסכמת 75% מהדיירים משתיקה גם את הזקן מקומה ראשונה. ה.פרוייקט הקמת שלד הפיר (השלב המלוכלך והמרעיש) - חודש וחצי, ובנוסף לכך גם בשיפוץ דירה בבנין סובלים אחרים בשקט ובלי פיצויים, כל עוד שעות העבודה חוקיות ובסוף כל יום ינוקו השטחים המשותפים.כשגרים בבית משותף לוקחים בחשבון שגם לאחרים מותר לנשום, לא בדיוק מתי שלי נוח ולכן הוגבלו שעות עבודה בין 6.30 בבוקר עד 23.00 , ולא תאמיני- שעות מנוחת אחה"צ בין 14.00 ל-16.00 מחייבות דייר כלפי דייר אך לא את הקבלן/ כל בעל מקצוע . פעם אתה המשפץ ופעם אתה הסובל- כך זה בבית משותף ומי שלא נוח לו שילך ויקנה וילה.
 

JustMarried

New member
זה לא מדוייק בכלל!

אני רוצה לומר, הפעם כעורכת דין, שעל פניו אתה טועה ובגדול. זה נכון שצריך רוב של 75% (או יותר, תלוי בתקנון המצוי שנרשם אצל רשם המקרקעין) כדי להחליט על הקמת מעלית (שזה לא נכלל בגדר שימוש רגיל ברכוש המשותף אלא משהו חריג) אבל, וזה אבל גדול, אם מדובר בהוצאת חלק מן הרכוש המשותף, שלכל אחד מן הדיירים חלק בלתי מסויים בו, והצמדתו לחלק מן הדירות צריך את הסכמת הדיירים כולם לכך. אי אפשר לקחת לך חלק מן הרכוש המשותף שבבעלותך אם אתה לא מסכים לכך, וזזה במובחן מעצם ההחלטה להקים מעלית. זה שני דברים שונים. אם המעלית אמורה לשמש את כולם ואין הגבלת גישה אליה זה משהו אחר. אבל זה לא סביר וקשה לי להאמין שזה חוקי לקחת חלק מן הרכוש המשותף שלי יש חלק בו, בלי הסכמתי, להפוך אותו למעלית ולהגביל את הגישה שלי אליו! נעילת מעלית בפני חלק מן האנשים עשוי לגרור פיצוי על כך (ואני לא נכנסת לשאלה האם כל הדיירים מחוייבים להשתתף בהוצאות שזו שאלה בפני עצמה ויש גם עליה פסקי דין. כמובן שזה מה שאני זוכרת מדיני קניין וצריך לבדוק את זה לעומק, כולל פסיקה מעודכנת.
 
מה שכתבתי מבוסס על...

א.נסיון מצטבר ב.פסיקה שפורסמה בעיתון והובאה לי לפני שנה ע"י יזמי מעלית בבית משותף. חיפשתי החומר כדי להעביר לך, אבל זה כנראה בארכיב ולא זמין. פסה"ד עליו הסתמכתי מבהיר במפורש שכאשר ירצה מישהו להצטרף מאוחר יותר לפרוייקט ישלם לא את מחיר ההקמה אלא את המחיר האמיתי ביום הצטרפותו. דמי שימוש יחולו על המשתמשים בלבד. בבנין האחרון שסיימתי יש "התאגדות הבית הכללי" על שתי כניסותיו ויש "התאגדות מעלית" ל-5 השותפים רק באחת הכניסות ולכל אחת חשבונות בנק משלו. לאיזה שטח בדיוק מגבילים את הלא שותפים להגיע?- לאוויר? לחלל? לשיטתך לא תיתכן השבחה של מבנה ללא הסכמת 100% מהדיירים גם אם רק מחציתם מוכנים לממן הכל? יש לציין ולהפריד בין שני מסלולי הטיפול- א. הועדה המקומית לתכנון ולבנייה שלא תטפל בויכוחים שבין הדיירים אם יהיו בפניה 75% מסכימים ואם התנגדויות האחרים לא מהסיבות שצויינו עלי-ידי לעיל. ב.ערכאת בי"המש לענין השימוש ברכוש המשותף. שם אולי יוצא צו מניעה זמני עד לשמיעת הטענות ואם יתברר שההתנגדות נובעת רק מנסיון לסחיטת שלמונים תמורת ההסכמה....אינני סבור שבי"המש יתן סעד לתובע. חוזר על עצמי- התנגדויות מכל סוג שלא ייעשו מיד ובסמוך למועד שנודע על הכוונה, בטרם נוצרה הוצאה ממשית ליזמים, לא תתקבל כהתנגדות שתום לב עומד מאחוריה. אשמח על כל מידע שיחכים אותי בנושא.
 

דובי123

New member
אינך משיב לטענתה!

הטענה היא שאינך יכול ליחחד את המעלית לדירות מסוימות אתם מסכימים על הצורך ברוב מסוים לצורך ההתקנה ובמקרה כזה מתקינים.... אבל האם ניתן למנוע שימוש ברכוש המשותף מבלי להוציאו מהשיתוף? לטענתה -לא. ואילו אתה כלל אינך מתיחס לכך לא בכל בנין יש מספיק מקום להוסיף מעלית בצורה נוחה וע"כ יש בנינים בהפ טענתה נכונה ואכל שאלה מענינת לגבי דייר בקומת קרקע אשר מעלית תוסיף לו רעש והמולה מה דינו? התנגדות - כל התנגדות עינינית וראויה תתיקבל, דוקא הסיבות שמנית הן הסיבות הפופולריות שבגינן טוענים ובגינן גם לא מתקבלת העירעור היות ובדר"כ אינן נכונות [בית מצפון לך לא יסתיר את השמש, בנין גבוה יחסום פחות אויר מבנין נמוך] בהצלחה
 
חריגת בנייה או חריגה מהעניין?../images/Emo8.gif

אינני רואה מה הקשר בין הנושא למהות הפורום- גלשנו לתחומים המשפטיים ויש פורומים ומומחים לברר העניין. תפקידי, גם כאן וגם בחיים, ליעץ ולנהל פרוייקטים שמגיעים לשלב המימוש, וכל מריבות הדיירים הם בשלב טרומי בטרם אני מוזמן לטפל בפרוייקט. אינני משפטן, אך אני מתאר לעצמי שניתנו כבר הרבה פסקי דין בנושא, כל פס"ד שניתן בערכאת השלום לא מחייבת אף אחד , למעט בעלי הדין, ואין ההחלטה מהווה תקדים. אם יש פסקי דין של ביה"מש המחוזי או העליון- מעניין לדעת. המשפטנית עצמה לא באה עם תשובות מוסמכות , אלא רק העלתה השערות משלה וספקולציות בקשר להבנת חוקים אלה או אחרים. ביקשתי ממנה שתחכימנו אך לא זכינו לתגובה....לי לצערי, אין את הכלים כדי להביא פסקי דין ותקדימים לפורום זה.
 
למעלה