קרה גם קרה
גם אני מצאתי את הטיפול שעברתי כמטריד עד פוגע. העניין עם טיפול מהסוג שמתואר בתכנית (שהוא גם סוג הטיפול שמאפיין את רוב הטיפולים בארץ-טיפול פסיכודינמי) הוא שהמטפל אמור להיות מראה בלתי משוחדת של המטופל, בכדי לשקף ולפרש לו את התכנים הלא מודעים שנובעים ממה שהוא מביא לטיפול. המטפל אמור לאתר את ההשלכות שלו עצמו ולהפריד אותן ממה שעולה בטיפול. לאחר שהמטפל והמטופל מציפים את התכנים הלא מודעים, ומפרשים אותם, אמור הקונפליקט להיפתר. יש עם זה כמה בעיות: 1)מטופלים לא תמיד מסוגלים נפשית להעלות את כל מה שהמטפל רוצה שיעלה.לפעמים זה כואב מדי, או עמום מדי ונתון למכשולי זיכרון מסולף. 2)מטפלים הם גם בני אדם.מתוך כך נובע, שגם הם לא יהיו מסוגלים לאתר את כל ההשלכות שלהם עצמם (אולי זה כואב מדי, או שהמטפל לא מודע לכל נבכי נפשו הוא), וכך מתגנבות להן השלכות שעלולות לחבל בטיפול.לעיתים, חשש מפגיעה באגו אצל המטפל עלולה להביא אותו להתעלם כמעט במכוון מתכנים שלו (של המטפל) ואז המטפל הופך ממטפל לא זהיר או לא מקצועי, למטפל פוגע. 3)יש תכנים, בעיקר טראומתיים שחשיפה והצפה לא ייפתרו את הכאב הכרוך בהן, לפחות לא בצורה שזה נעשה בסוג הטיפול הנ"ל,והעלאה לא מבוקרת (מה שהרבה מטפלים שמחים עליו-המטופל מתחיל לחשוף!) עלולה לגרום לחווית הטראומה מחדש וגרימת סבל נוסף. 4)פירוש לא נכון של תכנים שעולים עלול (במקרה הטוב) לעכב את הטיפול אך הוא עלול גם להביא את המטפל להסיק שהמטופל לא מוכן להסכים לפירוש בגלל התנגדות לטיפול, הדחקה, בריחה, כשבפועל, המטפל מנסה לכפות על המטופל את המסקנות שלו-(זה הוזכר גם בתכנית-בהדרכה אצל גילה-המון פעמים, וגם אצל ידין ועוד...) כשזה קורה בפורום של צדדים שווים-כמו אצל גילה, זה מתבטא כמלחמת אגו קשה, אך בטיפול, אם המטופל רואה במטפל שלו גאון, או לפחות אדם סופר מקצועי, הדבר עלול להביא לתחושה קשה מאוד (אפילו טראומתית) של כעס עצמי על חוסר היכולת להשתפר או דיכאון ואכזבה קשה. טיפולים פסיכודינמיים נבדקו מחקרית, והתוצאות לגבי יעילותם לא היו חד משמעותיות, ז"א שחלק מהמטופלים מצאו את הטיפול כיעיל וחלק לא, ואף להיפך מכך. הסיבה, לדעתי, היא שטיפול כל שהוא הוא כמו גלולת פלסיבו. אם קיבלת הסבר שאתה מסכים איתו, ייתכן והקונפליקט ייפתר.אך זה תלוי באמונה שלמה שלך עם ההסבר-דבר שהרבה מטופלים מוצאים כקשה ביותר-לאור מה שכתבתי למעלה. המטרה של הפסיכולוגיה, כפי שאני רואה אותה, היא למצוא סוג של טיפול שקודם כל לא יפגע במטופל (אליבא דה היפוקרטס) ואחר כך יועיל לרוב אם לא לכל המתנסים בו. פעם אמרו לי שטיפול פסיכודינמי זה דבר לא קל, עוברים בו דברים לא פשוטים ולא יוצאים עם חיוך אחרי כל טיפול. היום אני אומר שאם אתה מנסה את הטיפול וזה לא עוזר לך, או אפילו פוגע, אל תחשוש לעזוב, לחפש מטפל אחר או לנוח מהעניין.לא שווה להיפגע. ישנם סוגים אחרים של טיפולים שאולי ייטיבו איתך, ולפעמים, מותר גם לומר-אני בסדר איך שאני. בהצלחה