חלף כבר זמן רב מאז שקראתי ספר על גידול תינוקות.
את חלקם כבר שכחתי ובחלקם בטח חלק מהדברים כבר התיישנו, אבל הספרים שהכי אהבתי בזמנו היו:
1. התינוק והילד / פנלופי ליץ' - מדריך לטיפול בילד מלידה עד גיל 5, ראיתי שיצא לאחרונה ב-2009, אולי זו מהדורה מחודשת.
2. לא רק דייסה: מדריך לתזונת תינוקות, 100 מתכונים / רז ענת וששון אירית – היו שם לא מעט מתכונים נחמדים למיטב זיכרוני.
3. תינוק בוכה / קיצינגר שילה. ספר שעזר לי להתמודד טוב יותר ברמה הרגשית עם אחד התינוקות שלי, שהיה בכיין במיוחד.
4. אינון דורותי / ללמוד מהרגע הראשון: מדריך להורים לפיתוח כישורי הלמידה של ילדיהם מהלידה ועד הכניסה לבית-הספר, מה שיפה בספר הזה הוא שהוא עושה סדר בשלבי ההתפתחות השונים ומציע משחקים ופעילויות כיפיים מתאימים. כמובן שכל ילד מתפתח בקצב שונה, אבל כאן מקבלים איזשהו מושג על רצף ההתפתחות על ציר הזמן, ברזולוציה של שבועות (לתינוקות), חודשים ושנים.
יש כיום גם המון מידע עדכני ברשת, פורומים וקבוצות פייסבוק בנושא. כדאי לבדוק כי סביר שהמידע שם יהיה הרבה יותר מעודכן, אם כי הספרים האלה מעולים כדי ללמוד את היסודות, ולקבל תמונה כוללת שבסך הכל אינה משתנה.
למשל, בזמנו נעזרתי גם בספרו של דוקטור ספוק אף על פי שיצא בשנות ה-60 וחלק מהמידע והגישות היו מיושנים. אז לקחתי ממנו את מה שהתאים לי, ובמיוחד את הידע הנרחב שלו בתחום רפואת הילדים, ומהיתר התעלמתי.
באותה הזדמנות אציין שקיבלתי בזמנו במתנה את הספר "עקרון הרצף". אני לא יודעת אם הוא פופולרי כיום כמו שהיה אז, אך מבחינתי זה היה הספר המיותר ביותר מבין כל המדריכים והספרים שהיו לי. מעבר למחקר אנתרופולגי נחמד על שבט אינדיאני נידח, שלדעתי בזה עיקר הערך שלו, הספר היה לחלוטין לא רלוונטי לאורח החיים שלי ולגישה שלי להורות. אני יודעת שרבים המליצו עליו בזמנו כמדריך לגידול ילדים, ולכן מציינת את ההסתייגותי, גם מהגדרתו כמדריך וגם כי הוא גרם להורים רבים רגשות אשם ונחיתות מיותרים מכיוון שלא הצליחו ליישם כמו שצריך את העקרונות והשיטות של תרבות זרה, רחוקה ושונה לגמרי בעולם המערבי המודרני והטכנולוגי.