שאלה לגבי ניסויים

gilad_no

New member
שאלה לגבי ניסויים

האם לכל סוגי הניסויים בחיות ישנם תחליפים כיום? אני מתכוון לניסויים רפואיים ולא קוסמטיים כמובן. הרי לדוגמא, תרביות תאים לא יכולות לבדוק פעילות עצבית. שמעתי ממספר אנשים כי לרוב הניסויים אכן יש תחליף אך הם לא יודעים אם לכולם. השאלה שלי האם ישנם ניסויים שלגביהם באמת אין ברירה אלא להשתמש בחיות?

fnord0

New member
זאת לא השאלה הנכונה ../images/Emo18.gif

השאלה אם יש או אין לחיה מסוימת תחליף נגזרת מהמטרה שהוגדרה לניסוי, ואת המטרה מגדיר אותו חוקר שאח"כ גם מבצע את הניסוי. לדוגמא, אם חוקר החליט שהוא עושה ניסוי שמטרתו לבדוק איך מתפתח חתלתול שעיניו נתפרו מרגע שנולד ועד גיל חצי שנה כך שהוא גדל בחושך מוחלט, ברור שאי אפשר לבדוק דבר כזה בוודאות בלי לקחת כמה גורי חתולים, לתפור להם את העיניים ולחכות חצי שנה כדי לראות מה יקרה. לחתולים בניסוי הספציפי הזה אין תחליף, אבל לא בטוח שמטרת הניסוי מצדיקה את ביצועו במתכונת הזאת, ולכן למרות שלחיות אין תחליף ניתן לערער על הצורך בביצוע ניסוי שכזה. הדוגמא, אגב, אינה תלושה מהמציאות, שכן במדינת ישראל נעשים בין השאר גם ניסויים כאלה בדיוק.

gilad_no

New member
לא לזה התכוונתי

כוונתי הייתה לניסויים הכרחיים. אני אישית מתנגד לכל צורה של ניסוי אפילו אם זה יעכב את התפתחות הידע האנושי. אך קשה לי להעלות טענות כלפי אנשים אחרים כאשר אני איני מודע לכל העובדות. אני הייתי מעדיף לסבול ולא להשתמש באמצעים שנוסו על חיות אך לא כולם כך. מה בנוגע לניסויי השתלות? לתחום הביוטכנולוגיה (הרפואית בפרט) ולביואינפורמטיקה. הרי על מנת לבדוק שתלים, קצת קשה להשתיל אותם על תרביות.

fnord0

New member
אין לי הרבה מה להוסיף

אני מאמין שבעיניו של החוקר שתופר עיניים של גורי חתולים גם הניסוי הזה הוא הכרחי, ולכן ההפרדה בין ניסויים הכרחיים לכאלה שאינם הכרחיים היא סובייקטיבית. איך תגדיר מהו ניסוי הכרחי? רבים וטובים ניסו ונכשלו. השתלות הן בוודאי מסוג הניסויים שאי אפשר לבצע על תרביות או על כל דבר שאיננו גוף חי, ומכיוון שמדובר בפרוצדורה מורכבת ומסובכת שסיכוייה להיכשל גבוהים יחסית, הברירה היא רק בין בני-אדם לבין בעלי-חיים. יש פה התנגשות חזיתית ברורה בין תפיסות מוסר שונות, וכל עוד התפיסה המקובלת בממסד הרפואי היא שחייהן של חיות המעבדה שווים פחות מחיי אדם, ימשיכו לחקור את הנושא הזה ולתרגל אותו על חיות. לא הבנתי מה בדיוק השאלה לגבי ביוטכנולוגיה, שהיא שם כוללני לתחום עצום ורב שבתוכו יש גם ניסויים בבעלי-חיים וגם פיתוח טכנולוגיות ממוחשבות שאין להן כל קשר עם בעלי-חיים, ובוודאי לגבי ביואינפורמטיקה (מידענות מתחום מדעי החיים) שאין לה הרבה קשר לנושא.

למעלה