שאלה לגבי זכויות יוצרים -

שאלה לגבי זכויות יוצרים -

ה אם הקמת אתר אינטרנט לצורך החלפת ספרים, מהווה הפרה של זכויות יוצרים? הכוונה לספריה וירטולית בה האתר בעצם מהווה לוח מודעות למי יש כותר X למי Y וקישור בין הלקוחות לצורך ההחלפה ביניהם. דוגמת השאלה בין חברים.
 
לא יכול לתת חוות דעת מחייבת

ומה שאומר עכשיו אינו בסיס להסתמך עליו אלא יש להתיייעץ עם עו"ד, אבל בדרך כלל מקובל שזכויות היוצרים מאפשרות לבעליהן למנוע פעולות מסויימות דוגמת העתקה, שידור (וגם השאלה), אולם הבעלות בחפץ הספציפי (הספר, שהיצירה נכללת בו) הינה של רוכש הספר, וכל עוד הפעולה שהוא מבצע אינה מפרה זכות - מותר לו לפעול בנכס שבידיו כרצונו. ואם בסופו של דבר נחליט שהפעולה מותרת, גם סיוע לה אינו אסור. אבל כמו שאמרתי - אין להסתמך על האמור מעלה כחוות דעת מחייבת. למאמרים שלי על זכויות יוצרים.
 
יש לי בעיה עם הגדרות

ובאמת יש צורך לענות לשאלות כאלה בזהירות וגם את התשובות לקבל בזהירות ובהסתייגות. למה יש לי בעיה עם ההגדרות? כי אני לא יודע בדיוק מה נקרא אצלך "ספריה וירטואלית". זה יכול להיות כמה דברים. הרי בסופו של דבר, גם "חנות וירטואלית" היא לא חנות. בוא נתחיל מזה שמותר להקים ולנהל עסק שהוא חנות ספרים וירטואלית. מה שאסור הוא למכור באותה חנות וירטואלית, עותקים מפרים. כלומר, אם אתה מוכר עותקים מורשים, כמובן אין בעיה. השלב הבא הוא שמכירה יכולה להיות גם שכר חליפין, אין חובה למכור ספר בעד כסף. (כלומר אין איסור בחוק ואם לא התחייבת באיזשהו חוזה לנימנע מכך,הרי שאתה לא מנוע. עכשיו בוא נלך לכיוון אחר. חשוב לציין שכל מפעלי השיתוף של יצירות באינטרנט שעמדו למבחן שיפוטי, החל בנאפסטר וכלה בקזאא וגרוקסטר, דיקלמו את המנטרה שמדובר על מועדוני חברים שמשתפים בינהם וכמובן זה לא עזר. אני חס וחלילה לא מחשיד אותך בכלום, רק מנסה להסביר שמה שצריך לעשות זה לבחון את הפעילות לעומק ולאחר מכן לתת חוות דעת.
 
דורון אתה צודק, אבל

אכן יש בעיה עם הגדרות. תשובתי התייחסה למצב בו האתר הוא מעין "לוח מודעות" (נדמה לי שזה היה המינוח של השואלת) ובו אני כותב "קניתי וגמרתי לקרוא את רובינזון קרוזו. מוכן לתת את העותק שלי יחד עם עותק של "פינוקי" כמעט כמו חדש למי שיתן לי עותק של מלחמה ושלום." למיטב זכרוני היו גופים חוץ-אינטרנטיים שריכזו פעילויות כאלו בדיסקים ובספרים. לא שמעתי עליהם מאז ואני לא יודע אם זה היה בגלל שהושתקו משפטית או שדעכו או שאני לא במקום המתאים, אבל לאתר כזה אני התכוונתי. קאזאא וגרוקסטר וכל האחרים לא החליפו (!) עותק מקורי בעותק מקורי אלא יצרו עותקים נוספים. למאמרים שלי על זכויות יוצרים.
 
נכון ולכן ציינתי

שאיני רואה איסור בעשיית סחר חליפין בעותקים מורשים. רק צריך לבדוק גם מה קורה מסביב. גם אני זוכר שקמו אתרים או פורומים על העיקרון של החלפת דיסקים מקוריים, מה שאני טוען הוא שצריך לבדוק לעומק מה נעשה בדיוק באתר ולא להסתמך על הגדרות של אדם שאינו בדי בדיני זכויות יוצרים. זכור גם המקרה של חברה שעשתה סחר בחלקי רשיונות לתוכנות מיקרוסופט ובית המשפט קבע שזה אסור. ברמה הפרקטית של מי שפוגש את השופטים שעוסקים במטריה, התחושה שלי היא שבתי המשפט נוטים להרחיב את ההגנה על בעלי הזכויות ולצמצם את ההגנות הקבועות בחוק לציבור. כמו שאמרנו בדיון קודם, כנראה שאנחנו רוצים להיות אמריקאים כמעט בכל מחיר. זה בסה"כ מדאיג, מכיוון שאנחנו (לפחות אנחנו) יודעים מאיפה דיני זכויות היוצרים צמחו וכי כוונת המחוקק היא לאזן בין זכות היוצר להנות מפרי עמלו ובין זכות הציבור להנות מנכסי תרבות מדע ואמנות. אבל כל זה ברמת התחושה ולא ברמת מתן איזו חוות דעת או איזו תחזית משפטית לשאלה הנשאלת בראש השרשור.
 
למעלה