שאלה לארי-אל ולכל חברי הפורום

שאלה לארי-אל ולכל חברי הפורום

לארי-אל אשר חיבר את המאמר על פאגאניזם: הגדרת את הפאגאניזם על פי האמונה הנוצרית, ולפיה כל אדם שאינו מאמין באחת משלושת הדתות המונותאיסטיות הנו פאגאני, אך תיאור זה לא מתאים למאה העשרים בה לכולם יש גישה למידע על כל אחת מהדתות (מלבד ארצות העולם השלישי) ולכל אחד יש את החופש שלו לבחור את אמונתו. אם כך, האם ניתן להגדיר פאגאן כאדם העובד את הטבע ואת אמא אדמה? או כאדם העובד אל אחר מ"אדוני"? או כמונותאיסט? ולכל חברי הפורום (כרמית...): האם יש רק דרך אחת להגדיר "פאגאניזם"? אם כן, למה דווקא הדרך הזו?

Dia Leoghann

New member
או.קיי....

השאלה שלך באמת נכונה, והיא שלחה אותי לחפש הגדרות נוספות לפגאניזם. אחרי כמה זמן מצאתי הגדרות של איזק בונוויץ, שהוא ממיסדי "אן דרוייכט פיין" שהוא מסדר הדרואידים הגדול בצפון אמריקה, וגם אדם חכם מאוד.... אז הנה ההגדרות שלו: הוא מתחיל בהסבר על המקור הלטיני של המילה שאותו אנו מכירים - "איש כפר". בתחילה זה לא היה כינוי גנאי אלא כינוי לכל מי שאינו יהודי או נוצרי, ומעדיף לעבוד את האלים הישנים. הוא אומר שהמילה הפכה למילת גנאי בתקופת המאבקים בין הכנסייה והאיסלאם, ובין הכנסייה הקתולית והכנסייה הפרוטסטנטית, כאשר אלו כינו את אלו "פגאנים".... היום, כך הוא אומר, האמונה הפגאנית מתאפיינת בעיקר בפוליתמיות עתיקה וחדשה. אז הוא מחלק את המושג פגניות לכמה חלקים: 1. פלאו-פגאניות - האמונות השבטיות המקוריות של אירופה, אפריקה, אסיה, אוקיאניה, אוסטרליה והאמריקות כשם שהן היו מתורגלות כמערכת אמונות שלמה. הינדואיזם(לפני ההשפעה האיסלמית), טאואיזם, ושינטו הן דוגמאות לאמונות פלאופגאניות. 2. מזו-פגאניות - אלו הן הדתות שיוסדו בניסיון לשחזר, להחיות, או להמשיך את מה שהיה נראה למייסדי הדת כפלאו-פגאניות של אבותיהם, אבל בכוונה או במקרה, הדתות האלו הושפעו מראיית העולם המונותיאיסטית של היהדות, הנצרות או האיסלאם. דוגמאות למזו-פגאניות הן הבונים החופשיים, הדרואידיזם שיצא מהבונים החופשיים בבריטניה, אמונות אפרו-אמריקאיות כמו הוודו והסנטריה וכמה חלקים מההינדואיזם שהושפעו מהאיסלאם. 3. נאו-פגאניות - אלו הן הדתות שהחלו לקום משנות ה-40 של המאה ה-20 (למרות שיש להן שורשים כבר במאה ה-18), שבהן ניסו המייסדים לערבב את האספקטים שנראו להם הטובים והמתאימים ביותר מתוך הפלאו-פגאניות לסוגיה, יחד עם אידליות של "העידן החדש" או "עידן הדלי", ותוך כדי כך שאפו לחסל ככל שניתן את העקבות המונותיאיסטיות המערביות. כנסיית כל העולמות, רוב הדרכים הוויקניות והדרואידיזם האמריקאי הם דוגמאות לניאו פגאניות. יש להדגיש שאין ממש הפרדה ברורה בין ההגדרות, כלומר היו תקופות בהן דת מסויימת היתה גם מזו-פגאנית וגם נאו-פגאנית, ותקופות כאלו יכולות להמשך גם כמה מאות שנים. בדרך כלל המיסדים של הדתות המזו או נאו פגניות היו נוטים לטעון שהם עצמם פלאו-פגאנים, דבר שבדרך-כלל מתגלה כפנטזיה אישית. אני יודע שאולי לא עניתי כאן על כל השאלות שלך, אבל זו בטוח הגדרה יותר מפורטת וברורה מההגדרות שנתתי עד עכשיו. בכל מקרה אני משוכנע שההגדרה של פגאן אינה "עובד את הטבע ואת אמא אדמה" - כיוון שאם זה נכון, אז זה מקרי בהחלט. בברכת אור, Dia Leoghann

או במילים אחרות

אין שום דרך בה תוכל לענות במשפט אחד על השאלה "במה מאמינים הפאגאנים?".

כרמית.

New member
לא ירדתי לסוף דעתך בפסקה האחרונה

כל האמונות בקטגוריות שהבאת רואים את האדמה והטבע כהתגלמות של האלוהות או כחובקת בתוכה את הכוח האלוהי, אז מדוע ההגדרה של "פגני" אינה יכולה להיות בעיניך "עובד את הטבע ואת אמא אדמה"?

לדעתי הלא מלומדת

אם לפי ההיסטוריה יש הגדרה לפאגאניזם שאומרת שלהיות פגאני זה לעבוד את הטבע ולהכניס אותו במרכז האמונה שלך, אז מי אני שאתווכח, הם היו שם, הם יודעים. מצד שני, זו רק הגדרה אחת לפאגאניזם. אני באופן אישי מחשיבה את עצמי כניאו פאגאנית, כי לא משנה כמה אני ארצה אני לא אוכל לחיות לפי סגנון חיים פאגאני (איך נקרא לזה?) "עתיק"... אז אני מתאימה את האמונה אלי. אני עושה שינויים בזרם הדתות הענק הזה שנקרא פאגאניזם כדי שיתאים לי, למקום שאני חיה בו ולזמן שאני חיה בו. אז אולי לא יקראו לי פאגאנית, אני אהיה חסרת תואר, אבל עם אמונה. האם אמונה זו נקראת ניאו פאגאנית? ירדן

morning star

New member
פגנים, פגניות ופגניזם

לא קשור - אבל אני אבקש מהנהלת הפורומים למחוק את המילה "פאגאניזם" ולשים את המילה העברית לחלוטין "פגניות". ובקשר לשימוש במילה עצמה - המילה במקור שמשה את היוונים כמילה המגדירה מישהו שהוא "עובד אדמה", דהיינו - חקלאי. ברבות הימים, הנוצרים החליטו להשתמש במילה כמילת גנאי ל"בורים ועמי ארצות" שבאו מהכפרים, עם אמונותיהם הלא נוצריות בעליל - וניסו להלחם בזה. העתיקים לא הגדירו עצמם כ"פגנים" או בכלל ניסו למסגר את עצמם בהגדרה דתית. בימי ההלניזם, דווקא רואים נסיון "לפייס" בין האלים השונים של הארצות השונות. זה לא היה תקדים - כאשר הממלכות העליונה והתחתונה של מצרים אוחדו (למיטב זכרוני, התחתונה כבשה את העליונה) - היה "איחוי" אלים, כמו למשל "אמון-רה", אשר עד אז, היו אלים נפרדים בממלכות הנפרדות. רק היהדות (ואולי כמה דתות פחות מדוברות אחרות) רצו לשים חיץ בינן ובין דתות אחרות, באופן מובהק, וגם זה תהליך מאוחר יחסית (ימי הנביאים). ואז באו הגדרות, בעיקר ע"י תיאולוגים ופילוסופים שנאלצו באופן כלשהו להגדיר דברים, וכך צמחו להם מושגים "מונותאיזם", "פוליתאיזם" וכו´. כיום, מחיי ו"משיבי" התרבויות הפגניות מתחילים להשתמש בהגדרות חדשות - כמו זאת שהצעת - אדם העובד את הטבע. לא, אין דרך אחת להגדיר פגניזם. בעצם, אין דרך אמיתית להגדיר שום דבר באופן אבסולוטי. "הגדרה" באה מלשון "גדר" - תיחום, הגבלה - כדי שאנו נוכל להיות מובנים האחד לשני באופן מילולי. שלך הנווד

כמה מתחכם מצידך../images/Emo4.gif

אני לא מבינה למה אי אפשר להגדיר פאגאניזם בצורה מסודרת ומובנת. אני לא מבינה איך יכולות להיות כל כך הרבה הגדרות לנושא הזה. "מהו פאגאן?" האם לעולם לא נדע? האם כל אחד יכול ללכת ולהגדיר זאת כאוות נפשו? אגב, נחמד לראות אותך שוב בין דפי הפורום

רמץ

New member
לדעתי הבעייתיות נובעת מהיעדר

מיסוד. כל עוד לא קיים מוסד "פגאני" שמגדיר פגאניות ומה צריך לעשות כדי להיות פגאני - המושג מקיף קשת רחבה מאוד של אנשים. מרגע שתינתן הגדרה, אני חושב ש"פגאנים" רבים ימצאו אותה לא הולמת וימצאו מושג חדש כדי להגדיר את אמונותיהם האישיות שכבר לא נכללות בהגדרת הפגאניות. - עובדי טבע, אוטותאיסטים (מילה שהמצאתי בשביל מעיין
) ועוד כל מושג אחר שעולה על דעתכם...

../images/Emo45.gif ../images/Emo70.gif אוטותאיזם, אהבתי! ../images/Emo39.gif

אם אני אכתוב על זה ספר, אתה תדרוש זכויות יוצרים על השם?

כרמית.

New member
מצטערת להרוס את החגיגה... ../images/Emo4.gif

אוטותיאזם הוא מונח קיים. מדובר במושג תיאולוגי נוצרי המתאר את האמונה של כתות כופרות מסוימות, שיצאו מן הנצרות, בהתקיימות העצמית של הבן (כלומר ישו) כאלוהות ושישו הוא נפרד מן האלוהים האב.

כרמית.

New member
פגניות - מקור המונח - חלק ראשון

מילון מרים וובסטר מלמד אותנו שמקור המילה פגאן הוא במילה הלטינית "פגנוס", שמשמעותה יושב כפר. המילה "פגנוס" מקורה במילה הלטינית "פגוס" שפירושה מחוז כפרי. עוד מלמד אותנו המילון שהמונח נולד במאה הארבע עשרה, כלומר בימי הביניים המאוחרים, ובתקופה שהפגניות כדת נפוצה החלה להימחק בשיטתיות מעל פני האדמה. המילה "פגאן" הוצמדה על ידי נוצרים לאותם לא נוצרים ואכן ממילונים שונים ניתן ללמוד שההגדרה הראשונית והקדומה ביותר של המילה היא כמילה נרדפת למילה האנגלית heathen, כלומר "כופר המאמין בדת פוליתיאסטית". האלמנט של הכפירה תמיד היה במונח הזה. אז למה מאמינים פוליתיאסטים קוראים לעצמם היום במונח שבעצם מגדיר אותם בצורה שלילית? זה בדיוק כמו שפעם המילה Negro היתה מילת גנאי והיום יש שחורים קיצוניים שמשתמשים בה כמקור לגאווה. כמו שההומוסקסואלים אימצו לעצמם מילות גנאי כמו queer או faggot ונתנו להן משמעות חיובית. כך גם הפגנים החדשים, שהחלו לצוץ אחרי מלחמת העולם השניה, אימצו את המונח הפוגעני "פגני" ומנסים להפוך אותו למושג חיובי.

כרמית.

New member
משמעות המונח פגניות היום - חלק שני

היום אפשר להמשיל את המונח ´פגניות´ למטריה שמתחתיה מתאספות דתות רבות. למעשה ההגדרה החדשה של פגניות היא אוסף של דתות חדשות שונות ומגוונות. המשותף לכל הדתות הללו הוא ששורשיהן מצויים במסורות ובאמונות ילידיות ופוליתיאיסטיות ברחבי העולם או לחילופין שהן חדשות לגמרי (הדוגמא המפורסמת היא כמובן ויקה) אך הן הושפעו, או מקור ההשראה שלהן הוא באמונות ילידיות ופוליתיאיסטיות קדומות. הדתות הפגניות הללו הן רבות מספור, אבל לכולן יש קווים משותפים. הקו הראשון והחשוב ביותר הוא אכן הקו שמתייחס לאדמה ולטבע. כל הדתות הפגניות רואות את הרוחניות כמי שמקורה בטבע, בכדור הארץ וביקום הסובב אותו. דת חדשה או אמונה חדשה שאינה קשורה לטבע ולאדמה, לא נכללת תחת המטריה של ´פגניות´. לכן לשאלתך האם פגני כאדם העובד את הטבע ואת אמא אדמה, התשובה היא כן, כיוון שבאמונה הפגנית הטבע ואמא אדמה הם התגלמות של האלוהות. קווים משותפים נוספים של הדתות הפגניות הם: אחריות ואוטונומיה של האינדיבידואל, אחריות קהילתית ואמונה בקשרי גומלין בין כל הדברים החיים, ופוליתיאיזם, כלומר אמונה באלים מרובים או בצדדים מרובים או פנים מרובים לאלוהות. שוב, כל הדברים הללו נחשבים "חובה" כדי שדת מסוימת תיכלל תחת מטרית הפגניות. מכאן נובעים ערכים נוספים שבדרך כלל מקושרים עם פגניות: ערך המגוון, חריצות, איכות הסביבה, חופש אישי, שוויון וחתירה להתפתחות ולהתקדמות רוחנית. לכן לשאלתך האם ניתן להגדיר פגני כאדם העובד אל אחר מ"אדוני", התשובה היא כן ולא. פגני הוא אל שעובד כמה אלים. אם הוא רוצה לכלול את האל היודאו-נוצרי בתוכם, למה לא? למעשה, בתקופת התנ"ך כשהנביאים התלוננו שבני ישראל "עובדים אלוהים אחרים", בני ישראל לא באמת עזבו את האל היהודי, אלא הם תיארו אותו כבן זוג של האלה עשתרת, ועבדו את שניהם ביחד.

כרמית.

New member
פגניות ומונתיאיזם - חלק שלישי

ההיסטוריה של הפגניות במאה העשרים יכולה להראות מדוע היום המשמעות של ´פגניות´ הקשורה ל"כפירה" היא משנית לזו הקשורה ל"טבע". הפגניות כתנועה וכאוסף של דתות חדשות מבוססות טבע צמחה למעשה מתנועות המודעות הסביבתית והעידן החדש של שנות השישים. עבור הפגני, האלוהות היא כוח החיים המצוי והמתגלה בכל צורה שהיא בטבע: באדמה, בבני אדם, בשמים. לכן הקשר המונח פגניות היום קשור יותר לטבע ולאדמה ופחות ל"כפירה" כפי שלמעשה היה במקור. אבל צריך בכל זאת לזכור את המשמעות הראשונית של המונח : "כפירה פוליתיאיסטית". הפגנים במאה העשרים השליכו את החלק של הכפירה אבל השאירו את החלק של הפוליתיאיזם. במילים אחרות, מבחינה הגדרתית ותיאורטיתף דת מונותיאיסטית לא יכולה להיות דת פגנית, גם אם היא מבוססת טבע (ואגב אין חיה כזאת בינתיים...) בנוסף לכך, למרות שעקרונית הפגני יכול להאמין בכל אל שהוא, כולל האל היודאו-נוצרי, התפיסה של האלוהות אצל האמונות הפגניות שונה מזו אצל הדתות המונותיאיסטיות, מה שיכול להקשות על "מיזוג" כזה. בשלוש הדתות המונותיאיסטיות הגדולות, האלוהים הוא טרנסצנדנטלי, כלומר הוא חיצוני, נפרד מהיקום, נפרד מהכל. הוא יישות בפני עצמה וכשמתפללים לאלוהים, אז מתפללים למישהו אחר, שלא קשור להתרחשויות ולסביבה. באמונות הפגניות, לעומת זאת, האלוהות נמצאת בכל מקום ובכל דבר, מה שנקרא "אלוהות פנימית". האלוהים הוא לא איזו יישות חיצונית ונפרדת, אלא כל הדברים, כל האנשים, כל הצמחים, כל האבנים, כל החיות - בכולם יש משהו אלוהי וקדוש. כיוון שהאמונות הפגניות מאמינות שכל הדברים קשורים זה בזה, הרי שהאלוהות היא אותו כוח קדוש שנמצא בכל הדברים ומחובר יחדיו. כשמבינים את רעיון האלוהות הפנימית, מבינים בעצם למה כל אחת היא מכשפה וכל אחד הוא מכשף, כלומר כולם בעלי יכולות רוחניות ולא רק הכומר או הרב או יחידי סגולה, כמו בדתות המונותיאיסטיות.

טלה בר

New member
פגניות ופוליתאיזם

אין קשר ישיר בין פגאניות ופוליתאיזם, שמשמעותו "ריבוי אלוהויות". הפגאניות, שמרכז אמונתה במקור היה אלה, במקום אל, אינה פחות מונותאיסטית מהיהדות, הנצרות והאיסלם.

L e s t a t

New member
האמת שיש

את לא יכולה לומר שבכל העולם (הרי העולם היה פאגאני\שאמאני) סגדו לאלה אחת (מה שהיה הופך את זה למונותאיזם). בכל אזור הדברים היו שונים חוץ מכמה קווים משותפים. אבל זה נשמע לי כמו איזו הטפה פמיניסטית.. "אלה אחת שכולם סוגדים לה, הכוח מגיע לנשים ורק לנשים ויש לנו הוכחה - יש רק אלה אחת! אין אל, רק אלה!"... ברררר, שוביניזם עדיין יותר גרוע...

אבל אם תחשוב על זה לרגע,

הרי האישה מחזיקה בידה את "כוח הבריאה" - היא מביאה ילדים לעולם, גברים לא מביאים ילדים לעולם, לכן יותר הגיוני שאם כבר יאמינו באיזשהי אלוהות מונותיאיסטית, אז שהיא תהייה אלה - הנשים הרי מחזיקות ב"כוח" הבריאה.

למעלה