שאלה כללית בנוגע ליעוץ בפורום

Tyto alba

New member
שאלה כללית בנוגע ליעוץ בפורום

ערב טוב. יצא לי בתקופה האחרונה לעקוב די ברציפות אחרי הפורום הזה, למדתי ממנו המון, ותודה רבה למשיבים למינהם. דבר אחד שקצת מציק לי- הרבה פעמים מייעצים למשפחה לבנות על החזר חודשי של לא יותר משליש מההכנסות נטו. יצא לי (במסגרת התנדבות בפעמונים בשנים האחרונות) לראות לא מעט משפחות עם נטו מכובד ביותר אבל עם הוצאות גבוהות כ"כ שאין שום סיכוי שבאמת יוכלו לעמוד בהחזר של שליש מהנטו (ובצד השני כמובן משפחות עם נטו מצומצם אבל עם הוצאות מינימליות שיוכלו להחזיר הרבה יותר משליש). אומנם רבים פה מדגישים שיש לנהל את כלכלת הבית בתבונה, אבל האם לא יהיה נכון יותר להפנות את תשומת הלב של המבקשים לקחת משכנתא ליכולת החזר בפועל שלהם, ולא לנטו, שיכול להראות יפה מאוד על מסך המחשב אבל אין שום קורלציה בינו ובין יכולת ההחזר האמיתית? תודה צחי

דעתי

ככלל אני מאוד מסכים איתך שייעוץ משכנתא צריך להיות כמה שיותר פרסונלי, גם במגבלות של פורום שלא ניתם להשוות לפגישה של שעה ותחקור מקיף מאוד. לכן בקומץ השאלות העיקריות בעיני שאני תמיד שואל יש גם את השאלה "מהו כושר ההחזר החודשי המקסימלי שלך כולל ביטוח?" שמטרתה להבין לאיזה גודל של החזר נכון להם לכוון. ברור שזה עדיף מהשתמשות בכלל אצבע של שליש מהנטו שיכול להיות רלוונטי בממוצע, אבל בוודאי לא נכון לפרט הבודד בהכרח. אני מסכים שכל מקרה לגופו בהקשר הזה - יש כאלה כאן עם הכנסה של 22 נטו שיכולים להחזיר מעשית מקסימום 5 לחודש ויש כאלה שיכולים להחזיר 8. יש רווקים ויש משפחות של 5 נפשות שבסוף חיים מאותה הכנסה נטו. גם מי שמרוויח 50 נטו - יש כאלה שברמת החיים הנוכחית שלהם יכולים להחזיר רק 10 א' ויש כאלהה שיכולים להחזיר 25. אני לא משתמש בכלל ה-שליש מהנטו ולא מאמין בו יותר מדי מהצד של הלקוח.

מאיר וידר

Member
מנהל
בעניין התנהלות כלכלית

כאשר לוקחים משכנתא, יש צורך לבדוק היטב גם את ההתנהלות הכלכלית ואת ההכנסות/הוצאות. אין חוק ברזל לגבי לקיחת משכנתא שתעמוד על כשליש מההכנסות. אם זוג מרוויח כ-6,000 ש"ח לחודש, יהיה להם קשה לשלם משכנתא שתתחיל בכ-2,000 ש"ח אם יש להם ילדים. כל משכנתא צריכה להבנות בצורה אישית על פי הצרכים. בפורום מייעצים בצורה כללית וקשה להתייחס להרבה מאוד גורמים כמו צפי לכספים עתידיים, שינוי במהלך התקופה, שינוי במקום העבודה, הרחבת המשפחה ודברים נוספים. יש לייחס חשיבות רבה ליכולת ההחזר ולא רק להכנסות. צריך לבדוק היטב את יכולת ההחזר העכשווית וכמובן לקחת בחשבון את עליית הריביות, המדדים והשינויים במשכנתא ולהתאים אותם ליכולת ההחזר העתידית. שבת שלום

למעלה