זכויות יוצרים בתוצאות חיפוש
שאלה נחמדה, להלן תשובתי:
1. תמונות שנמצאות באינטרנט, חזקב עליהן שיש בהן זכויות יוצרים. אם אתה מוצא תמונה שאתה רוצה להעתיק, או לעשות בה שימוש אחר שאסור ללא רשות, אתה חייב לעשות חיפוש ובירור ולגבי שתי השאלות: האם התמונה מוגנת הזכויות יוצרים, ולמי שייכות הזכויות. אם אתה מוצא ראיות שהתמונה שייכת לנחלת הכלל כלומר, לא מוגנת, בין שנתרמה על ידי בעלי הזכויות הרודמים, בין שחלפה התקופה של ההגנה (בישראל, 70 שנה ממות היוצר) אשריך, תשמור את הראיה לכך ואתה חפשי להשתמש. אם היתן רשיון מראש, בדוק אם השימוש שאתה רוצה לעשות מכוסה על ידי הרשיון, שמור ראיה על הרשיון ותשתמש בהתאם.
אם מצאת שיש זכות יוצרים ואיתרת את הבעלים או נציגם החוקי, בקש רשות/רשיון, אם מתאים לך שלם את המחיר ותשתמש. כמובן שמור את הראיה על הרשות שקיבלת ואת הקבלה החשבונית על התשלום ועל תחרוג מהרשיון. לא מצאת את הבעלים, או אתה לא בטוח לגבי זכות היוצרים, אל תשתמש. בנוסף, תזהר ממלקודות דבש, כמו אתרים שמחלקים תמונות בחינם.
תנסה למצוא תמונות תחת רשיון של CC, או דומיו.
2. תוצאות חיפוש, דף תוצאות של מנוע חיפוש: כעיקרון, לקט מוגן בזכויות יוצרים כמו יצירה ספרותית. אבל יתכן שבלקט של מנוע חיפוש אין זכויות יוצרים, כי הוא נוצר על ידי "מכונה" ולא על ידי אדם או קבוצת אנשים. מבחינתך גמם אם החיפוש מקורי ולא נעשה על ידי אף אחר, לדעתי זו לא יצירה (נניח אתה מחפש תמונות של משוררות אלבניות שלא אוהבות גלידה) בין מכיוון שלא עובר את מבחן "מינימום יצירתיות" ובגלל "חוש המשפטן" (כדברי השופט ניל הנדל), או במילים אחרות, לא מגיע לרף של יצירה הראויה להגנה. אך אין פסיקה על הנושא ותתכן דעה אחרת, אם למישהו יש דעה אחרת, אשמח לשמוע אותה.
כמובן שזכויות היוצרים לא עוברות בכל אחת מהיצירות שמרכיבות את הלקט.
3. מה לעשות? משפטים זה מקצוע שצריך ללמוד כמה שנים, אם הציבור היה מבין וידע הכל בתחום המשפט, כנראה שמקצוע עריכת הדין לא היה קיים.