שאלה כנה.

אמיר.

New member
שאלה כנה.

בתור אבא שממש ממש ממש לא רוצה שילדיו יעזבו את הדת (זה הסיוט שלי) אולי יש לכם עצות איך למזער את האפשרות הזו ?

פיניע

New member
ממש ממש?

אז תתחיל לוותר, תפסיק להתחבר לאינטרנט, אל תכניס לביתך שום כתב עת חילוני, וספרים על אחת כמה וכמה, אין יותר טמבלוויזיה, אין יותר וידאו אלא בהכשר מיוחד, את כל זמנך הפנוי נצל אך ורק לעניינים שבקדושה, ואז אולי אולי תצליח. אם אתה לא עושה את כל אלו, אז אתה לא ממש ממש רוצה, אלא רק ממש ממש אומר שאתה רוצה.

leadol

New member
ממש ממש?

לא יותר חשוב לך שהילדים שלך ירגישו שלמים עם עצמם ויהיו מאושרים. אתה מעדיף ילדים חנוקים ודתיים או ילדים מאושרים עם הבחירה שלהם? יכול להיות שבמקרה הדת מתאימה לאופי של הילדים שלך, אבל אם לא הם עלולים לסבול הרבה ומנסיון. אז חבל תלמד את הילדים שלך לקרוא הרבה וללמוד, ואם אתה מאמין באמת שהדת היא הכי נכונה, אזי זו המסקנה באמת שהם יגיעו אליה.

אמיר.

New member
ממש ממש לא נכון...

לחנוק ילד - מזמין צרות. ברור שמבחינת תכנים צריך בקרה. קיצר - תשובתך לא מספקת (גם רבים ניסו וכשלו)

סליחה על האיחור

אבל כנראה שלא הבנת. הדרישה שלי הייתה שאתה תותר, לא שתדרוש מהם, אם אתה לא תעשה כלום מאלו, לפחות תוכיח שאתה באמת רוצה

יערה 1

New member
עזיבת הדת

רוצה עצה ממי שנמצאת בצד השני של המתרס? תראה להם את כל מה שיפה בעיניך בדת, אם הם יתחילו לשאול שאלות - תשיב להם בצורה חכמה, ולא רק "כי זה כתוב בתורה" או כי זהנאמר על ידי רב זה או אחר,ואל תחשוש אם הם יציצו לעולם החילוני. אם תאפשר להם לבחור אחרי שהם גם חושבים ויודעים למה הם רוצים להשאר דתיים, הם ואתה תהיו יותר שלמים עם הבחירה, אלא אם כן אתה רוצה לגדל ילדים שבאופן אוטומטי הולכים אחרי אביהם מבלי שהם מכירים משהו אחר.אפשרות הבחירה צריכה להנתן לילדים שלך כמו לילדים החילוניים שלי ואם הם מתוך בחירה יחליטו לבחור משהו אחר- כלומר- להיות חילונים, בתור אבא טוב- תצטרך לקבל גם את זה. שבת שלום

אמיר.

New member
זה בדיוק מה שאני רוצה למנוע !!!!!

כמובן שיש חשש שיעזבו את הדת... אבל זו בדיוק השאלה... איך מצמצמים את הסיכון הזה ? דרך אגב... כל השאלות מותרות (בלשון מנומסת) התשובות (אני חושב) חכמות...

uuuaaa

New member
שאלה קשה

לפי דעתי, ואני לא פסיכולוג, זה הכי הרבה תלוי באיך שהם רואים שאתה מתנהג, ובאיך שאתה מציג להם את הדת. חשוב להסביר להם למה אנחנו הדתיים לכאורה לא עושים כיף, בעוד החילוניים כל הזמן מבלים (כי אנחנו בנסיון מתמיד בעולם הזה, והשכר האמיתי והנצחי הוא בעולם הבא וכו´ וכו´). אבל לא ע"י שיכנועים כמו: אם תדליק את האור בשבת אלוקים ישרוף אותך. כי כשהוא יתבגר, הוא יבין שזה שטויות. ואז אם הוא יחליט לנסות להדליק בשבת, הוא ירגיש שעבדו עליו כל החיים ויחליט למרוד. יש לי כמה חברים שהכרתי טוב את המשפחה שלהם, ואני הגעתי למסקנה, שהם חזרו בשאלה, כי הם ראו את היחס של ההורים שלהם לדת ותפילות ודברים כאלה. כשילד רואה שאבא שלו מדבר על שטויות כל התפילה עם השכן שלו בבית-כנסת, וכשהוא רואה כמה שאבא שלו מתלהב ולהוט וכמה שהוא נהנה כשהוא רואה סרטים וכדורגל, אבל כשהוא לומד קצת תורה, למרות שהוא מסביר כל הזמן שזה דבר ממש חשוב - הוא עושה את זה בחוסר רצון גדול, ובלי חשק, וגם כשהוא קצת לומד, הוא מחכה שמישהו יתקשר לפלאפון ואז הם ידברו על משהו אחר, או שהוא מתעסק עם דברים אחרים - מה שבמשחק כדורגל הוא לא היה עושה בחיים, אז הוא מגיע למסקנה שהדת זה סתם סמלים, שעושים אותם מתוך כפיה ומחוסר חשק, ואין שום דבר מאחורי זה ובמקום לבזבז את הזמן בבית-כנסת הוא יכול לשחק כדורגל. לכן חשוב מאוד שלא לזייף, ואם אתה לומד תורה, אז לפחות כשהילד מסתכל, תעשה את זה מתוך שמחה גדולה, ולא מתוך שיעמום וכפיה. אני למשל, אבא שלי היה מכריח אותי לבוא ללמוד איתו, וכשזה היה כשכל הילדים שיחקו בחוץ, אני ממש שנאתי את זה, ועד גיל מאוחר לא יכולתי ללמוד כלום. לכן אל תכריח אותם ללמוד, אלא תן להם שיגשו אליך עם רצון ללמוד, או שתתן להם פרסים למשל על משניות שהם לומדים בע"פ, או דפי גמרא, או שפשוט תשאל אותם יפה אם הם היו רוצים עכשיו ללמוד משהו. בכלל, לפי דעתי, כדאי להראות שאתה שמח שאתה יהודי, ולא שאתה מוכרח לקיים מצוות. גם בשבת, ניתן אמנם להדגיש את הצד של האיסורים של השבת - כמו שאסור לראות טלוויזיה, אסור לשחק כדורגל, אסור להדליק את האור ואסור ואסור ואסור. אבל אפשר לעומת זאת להדגיש גם את הצד היפה שבה, שכל המשפחה יושבת ביחד, והקשר המשפחתי מתחזק, ויש קצת שקט מכל הרעש של השבוע, ואפשר לנוח ולדבר עם כולם. ואז גם אם הוא יתחלן (ח"ו), הוא בטח יזכור כמה היה נעים בשבת וימשיך גם הוא לשמור שבת פחות או יותר. אבל, וזה קשה מאוד, תשתדל לא תדבר דברי חול בשבת (חוץ מזה שאסור), לפחות לא ליד השולחן, כי כשהילד קצת יגדל ויקרא וילמד שבאמת אסור את זה, הוא ירגיש שוב שכל הדת זה רק איסורים בכפיה, ויבין שגם ההורים שלו לא יכלו לעמוד בפיתוי, והרגישו שהדת זה סתם עול מעצבן והחליטו לא להתייחס אליה. סוג אחר של חוזרים בשאלה, הם אלה שפשוט פחדו לשאול את השאלות הכי חשובות וגדולות - כמו למה אנחנו חושבים שיש בורא, וגם אם יש, מה זה מפריע לו שאני מוציא למשל תפוח מהבית לחצר בשבת - אפילו שאני נח בשבת. ולמה לא לקיים את המנוחה בשבת ע"י טיול עם המשפחה לים ? הם פשוט התביישו לשאול כאלה דברים, או שהתשובות לא סיפקו אותם, או שזילזלו מאוד בשאלות שלהם. לכן צריך להתייחס ברצינות לכל שאלה, ולחשוב היטב לפני כל תשובה. ולעודד אותם לשאול. וכן להסביר להם את עמדת החילונים בנושאים שונים, כמו למה הם לא מאמינים בבורא (כי הם לא רואים אותו) וכו´ וכו´. אני לא רוצה להאריך הרבה, אבל יש גם חוזרים בשאלה, בגלל שלא הבינו היטב את יסודות היהדות, כמו זה שחזר בשאלה וכתב באתר "חופש" שאם התפילין זה דבר כל-כך נפלא וחשוב וכו´ וכו´, אז הוא לא מבין למה הוא לא מרגיש השראה רוחנית כשהוא מניח אותם. ברור שהבעיה נעוצה בכך שהוא לא הבין שאחד היסודות הכי חשובים של היהדות זה הבחירה החופשית, ולכן אם כל אחד היה באמת מרגיש תענוג רוחני כשהוא היה מניח תפילין - אז כולם היו מבינים שהדת היא אמיתית, וכולם היו שומרים מצוות. אך לא בגלל בחירה, אלא בגלל הכרה עובדתית שזה אמת. אותו דבר, אם כל הצדיקים היו מקבלים בעולם הזה עושר וכבוד ונכסים, אז כולם היו מתגיירים ורוצים להיות יהודים טובים. ואין ככה בחירה וכו´ וכו´ בהצלחה רבה.

אמיר.

New member
תשובה קשה.

כלומר - צודק במאה אחוז. הבעיה היא שיש לי יותר מדי דוגמאות של בתים שפעלו לפי העצות האלו - וכשלו. נ"ב בענין התפילין - אחרי חול המועד .. יש לי באמת התרגשות קטנה...

שחף -בת

New member
לדעתי

בגיל מסויים ההורים הם כבר לא פונקציה של דת. (בדרך כלל מגיל ההתבגרות) מה שאומר שאין לך כל כך מה לעשות. גם להורים שלי אין שום השפעה על הבחירה שלי לא להיות דתיה (ואני מדברת על הבחירה לא על המעשים עצמם). מה שנותר לך לעשות הוא לנסות לתת להם את המאה אחוז חינוך לדרך שבה אתה רוצה ומקווה שימשיכו ללכת מתוך בחירה חופשית. גם אם תנסה לסגור לילדים את העיניים הם באיזה שהוא שלב יגדלו יצאו לעולם ויראו שיש גם דרכים אחרות וישאלו שאלות.

פיניע

New member
נכון, אבל

זה לא פותר אותך מלנסות, אבל יותר מזה, אם אתה לא עושה את כל אלו באמת, אז מניין לך בכלל הזכות לדרוש מהם את מה שאינך דורש (או מוותר) מעצמך??!!

שוב ההתנשאות הזאת

כן ויש כאילו שחזרו בשאלה כי שאלו את כל השאלות והבינו שאין תשובות והכל בולשיט תכניס לך את זה טוב טוב לראש יא שחצן מגעיל

חי אדר

New member
תשובה כנה.

אם כי איני בעל משפחה, אך בהחלט אני יכול להבין את הבעיה שאתה מעלה. לטעמי, הבעיה עם עזיבת דת, יסודה בראש ובראשונה בדחף למתן פורקן ליצר המיני. שאלות על אלהים, ועל אמיתת התורה, הינם רק אמצעי למציאת הדרך לפורקן זה. אמת פסיכולגית עמוקה זו הכירו חז"ל, בציינם :" כי לא חטאו בני ישראל בעגל אלא כדי להתיר להם עריות". ובמקום אחר ציינו: "כי אין אפוטרופוס לעריות". מכאן שהדגש צריך להיות בחינוך לגבורה. כלומר, אין לצייר לילד את המין כדבר דימוני שיש לפחד ממנו. אדרבא: להדגיש את עוצמת הכח והדחף, אולם עם זאת להבליט את החשיבות בשילטון השכל על פני הדחף העצום. כמו כן, חשוב להדגיש ככל האפשר, כי פריקת יצרים, אינה צריכה להיות קשורה לכל הדת. כלומר לא לצייר לילד כי משיכה כזו או אחרת מנתקת אותו מהדת. אלא להביא אותו להכרה שגם במסגרת מימוש תאוות בשרים, אין צורך לוותר על כל הדת. כמובן שצריך להעמיק לילד את ההכרה שהוא בעל בחירה. אך עם זאת להצביע לפניו היכן עשוייה להיות טמונה החירות האמיתית. האם בנהייה בלתי נשלטת אחר הדחף הריגעי המכה בחוזקה. או שמא אחר כח הריסון הדורש מתון מתון. מקווה שהועלתי במשהו.

yariv~2

New member
אממ...

ומה תגיד על אלה שחזרו עוד לפני שידעו מה זה סקס??..(אהה אלה ילדים מבולבלים...) אמת פסיכולוגית עמוקה גם טוענת שהתורה נבנתה למען הקל על חיי הסקס של האדם..(?)

חי אדר

New member
יש מה לומר

אין זה משנה אם ידעו או לא. הדחף הזה קיים באדם גם אם הוא לא יודע. ואם תרצה להרחיב את יריעת הידיעה בעניין זה: תמצא חומר רב במשנתו של חוקר הנפש הנודע זיגמונד פרויד. ובקשר לאמת הפסיכולוגית שציינתה. איני יודע. אולם מכל מקום התורה אינה שוללת את הסקס, אלא מבקשת לגדור אותו בגבולות התבונה.

spinoza

New member
לשיטתך

כל החילוניים, חילוניים רק כי הם מעדיפים פחות הגבלות מיניות ?

חי אדר

New member
לא מכליל

איני רוצה לחטא בהכללה. אבל אם יש לך ספק בדבר. צא לרחוב וראה מהו הכח המניע את כולם. היום הדרך לשכנע לקניית מוצר, הוא רק בדרך זו. יתר על כן, עיתון הארץ שלטעמי זהו העיתון היחיד ברמה גבוה. התחיל אף הוא לרדת נמוך מתחת לחגורה על מנת לסחוב כמה שיותר מנויים. זאת ועוד: לא מזמן התקבל החוק להטרדות מיניות. וזה עשוי לשקף היטב את המצב. ולבל תטעה. איני חלילה בא לומר כי דתיים מחוסנים יותר. לא. אלא טענתי כי הדת מבקשת בדרישותיה להביא את האדם לגדור דחף זה בגבולות התבונה.

קרין321

New member
אמיר

אני מסכימה עם שחף שגיל מסוים ההורים הם לא פונקציה בשלב כלשהו אדם מתחיל לחשוב לבד להבטיח את זה שיהיו דתיים אין לך אפשרות ולא זכות מה שכן אתה יכול לחנך אותם לאהבת היהדות המסורת והערכים בלי כפייה לשום דבר ואז אולי הם לא יהיו דתיים אבל הם תמיד ישארו קרובים לא ישנאו את הדת ולא יהיו אנטי ויוצאיו את הדברים היפים מהדת

תראה,

אני לא מכיר אף לא אחד מהילדים שלך, לכן אני לא יכול לתת עצה קונקרטית. משום שלדעתי הכל תלוי באופי של הילד/ה, מה עושה לו את זה ומה מביא לו את הסעיף. אולי התפיסה שלי מאד פשטנית, אבל ההשארה בחיק הדת היא מניפולציה (במובן האובייקטיבי של המלה, מעבר לטוב ולרע) שאתה רוצה לעשות. וכדי לעשותה- אתה צריך לזהות את נקודות התורפה של ילדיך ואת העדפותיהם ואהבותיהם ולהביא את הדת אליהם בזוית אופטימאלית להם. אני יודע שאני נשמע טאמבאל, אבל זה הדבר החכם ביותר שהיה לי לומר. באמת, בהצלחה!

למעלה