שאלה לגבי סוגיה מסויימת בדיני קניין

student89

New member
שאלה לגבי סוגיה מסויימת בדיני קניין

יש איזה סוגיה שלא הצלחתי להבין עד הסוף. נגיד שיש מצב שא' משכן את הדירה שלו לב'(שהב' חברה) והב' רשם משכנתא רק אצל רשם החברות ולא בטאבו. לאחר מכן, א' עשה עסקת מכר עם ג' על הדירה הזאת. האם לג' תעמוד תקנת השוק לפי סעיף 10 לחוק המקרקעין עם התנאים שנקבעו בה התקיימו, או שאין לו יכולת להשתמש בסעיף זה מפני שהעסקה הראשונה היא לא מכר? בנוסף האם משכון כזה מהווה תוקף כלשהו אם נרשם רק אצל רשם החברות ולא בטאבו .
או מצב הפוך לגמרי ללא קשר למקרה הקודם בו א' התחייב לתת מתנה לב' (כבר לא חברה אלא נגיד בתו) ואחר כך משכן את הדירה בגללה קשיים שהוא נכנס לג' (בנק) ואז ניתן לבדוק פה את סעיף 10? או שזה ממש לא קשור כי יש סעיף לגבי המשכון בחוק המשכון ס' 5 אבל הוא לא יחול במקרה אלא רק על מטלטלין והעברה רצונית מא' לב' כאשר ב ממשכן לג'.
אשמח לתשובות.
 

student89

New member
סליחה לגבי מקרה השני הכוונה הייתה

שא' המחה את הזכות שלו לב' בעסקת מתנה (לא התחייב כי אם התחייב אז אפשר להפעיל עסקאות נוגדות).
 

lol65

New member
אז ככה

בדוגמא הראשונה שלך לג' לא תעמוד תקנת שוק לא בגלל שהעסקה הראשונה היא לא מכר (אין קשר), אלא בגלל שהעסקה הראשונה לא הושלמה ברישום בטאבו. רק אם אדם רכש זכות במקרקעין בהסתמך על רישום בטאבו הוא יוכל להשתמש בסעיף תקנת השוק. במקרה הזה ג' יוכל להשתמש בסעיף 9 לחוק המקרקעין (עסקאות נוגדות) אם התקיימו התנאים הקבועים בו.
&nbsp
כשאנחנו מדברים על תקנת השוק, הרוכש צריך להתגבר על זכות קניינית של מישהו כדי לקבל את המקרקעין, ובעסקאות נוגדות צד ג' נדרש להתגבר על זכות חוזית שניתנה לצד ב' לפניו על-ידי א'.
&nbsp
אם משכון של חברה לא נרשם בטאבו, אז יש בידיה רק זכות חוזית כלפי נותן המשכון ולא זכות קניינית שהיא כמובן חזקה יותר (כלומר, יש לה התחייבות להעברת זכות שלא הסתיימה בהעברה).
&nbsp
אומנם לא הבנתי את כל הסוף של השאלה השנייה שלך, אבל אנסה לענות. גם כאן סעיף 10 לא קשור אלא סעיף 9 (לא משנה איך תקרא לזה "המחה" או "התחייב". ואיזה זכות הוא המחה בכלל? את זכות הבעלות שלו בדירה? כל עוד לא בוצע רישום בטאבו,הוא לא המחה את זכות הבעלות שלו אלא התחייב להמחות אותה). אם הוא אמר שיתן במתנה לא' (עסקה ראשונה) ואז הלך ומשכן לב' (עסקה שנייה), אז איך תקנת שוק קשורה פה? זה שתי עסקאות עם אנשים שונים ולכן הן נוגדות. בכל מקרה, מכיוון שהעסקה הראשונה כאן היא עסקת מתנה, יחול חוק המתנה, ואם התקיימו התנאים שקבועים שם, אז זכותו של א' לחזור בו מהמתנה, ואז בכלל לא נגיע לסעיף 9 (במבחן כמובן לא תעצור שם, אלא תכתוב שבכל זאת ליתר ביטחון אתה מנתח גם לפי סעיף 9).
 

student89

New member
קודם כל ממש תודה על התגובה, בכל זאת

אני אשמח לברר כמה דברים,הבילבול שלי אולי נובע מכך שהמרצה יציג את התנקת השוק כמשהו שקורה כאשר יש צד א' שיש לו בעלות על דירה/חלקה וכו' ואז בא ב' שהוא רמאי ובאיזשהו דרך מוכר (דגש שתמיד אבל תמיד היה מדובר על עסקת מכר) את הקניין הזה לג' ואז נוצר המצב של תקנת השוק, כלומר כפי שציינת יש זכות קניינית מושלמת של צד א' מול זכות קניינית אחרת ואז נכנסים לבחון עם כל התנאים של ס' 10 + פסיקה יתקיימו אצל ג' . ס'9 לעומת זאת מדבר על מצב שיש התחייבות ראשונה ואחריה התחייבות שניה, כלומר לראשון בזמן עומדת רק זכות חוזית (הזכות שביושר), ואז צריך לבדוק את התנאים של ס'9 לגבי השני בזמן אם הכל מתקיים הוא לוקח.
בשאלה למרות זאת, היה משהו שבעיני נראה יותר מסובך כאשר מצד אחד אני מבין שמבקרה הראשון מדובר על המשכנתא שלא רשומה בטאבו ולכן תיהיה כאן בעיה להחיל את תקנת השוק, אבל מצד שני מפני שהשאלה הראשונה שהבאתי לך היא מהקייס במבחן אני פשוט הנחתי שאם רשום שב'(החברה) רשמה את המשכנתא על הדירה רק אצל רשם החברות, ואז אותו א'( בעל הדירה) שמכן את את הדירה לטובתה כורת חוזה מכר עם ג', אז כנראה יש פה משהו מוזר ואולי המרצה כן רוצה שאני אני אבחן את שתי האפשרויות פעם אחד יטען שאולי הרישום הזה יתפוס ולמשכנתא תיהיה זכות קניינית כלפי צדים שלישיים (כי אני באמת לא זוכר פס"ד אחד מהחומר הנלמד כאשר משכנתא נרשמה רק אצל רשם החברות ולא בטאבו)וכך אבחן את תקנת השוק (שברור שלא תתקיים עבור צד ג' כי הוא לא יכול להסתמך על הרישום) ואחר כך צריך גם לבחון את העסקאות הנוגדות לפי ס'9 (שזה בהנחה שלא יעמוד לחברה זכות קניינית עבור המכשנתא)... לדעתך, יש משהו במה שאני אומר או שזו חשיבה שגויה לגמרי?
לגבי החלק השני הקשור למתנה, שכחתי לציין פרט חשוב שלא' לא היה רשום בטאבו כאשר הוא עשה עסקת מתנה אלא הוא המתין לרישום, ולכן לפי מה שהבנתי במצב כזה (ושוב אני מניח שאני טועה) צריך תמיד לבדוק מה נותן המתנה עשה - אם "דבר המתנה" הוא זכות במקרקעין, מדובר בהתחייבות לעשות עסקת מתנה עד לרישום הזכות במרשם המקרקעין. לעומת זאת, מקום שבו "דבר המתנה" שהוא זכות אובליגטורית ביחס למקרקעין, מדובר בנכס שאינו מקרקעין לגביו יחולו דרכי ההקניה הקבועות בסעיף 6 לחוק המתנה, ועסקת מתנה בו ניתנת להשלמה גם בלא רישום במרשם המקרקעין, כאשר מדובר בהמחאת זכות אובליגטורית,נותן המתנה לא יכול לחזור בו מן המתנה שהושלמה . לעומת זאת, מקום שבו מדובר בהתחייבות של נותן המתנה כלפי מקבל המתנה להעביר את זכויותיו במקרקעין בעתיד, הרי ש"דבר המתנה" הינו זכות במקרקעין וכל עוד לא נרשמה הזכות על שמו של מקבל המתנה במרשם המקרקעין, והנותן יכול לחזור בו ממנה, בהתקיים הנסיבות בס' 5(ב). כלומר, אם גם בלא רישום במרשם עסקת מתנה הסתיימה דרך המחאה זכות אובליגטורית אז למקבל מתנה - ב' לפי מה שאני מבין יש זכות קניינית בדירה. האם אני צודק? ואם זה העניין השאלה שלי מה אני עושה אם המשכון המאוחר יותר? מה שגורם לי לבילבול שישנו סעיף 5 בחוק המשכון שמחיל את התקנת השוק גם על המשכון המאוחר בזמן, אך על נכס שהוא מטלטלין....השאלה שלי לגבי חלק השני של השאלה בהנחה שלב' באמת יש זכות קניינית ולאחר מכן יש משכון על הדירה כן ניתן להשתמש בתקנת השוק לפי ס'10 או שצריך לשלול את זה כי משכון זה לא עסקת מכר ויש למשכון התחייסות מיוחדת לכך בחוק אחר? והשאלה האחרונה האם אפשר פשוט לטעון שלמשכנתא ברגע שנרשמה בטאבו יש זכות קניינית ולכן יש לה תכונת עקיבה ומכאן זה לא מונע מג' לקנות את הדירה אך המשכון ישאר בכל מקרה?
מצטער על החפירה אני פשוט חייב להבין את הנקודות האלה. תודה רבה!
 

lol65

New member
אנסה לעשות סדר

תקנת השוק זה לא רק כאשר שיש מכר, אלא כאשר נעשתה הקנית זכות קניינית בתמורה. "תמורה" זה לא תמיד כשמישהו קונה משהו, אלא זה יכול להיות גם מצב של הלוואה. ככה גם חברה שמשעבדת מקרקעין תמורת הלוואה שהיא נותנת- יש תמורה אבל זה לא מכר. הכלל הוא שאין זכות קניינית במקרקעין בלי רישום בטאבו (שום רישום אחר לא מספיק). לכן, כל עוד ג' לא הסתמך על רישום, לא תעמוד לו תקנת השוק. חוץ מזה, עשית הבחנה יפה בין ס' 10 לס' 9.
&nbsp
הרישום ברשם החברות בלבד לא יתפוס כי הוא לא מקנה זכות קניינית. מצופה מאדם לבדוק את הטאבו כשהוא עושה עסקה במקרקעין, אבל לא לבדוק ברשם החברות לגבי כל חברה וחברה אם במקרה היא שיעבדה את המקרקעין הספציפיים. יכול להיות שהמרצה שלך רוצה שתבדוק את שני הסעיפים ותסביר למה 10 לא חל, אבל את זה אתה תצטרך לשאול את המרצה, או לראות מה חבר'ה אחרים כתבו במבחנים. אצלנו המרצה רצה שנבחן רק את הסעיף המתאים, כלומר לכתוב בהתחלה "לא' יש רק זכות חוזית ולא קניינית, ולכן נפנה לבדוק את ס' 9", ואז לעבור לגופו של עניין.
&nbsp
לגבי הסוגייה השנייה, גם אם נניח שהמתנה היא "הזכות החוזית" להרשם בעתיד כבעל המקרקעין והמתנה הזו הושלמה, זה עדיין לא אומר שלמקבל המתנה יש זכות קניינית בדירה. אין זכויות קנייניות במקרקעין ללא רישום, וזה בלי יוצא מהכלל. כל מה שיהיה לו במקרה הזה זה "זכות קניינית" בזכות האובליגטורית, כלומר הזכות החוזית להרשם בעתיד כבעל הדירה שייכת עכשיו לו ולא למי שהמחה לו אותה. לא ממש הבנתי איך הכנסת לפה את ס' 5 לחוק המשכון... גם אם חוק המשכון חל על זכויות חוזיות (הזכות של מקבל המתנה), עדיין המשכון של צד ב' חל על מקרקעין (הוא קיבל משכנתא על מקרקעין), ואי אפשר להשתמש בשני חוקים שונים ולהחיל את תקנת השוק כאשר "הנכס" המדובר הוא לא אותו הנכס (אצל האחד הנכס זה זכות חוזית ואצל השני הנכס זה המקרקעין). ושוב, אין קשר לכך שמשכון זה לא עסקת מכר.
&nbsp
כשיש משכנתא רשומה בטאבו, מבחינה חוקית לא ניתן למכור את המקרקעין ללא הסכמת בעל המשכנתא, ככה שלא ממש הבנתי את כוונתך בסוף ההודעה. זה בדיוק הפואנטה של רישום זכויות קנייניות, שאף אחד לא יוכל להעביר את הנכס לצד ג' ללא אישורך, וכדי שידעו שהנכס הוא שלך (במקרים יוצאי דופן בהם הייתה איזושהי טעות ברישום בטאבו והנכס כן עבר, אז יש את ס' תקנת השוק).
&nbsp
מקווה שעכשיו קצת יותר מובן.
 

moonshade

New member
עברנו את המן, אנטיוכוס ומיגל דויטש- די לדיני קניין!

 
למעלה