שאלה-לאו דווקא לאיתמר...

opelpopel

New member
לא מדויק

בספר הלועזי כתוב שתהליך הלמידה המתרחש הוא הכחדה, אבל הרי הכחדה יכולה להתרחש גם בקלאסית וגם באופרנטית, אך לא מצאתי שכתוב מפורשות אם מדובר בקלאסית או אופרנטית אז נראה לי שברור לנו שיש כאן התניה קלאסית, אבל מצאתי חיזוק לכך שגם התניה אופרנטית מעורבת: "Relaxation may be merely a useful way to encourage a person to confront the feared object or situation" המילה encourage (לעודד) בוודאי מרמזת על התניה אופרנטית...

lironga1

New member
שאלה-לאו דווקא לאיתמר...

הצפה, המונח שמבטא חשיפה ממושכת לגורם יוצר פוביה, ללא אפשרות לברוח- מבטאת התניה קלאסית או אפרנטית? הסבר ונמק בבקשה.....

כמו משחת שיניים מגעילה - גם וגם...

מבחינת התניה קלאסית יש לך במקרה הנדון אלמנט של הכחדה, כלומר את לומדת שה-CS אינו מוביל בהכרח ל-CR, דבר שיגרום להכחדה. בנוסף יש לך אלמנט של הביטואציה - את נחשפת זמן רב או מספר פעמים לאותו הגירוי, דבר שיוביל לירידה בעוצמת התגובה אליו. ואחרון חביב, מצד ההתניה האופרנטית, את עוברת תהליך של MODELING, כלומר, אט אט ע"י חיזוקים שונים את מתקדמת בכיוון התנהגות נכון יותר, את פועלת על הסביבה שלך בעזרת זה שאת בוחרת להחשף לגורם יוצר המתח, ובכך את מחזקת את היכולת שלך להחשף ואת חוסר הפחד. מישהו חולק על דעתי?

lironga1

New member
חריתון יקר.....

צר לי לחלוק עליך-אין פה לדעתי תהליך של עיצוב מאחר ואותו אדם סגור בחדר אחד עם הגורם המפחיד ללא יכולת לברוח-הוא לא מקבל פה חיזוק בדרך למטרה- הגירוי מציף ולא עוזב אותו. לדעתי, בשל תהליך ההכחדה שמתרחש(כמתקשר לתהליך ה-IN VIVO) מדובר בהתניה קלאסית. מצד שני, אכן מתרחש פה הביטואציה....הלא כן? מישהו מוכן להצטרף לוויכוח הסוער?

opelpopel

New member
כן אבל

כשהמטופל רואה שלאורך זמן החרדה מופחתת הוא מקבל יותר מוטיבציה להמשיך (כלומר חיזוק) אז ברור שהתניה קלאסית מתקיימת, אבל לפחות ממבט-על (כלומר לאורך זמן) נראה לי שיש כאן גם אלמנט של התניה אופרנטית או בניסוח קצת אחר - כל תקופת זמן מסוימת לאורך הטיפול מקבל התהליך האינטנסיבי של התניה קלאסית משמעות של חיזוק, ומתרחש שלב איכותי של התניה אופרנטית לא?

lironga1

New member
איתמר...

אני חושבת שהגיע הזמן לקבל תשובה מוחלטת וחד משמעית- איתמר- בהצפה, מתקיימת התניה אופרנטית או קלאסית? או גם וגם כעולה מסיעור המוחות...?

יא יא

כן, אך לרוב תהליך ההצפה הוא חלק מתהליך ממושך של פגישות המעלות בהדרגה את עוצמת הגירוי - עד רמת הצפה, מלבד פרקי הזמן העוברים (גם במהלך הטיפול עצמו) הגורמים לחיזוק של תהליך העיצוב, הלא כן?

הערה

אני חושב שהחלק השני שלך הוא קצת בעייתי... אמנם זה קצת מזכיר את הלמידה ע"י היעדר פחד שמופיע בפרק 7 אבל אין פה ענין שהמטופל ילמד שזה טוב להחשף בהכרח לגורם שיצר אצלו את המתח- אלא רק לנטרל את הפחד הקיים אצלו (כוונתי- היחס צריך להפוך להיות אדיש-נייטרלי). לכן אני חושב שמדובר רק בהכחדה- כמו שאמרת- ומדובר בהתניה קלאסית בלבד.

למעלה