שאלה לגבי בריאות בספורט

מרי פופ

New member
שאלה לגבי בריאות בספורט

שלום רב
, אני מקווה שהשאלות שלי במקום בנכון, מבחינת הפורום. ביתי בת ה 8 אוטוטו התחילה השנה להתעמל, התעמלות קרקע. הילדה פשוט באקסטזה מהספורט וכנראה גם די מוכשרת לכך. היא לא מפסיקה לעשות בבית עמידות ידיים, גלגלונים, ערביות, ניתורים וכו'... התקדמה במהירות גדולה ביותר ואין ספק שהתרומה לבטחון העצמי שלה רבה. אבל אני מעט מודאגת משני אספקטים לכן שתי שאלות ברשותכן: 1. רופאת הילדים שלנו צינה בפני שהילדה הפכה מילדה עם בטנונת לילדה רזה עם עצמות בולטות (נשארה באותו משקל כבר שנתיים וגבהה מאוד), היא ממעטת לאכול. הרופאה הזהירה אותי שזה מאפיין של הספורט הזה ושהיא לא אוהבת שילדות עוסקות בו. האם באמת יש מצב שזה משהו ש"מטפטף" בחוג, שהרזון משרת מטרה והילדה קולטת את זה? 2. היא התחילה בחוג לקבל מהמדריכה תרגילים מתקדמים יותר, רק עבורה, בינהם ירידות לגשר מעמידה וכל מיני ניתורים מרמפה. היא חוזרת מהחוג ומתלוננת על כאבי גב בזמן ביצוע התרגילים. בשנה הבאה המורה רוצה לקדם אותה לנבחרת של המועדון ומדובר כבר בפעילות יותר אינטנסיבית. אני, אמא שלה עם הסטוריה והווה של ניתוחי גב ובעיות מבניות גנטיות, מגיל צעיר, משהו שמשפיע מאוד על החיים לרעה... האם עלי לקחת אותה לאורטופד שיאשר את הכשירות הגופנית שלה לעסוק בספורט הנ"ל?

ברוכה הבאה לפורום!

הגעת בדיוק למקום הנכון! ולדאגותייך: לגבי האספקט של הרזון: יש לבדוק למה הילדה ממעטת לאכול. האם זה בגלל שהיא רוצה להיות רזה, או בגלל סיבות אחרות (לא רעבה/לא אוהבת את האוכל/מפספסת ארוחות בגלל פעילויות אחרות וכו'). אם היא לא אוכלת משום שהיא רוצה להיות רזה, אז יש לנו כאן בעיה. קצת קשה לי להאמין שמתוך מניע זה היא ממעטת לאכול כבר שנתיים. אם זה לא בגלל שהיא רוצה להיות רזה, אז כנראה שמדובר בתהליך טבעי. הילדה גדלה (בגיל) והגוף לעיתים משתנה, היא עוסקת בפעילות גופנית ללא הפסקה גם בבית, כלומר שורפת הרבה קלוריות ולכן היא רזה. אני לא חושבת שילדה רזה זה בעייתי, לא אמורים להיות לזה חסרונות, אבל אם זה נורא מפריע אפשר לנסות יותר מאכלים עתירי אנרגיה כגון אגוזים, שקדים, פירות יבשים ועוד. אני לא מאמינה שבחוג מטפטפים לילדות להיות רזות. בטח שלא בחוג שאינו תחרותי, כשהבנות עובדות על ירידה לגשר מעמידה (וכל הכבוד לביתך שמבצעת את התרגיל, אבל בכל זאת, גם שמנות יכולות לבצע ירידה לגשר). את הרופאה שאומרת שהיא לא אוהבת שבנות עוסקות בהתעמלות מומלץ מאוד להחליף, משום שהיא לא מתאימה יותר להיות הרופאה של בתך, שעוסקת בהתעמלות. הרופאה כנראה לא מבינה שום דבר בהתעמלות ומפגינה בורות מסוכנת. לילד שעוסק בספורט רצוי לבחור רופא עם זיקה לספורט. לגבי כאבי הגב: לילדה בת 8 שקופצת על מקפצה ומבצעת ירידה לגשר מעמידה לא אמור לכאוב הגב. יש ליידע את המאמנת, והיא בוודאי תתן לילדה תרגילים אחרים, או תתקן ביצוע לא נכון שגורם לה לכאבים או תקפיד יותר על החימום בתחילת האימון. בכל מקרה היא לא צריכה לעשות מה שכואב לה. אני לא חושבת שמדובר בבעייה אורתופדית כי אז היה כואב לה גם בפעילויות אחרות, לאו דווקא בתרגילים האלה. ליתר ביטחון אפשר ללכת לאורתופד מומחה ספורט. (כיוון שהבעייה קשורה ישירות לספורט ולא מתרחשת מחוץ לחוג). בהצלחה המשיכו לעדכן! חג שמח

אמא לה3

New member
שלום לך

ברוכה הבאה, את בדיוק במקום הנכון. כמה דברים: 1. הרבה פעמים בגילאים הצעירים הללו ילדות עם יציבה לא נכונה, מתחילות להתעמל, השרירים מתפתחים וכך אנו "מקבלים" ילדות שהיו עומדות עם בטן בחוץ, לילדות זקופות עם בטן מוחזקת בפנים. לגבי האכילה, אין לזה לדעתי קשר לספורט הספציפי הזה אלא לילדה שהפכה להיות פעילה גופנית ולכן אין עלייה משמעותית במשקל לעומת הגובה כפי שציינת (היא גבהה...). ולא, הספורט הזה לא מאופיין בהפרעות אכילה - זהו מיתוס ישן ולא רלוונטי, ההפך, אנחנו כמאמנות מאוד מעודדות אכילה נבונה ונכונה. הרזון (ובטח המופרז) אינו משרת שום מטרה, ילדה רזה מדיי עלולה להיות גם חלשה מאוד. 2. כפי שנועה ציינה, יש ליידע את המאמנת על כאבי הגב, לתת למאמנת לבדוק את הביצוע של הילדה ולראות כיצד להקל עליה. אישית, עם היסטוריה כשלך הייתי מתייעצת עם אורטופד (שוב, עם זיקה לספורט) האם יש איזה בעייה מיבנית בעמוד השידרה היוצרת לחצים וכאבים. המשך הצלחה והנאה לביתך ולכם מהספורט הנהדר הזה.

מרי פופ

New member
תודה לשתיכן, על התשובות המושקעות והמחכימות

יש לכן אולי המלצה על רופא אורטופד באיזור השרון שיכול לתת חוו"ד לגבי הנושאים שעלו? אני מתכוונת לידע את המאמנת לגבי כאבי הגב (מהתרשמותי מצפייה במספר אימונים, החימום נעשה בצורה מע חפיפניקית ואינו מספק). וכבר דיברתי איתה לגבי הרזון והיא אמרה שהיא תדבר עם הבנות לגבי אכילה נכונה. לגבי המלצתה של נועה, הילדה ניזונה בעיקר מאגוזים, פירות יבשים ואבוקדו, ממעטת לאכול בשר ומוצרי חלב (מכריזה על רצון להיות צמחונית). מאז שהחלה להתאמן קיצצה לעצמה בכוונה בכמויות האוכל כדי להראות יותר טוב בבגד הגוף שלא רצתה ללבוש בתחילת השנה בגלל הבטנונת שנעלמה. כרגע זה עוד תקין, אבל כאמור הרופאה קצת הלחיצה אותי בגלל דעתה על הספורט הנ"ל. שוב, תודה.

אמא לה3

New member
אני יודעת

על דר' גיל לאנה, אורטופד בנתניה בקופת חולים כללית (אם זכרוני אינו מטעני)

המלצות

לגבי אורתופד ספורט, אז יש הרבה, וכל אחד ימליץ לך על זה שהוא הולך אליו, שהוא לאו דווקא הכי טוב שיש. אני מכירה את ד"ר קובי בר אילן בהרצליה, אורתופד ספורט, שבאים אליו אפילו מקיסריה, מחדרה ומראשל"צ, ואת ד"ר צ'סטר גם כן מהרצליה שהוא רופא ספורט מומחה (לא אורתופד, רופא משפחה). בבי"ח אסותא יש אפילו מרפאת ספורט מיוחדת. אבל מאחר ואין לילדה איזו שהיא פציעה משמעותית, והיא לא חתומה על חוזה של מיליונים באגודת הספורט, לא צריך לדעתי לרוץ למרפאת ספורט מיוחדת. פשוט רופא משפחה או אורתופד שיש לו איזו שהיא זיקה לספורט. לגבי האכילה, מה שבולט כאן הוא לא הרזון, אלא המחסור בחלבונים ובסידן, שקיימים בבשר ובמוצרי חלב. אם הילדה מכריזה על צמחונות, אז הכי פשוט לתת תחליפי בשר, שהם בד"כ די משמינים יותר מבשר. כל עוד הילדה ממשיכה לגבוה, כנראה שאין פגיעה מערכתית פתולוגית כלשהי, לא תזונתית ולא אורתופדית, אבל טוב שאת עוקבת. המשיכי לעקוב.

מרי פופ שלום

העיסוק בהתעמלות בהחלט עשוי להיות מזיק במידה והוא נעשה בצורה חובבנית בעיקר עבור מי שצוידו בגנים מסוימים. אי לכך הייתי ממליצה לך לבצע מס' פעולות ע"מ שתוכלי להפיג את חששותיך ולהרגיש שלמה עם עצמך: נושא אכילה- אם ברצונך לעורר אצל הילדה מודעות בנושא תזונה קבעי לכן תור אצל יש תזונאית/דיאטנית אפילו דרך דרך קופות החולים השונות.באמצעות מפגשים אלו הילדה תבין מהי תזונה נכונה ותלמד לאכול נכון.בלי קשר להתעמלות חשוב לצייד את הילדים שלנו במידע הזה. אורטופד-רצוי לקבוע תור לאורטופד ספורט ע"מ להתייעץ איתו בנושא החששות שלך בנושא הגו. אורטופד רגיל כזה ש"מתקן" ידיים ורגליים שבורות...לא יוכל לעזור. בענין החוג עצמו- אל תתביישי ערכי בדיקה מקיפה עד כמה שתוכלי לגבי המסגרת אליה רשמת את ביתך. לצערי יש בארץ מסגרות חובבניות רבות. אם את בעיניים לא מקצועיות מזהה חימום חפיפניקי- זו בעיה. חשוב שהילדה תהיה בידיים טובות ומקצועיות. עדיף שתתעמל במסגרת מקצועית ולא תצא לעולם למופעים או תחריות ובתנאי שתקבל איכות של אימון. אם תרצי לקבל עצה או מידע בנושא מסגרת אליה היא משתייכת אשמח לעזור במסרים במידה ואוכל.

מרי פופ

New member
כן יש לי דאגה מסויימת לגבי המקצועיות

לא של מנהלת המועדון שמאמנת אותן לרוב, אלא של העוזרות שלה שמנהלות לדוגמא את החימום וממליצות לילדות לבצע ניעות קטנות במתיחות (בנתיים המנהלת ראתה את זה וזה נפסק). ואני אולי סופר הסטרית אבל אני גם מבינה עד כמה קל להפגע ולסבול את ההשלכות לתמיד. אני אשלח לך מסר, אולי יש לך המלצה על מסגרת רצינית באיזורנו. תודה!

מרי פופ

New member
תודה, אני אשתף את רופאת הילדים שלנו

יש לה בד"כ המלצות מאוד טובות (זו לא אותה הרופאה שהעירה לגבי הספורט).

Tammie

New member
כמו שכל הבנות כתבו לך כאן,

התעמלות הוא ספורט שיכול להיות מזיק במידה ועובדים בצורה לא נכונה. אם יש לך חששות, הייתי בהחלט פונה למאמנת, אני מאמינה שהמטרה של המאמנת היא לגדל מתעמלות בריאות שיפיקו מהספורט את כל הדברים הטובים שהוא מקנה (כושר, משמעת עצמית, העלאת הבטחון העצמי ועוד הרבה יתרונות שההתעמלות נותנת). בנוגע לאורתופד- החוויה שלי עם אורתופדים רגילים לא הייתה טובה. רובם לא מבינים בתחום, והנטייה שלהם היא לצתת קלישאות וסטיגמות לגבי התעמלות וכמו שנועה כתבה, הרבה מהם הופרכו במחקרים רבים. מצד שני, אני מסכימה שפנייה לאורתופד ספורט יכולה להיות לא נוחה (גם מבחינת מיקום וגם מבחינה כלכלית), אבל, אם את רוצה להיות בטוחה שהאורתופד מבין באיזה סוג פעילות הילדה עוסקת, וידע לבחון בצורה מדוייקת האם יש בעיה שקשורה לעברה, כן הייתי פונה למומחה. נתנו לך כבר הרבה שמות, ואני יכולה להוסיף לרשימה את ד"ר מוקי יניב, שפועל ברמת השרון. מנסיון אני יודעת שהתשלום אצלו די גבוה, אך מכבי מחזירים את רוב הסכום.

מרי פופ

New member
זה נשמע אולי כמו מהומה רבה על לא מאומה

ולילדה עצמה אין בעיות גב. אבל אני התאמנתי שנתיים ביסודי בהתעמלות קרקע ומכשירים ובגיל 12 כבר סבלתי קשות מבעיות גב (גיל 25 ניתוח ראשון). הסיבה אצלי אינה ההתעמלות, אלא בעיות מבניות רציניות מאוד שלא ידעו עליהן ואף אחד לא נתן על כך את דעתו. ולכן אני לא בטוחה שאני מחפשת לחסוך. אני חושבת שבמידה והילדה תרצה להמשיך לנבחרת בשנה הבאה (ואני בעד שתעסוק במשהו שגורם לה לסיפוק כה רב), השקט שלי בהחלט שווה את התשלום לאורטופד מומחה ומאחר ואני מכירה הרבה אורטופדים אני מבינה בדיוק את ההערה לגבי הצורך בהתמחות בספורט. אני מודה לכן מאוד על השמות וההצעות.

למעלה