שאלה - לגבי בזלת

turh3

New member
שאלה - לגבי בזלת

שלום. אני מקווה כי יש כאן מישהו שמתעניין/עוסק בסוגי סלעים. רצתי לשאול - מה קורה לאבן בזלת אשר מכניסים אותה לתוך לבה (מגמה) רותחת? הרי ידוע כי הבזלת עצמה עשויה מלבה שהתקררה. ולכן שאלתי היא מה קורה לה - האם היא צפה או שוקעת? האם היא נשרפת כליל ומיד - או רק לאחר הרבה זמן או לעולם לא? אשמח אם מישהו יוכל לענות לי על כך - וגם אם אין לכם בסיס להסתמך עליו, אלא לפי מה שידוע לכם.

בזלת-מגמה

שלום לך. אני מקווה שאצליח לענות על השאלןת שלך. אבן בזלת, או סלע בזלת, הוא בעצם לבה שהתקררה ושינתה את מצב הצבירה שלה מנוזל למוצק. רוב החומרים בעולם משנים את מצב הצבירה שלהם כאשר מחממים או מקררים אותם. מגמה זה בעצם אותו החומר רק בטמפרטורה גבוהה מאד. כאשר המגמה מתקררת היא הופכת למוצק - ובעצם לסלע. תהליך ההתקררות יכול גם ליצור מספר ריאקציות כימיות שיכולות לשנות את המשקל של הסלע (התחמצנות במגע עם האוויר, הפרשת חומרים בתהליך ההתגבשות וכו') אבל הן זניחות. אם נשים אבן בזלת במגמה (רצוי שנעשה זאת בזהירות) האבן כנראה תהפוך לנוזל. הבעייה העיקרית בקביעה הזו היא שכפי שאמרתי- שלכל חומר יש את טמפרטורת ההתכה שלו, וישנן כמה סוגי מגמות (כפי שיש מספר רב של סלעים). בכדי לדעת האם האבן באמת תהפוך לנוזל עלינו לבדוק את הרכב המגמה (אחוז הסיליקה והברזל למשל) ולבדוק את הרכב הסלע (בזלת זה סלע מגמתי דל בסיליקה ועשיר בברזל). אם טמפ' ההתכה של חמרי הסלע נמוכה מטמפ' ההתכה אזי הסלע יהפוך למגמה נזלי. אם טמפ' ההתכה של הסלע גבוהה יותר, אזי הוא ישאר במצב מוצק. מה שמוביל לשאלה השנייה: בכדי לבדוק האם הסלע ישקע או יצוף יש לבדוק את המשקל הסגולי של המגמה (יש שוני רב ביותר בין מגמה למגמה) ואת המשקל הסגולי של הסלע (בזלת מכילה הרבה ברזל - חומר כבד יחסית, אך מכילה המון חללי אוויר שיכולים להציף אותה). אם המשקל הסגולי של האבן גבוה יותר אזי הוא ישקע לקרקעית ואם המשקל הסגולי נמוך יותר תשאר הבזלת לצוף על הנוזל. בזלת היא סוג של סלע כבד יחסית (שנוצר ממגמה כבדה יחסית) ולכן סביר להניח שהיא תשקע. שנה טובה.

למעלה