שאלה לדעתכם האישית.

שאלה לדעתכם האישית.

אני בדרכי לסיום השירות הצבאי, ולאחרונה עבר במוחי הרעיון לעשות קורס פראמדיקים. קראתי קצת בפורום, וקראתי באתר של מד"א, לראות את הדרישות לקורס. הבנתי שצריך להיות לפחות שנתיים בעסקי מד"א- אם בהתנדבות, אם בעבודה בתור נהג או חובש. עכשיו, נגיד והחלטתי ללכת על קורס חובשים/נהגים, ויש לציין שאין לי שום נסיון בעניין- לא למדתי ביולוגיה, פיזיקה או כימיה מכיתה ט' ובצבא אני לא עוסקת בשום פעילות קשורה. רציתי לשמוע את דעתכם, של מי שכמובן כבר עבר את הקורס, האם זה קשה להיכנס לעניינים, האם אני צריכה ללמוד משהו ספציפי לפני שאני מתחילה בכלל את הקורס, ושאלה אחרונה וחשובה- האם בזמן שעובדים בתור חובשים/נהגים או בתור פראמדיקים, אפשר (כמובן שאפשר, רק השאלה היא כמה זה מעשי) גם לנהל חיים לימודיים, כלומר לעשות תואר באוניברסיטה או באוניברסיטה הפתוחה (בלי להתמוטט, ואני בכלל לא מזכירה חיי לילה ומסיבות)? אודה על כל תשובה עניינית.

nikonit

New member
שלום וברוכה הבאה ../images/Emo140.gif

בתור אחת שעברה לאחרונה קורס חובשים / נהגים... רוב המשתתפים בקבוצה שלי לא היו בעלי רקע נרחב בתחום הזה, והם עברו את הקורס בהצלחה (יתכן שזה הקשה על המדריך, אינני יודעת). ממה שראיתי, הקורס בנוי כך, שכל מה שאת צריכה לדעת - אנטומיה בסיסית, פיזיולוגיה בסיסית, כימיה בסיסית וכו', מלמדים אותך במהלך הקורס, כל דבר בהקשר למה שהוא צריך. אם ניקח לדוגמה מחלות לב, אז בתחילה מסבירים מהו הלב, אח"כ כיצד הוא פועל, אח"כ מה קורה כתוצאה מפעולתו, ואז מהן המחלות וופגיעות אחרות שעלולות לפגוע בו, מהם הסימנים והתסמינים שלהן, ומעט על הטיפול בהן - בדגש על מה שחשוב לנו בשטח, כדרג רפואי ראשוני, בעל כלים וסמכויות מועטים יחסית (ההרחבה היא קצת רקע נוסף, מה יעשו הדרגים שמעלינו - אט"ן / נט"ן, מיון וטיפול מתקדם בבי"ח, להבהרת התמונה). כתבתי קצת בכלליות, אני מקווה שתביני את הרעיון. במהלך הקורס יוצאים גם למשמרות השתלמות על האמבולנסים בתחנות, שם בליווי חונך, שהוא הנהג - ראש הצוות של האמבולנס, אפשר להבין איך עובדים, ואיך מה שלמדנו ותרגלנו בכיתה מתבטא בשטח. גם במשמרות הראשונות יודעים שאת חדשה, ואפשר לבקש שיעזרו ויסבירו יותר. לגבי עבודה ו"חיים" - צריך לדעת שדי קל (ברוב האזורים) להיכנס להתנדב במד"א, אך הרבה יותר מורכב להתקבל לעבודה, לכן אני לא כ"כ יודעת מה הרלוונטיות של השאלה הזו. מה גם שאינני עובדת מד"א, ואני חדשה מדי בשטח כדי לדעת על חיי העובדים. מה שכן, לגבי התנדבות אני יכולה לאמר, שלמיטב ידיעתי, עיסוקם המרכזי של רוב המתנדבים איננו במד"א, אלא הם סטודנטים / עובדים במקומות אחרים. ישנם קורסים המיועדים למתנדבים, והם נערכים בשעות אחה"צ מס' פעמים בשבוע, וגם ההתנדבות היא גמישה - ישנן 3 משמרות ביום, 7 ימים בשבוע, וניתן להשתבץ בכל אחת מהן, לפי נוחותך. בד"כ, גם אם זה לא כ"כ פשוט (וכאן אני מדברת מניסיון), אפשר לתאם משמרת אחת בשבוע שמסתדרת עם מחוייבויות אחרות. מקווה שהצלחתי לענות על שאלתך, מה שחסר או לא ברור - את יותר ממוזמנת למקד ולשאול שוב
ושאלה אחת משלי, אם אפשר - כיצד צץ הרעיון להיות פראמדיקית? מה שמעת על זה מוושך אותך לזה? ביחוד לאור זה שכתבת שאין לך רקע בתחום. מקווה שהשאלה לא מפריעה לך, היא באה מסקרנות בלבד.

תודה על התשובה

המפורטת, אני באמת מעריכה זאת. לגבי עניין ה"חיים"- כשדיברתי על לעשות קורס, יותר חשבתי במובן של עבודה, ולא התנדבות. בעצם, אם כבר העלית את הנושא- מה ההבדל הגדול? או שלחלוטין לא הבנתי את הנושא, וקורס החובשים/נהגים הוא בעצם קורס שמיועד למתנדבים בלבד? ורק אחר כך, אחרי שנה שנתיים של התנדבות אפשר לעשות קורס פאראמדיקים, שבמהלך הקורס כמובן המדריך מחליט אם אני מתאימה או לא? כי למען האמת, זה נשמע לי הרבה יותר עדיף- להתנדב קצת ובאותו הזמן ללמוד באוניברסיטה. ולגבי שאלתך- (קצת רקע) אני נמצאת כרגע במצב שבו אין לי "תשוקה" אחת לחיים, ורצון ברור וקבוע של מה אני ארצה לעשות עם עצמי. לכן, אני רוצה להתחיל, לאחר השירות הצבאי, לעשות דברים שמעניינים אותי, רק כי הם מעניינים אותי, ולאו דווקא כי יש להם סיבה פרקטית להמשך חיי. למשל, אחד הנושאים שעליהם אני חשובת כבר זמן מה, הוא לימודי כלכלה. (או כלכלה וניהול, או כלכלה ומדעי המדינה), וזה נושא שגם מעניין אותי- וגם אני כן רואה אותו משתלב בתכניות היותר גדולות שלי לעתיד. בינתיים עלה לי רעיון הפאראמדיקית, כי זה פשוט מעורר בי עניין. למען האמת, אני לא יכולה לשים על "העניין" בדיוק אצבע. הרעיון של ללמוד רפואה, אבל את הדברים היותר בסיסיים, נוגע לי. הרעיון שתהיה לי היכולת "לשלוט בעניינים"- כלומר לדעת במדיוק איך לפעול ברגעים קריטיים, לדעת בדיוק מה לעשות, לדעת לתפעל ולפעול באירוע כזה שחייבים להיות בו מרוכזים ומהירים ולהפעיל שיקול דעת במצבים משתנים. אני פשוט רוצה להוכיח לעצמי שאני מסוגלת לזה- כי זה נשמע לי כל כך קשה, ועם זאת כל כך מעניין. מקווה שעניתי לשאלתך, בלי יתר בלבולי ביצים :)

אולי אני יוכל להסביר

תראי הבקשה לקורס חובשים לפני קורס פאראמדיק זה בדיוק הסיבה שאת אמרת שאין לך רקע לשום עיניין כמו פיזיקה כימיה ביולוגיה. קורס פאראמדיקים הוא לא כול כך קל כמו שהוא נראה זה אולי לא רופא שלומד 7 שנים אבל פאראמדיק יודע ולומד לא פחות ועל מנת שלמדריך יהיה יותר קל ללמד ולא יהיה פארים גדולים בין החניכים תנאי הקבלה הם קורס חובשים שבו לומדים את הבסיס של הבסיס הרפואי שיעזור לך אחר כך בקורס פאראמדיקים אם תלכי ללמוד. ישנה גם אי הבנה קורס פאראמדיקים הוא לא קורס קצר והוא לא ממש קורס זה סוג של לימודים אקדמיים וכידוע לימודים אקדמאים בכלל לא קלים ולא פשוטים וקשה לערב עבודה ולימודים יחד. מניסיון שלי קורס חובשים ניתן לערבב עם לימודים עבודה וכו' אבל פאראמדיקים זה כמעט ובילתי אפשרי שמה צריך פשוט לשבת וללמוד וללמוד. האמת עד כמה שהבנתי ממה שרשמת את רוצה פשוט להוכיח לעצמך אז עצה שלי היא תעשי קורס חובשים ועל תכנסי לפאראמדיקים כי בגדול זה לא יתן לך כלום אם תעשי את הקורס ותבואי פעם בחצי שנה לעשות משמרת חבל על הזמן והמעמץ עדיף תלכי ללמוד כלכלה ולעניין האישי תעשי קורס חובשים מקווה שעזרתי אם יהיה לך עוד שאלות את יכולה לשאול בכיף.

האמת היא

שהבנתי טוב מאוד שקורס פאראמדיקים הוא יותר כמו תואר- לא התכוונתי על לימודים במהלך הקורס, אלא על לימודים במהלך העבודה. אותו דבר גם לגבי קורס חובשים. כרגע נראה לי באמת יותר הגיוני להתחיל עם קורס החובשים, ולראות אם באמת יש לי עניין גדול בזה.

nikonit

New member
../images/Emo92.gif

שלום, קודם כל, המצב בו את נמצאת הוא מצב אופייני להרבה חבר'ה שמשתחררים מהצבא, כך שאת בחברה טובה. קורס חובשים / נהגים כשלעצמו אינו מיועד לעבודה או להתנדבות. הוא מיועד להכשרת חובשים נהגים. חלק מהקורסים שנפתחים מיועדים יותר למתנדבים, ואז הם בנויים בלו"ז יותר מאפשר (פעמיים - שלוש בשבוע, אחה"צ, והם נמשכים בהתאם כמה חודשים), וחלק בנויים בלו"ז יותר צפוף (כל יום, בשעות הבוקר), לתקופה יותר קצרה) ויותר קשה לשלב עבודה במקביל אליהם. למיטב ידיעתי, וצריך לבדוק את הנק' הזו, יש גם הבדל בעלויות של הקורס אם הוא למטרת הנדבות או למטרת עבודה (לאו דווקא במד"א). מקווה שההבדל קצת יותר ברור, ושאני לא טועה מדי בעובדות, כאמור אני רק חובשת צעירה, וממש לא קשורה למח' ההדרכה של מד"א. עניין מהותי מאוד בשאלה של עבודה הוא מה הסיכוי שלך להתקבל לעבודה במד"א (או במקומות אחרים). לגבי מד"א, עד כמה שהבנתי, נקלטים מעט מאוד אנשים בשנה, כך שהסיכויים הם לא כ"כ גבוהים. אבל זאת שאלה שאת צריכה לבדוק בנפרד. לגבי מה שכתבת, שנראה לך שהנושא הזה מעניין אותך, ואת רוצה להתנסות בו קצת, באמת יכול להיות שללכת להיות חובשת לתקופה מסויימת יהיה משהו שיענה לך על הצורך הזה, ויאפשר לך לבחון את עצמך מול זה. אז גם תדעי אם זה משהו "בדמך" שאת רוצה להעמיק בו, או משהו חולף, לחווייה ולידע. קיימת כמובן גם האפשרות שהעלה A2E, ללמוד לתואר ברפואת חירום, אבל אני אישית לא הייתי עושה את זה אם לא הייתי יודעת בוודאות שזה מה שאני רוצה לעשות, אז גם לפני זה הייתי ממליצה לך לעשות קורס חובשים ולהתנסות קצת בעבודה על האמבולנס לפני שאת מתחילה. מקווה שעזרתי.

עוד כמה שאלות

אני מניחה ששואלים אותך את זה די הרבה- בתור חובשת צעירה, מה בדיוק את עושה? והאם את עובדת או מתנדבת?

הסבר

חובשת חדשה זה חובת שלא מזמן סיימה קורס חובשים פשוט. את בהתחלה לא עושה הרבה חוץ מתתני תיק אמבו תביאי את זה לא יותר מדי אבל עם הזמן את תראי איזה נהגים את אוהבת והם יכירו אותך ויתנו לך לעשות הכול.יכול להיות גם בהתחלה את תפחדי לעשות דברים זה יקח קצת זמן אבל בגדול אין הבדל בין חובש שעובד לחובש מיתנדבאו חובש וותיק וחדש לכולם יש אותן חובות וזכויות. באמת אם את רוצה וזה כדאי גם בשבילך לידע האישי תעשי קורס חובשים ואז תראי אם מתאים לך פאראמדיקים.

nikonit

New member
עוד כמה תשובות

האמת היא שלא כ"כ שואלים אותי שאלות, אז דווקא לא שואלים אותי את זה הרבה. ציינתי שאני חדשה, כדי שתדעי מי עונה לך, יתכן שאם הייתי ותיקה יותר, התשובות שלי היו אחרות. אני אישית עשיתצי קורס חובשים "חיצוני", דהיינו - בתשלום מלא, לא על מנת לעבוד או להתנדב במד"א. במהלך הקורס החלטתי (כצפוי?) להתחיל להתנדב במד"א, אך החלטה זו עדיין לא יצאה מהכוח אל הפועל. כן התחלתי כבר לפעול בתחום שלשמו יצאתי לקורס - ליווי טיולים של תנועת הנוער שלי, ואת זה כבר יצא לי לעשות. מבחינה טכנית, מרגע שסיימת את הקורס את חובשת לכל דבר, עם כל הסמכויות והמגבלות הכרוכות בכך. עם זאת, מן הסתם בתקופה הראשונה עדיין אין כ"כ ניסיון, ווהעשייה היא בהתאם. יותר מסתכלים, יותר לומדים איך עובדים, וכשאת עושה דברים - יותר משגיחים עליך ובודקים אותך (ובשאיפה גם מדריכים אותך ומסבירים לך, אבל זה תלוי עם מי את עובדת). מקווה שהצלחתי לענות על שאלותיך, ולהשביע את סקרנותך, גל

A2E

New member
פרמדיק+תואר

אם את ללא רקע במד"א+רוצה להיות פרמדיקית+רוצה לעשות תואר ראשון, למה לא ללכת ללמוד בב"ש תואר ראשון ברפואת חירום? התוכנית הרבה יותר מתאימה למי שאין לו רקע מאשר הקורס במד"א, שבאמת מיועד בעיקר לאנשים בתוך המערכת. הכל נבנה לאט ובהדרגתיות עד להגעה לשטח בשנה השלישית.

דעה אישית

לדעתי, (בלי לפגוע או להעליב), את לא ממש יודעת מה זה פארמדיק כדי להחליט בכלל אם ללמוד את המקצוע. פארמדיק זה מעניין , זה מועיל לזולת, זה משפר את ההרגשה הכללית והבטחון העצמי. ופארמדיק זה גם הרבה סבלות והרמת משקל, הרבה לילות קשים, חיי משפחה מקולקלים, הרבה להרטב בגשם ולהזיע בשמש.... לא שאני אומר שזה בלתי אפשרי, אבל לפני שאת משקיעה 3 שנים בלימודים חשוב שתבדקי קודם אם זה מה שאת רוצה, אני מכיר הרבה בוגרי / בוגרות בן גוריון שבשנה ג' נפל להם האסימון והבינו שזה לא מתאים להם, חבל כי בשלוש שנים האלו יכלו ללמוד משהו אחר יותר מתאים. תתחילי להתנדב במד"א, תעלי לאט"ן, תבואי בשעות הלא שגרתיות - כשהתחנה לא שוקקת חיים אלא בלילה או בבוקר, תסחבי קצת חולים וציוד - תרגישי אם המשקל מתאים לך, בואי בימי גשם וסערה ובימי שרב...... ואז אם החלטת שזה כן בשבילך - לכי על זה. זאת דעתי

d o u g

New member
מישהו שהיה שם

כמה נקודות שכדאי לשקול... א. רפואת חירום היא הרבה סביב הפרקטיקה וחשיבה לינארית (מעקב אחרי פרוטוקולים מסודרים וטיפול על פי נהלים). כמו כל דבר בחיים אם לא עושים בו שימוש הוא הולך לאיבוד. מה שאני מנסה להגיד זה שלהיות פראמדיק זו הרבה אחריות. ברוב המקרים הפראמדיק הוא הסמכות הבכירה בשטח וצריך לקבל החלטות טיפוליות ואני יכול להגיד לך שניהול פיגוע (שנופל על פראמדיק) הוא אירוע מורכב שרצוי שתגיע אליו עם הגלגלים משומנים היטב. במילים אחרות אני לא חושב שיכול להיו פראמדיק טוב במשרה חלקית. וכפי שנאמר כאן אם את לא רוצה להיות פראמדיקית מאוד מאוד מאוד - עזבי את זה, אלו הם חיים מאוד קשים עם אפשרויות קידום והתפתחות מועטות. ב. קורס נהג/חובש המיועד למתנדבים הוא די ארוך (5 חודשים) של פעמיים בשבוע 4 שעות. אם את רוצה משהו מהיר ככה אחרי הצבא נראה לי שזה ארוך מדי בשבילך ואני הייתי מציע ללכת דווקא על הקורס הקצר והאינטנסיבי בשעות הבוקר (מספר שבועות מצומצם). אני חושב שבשני המקרים אם את מתחייבת להתנדב אז הם בחינם (תבדקי את זה מול מד"א). ככה תוכלי להתחיל להתנדב מהר. ג. עבודה - באופן עקרוני לאחר סיום הקורס תוכלי לעבוד כמלוות טיולים או חובשת מאבטחת בעיריה / מועצה / מתנ"ס הקרוב למקום מגורייך ולהתנדב במקביל. לגבי עבודה במד"א. הכללים אומרים שמקבלים רק נהגים בדרגת חובש בכיר (קורס נוסף) ומעלה. הלכה למעשה מה שקובע היא כמה אנשים יש בינך ובין מנהל האזור הקרוב למקום מגורייך. אני מכיר בוגרת קורס שהתקבלה לעבודה מיד עם סיום הקורס ובוגרת קורס (אחרת) שעשתה 3 משמרות בשבוע, קורס הדרכה, קורס חובש בכיר, רישיון אמבולנס וחוות הדעת עליה מצויינות והיא מאוד רוצה לעבוד וכבר מחכה שנתיים.

למעלה