שאלה לגבי מוצרים של טבעול

jessie_chan

New member
שאלה לגבי מוצרים של טבעול

בכלל לא שמתי לב שיש פורום שלם לתזונה צמחונית. יופי! יש לי שאלה, אולי זה נשמע קצת כמו פרסומת לטבעול אבל זה באמת לא... וסליחה מראש אם כבר העלו כאן את הנושאים האלה, לא מצאתי תשובות כשדפדפתי בכמה העמודים הראשונים של הפורום. לפני כחצי שנה בערך החלטתי להיות צמחונית, הייתי תמיד אכלנית בשר ולא יכולתי להרגיש שבעה ומסופקת מארוחת צהרים שאין בה בשר כלשהו, עד שגיליתי את המוצרים של טבעול ומצאתי שהם מצליחים להוות לי תחליף בשר מספק לחלוטין ולמלא ארוחת צהרים הגונה בלי שארגיש שאני מפספסת משהו, מה גם שיש להם מבחר גדול ואני לא משתעממת ויש לי הרבה גיוון. אז אמרתי - אם אין לי צורך לאכול בשר כי התחליפים עושים את העבודה, עוד יותר טוב (מטעמים אידיאולוגיים...) יש לי שתי שאלות בנושא: 1. הבנתי שבמוצרים של טבעול יש סויה וקראתי באיזשהו מאמר שאסור לאכול סויה כל יום - משהו לגבי העלאת הסיכוי לסרטן השד ועוד מיני תופעות לוואי. האם זה אומר שאני לא יכולה לאכול טבעול יותר מפעמיים-שלוש בשבוע? 2. האם במוצרים של טבעול יש תחליפים לערכים התזונתיים שיש בבשר או שהתחליף הוא רק מבחינת הטעם? כלומר האם כשאני מוותרת על בשר לגמרי ואוכלת רק את טבעול אני גורמת לעצמי לחסך כלשהו בויטמינים כמו B12 וכד' וצריכה להתחיל לקחת תוספי מזון? אני לא טבעונית וחוץ מבשר אוכלת הרבה מהכל - לחם, גבינות, ירקות וכו'. ואם זה משנה משהו, אני באמצע שנות ה-20 לחיי. תודה מראש!
 

d a p h n a

New member
אני חושבת שאת לוקה....

בבעייה נפוצה שיש לאנשים שהופכים לצמחונים אחרי שנים של אכילת בשר. הבעיה שלך היא שאת עדיין חושבת שההגדרה של "ארוחה מספקת" היא מנת בשר + תוספות. בפועל, כמו שסיפרתי לכמה מחבריי ש"הצטמחנו", תזונה צמחונית טובה צריכה להיות מבוססת על סוויץ' מחשבתי - במקום לחשוב "איך אני מחליפה את הבשר וממשיכה לאכול את סוג הארוחות שאכלתי קודם", את צריכה לחשוב "איך אני מכינה אוכל טעים, ממלא ומזין מכל סוגי האוכל שיש בעולם מלבד בשר". טבעול זה דבר נחמד. זה פתרון קל ונוח כשאת רוצה לאכול ואין לך כוח להשקיע בזה מחשבה ויצירתיות. יחד עם זאת, כמו שאמרת, טבעול מבוסס על סויה ולאחרונה יצאו מחקרים שמצביעים על כך שסויה, למרות יתרונות בריאותיים מסויימים, עלולה גם להיות בעייתית מבחינה בריאותית. ההמלצה של משרד הבריאות כיום היא לא לאכול יותר משלוש מנות של סויה בשבוע, אם כי אין לי מושג מה בדיוק ההגדרה של "מנה". בלי שום קשר לעניין הסויה, מאוד לא מומלץ שטבעול יהיה מקור החלבון העיקרי שלך, מאחר ומדובר על סויה מעובדת עם כל מיני דברים תעשייתיים שבגדול לא כדאי לאכול יותר מדי מהם. אז מה כן? כמו שאמרתי, את צריכה קצת לשנות את דפוס החשיבה. אני משערת שהסיבה שהארוחות שלך לא היו מספקות בלי טבעול היתה שפשוט הורדת את הבשר ולא ממש החלפת אותו במשהו. נגיד אם קודם היית אוכלת שניצל ופתיתים, אז אחרי זה פשוט אכלת את הפתיתים, בלי השניצל - ועד שלא הוספת מנה של טבעול, באמת לא היתה לך ארוחה מספקת. הפתרון, כאמור, הוא להתחיל לחשוב אחרת על אוכל. בגדול הבסיס לתזונה צמחונית מזינה וטעימה הוא שילוב של פחמימות, חלבונים וירקות, ובמיוחד רצוי שילוב של קטניות ודגנים. למה הכוונה? לדברים כמו מגד'רה (אורז עם עדשים), אורז עם שעועית, פיתה עם חומוס, פסטה שמשולבות בה קטניות ועוד. כל השילובים הללו יוצרים מה שנקרא "חלבון מלא", שהוא חלבון איכותי יותר שגם יוצר תחושה של שבעות וסיפוק. בגדול, את יכולה להמשיך לאכול טבעול מדי פעם, למרות שכדאי לשקול מדי פעם במקום לאכול טבעול לאכול את הסויה ממקור קצת פחות מעובד כמו טופו אורגני (אפשר להשתמש בו למשל להכין מוקפץ טעים). בנוסף, חשוב לגוון את מקורות החלבון שלך על ידי הוספת קטניות בנוסף לאכילה של מוצרי חלב וביצים שנראה שאת עושה ממילא. והכי חשוב, באמת להתחיל לחשוב מחדש על ארוחה לא כעל מנה עיקרית בשרית + תוספת, אלא למשל כעל תבשיל שמורכב מירקות ומקור חלבון צמחוני שאולי מוגש עם תוספת פחמימתית. אם את צריכה מקור להתחיל לחשוב על בישול צמחוני, אני ממליצה בחום על "הבישול הצמחוני" של נעמי ליס מייברג.
 

jessie_chan

New member
טוב,

בתור מישהי שגם מתמודדת עם משקל עודף ומכירה בערך את כל המתכונים והשילובים האפשריים הקיימים... אני יודעת לומר שבשבילי אישית לוותר על בשר בלי איזשהו תחליף לטעם ולנוכחות של הבשר זה לא היה מחזיק מעמד יותר מדי זמן, לתוספות שלי אני תמיד מוסיפה כל מיני ירקות וזה עדיין לא זה. לקחתי בחשבון את ההצעה לגבי קטניות, חומוס אני אוכלת דווקא הרבה - בכל ארוחת צהרים כמעט - ואנסה סוגים אחרים. זה מצער אותי להגביל בטבעול כי זה פשוט טעים (שוב, מצטערת על הפרסומת!) ומבחינתי יש לטבעול מספיק סוגים של "בשרים" ותבשילים בשביל לספק את כל צרכיי הקולינרים... תודה על ההפנייה לספר, אני אבדוק את הנושא.
 

TheFinalCut

New member
תוספת

אני מסכים עם כל מה שדפנה כתבה לך, מלבד ההתייחסות לסויה. אני לא מכיר "מאמרים שיצאו לאחרונה שמצביעים על כך שסויה עלולה גם להיות בעייתית מבחינה בריאותית". המאמרים המהימנים שאני מכיר, בייחוד מהעת האחרונה, דווקא מעידים על יתרונות מובהקים לסויה בהגנה מפני מחלות לב וסרטן (בייחוד סוגי סרטן המקושרים לשינויים הורמונליים, כגון סרטן השד והשחלה). כפי שנאמר, מזון מעובד הוא לא אידיאלי בכל מקרה, ולמי שיש זמן עדיף להכין לבד (מאוד לא קשה להכין תבשילים "דמויי בשר" מפתיתי טופו, מה שמכונה "בונזו", בעלות אפסית ועם ערך חלבוני מצויין). אבל למיטב ידיעתי מזונות מבוססי סויה לא צריכים לגרום לך לחשש, לפחות לא בגלל הסויה שבהם.
 

One Echoe

New member
לגבי הסויה,

את יכולה להמשיך לאכול טבעול ללא חשש, אף כל יום. הכתבות שאת קוראת בעיתון, ברוב המוחלט של המקרים, מבוססות על הפחדה והסתה של תעשיות הבשר והחלב אשר מפסידות הון עתק בגלל שוק הסויה. ההיפך הוא הנכון: סויה יכולה להועיל ולמנוע סרטן שד. עם זאת, אני אישית ממליץ לך לגוון יותר ולאכול יותר קטניות ודגנים, ולא רק סויה, ובטח שלא רק טבעול, שהוא סויה מעובדת.
 
סויה היא קטנית. וקטניות יש רבות...

טעימות יותר, ומתאימות יותר לאנשים מסוימים. אם תקבלי המלצה תזונתית מאיש מקצוע, היא בודאי תכיל מזון מגוון יותר, עשיר יותר, מתאים בדיוק לצרכיך, וטעים לא פחות.
 
למעלה