או.קיי....
השאלה שלך באמת נכונה, והיא שלחה אותי לחפש הגדרות נוספות לפגאניזם. אחרי כמה זמן מצאתי הגדרות של איזק בונוויץ, שהוא ממיסדי "אן דרוייכט פיין" שהוא מסדר הדרואידים הגדול בצפון אמריקה, וגם אדם חכם מאוד.... אז הנה ההגדרות שלו: הוא מתחיל בהסבר על המקור הלטיני של המילה שאותו אנו מכירים - "איש כפר". בתחילה זה לא היה כינוי גנאי אלא כינוי לכל מי שאינו יהודי או נוצרי, ומעדיף לעבוד את האלים הישנים. הוא אומר שהמילה הפכה למילת גנאי בתקופת המאבקים בין הכנסייה והאיסלאם, ובין הכנסייה הקתולית והכנסייה הפרוטסטנטית, כאשר אלו כינו את אלו "פגאנים".... היום, כך הוא אומר, האמונה הפגאנית מתאפיינת בעיקר בפוליתמיות עתיקה וחדשה. אז הוא מחלק את המושג פגניות לכמה חלקים: 1. פלאו-פגאניות - האמונות השבטיות המקוריות של אירופה, אפריקה, אסיה, אוקיאניה, אוסטרליה והאמריקות כשם שהן היו מתורגלות כמערכת אמונות שלמה. הינדואיזם(לפני ההשפעה האיסלמית), טאואיזם, ושינטו הן דוגמאות לאמונות פלאופגאניות. 2. מזו-פגאניות - אלו הן הדתות שיוסדו בניסיון לשחזר, להחיות, או להמשיך את מה שהיה נראה למייסדי הדת כפלאו-פגאניות של אבותיהם, אבל בכוונה או במקרה, הדתות האלו הושפעו מראיית העולם המונותיאיסטית של היהדות, הנצרות או האיסלאם. דוגמאות למזו-פגאניות הן הבונים החופשיים, הדרואידיזם שיצא מהבונים החופשיים בבריטניה, אמונות אפרו-אמריקאיות כמו הוודו והסנטריה וכמה חלקים מההינדואיזם שהושפעו מהאיסלאם. 3. נאו-פגאניות - אלו הן הדתות שהחלו לקום משנות ה-40 של המאה ה-20 (למרות שיש להן שורשים כבר במאה ה-18), שבהן ניסו המייסדים לערבב את האספקטים שנראו להם הטובים והמתאימים ביותר מתוך הפלאו-פגאניות לסוגיה, יחד עם אידליות של "העידן החדש" או "עידן הדלי", ותוך כדי כך שאפו לחסל ככל שניתן את העקבות המונותיאיסטיות המערביות. כנסיית כל העולמות, רוב הדרכים הוויקניות והדרואידיזם האמריקאי הם דוגמאות לניאו פגאניות. יש להדגיש שאין ממש הפרדה ברורה בין ההגדרות, כלומר היו תקופות בהן דת מסויימת היתה גם מזו-פגאנית וגם נאו-פגאנית, ותקופות כאלו יכולות להמשך גם כמה מאות שנים. בדרך כלל המיסדים של הדתות המזו או נאו פגניות היו נוטים לטעון שהם עצמם פלאו-פגאנים, דבר שבדרך-כלל מתגלה כפנטזיה אישית. אני יודע שאולי לא עניתי כאן על כל השאלות שלך, אבל זו בטוח הגדרה יותר מפורטת וברורה מההגדרות שנתתי עד עכשיו. בכל מקרה אני משוכנע שההגדרה של פגאן אינה "עובד את הטבע ואת אמא אדמה" - כיוון שאם זה נכון, אז זה מקרי בהחלט. בברכת אור, Dia Leoghann