שאלה לגבי הונאה

shabaz

New member
שאלה לגבי הונאה

שלום, אני מאמין שהייתי קורבן להונאה דרך האינטרנט. מכיוון שלא הייתי בטוח איפה לכתוב את ההודעה, אני כותב אותה במספר פורומים שקשורים לחוק ומשפט בתפוז, בתקווה שיוכלו להפנות אותי, במידת הצורך, אל המקומות הנכונים. הורדתי תוכנה מאתר הורדות חופשי, וככל הנראה התוכנה הייתה פרוצה. אח"כ למדתי להבין שיש סיכוי שאת התוכנה הפרוצה החברה בעצמה הכניסה. כמה דקות אחרי שהתוכנה הייתה על המחשב שלי, ואחרי שהבנתי שאין לי שימוש בה והיא אינה חוקית, מחקתי אותה מהמחשב. לא עברו יותר מ-10 דקות וקיבלתי מייל מנציג החברה, שטוען שיש ברשותי עותק לא חוקי של החברה ועליי לרכוש רישיון אליה אם אני רוצה להימנע מתביעה. כמה דברים שחשוב לציין: 1. בשום שלב לא נתתי לחברה את האי מייל שלי, דבר שמוביל אותי להאמין שהיא איתרה ופרצה את חיבור האינטרנט שלי על מנת לגלות אותם {ההודעה נשלחה ל-2 אי מיילים בו זמנית} 2. בדיעבד אני מבין שאני לא הבנאדם הראשון שמקבל את ההודעה הזאת, וככל הנראה לפחות מהסיפורים של האנשים, מדובר על הונאה (לא בישראל, ספציפית, אבל גם) 3. החברה אינה ממוקמת בישראל, ובכל זאת גילתה עליי פרטים - את ארץ המגורים שלי, ואולי פרטים נוספים לגביי שאינני מודע אליהם. 4. כששאלתי אותם איך הם השיגו את האי מייל שלי הם הגיבו שזה סוד והם אינם מחויבים לספק לי תשובה. למיטב הבנתי, מלבד העובדה שהם פרצו אליי למחשב הם גם הפרו חוקי הגנה על פרטיות כאשר הם אספו מידע עליי ושמרו אותו (כמו שכתוב באימייל על ידם), וגובלים, אם לא משתמשים, בסחיטה והונאה. אשמח לכל עזרה אפשרית בנושא...

הסיפור שלך בהחלט ברור

מה שלא ברור לי זה מה בעצם אתה שואל. בנסיבות אלה, מה שאני יכול להגיב לך זה הדברים הבאים: 1. חכמה לאחר מעשה: חבל מאד שענית למייל הזה, אבל לא נורא. 2. הסיכויים שמישהו יתבע אותך הם אפסיים. 3. תתעד אצלך מה שאתה יכול על המקרה ועל נסיבות ההורדה והמחיקה מהמחשב שלך על האתר ממנו הורדת, כולל התקנון של האתר, במידה וקיים כזה. האתר ממנו הורדת, תבדוק אם ניתן לברר למי הואר שייך (whois) ותשמור את התעוד. 4. אם תקבל תביעה אמיתית (כתב תביעה והזמנה לבית משפט כלשהו) תפנה מייד לעו"ד. 5. לפעולה דחופה: תזמין מומחה שיבדוק את המחשב שלך, כי יש סיכוי באמת שהמחשב שלך נפרץ ועדיין פרוץ. שינקה לך את המחשב אך גם שיתן לך מכתב בו הוא מפרט טם מצא תוכנה זדונית על המחשב ואם ניתן לדעת מה נעשה במחשב שלך דרך הפירצה. 6. בינתיים כל עודלא בדקת, רצוי שהמחשב הזה ישאר מנותק מכל רשת מחשבים וגמובן מהאינטרנט. 7. אם בוצעה פריצה מחו"ל, אין לך הרבה מה לעשות, כלומר לא כל כך יש לך לאן להתלונן, כי אני מניח שלא תיסע במיוחד לארץ ממנה נפרץ מחשבך כדי להגיש תלונה שם במשטרה. 8. אם עשית פעם עיסקאות אשראי באינטרנט, בדוק אם חב' האשראי שלך שאין עיסקאות חריגות. אם כן, תגיד להם והם יחסמו את הכרטיס ויוציאו לך מייד חדש. 9. אל תתקתב יותר עם מי ששלח לך את ההודעות במייל, לאחר שתנקה את המחשב שלך, תמשיך בחייך באופן רגיל.

לא כאן

אם יש לך עניין להמשיך לרשום בפורום זה, נא לכבד את כללי הפורום, האוסרים התייחסות לאתרים פעילים, ולאנשים וחברות מזוהים.

John the Savage

New member
אז מהו הלקח?

כמו שאומרים אצלינו, פשוט לא להתפתות לעיסקאות בשטח. אחרת אתה אוכל אותה חזק, ואוכל אותה בגדול. מה שאתה מתאר זה תרגיל נוכלות ידוע. התוכנה שהורדת היא מה שנקרא "סוחטה" (extiortionware). התרגיל הזה קיים בגירסאות שונות כבר שנים, אם כי ניראה שהם השתכללו עם הזמן. בעבר תוכנות דומות היו מקפיצות חלון על המסך בו מזהירות שיש בידיך תוכנה לא חוקית ועליך לשלם, ובזמן האחרון הם השתכללו והתוכנה גם סורקת את המחשב ומגלה כתובות דואר אלקטרוני ופרטים נוספים, ושולחת את ההודעה באימייל. מי שנופל בפח מפסיד לא רק את הסכום שהם דורשים אלא גם מוצא את כרטיס האשראי שלו במאגרי מידע של עבריינים. במקרה הזה יצאת בזול. יש גם מקרים גרועים יותר, לדוגמה של תוכנות שמצפינות את כל קבצי המידע במחשב שלך ודורשות ממך לשלם בשביל לשחזר את המידע שקיים במחשב. בשביל להימנע מזה, כדאי פשוט לנקוט באמצעי זהירות ולא להוריד תוכנות מאתרים אקראיים שעולים בחיפוש בגוגל מבלי לבדוק קודם מהו האתר ממנו אתה מוריד והאם זה אתר אמין, או אתר שמפיץ Malware.

ועוד לקח - שימוש בתוכנות שמזהות דברים כאלה

אם מדובר בדבר ישן שמתובב באינטרנט תוכנות מורחבות של אנטי-ווירוס כאלה שגם מגלות תוכניות ריגול וכו' אמורות לגלות גם את זה

John the Savage

New member
זהו שלא בהכרח

ז"א, תמיד רעיון טוב שיהיה לך אנטיוירוס במחשב ותוכנה לזיהוי רוגלות, בלי שום קשר. אבל תוכנות מהסוג הזה לרוב נופלות מתחת לרדר של רוב האנטיוירוסים ותוכנות האנטי-רוגלות למיניהן. כך שההלצה שלך אמנם טובה באופן כללי, אבל לא מספיק אפקטיבית לסיטואציות כגון זו. זהו אחד המקרים בהם זהירות והפעלה של שיקול דעת הרבה יותר יעילים מאשר פתרונות טכניים.

Kiru

New member
תוכנת פיירוול טובה

שמקונפגת כראוי, אמורה לחסום את הגישה של תוכנה כזו לרשת. זה אכן לא היה עוזר נגד תוכנה שמצפינה את המידע שלך (רעיון שטני במיוחד) – כנגד זה רק גיבוי יעזור.

למעלה