שאלה לגבי תווים ואוקטבות

• פותח הנושא royel
  • פורסם בתאריך

royel

New member
שאלה לגבי תווים ואוקטבות

שלום,
הבן שלי הציג בפני שאלה - איך מציינים את האוקטבה בכתיבת תווים.
אשמח אם מישהו יכול לעזור.
תודה.

1Reebok

New member
השאלה מעט לא ברורה.

במפתח הסול, החלק העגול של המפתח (שורה שנייה מלמטה) מציינת את המיקום של הסול האמצעי במקלדת. זה מוחלט, הכוונה היא לא לכל סול שהוא.

C a t h y

New member
גם אני לא בטוחה שהבנתי

לכל תו יש מקום על החמשה (או מחוצה לה). לדוגמא, הדו הראשון הוא מתחת לחמשה, בעוד הדו השני נמצא בין הקו השלישי והרביעי של החמשה.
לתווים נמוכים יותר מקובל להשתמש במפתח פה, על מנת שלא להכביד עם הרבה קווי עזר.
לתווים גבוהים מאוד הרבה פעמים יש סימן שמראה שמנגנים אוקטבה אחת מעל מה שכתוב (אבל זה בדר"כ לתווים שכבר די קרובים לקצה המקלדת).

אולי תנסה לחדד את השאלה?

royel

New member
תודה רבה על הניסיון להסביר

יונתן מנגן על אורגן והוא מנסה לכתוב תווים. לאורגן שלו חמש אוקטבות. איך הוא מציין באיזו אוקטבה לנגן? כלומר, מתי לנגן את הדו הנמוך ביותר ומתי לנגן את הדו הגבוהה ביותר.
נניח והוא רוצה לכתוב ניגון שינוגן על האוקטבה הגבוהה ביותר, יש דרך לציין זאת?
שוב תודה בה על הסבלנות.

C a t h y

New member
כאמור, לכל תו יש מקום משלו על החמשה

לא צריך "סימון מיוחד" לדו הגבוה או הנמוך כי לכל אחד מהם יש את המקום שלו על החמשה וכך יודעים מי זה מי.
זה לא שיש סימן אחד לדו ואז צריך לסמן אם זה דו גבוה או דו נמוך. לדו גבוה יש מקום אחד, ולדו נמוך - מקום אחר.
אני לא יודעת איך להסביר את זה יותר טוב

באורגן של 5 אוקטבות אפילו לא באמת צריך שימוש במפתח פה או בסימן לעליית אוקטבה כפי שהסברתי בהודעתי הקודמת.

מקווה שעזרתי....

royel

New member
לאיזה אוקטבה שייך

הדו שנכתב מתחת לשורת חמשה הראשונה? האוקטבה האמצעית?
סליחה על הניג׳וס, ליונתן קשה לחכות עד מחר שהוא יפגוש את המורה לפסנתר שלו...

Kubachrick

New member
בכל מקרה,הצלילים שמסומנים על החמשות

מחולקות לכמה קבוצות,שלהן תתי קבוצות:
קול נשי גבוה - סופרן
קול נשי נמוך - אלט(בהמשך קראו לזה מצו - סופרן)
קול גברי גבוה - טנור
קול גברי נמוך - בס

לאלה יש תתי קבוצות הידועות כיום - קול נשי נמוך עוד יותר מהאלט וגבוה מהטנור - קונטראלטו
קול גברי גבוה מהבס ונמוך מהטנור - באריטון

השימוש בחמשות נועד לתת מידה זו של חלוקה בצורת תוים:
במפתח סול - הדו המוכר לכל אחד(הדו מתחת לחמשה הראשונה עם הקו שעובר בו) - הוא דו אלט
אוקטבה מעליו הדו הוא סופרן,אוקטבה מתחתיו זה טנור ואוקטבה מתחת לטנור זה יהיה דו בס.
המוצא של המוזיקה,הסולם - ובו מה שקרוי הטוניקה,במקרה שלנו עם ההתעסקות בדו זה יכול להיות דו מינורי,מז'ורי מוקטן ומוגדל.
לכל צליל יש את השייכות שלו בקבוצות הסולמות בעלי הערכים הידועים שציינתי למעלה,וכל אלה נכתבים בחמשה ומנוגנים במפתח סול או במפתח פה או לא בזה ולא בזה בהתאם למוסכם למיקום הגובה שלהם על כליי הנגינה השונים.

- חשוב - חשוב - חשוב

אנא קח את דברי בערבון מוגבל,המידע כאן אמור להיות בסיסי,אך אני מעולם לא למדתי את הבסיס ולכן כל הנאמר כאן נלקח מניסיוני הפרטי ויש לתת את הדעת שאולי הדברים לא מדויקים או לא נכונים כלל.למיטב ידעתי וניסיוני במוזיקה ופסנתר מובא כאן מה שלמדתי,אם מישהו רוצה לתקן - הוא מוזמן.

למעלה