שאלה לגבי דגש באותיות בג"ד כפ"ת

m i s u

New member
שאלה לגבי דגש באותיות בג"ד כפ"ת

מהם הכללים לגבי שימת דגש או הוצאת דגש באותיות בג"ד כפ"ת, למשל במילים כמו: צלצל בְּפַּעֲמוֹן הדלת, משרוקית וּפַעֲמוֹן, צלצל בַּפַּעֲמוֹן הקטן, הרבה תודה, שאלה זו מטרידה אותי כבר זמן מה.

m i s u

New member
צלצל בְּפַעֲמוֹן הדלת לא בְּפַּעֲמו

צלצל בְּפַעֲמוֹן הדלת לא בְּפַּעֲמוֹן

אִיתַי

New member
דגש קל

שלום, וברוכה הבאה לפורום
דגש קל יסומן באותיות בג"ד כפ"ת בראש מילה או בראש הברה (אחרי שווא נח). דגש זה נקרא גם "דגש איכותי". עד כאן הכלל הרשמי. אולם, כללי הדגש הקל אינם חלים על מילים לועזיות, אשר הגייתן היא כהגייתן המקורית בשפה הזרה (לדוגמה: פונקציה, פ' רפה). כמו-כן, במספר מועט של מילים לא יבוא דגש קל, למרות השווא הנח (שכבה, מלכות, שרביט ועוד). במילים שאת ציינת, "צלצל בְּפַעמון..." - אין דגש ב-פ', כי היא כבר אינה בראש מילה, אלא אחרי שווא נע, ולכן אין דגש. "משרוקית וּפַעמון" - גם כאן ה-פ' כבר אינה בראש מילה, לכן לא יבוא בה דגש קל (אין דגש קל אחרי תנועה, כאמור). "צלצל בַּפּעמון" - כאן הדגש ב-פ' הוא כבר דגש חזק. ה' הידיעה נבלעה, ונותר ממנה הפתח ב-ב' (המציין יידוע, בשונה משווא) ודגש חזק ב-פ' (היה צריך להיות: *בהפעמון).

אִיתַי

New member
תשובה

בנוגע לשתי המילים שציינת, הדגש הקל נעדר מהמשקל כולו. "מלכות" במשקל "קַטְלוּת" = אין דגש (כמו "ערבות"). "שכבה" במשקל "קִטְלָה" = אין דגש (כמו "קִרְבָה"). והאם שמך "מכה אפורה" לקוח מתוך השיר של מוניקה סקס: "זה יורד כמו מכה אפורה על העיר...
"

Yuvalenko

New member
עד כמה שידוע לי.....

השווא במשקלים אלה אינו נח, אלא מרחף. תקנו אותי אם אני מקולקל.. (ואז ברור שלא יבוא דגש בבגד כפת לאחריהם)

למעלה