שאלה לדיאטנית

שאלה לדיאטנית

שלום, אני צמחונית מגיל 12 (כיום בת 17), לצמחונות לא היתה השפעה על הבריאות או ההתפתחות שלי אבל לפני כשנה התחלתי דיאטה מאוד לא נכונה שנמשכה כחצי שנה וגרמה לי לנשירת שיער (כנראה מחוסר ויטמינים ואנרגיה) ועוד תופעות. כיום אוכלת בריא (משלימה את הצמחונות ע"י ביצים, גבינות, מוצרי חלב, קטניות) ושאלתי היא האם במצבי מומלץ לי לחזור לתזונה בשרית? או שתזונה צמחונית מספיק בריאה (אני מתכוונת גם לטווח ארוך)? האם הבשדר מאוד חיוני לבריאות או שבאמת המזונות שציימתי משלימים את חסרונו בתפריט באופן מושלם? תודה רבה מראש!

צמחונות

ראשית, חשוב שראית שדיאטה לא בריאה ומצומצמת מידי פוגעת. אני מקווה שאף פעם לא תחזרי לשם. בנוגע לצמחונות, יש צורך לערוך מספר בדיקות דם, ביניהן ביוכימיה כללית, ספירת דם, ברזל (iron), פריטין (ferritin), חומצה פולית, וויטמין B12. אחרי שתקבלי את התוצאות, אפשר יהיה לתת לך יותר המלצות ספציפיות. באופן כלל, אפשר להיות צמחוני ללא נזק בריאותי, אך יש צורך בבדיקות שציינתי מיד 6 חודשים. צמחונות קיצונית בהחלט עלולה לגרום לחסרים. אם את אוכלת ביצים ומוצרי חלב הסיכון למחסורים פוחת. בקשר לבשרים למניהם-יש בהם תועלת, הם מכילים ברזל, אבצ, B12 ומרכיבים אחרים, אך אם את שומרת על הככלים, נוטל תוספי מזון הנחוצין בהתאם לבדיקות, אפשר להמשיך עם הצמחונות.

מוסיפה פרטים

בבדיקת הדם האחרונה שעשיתי (לפני 6 שבועות) היה לי עודף קל באבץ (154) ועודף דיי גדול ב B12 (פי 1 וחצי מהגבול העליון). זה כנראה בגלל תוספי המזון והתזונה המועשרת. מיתנתי את התוספים. בקשר ל ferritin, לא מוצאת את זה בתוצאות הבדיקה, כנראה לא ערכו לי את הבדיקה הזאת, למרות שהרופא המפנה יודע שאני צמחונית. כדאי לבדוק? אני סבורה שאין לי חוסר בויטמינים, אבל השאלה שלי קצת שונה. דיאטנית המליצה לי לאכול ירקות, גם אם אני לוקחת תוספי מזון, כי בירקות יש הרבה חומרים חיוניים שאין דרך לצרוך דרך תוספי מזון או להשלים מקבוצות מזון אחרות. האם גם בשר הוא כזה? חוץ מויטמינים שאותם אני משלימה, יש בו חומרים אחרים שאני מפספסת? ועוד שאלה - חקרתי קצת נושא נשירת השיער והבנתי שאכילת חלבון מאוד חשובה לשיער. אמנם אני אוכלת מוצרי חלב וביצים (שהם חלבונים מלאים) אבל אני מניחה שזה לא מגיע לכמות החלבון שהייתי מגיעה אליה בתזונה בשרית, האם זה נכון? אני לא אסבול מחוסר בחלבון מלא (כלומר חוסר בחומצות אמינו)? תודה רבה וסליחה שהלאתי בפרטים

למעלה