שאלה לבעלי ניסיון בדיור מוגן לנפגעי נפש

noname2008

New member
שאלה לבעלי ניסיון בדיור מוגן לנפגעי נפש

שלום,
אני עובדת כמתאמת טיפול בדיור מוגן לנפגעי נפש. אחד מן הדיירים נעשה אלים לאחרונה כלפי שותפיו לדירה. היום הוא שבר את דלת חדרו של חברו לדירה רק בגלל שאותו דייר לא פתח לו את הדלת.כמו-כן, הוא מציק לחבריו לדירה ומנדנד להם ללא הרף, במידה והם לא נותנים לו את מבוקשו.
לדעתי הדייר אינו מתאים למסגרת של דיור מוגן, הוא לא מגיע למשמרות שלו בעבודה ונמצא חצי שבוע בבית אימו, וגם אינו מודיע שלא יגיע ולא עונה לטלפונים. כל שיחותיי עימו בנושא לא הועילו, אמרתי לו פעמים רבות שאם ימשיך להתנהג כך, הוא לא יוכל להמשיך לגור בדירה. מחר הוא ילך לפסיכיאטר שלו בליווי המדריכה וכתבתי לו במכתב את המצב, אולי הוא ייתן לו כדור הרגעה או שיחליט לאשפזו. במידה ואותו דייר ימשיך להתנהג באלימות כלפי חבריו לדירה, האם אני רשאית להוציאו מהדירה מבלי לבקש אישור ממשרד הבריאות לעשות כן? (כמובן שהדבר יעשה בשיתוף המנהלת שלי שכרגע נמצאת בחופשת לידה ועתידה לחזור בקרוב).
בתודה!
נופר
 

niva99

New member
כל שינוי הסטטוס של הדייר מחייב ליידע את משרד

הבריאות.


אגב, לגבי אשפוז- לכך יש שני קריטריונים והם: מסוכנותו לעצמו או לזולת.
ברגע שהוא פוגע פיזית בדיירים הגרים עימו הרי שהוא מסוכן לזולת( עונה על אחד הקריטריונים).
 

KFIRB

New member
החוק

מחייב שני תנאים :
1. קיומה של מחלה פסיכוטית
2. בעטייה של המחלה בסעיף הראשון יש סכנה לחולה או לסביבתו.

אדם יכול לא להתקלח חודשיים לא לאכול ועדיין לא יפריע לסביבתו, אבל קיימת סכנה משמעותית לעצמו.

כעת יש תכנון להכניס גם הפרעות אכילה לתוך הסעיף של המחלה
 
תראי תשמעי

נשמע שהדייר שלך בנסיגה נפשית. אולי זקוק לאישפוז, אולי לאיזון מחודש תרופתי. בטח לא קל לטפל בו במצב כזה, ואני מבינה גם את הכעס והרצון להוציאו.
אני מבינה ממה שאת כותבת שגם עוד אין לך הרבה ניסיון בתחום.
אני גם לא רוצה להשמע ביקורתית, אבל חשוב לי להגיד כאן כמה דברים בסיסיים.
א. כשמתמודדים עם מחלות נפש יש בזה עליות ומורדות. אם לא תדעי לקבל גם את הנסיגות הטיפול שלך מראש מועד לכישלון. הנסיגות עוברות ואפשר להמשיך להתקדם.

ב. קצת בסתירה למה שכתבתי קודם על ההכלה של הנסיגות - אדם ששובר דלת, שאלים כלפי דיירים אחרים, לא מחכים איתו למחר לביקור אצל פסיכיאטר. נוסעים מיד למיון פסיכיאטרי. אם לא הולך ברצון ניתן לקרוא למשטרה. לך בתור העובדת הסוציאלית יש זכות גם לפנות לפסיכיאטר המחוזי כדי שיוציא הוראת בדיקה ואז יובא על ידי אחים מאשפזים.
הצבת גבולות בד"כ לא מאוד יעילה בשיחות של "אמרתי לו פעמים רבות שאם ימשיך להתנהג כך, הוא לא יוכל להמשיך לגור בדירה" הצבת גבולות נעשית בפעולות ומעשים.
האישפוז לא חייב להיות מתוך מסר של "אתה מתנהג לא יפה ולכן אנחנו מוציאים אותך מכאן", אפשר להגיד גם - אתה במצב לא טוב, צריך קצת איזון ותוכל לחזור אלינו.
האם את מקבלת הדרכה? זה נשמע כמו מצב מורכב להתמודד איתו ללא ידע מקצועי וללא תמיכה והכוונה ממישהו מנוסה יותר
יש לי עוד הרבה מה לכתוב אבל אני חוששת שככל שאני ממשיכה עולה לי הפיוז יותר ויותר על שירותי השיקום, ואני לא ורצה שזה יגלוש לפסים כאלה.
מקווה שתצליחי להתמודד עם המצב. בהצלחה
 

noname2008

New member
תודה על התגובה. אני לא חדשה בתחום

יש לי ניסיון של שנה וחצי , ואני מקבלת הדרכה , מלבד בשלושת החודשים האחרונים מאחר והמדריכה שלי נמצאת בחופשת לידה.
יידעתי את הרופא שלו במצבו, והוא העלה לו את המינון של אחד מהכדורים. הרופא החליט לא לאשפזו, אלא רק במידה והמקרה יחזור על עצמו.
אם לא הייתי מאיימת עליו שיוציאו אותו מהדירה אם יכנס ללא רשות לחדרים של חבריו הוא היה עושה זאת בתדירות גבוהה יותר, כך שאי אפשר להגיד שאיומים לא עוזרים (חוץ מזה שאמרתי לו קודם שאם ימשיך בהתנהגותו הוא יצטרך לשלם קנס שיכנס לחשבון המשותף, ואני בהחלט מתכוונת להעניש אותו ולא רק לאיים).
אני מקבלת את מה שאת אומרת שהיה צריך להביאו מייד למיון, אך אני לא הייתי בדירה אלא המדריכה שלהם ורק אחרי שהיא יצאה מהדירה ידעתי מה קרה (ולי לא הייתה אפשרות להגיע לדירה).
במידה והוא ימשיך להתנהג כך למרות השינוי התרופתי, אני בהחלט מתכוונת להוציאו מהדירה. הדיירים האחרים לא צריכים לחיות בפחד ולסבול.
 

KFIRB

New member
את לא יכולה

הוצאה מהדירה היא תהליך ,

שכןלל גם דיון בפורום ועדת מעקב שלא מהמניין , המתאמת בועדת מעקב יכולה להציע הצעות נוספות ורק אז הוא ייצא מהדירה כי לה יש יותר סמכות ממך.

נשמע שהתאיישת ממנו במקום להכיל את זה.

נכון שיש לך עוד 3 דיירים, אבל הוא דורש התייחסות אחרת.

שלושת הדיירים האחרים יש ללמדם על פרטיות ושמירת הביטחון האישי שלהם, זה יכול לקרות להם גם מחר כשהם יהיו בחוץ ולא במערך מוגן, וזה יכול לקרות להם גם במסגרת התעסוקה . למשל שהם יכולים לזמן משטרה אם הם מרגישים מאויימים , לנעול את דלתות החדר.

ניתן בישיבות הדירה לשוחח על המתרחש בדירה,

ניתן לעבוד על ניהול כעסים עם הדייר האלים.
הוא חייב לשלם על נזק של הדלת, אבל אסור לחייבו בקנס בגלל שהוא מתפרץ, אם זה ייפתח במשרד הבריאות, את תקבלי על הראש על הרעיון המטומטם הזה, אסור לך לגעת , להורות או להחליט על הקופה המשותפת, אך ורק לדיירים יש זכות החלטה כזו והיא מחוייבת להיות מתועדת . במקום שעבדתי בו רק בנושא הזה נפתחה תלונה נגד היזם ומשרד הבריאות בחן את התלונה ומצא אותה מוצדקת, יותר מזה, הבקרית שיבחה את התנהלות הצוות , את עצמאות הדיירים בניהול הקופות אך כיוונה את הביקורת לדרגים גבוהים יותר שזלזלו במשתקמים.

שומעים את הייאוש שלך, אך מצד שני חסר מידע לגבי התקופה האחרונה, מה קרה בה? מה קרה במערכת הדיירים? במערכת המשפחה? במערכת ה תעסוקה? במערכת היחסים ביניכם? יש כל כך הרבה שאלות כאן, שזה קצת יותר מורכב מ"דייר אלים כלפי דיירים אחרים", עצם שמתמודד בוחר ללון חצי שבוע אצל אימו, צריך לבדוק מה יש אצל אימו שאין בדירת השותפים? מה ההיסטוריה שלו? איך הוא התנהל עד כה? צריך לסמן את הנקודה שממנה הדברים הדרדרו ודרכה להתמודד.

ניתן לעשות עוד הרבה דברים עד שמחליטים לסלקו מהדירה, גם אז תצטרכי להבהיר למערכת - משרד הבריאות למה עשית את זה. המערכת תתמוך בך, אבל גם תרצה לדעת שכל הדברים מוצו עד אז.

שווה בהיעדר הדרכה, להתייעץ עם המתאמת טיפול במשרד הבריאות.

עצם השאלה שלך מדגימה בעיניי חוסר ידע, את נמצאת במערכת שנה וחצי, וטרם התפנית לקרוא וללמוד את נהלי מערכת השיקום הנמצאים באתר משרד הבריאות? נכון זה הרבה לקרוא , אבל את חתומה בהסכם תעסוקה שלך שחתמת עליהם ומשרד הבריאות כשהוא פונה אלייך מניח שאת בקיאה בנהלים שלו.

אם הטיפול התרופתי לא יעזור (אל תצפי שהוא יעזור מיידית אלא תוך חודש לכל הפחות), צריך לפעול התנהגותית, לנסח עם המתמודד כמו בניהול כעסים מה התכנית מגירה שהוא עושה, כיצד הוא מזהה התפרצות וכיצד הוא פועל , תתפלאי אבל זו תכנית שמשתמשים בה בבתי"ח פסיכיאטרים אין שום סיבה שלא תשתמשי בה בקהילה.

לוותר על דייר זה הכי קל- מבחינתך,
מבחינת הדייר , מבחינת משרד הבריאות והיזם זו בעיה.
משרד הבריאות יכול לשלול סל שיקום במידה ומתרשם שזו אלימות על בסיס קבוע.
מצד שני, וקרו מקרים מעולם, שמתמודד עזב מסגרת אחת ועבר לאחרת ומה שנבל באחת פרח באחרת ופתאום שם לא הייתה אלימות , כך שגם למסגרת ולאנשים בה ולגישתם אל המתמודדים וכוחותיהם יכול להציף או להרגיע קשיים מסויימים
 

KFIRB

New member
בדיוק


 

עלמה0610

New member
כמה דברים:

אני עובדת קרוב ל4 שנים בתחום של בריאות הנפש וחשוב לי להגיד כמה דברים:

א. לקרוא למשטרה, זה אחד הדברים חסרי התועלת שקיימים. ברגע שהשוטרים מגיעים, הם שואלים אם יש צו אשפוז בשביל לקחת אותו לבה"ח פסיכאטרי. ברגע שאין, אין לה ם מה לעשות, מבחנת החוק. אסור להם לחקור נפגע נפש. היו לנו מספר מקרי אלימות בהוסטל, והם יכולים רק לקחת, גם בכוח, לאשפוז בכפייה. לא יותר מזה. ולא פחות מזה.

ב. לפנות לפסיכאטר המחוזי, גם זה לא בהכרח יעיל. כמו שאמרתי, היו לנו מספר מקרי אלימיות, והפסיכאטר לא הוציא שום הוראת בדיקה, בטענה שהדייר מקבל טיפול במקון מגוריו.
הוצא צו אשפוז אצלנו רק בשני מקרים: האלימות הופנתה כלפי אחת השכנות (לא אחת הדיירות) ומדובר באדם שפגע בדיירים, בצורה פיזית ומילולית בדיירים אחרים, במשך תקופה ארוכה ובמקרה שני, כאשר הופנתה אלימות מאוד קשה כלפי אחת המדריכות, שאם היה מדובר באדם מהשורה, זה בכהחלט היה נכנס תחת ניסיון אונס בבית המשפט.

ג. מיון פסיכאטרי- מי שעובדת כאן בתחום בריאות הנפש, יודעת שיש מצוקה מאוד גדולה של מיטות. ופסיכאטרים לא כך כך מאשפזים היום. לי לקח יותר משעה לדבר עם פסיכאטריתבמיון,על מנת לשכנע לאשפז דייר שתקף פיזית דייר אחר.

ד. מבחינת המערכות: אני לא ידועת לגבי המקרה המאוד ספציפי הזה, אבל יש המון מקרים שבהם אין מערכות תמיכה שאיתן ניתן לעבוד: המשפחה לא תמיד יכולה/רוצה או בכלל קיימת.
מערכת הדיירים- מה שקורה איתם, זה שהם מותקפים על בסיס יומיומי והם נאלצים לגור עם אדם שתוקף אותם. בזה שמשרד הבריאות זורק אחריות, בעצם פוגם בכל תוכנית היקום שלהם. להגיד משפט כמו: 'נכון שיש לך עוד 3 דיירים, אבל הוא דורש התייחסות אחרת.' מזלזל נורא בחוויות ובמה שהם עוברים. אני תוהה אם את היית מוכנה לחיות עם אדם שתוקף אותך ופולש לשטח האישי שלך. הדייר שתקף, זכאי להתייחסות מלאה ולליווי מלא לאורך כל הדרך. אך תהליך השיקום כולל בתוכו גם הפנמה שיש התנהגויות שלא יכולות להתקיים.
והאם האדם בחור באמת לגור אצל אימו? אולי שם היא מאפשרת לו להתנהג בצורה מסויימת, אולי שם לא באים אליו בדרישות בסיסיות, כמו לנקות אחריו או להכין לעצמו אוכל? אולי שם הוא יכול לא לקחת את הטיפול התרופתי?
כמו אדם שפוי, ללכת לבית ההורים, זה הרבה פעמים נובע מרצון להתחבא, או להרגיש מוגן. אני מסיכמה שצריך לבדוק מה קורה שם ביחסים ולעבוד עם האם, אך כאמור, לא בהכרח היא משתפת פעולה.
 

KFIRB

New member
הוסטל אינו דומה כלל לדיור מוגן

בהוסטל יש צוות רוב שעות היום ובהוסטל כוללני יש צוות 24 שעות ביממה.

בדיור מוגן אין!!!.

הצוות בדיור מוגן הוא מדריך/ה אחת ועו"ס אחד.!!!

הדירה ע"פ הנהלים צריכה להכיל 4 דיירים.

יכל דייר מקבל ביקורי איש צוות בהתאם לאינטיסיביות הטיפול ( מתוגבר/רגיל ולוויין). עו"ס בדר"כ מבקר את הדייר בדירה פעמיים בשבוע, פעם אחת לשיחה פרטנית ופעם לשיחה קבוצתית. במקרה של נופר , היא נמצאת הרבה בדירה.

אולם נופר לא נמצאת שם 24 שעות ביממה, לומר שאסור למשטרה לחקור נפגעי נפש, זו אחת השטויות ששמעתי, אסור להם לחקור מי שחסוי, זה נכון, אך רוב האוכלוסיה איננה חסויה.

את עובדת 4 שנים בבריאות הנפש, ומבלבלת בין הוראת בדיקה, הוראת אשפוז לצו אשפוז, קצת חבל!!! אבל הוראת בדיקה מוציא פסיכיאטר מחוזי או סגנו, הוראת אשפוז פסיכיאטר מחוזי או סגנו או מנהל בית החולים בו האדם אושפז מרצון. צו אשפוז וצו בדיקה מוציא בית משפט.

ההתייחסות שלך למשפחה ולדיירים מעוררת בי תחושות של אי נחת, מסגרת של דיור מוגן ראשית מצריכה עצמאות ואחריות של הדייר. עצם זה שמדובר בהחמרה זה מצביע על כך שהתנהגותו איננה דפוס אלא נמצאת כעת בשל תקופת דחק שלא ברורה לנו דיו.

כמי שעבד במסגרת דיור מוגן כשנתיים, תודרכנו להסביר לדיירים, שבעת סכנה עליהם להתנהג בהתאם למצופה מאנשים בוגרים, להזמין משטרה, מכבי אש ומד"א. עם כל הכבוד הצוות לא יכול להיות זמין 24 שעות ביממה , 7 ימים בשבוע, זה לא הוסטל. אם דייר בחר לא ליטול תרופות, אומר על כך מספר דברים : א. זו זכותו - בניגוד לעמדה של הרבה פסיכיאטרים ואנשי "מקצוע" בבריאות הנפש, זו זכותו, אבל הוא גם צריך להיות אחראי על מעשה כזה הבחירה והאחריות הם שלו. ב. זו תפיסה סטיגמטית המשייכת כל החמרה במחלה לחוסר עכביות בטיפול התרופתי, במידה ואכן הצוות מתרשם מאי עקביות בתרופות, ניתן להשתמש בקלמר תרופות למעקב, אפשר לגייס את המשפחה ( בדיור מוגן ממה שפגשתי רוב המשפחות הן שותפות לצוות השיקום) לכן יש גם לברר מה גורם לו "לברוח" למשפחתו, להגיד המשפחה לא משתפת פעולה, זה דיי דומה לאמירות בעבודה הסוציאלית המסורתית שדיברו על התנגדות לטיפול, אם המשפחה לא משתפת פעולה, כנראה שיש סיבה.

אלימות אסור שתקבל את המסר שהיא מקובלת, אולם גישתך המרימה ידיים מעלה מראה על צוות ניהול כושל של ההוסטל, על פחות מאלימות, נפתחו אירועים חריגים ופניות לבדיקה כפויה (שאגב ע"פ החוק היא תתקיים רק אם האדם סירב להיבדק בקהילה, בכל הוסטל יש פסיכיאטר עוקב, אם הפסיכיאטר לא התרשם שיש צורך באשפוז תבואי בטענות לפסיכיאטר בהוסטל לא לזה מהמיון), בדיור מוגן, ניתן להקדים את הבדיקה (בסיכויים קלושים בחלק מהמקומות), לשכנע את המתמודד לפנות לבדיקה בעצמו או בליווי, לשוחח עם הרופא טלפונית או אפילו להגיע למיון פסיכיאטרי- במיון פסיכיאטרי יש עוד כלים חוץ מאשפוז, נכון שלא עושים שם איזון תרופתי, אך הכונן והתורן שם יכולים ליצור קשר עם הרופא העוקב ולזרז את התור לביקורת. לכן לבוא בטענות לפסיכיאטר המחוזי שלא אשפז זו טענה שלא מכירה את המציאות בה הפסיכיאטר המחוזי עובד ואת החוק. בדיור מוגן היד יותר קלה על ההדק, משום שהזמינות לפסיכיאטר היא נמוכה יותר מבהוסטלים. אם הפסיכיאטר של ההוסטל שלך היה פונה לפסיכיאטר המחוזי בבקשה לאשפוז בכפייה זה היה מתקבל כי בוצעה כבר בדיקה וסטטוס.

אשפוז וכאן חשוב לציין זאת , הוא לא תחליף לענישה חוקית. אם מדריכה נתקפה מינית באופן קשה, חובתה להתלונן על כך במשטרה, המשטרה תפנה לפקידת הסעד המחוזית לחסרי ישע (במקרה ומדובר בחסוי), או שתעצור את הדייר ותתחקר אותו (במידה והוא לא חסוי), ייתכן שבתהליך המשפטי תידרש הערכת מסוכנות+הערכת כשירות לדין שתבוצע בבי"ח פסיכיאטרי ממשלתי שרק לאחר ההערכה זו יהיה ניתן לשקול בשני המקרים (חסוי או לא חסוי) את הכשירות ומידת האחריות לביצוע התקיפה ועד כמה למחלה יש השפעה על כך. בדר"כ למחלה אין השפעה לתקיפה מינית .
יש תכניות למניעת אלימות ויש להפעיל אותן ולא לעמוד מהצד ולהגיד "אין מה לעשות, משרד הבריאות אשם". אם דייר מותקף, זו אשמת ההוסטל שהוא הותקף, וקרו מקרים מעולם שמשרד הבריאות סגר מסגרות כאלו מאוחר מידיי ולאחר שהיו כבר קורבנות בנפש.(הסבר במסר אם תרצי). אם דייר מותקף ולא מדווח על כך אירוע חריג כי היזם/ המנהל פוחדים מאיך זה ייראה במשרד הבריאות, אז למה את מאשימה את משרד הבריאות בזה?

אצלנו במסגרת , היה שיקול דעת בדיווח על אירועים חריגים, כשדייר הותקף בדיור המוגן, הדייר המתקיף זומן לשיחת הבהרה עם מנהלת השירות, הוסבר לו שהתנהגותו אינה מקובלת ואם יש משהו שניתן לסייע לו , וכן לעתים בעצב רב הדייר נגרע מהמסגרת. עד שזה קרה, קרה תהליך ארוך של שיחות, בירור תרופתי, ועדות מעקב שלא מהמניין, מתן כלים אסרטיבים לדיירים האחרים בדירה, והתמיכה שהשירות קיבל ממשרד הבריאות נבע מעצם הדיווח השקוף על אירועים חריגים הן בין דיירים והן כלפי צוות.

לגבי מערכות- זוהי תיאוריה בעבודה סוציאלית , הגורסת כי טיפול במערכת אחת יכול לסייע למערכת אחרת באופן לא צפוי:
משפחה:.לכן אם לדעתך, המשפחה לא רוצה לתמוך, מדוע הדלת נפתחת לו כל פעם שהוא מגיע? אם המשפחה לא בקשר פורה עם שירותי השיקום, זה חוסר נגישות של השירותים למשפחה, לא אשמתה, אלא אשמת השירות והעובד.
מערכת הדיירים- נכון הם מותקפים, שוב זה לא קשור למשרד הבריאות, מתיאור המקרה נראה שמדובר בהחמרה של הזמן האחרון, או החמרה של המחלה או קושי התנהגותי-חברתי שניתן לעבוד עליו בצורה התנהגותית. אני יכול לספר לך על מספר מקרים בהם דיירים מראים מצג של קורבנות , שבבירור מעמיק יותר הם מבצעים מניפולציות כדי להרגיז ולעצבן, מישהו שמסיבה רפואית-פסיכיאטרית כעת נמצא בסף גירוי נמוך. במקום להזדהות רק עם חוויית הדיירים המותקפים, צריך לנצל את ישיבות הדירה לליבון הקשיים וכן, גם ללמד את הדיירים מיומנויות חברתיות או מיומנויות אסרטיביות, מחר הם יעבדו בשוק החופשי או יגורו לבד או עם שותפים, או ברחוב יהיה מישהו שידחף אותם או לא יכבד את פרטיותם, צריך להעניק להם כלים להתמודדות.
מערכת הדייר היא הנעלם החסר והגדול ביותר במקרה הזה, הכותבת פרטה על התנהגותו , היא לא פרטה על רגשותיו, מחשבותיו, ועל הקשיים הבינאישים וההיסטוריה במקומות אחרים.

עצם ההתייחסות שלך אל אנשים המתמודדים עם מגבלה פסיכיאטרית כאל לא שפויים, מסבירה הרבה על תפיסותייך המיושנות האנרכוניסטיות שלא תואמות למציאות בשטח ברוב יחידות השיקום של דיור מוגן .
 
למעלה