שאלה לגבי הארקה

• פותח הנושא Niv s
  • פורסם בתאריך

Niv s

New member
נניח תיאורתית שפין כסוף נכנס לפתח ההארקה מתחבר אליו ואני נוגע בו ולא מרגיש שום זרם.

הפין השני בחוץ באוויר לא נוגע בכלום. שום דבר לא מחובר לפתח החם והניטרלי הם מחוץ למשחק. ובקיצור רק פתח ההארקה תפוס ובטעות נגעתי בכסוף שלו ולא הרגשתי כלום. נניח שהארקה לא 100% תקינה, האם במצב אחר שבו אני נגיד רטוב לגמרי וכן מוליך הרבה יותר, אני כן עלול להתחשמל?

לא חלילה אנסה רק מסקרנות כדי להבין.

ואם ההארקה תקינה לחלוטין – האם אז לא ניתן להתחשמל בשום מצב (שכאמור רק פתח ההארקה “מאויש” ולפתחים האחרים לא מחובר כלום).

תודה

רשר

Well-known member
מנהל
נניח תיאורתית שפין כסוף נכנס לפתח ההארקה מתחבר אליו ואני נוגע בו ולא מרגיש שום זרם.

הפין השני בחוץ באוויר לא נוגע בכלום. שום דבר לא מחובר לפתח החם והניטרלי הם מחוץ למשחק. ובקיצור רק פתח ההארקה תפוס ובטעות נגעתי בכסוף שלו ולא הרגשתי כלום. נניח שהארקה לא 100% תקינה, האם במצב אחר שבו אני נגיד רטוב לגמרי וכן מוליך הרבה יותר, אני כן עלול להתחשמל?

לא חלילה אנסה רק מסקרנות כדי להבין.

ואם ההארקה תקינה לחלוטין – האם אז לא ניתן להתחשמל בשום מצב (שכאמור רק פתח ההארקה “מאויש” ולפתחים האחרים לא מחובר כלום).

תודה
הארקה מחוברת לאדמה ובעצם למסה הכללית של כדור הארץ,
לכן כל מגע בארקה הנו מגע בגובה המתח שבו נמצאות הרגליים (גם יחפות) ובאין הפרש מתח לא תחוש בדבר,
אכן יש סיכון במגע בחיבור הארקה כי לפעמים נדירות יש תקלה בין נתק או החלפת חיבורים ואז עלול להיות מתח מסוכן,
זו אחת המשימות החשובות של החשמלאי - למנוע מצב כזה ע"י ביצוע עבודה נכונה והתקנת ציוד מניעה (נתיך, מא"ז, פחת (מפסק מגן)) וכמובן בדיקת הארקה כל פעם שמגיע למתקן חשמלי,

Niv s

New member
הארקה מחוברת לאדמה ובעצם למסה הכללית של כדור הארץ,
לכן כל מגע בארקה הנו מגע בגובה המתח שבו נמצאות הרגליים (גם יחפות) ובאין הפרש מתח לא תחוש בדבר,
אכן יש סיכון במגע בחיבור הארקה כי לפעמים נדירות יש תקלה בין נתק או החלפת חיבורים ואז עלול להיות מתח מסוכן,
זו אחת המשימות החשובות של החשמלאי - למנוע מצב כזה ע"י ביצוע עבודה נכונה והתקנת ציוד מניעה (נתיך, מא"ז, פחת (מפסק מגן)) וכמובן בדיקת הארקה כל פעם שמגיע למתקן חשמלי,
תודה אני אחדד עוד יותר את השאלה:

במידה ונגעתי בטעות בפין שמחובר להארקה ולא חשתי בדבר.

האם זה אומר שבכל מקרה לא אחוש דבר גם אם ארטיב את הידיים והרגליים ואהפוך את עצמי למוליך יותר? או שכן יש סף מסויים שממנו אני יכול להפוך למוליך ברמה כזו שהזרם פתאום ירצה לזרום דרכי? (בהנחה ויש מלכתחילה תקלה בהארקה)

רשר

Well-known member
מנהל
תודה אני אחדד עוד יותר את השאלה:

במידה ונגעתי בטעות בפין שמחובר להארקה ולא חשתי בדבר.

האם זה אומר שבכל מקרה לא אחוש דבר גם אם ארטיב את הידיים והרגליים ואהפוך את עצמי למוליך יותר? או שכן יש סף מסויים שממנו אני יכול להפוך למוליך ברמה כזו שהזרם פתאום ירצה לזרום דרכי? (בהנחה ויש מלכתחילה תקלה בהארקה)
תחושת מתח נוצר בגלל הפרש מתחים בין נקודות מדידה / נגיעה - יד בשקע ורגל ברצפה
אם אין הפרש מתח בין הרצפה עליה אתה עומד ונקודת הארקה בשקע לא תחוש דבר,
במידה ותהיה רטוב תוכל לחוש מתח החל מכ 9V כמו שתחוש עם מגע הלשון הרטובה בשני מגעי סוללה,
כל שנכתב כאן אינו המלצה לבצע נסוי כזה בתנאי בית כי במקרה של תקלה בחיבורי החשמל עלול להיות הפרש מתח בין הארקה לאדמה בגובה מספיק כדי להרוג!
לכן כשאתה כותב "בכל מקרה,,," לא מחלקים ביטוח חיים!

Niv s

New member
תחושת מתח נוצר בגלל הפרש מתחים בין נקודות מדידה / נגיעה - יד בשקע ורגל ברצפה
אם אין הפרש מתח בין הרצפה עליה אתה עומד ונקודת הארקה בשקע לא תחוש דבר,
במידה ותהיה רטוב תוכל לחוש מתח החל מכ 9V כמו שתחוש עם מגע הלשון הרטובה בשני מגעי סוללה,
כל שנכתב כאן אינו המלצה לבצע נסוי כזה בתנאי בית כי במקרה של תקלה בחיבורי החשמל עלול להיות הפרש מתח בין הארקה לאדמה בגובה מספיק כדי להרוג!
לכן כשאתה כותב "בכל מקרה,,," לא מחלקים ביטוח חיים!
בסדר גמור רק כדי להבין לגמרי: אם נגעתי בטעות בפין הארקה מחובר והייתי יחף ולא הרגשתי שום דבר, אז אם פתאום אהיה יותר רטוב ויותר מוליך, יכול להיות שפתאום כן ארגיש? או שאם לא הרגשתי לפני אז גם לא ארגיש בשום מצב אחר (בהתייחס לאותו השקע כמובן)?
כן כמובן לא כדי לבצע אלא להבין ברמה התיאורתית-איכותית נטו.

dudi4321

Active member
ישנה בעיה אחרת. חשמל סטטי.
במידה שהופעל מזגן בבית וביחוד בימי חמסין יבשים או בחורף כשהאויר עם מעט לחות. אם הולכים עם כפכפים או נעלים שהסוליה מבודדת, יורדים מכיסא או סתם פוסעים נוצר מתח בגלל החיכוך בין הגוף לרצפה=אדמה. אם הגוף טעון והנעלים מבודדות ונוגעים בפין הארקה כמו שאתה שואל יש סיכוי סביר לקבל זץ קטנטן שנוצר מפריקת המתח - המטען החשמלי לפין הארקה. זה חולף תוך חלקיק שניה ורק המוח ממשיך להרגיש.

במידה שהארקה תקינה, יש חוט -לרוב צהוב ירוק מהפין התחתון שמחובר לצנרת המים, להארקת היסוד וללוח החשמל לפסי הארקה לא חשים כלום. כי הפוטנציאל שווה = מתח אפסי.

dudi4321

Active member
ההסבר הוא בדומה ליצירת ברק ורעם. החיכוך קורע מהשכבה החיצונית של החומר אלקטרונים/חורים (חוסר אלקטרונים) ונוצר מטען חשמלי במתח זעיר. נניח שהקיבול גבוה מאד כי יש כמעט נגיעה והמרחק מיקרוני. אם הרווח גדל פי כמה המטען נשאר הקיבול קטן בריבוע ולכן המתח גדל גם בריבוע עד שנפרץ לפעמים ונוצר ניצוץ. הניצוץ זה שהמתח פורץ את הבידוד ע"י יינון ונוצרת תעלה מוליכה בה עובר הניצוץ.

למעלה