שאלה לדתיים בחבורה

לימור י

New member
שאלה לדתיים בחבורה

בפורום חתולים נשאלה שאלה לגבי היחס של היהודים הדתיים לבעלי חיים. תגובתי היתה כזו: לפי מה שאני יודעת, אין ביהדות שום איסור על אחזקת חיות בבית, ואין שום סיבה הלכתית או דתית שלא לאהוב בעלי חיים. נהפוך הוא, בני ישראל התנכיים היו עם עובד אדמה, מה שאומר שמדי יום היה להם מגע עם הפרות הכבשים הסוסים והחמורים שלהם, אין לי שום ספק שהיו להם גם כלבי שמירה וכלבי עדרים וכמובן (והכי חשוב) חתולים ששמרו על האסמים והמטבחים, כמו שבעצם נהגו כל עמי הסביבה. מתוך חוקי התנ"ך והתלמוד אפשר להבין שהיהדות הכירה בחשיבותם של בעלי החיים לא רק כמוצר לטובת האדם אלא כישויות חשות שיש להן זכות שלא יפגעו בהן או יתעללו בהן. אני יכולה רק להניח שבזמנו היו כאלו שהתיחסו רע לבעלי החיים שלהם והיו כאלו שאהבו אותם מכל הלב. מאוחר יותר לאחר היציאה לגלות, העם היהודי התרחק מאוד מהאדמה מהחקלאות ומעולם החי. ברוב המדינות בהם התישבו יהודים אסרו עליהם להחזיק אדמות בבעלותם ויותר מזה אסרו עליהם לעבוד את האדמה. האיסורים האלו נבעו מכל מני סיבות של רוע ואמונות תפלות בעיקר כאלו שהאמינו שהיהודים מרעילים את האוכל והמים. רוב היהודים בשלב זה הפכו ליושבי ערים כשהם בוחרים במקצועות חופשיים כמו סוחרים, רופאים (כשהירשו להם), עורכי דין, מורים וכו'. זה גם די התאים להם מאחר וככה הם לא היו מחוברים לרכוש, ברגע שקם צורר במדינה כל שהיא היתה להם ניידות קלה, אוספים את המיטלטלין ואת הכסף ועוברים למדינה אחרת בה שונאים אותם פחות (באותו רגע נתון לפחות). הריחוק הזה מהאדמה ועולם החי בעצם גרם לניכור אמיתי והעם היהודי פשוט הפסיק לראות את בעלי החיים כחלק אינטגרלי מחייו. לכך כמובן נוספו גם אמונות טפילות במהלך השנים (רובן לקוחות מהנצרות) וכמה פסיכופטים בסיגנון הנאצים שהשתמשו בכלבים נגד היהודים, והופה יש לכם מתכוון לשינאת בעלי החיים. מישהיא אחת כתבה שלפי היהדות כלבים הם טמאים ולכן היחס אליהם הוא כזה. אני אישית לא מודעת לכך שכלבים נחשבים לטמאים. מאחר ואני בעבודה ואין לי גישה כרגע למקורות אשמח לקבל תגובות ממכם על הנושא. האם ישנה סיבה דתית הלכתית שמונעת מיהודים דתיים לגדל בעלי חיים ו\או לפחות להתייחס אליהם בכבוד? האם כלבים באמת נחשבים לטמאים לפי היהדות?

VeNuS123

New member
אני אנסה לענות...

ככול הידוע לי אין איסור הלכתי שמונע מיהודים דתיים לגדל בע"ח, דווקא יש לי הרבה חברות עם חיות מחמד (כלבים, תוכים, עכברים, אוגרים,דגים ועוד שאני לא זוכרת כרגע). בקשר לענין להתייחס בכבוד לבע"ח יש הרבה חוקים ומצוות ביהדות. יש צער בע"ח שכולל בתוכו הרבה מצוות כמו מצוות פריקה וטעינה (אם אני רואה מישהו, אפילו אם הוא אוייב גדול שלי, בצד הדרך כשחמורו/סוסו או כל חיה אחרת הרלוונטית לענין עומדת ליפול מחמת העומס, מצווה עלי לעזור לו לפרוק את הדברים מעל לחיה) יש ענין שחיטה (כן גם בשחיטה יש ענין של צער בע"ח- למה לשחוט דווקא מהצואר ולא מהעורף וכו') יש גם מצווה שאסור לי לאכול עד שאני לא מאכילה את החיות שאצלי בבית. ועוד ועוד מלא דוגמאות שנכנסות תחת צער בע"ח. מי שאינו מתיחס בכבוד לבע"ח עובר על צער בע"ח!! כלבים באמת נחשבים לטמאים לפי היהדות. לפי היהדות כל חיה שאינה כשרה לאכילה היא טמאה לכן כלב נחשב טמא כי הוא אינו כשר לאכילה. מקווה שעזרתי קצת

לימור י

New member
תודה - שאלת המשך

האם כל חיה שהיא טמאה לאכילה היא גם טמאה לגידול. כלומר האם זה שכלב הוא טמא לאכילה הופך אותו לחיה שאין ללטף אותה או לגדלה בבית?

אלישיר

New member
מחילה אם אני מתערב.

בעזי"ת יש הבדל בין חיוב, ובין עשית מעשה להשגת מטרה מסוימת. מי שרוצה להמנע מהתאוה הידועה, להיות בקדושה וטהרה, אז כן, מוטב לו לשמור מרחק מחיות טמאות, ואפילו לא להזכיר את שמם על שפתיו. חתול, מתחת לפרוה המתלטפת והגרגור המתפנק, הוא חיה אכזרית ביותר (קוראים לתופעה הזו "חן של שקר"). הרב שלי, מצוה שלא לאכול תרנגול הודו, למרות שמותר לכאורא, משום שהוא חיה אכזרית. לך, אין בעיה עם גידול חתולים. לי, שמזה 19 חודשים לא הרמתי את עיני להסתכל באשה או ילדה, אם כבר התחלתי לטפס בהר -תתבקש גישה אחרת.

TJSBZ

New member
האדם

הוא החיה האכזרית ביותר: היחיד שיש בו תאווה להרג לשם ההרג ולא לשם השרדות; היחיד שמתוך מודעות מתעלל בטרפו; ויש עוד דוגמאות להתנהגות שבעלי חיים לא היו נוקטים בה והאדם כן. על פי הקריטריון של אכזר=טמא, אני ממליצה שיותר לא תיגע באדם, לא תזכיר את שמו וכו'.

אלישיר

New member
האדם הוא סולם

בעזי"ת הוא יכול ללכת למעלה ולהיות אציל רוח. וזו כל העבודה הרוחנית. הוא יכול לרדת לדיוטא התחתונה ולהיות גרוע ואכזרי בהרבה מחיות הטרף. אדם עם אופי של חתול יהיה רוצח.

tiptip4u

New member
:\

אני חייבת לציין ששמעתי כ"כ הרבה דעות קדומות (ורובן בהחלט מפגרות להפליא) על חתולים, אבל "אדם עם אופי של חתול יהיה רוצח"??! היית אומרת, מהכרות מעמיקה עם למעלה מ30 חתולים שונים, ובערך 25 מהם בשלוש השנים האחרונות "אדם עם אופי של חתול יהיה דומה לי" להלן: *עצלן. *נקשר מאוד למקום מגוריו. *מתפנק. *אינו בוטח באנשים מהר (דווקא תכונה זו אינה אופיינית לי כ"כ) *תכונות נספות. אבל רוצח??! נכון יותר יהיה להגיד שחתול עם אופי של אדם יהיה רוצח, חמדן, גזען ועוד. האם אתה, כאדם, מושלם וטהור?!. כל אדם הוא גרוע בהרבה מחיות טרף, אפילו אני. חיות טרף, כשמן הן, טורפות, אבל בשביל לשרוד ולחיות. עוד לא ראיתי חבורת נמרים ודובים יורים ברובים על בעלי חיים אחרים בשביל ההנאה שבדר, אבל ראיתי בני אדם כאלו... וזה עוד נחשב לאצולה! וכן, ידידי, לדעתי- גם אתה גרוע מחיות הטרף... ואפילו גרוע מהן מאוד... הגיוני שאתה פשוט לא רואה את זה בתמונה הכוללת. -- ואני רוצה לשאול, זה מה שהתורה למדה אותך??! שחתול זוהי חיה אכזרית??! אם כן, אני מודה ברגע זה לעצמי שאני איני דתיה, והולכת ללטף את החתול הרשע שלי. את שניהם אפילו. אפילו אני ארד לטרופי למטה... -- אני יודעת שההודעה עלולה להתקיף מאט (בתקווה שלא יותר ממאט), אבל אני כ"כ נפגעתי ממה שאמרת! המשפט הזה ("אדם עם אופי של חתול יהיה רוצח") ישאר בשבילי תמיד משפט נורא ביותר שאמר מישהו... וכנראה שכל פעם שארצה להציג את הצד שונא החתולים אשתמש בו. כמו כן, הוא תמיד יזכיר לי למה אני איני דתיה... אני בכלל מתביישת כעת שאני יהודיה! היהדות היא כל כך גזענית. כל הדתות כך, אבל באמת... אני לפחות אינו רואה את עצמי כמשהו עליון משום יצור אחר, אפילו לא מתיקן. ימיט.

TJSBZ

New member
אדם הוא אדם

בעל חיים, האכזרי ביותר, הרשע ביותר, המסוגל ביותר לטוב, והכי לא מגשים את הטוב שבו. לא ראית ולא תראה חיות נלחמות בשביל הכיף או רוצחות בשביל הספורט. בני אדם עושים זאת: הם נלחמים בשם דברים שונים ומשונים, אדמה, אלוהים, מה לא. העיקר להילחם על משהו במישהו. בני אדם גם רוצחים בשביל הספורט. אני בטוחה שאפילו עשירית מטוב לבה של כלבתי היה משפר אותך כאדם, משום שהכלבה שלי, לא שונאת שום חיה באשר היא כזו, ואתה שונא חתולים באשר הם חתולים. אגב, כלבים אוהבים בלא תנאי. ואתה?

tiptip4u

New member
ואני עוד רוצה רגע להבין משהו,

זה קטע של זה שאתה דתי? שאתה ככה שונא חתולים?

אלישיר

New member
ללא כותרת

בעזי"ת הודעה קשה כתבת שם. נחזור על סדר עניניה: *הדעה שהבעת היא דעה קדומה חסרת קשר עם המציאות. *החתול דומה באופיו, לאופי שלי. *חתול עם אופי אדם הוא הוא זה שיהיה הרוצח והמרושע. *אתה בתור אדם גרוע בהרבה מחיות הטרף. *איזה יופי שאני לא דתיה. *נפגעתי מאוד ממה שכתבת. *אני לא מתנשאת על החיות. אני אשתדל לענות כראוי וכיאות, וחשוב מזאת, כאחד שהמסר האישי שלו לכל אחד מתחיל בברכה וכלה בשלום. אני חולק עלייך ברשותך. חתול הוא חית טרף. הצפרניים שלו והשניים שלו מיועדות, בין השאר, לצורך מאוד ברור. חתול לא יהרוג רק לצורך השרדות, אלא גם כאינסטינקט, כשאת קרבנו כלל לא יאכל. אז מה בעצם כל כך הפריע לך? האם המציאות שלנגד עינייך לוטה בערפל? האם נשגבו ממך אורחותיהם של חתולי הרחוב? נראה לי לעניות דעתי, שאת עושה סלט בין אכזרי ומרושע. חתול אכזרי, אך אין בו רוע. הוא עושה את אשר הוא עושה, כי כך הם מעשיו. היות שכך אין שום טעם לשנוא חתולים. ובכלל, שנאה זה רגש מאוד שלילי, צריך לרחם על מי ששקוע בו, על מי ששונא מישהו או משהו. אכן האדם יכול להיות מרושע ואכזר ללא קץ. אין ברצוני לקבוע מספרים, אך חלק נכבד מבני המין שלנו גרועים בהרבה מחיות. נכון שלהקת כלבי בר שמקיפה תאו, או נמלים שמפרקות תיקן, משתמשים באכזריות שבאינקויזציה היו מוקירים, אך הם אינם עושים זאת מתוך בחירה. האדם הוא בעל בחירה. בידיו להטיב עד לשמים, ולהתאכזר עד שאול תחתיות. הוא אשר אמרתי, האדם הוא סולם. בסיסו בגהינם, וראשו בגן העדן. אדם, שמתוך בחירה חופשית, יבחר לעשות מעשי חתול, יהיה עצלן, נקשר מאוד למקום מגוריו, מתפנק, אינו בוטח באנשים כל כך מהר, ו...רוצח אכזר. זה הכל. וכן, כפי שציינת, הוא יהיה הרבה יותר גרוע מחתול. חתול עם בחירה חופשית? קודם נראה במה הוא יבחר. אולי יהיה רוצח מרושע, ואולי בעל חסד לכל אדם. אני? גרוע שבגרועים, שפל שבשפלים, אפס שבאפסים, אך ליבי מלא רצון להיות אדם טוב, ולהטיב עם העולם ככל שאוכל. איזה יופי שאת לא דתיה? יהי רצון שתמצאי אושר בכל אשר תפני, הן רוחנית והן גשמית. נפגעת מרעיון שכתבתי, ואכן נתת לי להרגיש זאת. יש משפט חכם שאומר ש"הווי דן את כל האדם לכף זכות". מנסיון חיים, המשפט נכון: רגיל כשאנו רואים מעשה רע מרחוק, אם היינו עומדים על כל הנסיבות והרקע, העושה היה נראה פחות שלילי. התנשאות על חיות זה ענין של אגו. מי שהאגו שלו מספר לו שהוא משהו, ובהמשך גם משוחח עם עצמו שהחיות הן משהו פחות... למדתי פעם, שכמה שאתה יותר כלום, אתה הכל. אבל אין מה לעשות, ביכולת האדם עולה על החיה, ולכן עלינו יש את התפקיד לדאוג לחיות ולא להיפך. יום יבוא, ויהיה אדם שירפא את העולם. ולוואי שכל חייך, תשארי רגישה ואוהבת לסובב, דואגת לכל ברואי עולמך. הרבה אנשים היו טובים כנערים, ועם הגיל נחשפו לרוע ונהפכו חלק ממנו.

VeNuS123

New member
בבקשה

כפי שאלישיר ענה מי שרוצה להיות בקדושה כל הזמן ימנע מלגדל בבית חיה טמאה ואם ימנע מלגעת בה. אך לא כולם כאלה וכפי שאמרתי בהודעה הקודמת שלי יש לי הרבה חברות (דתיות) שיש להן כל מיני חיות טמאות כחיות מחמד- אין איסור על לגדל אותם.

Levos

New member
אם מותר לגדל חיות טמאות

אז מה הבעיה עם גידול חזירים בארץ?

יש רגישות מיוחדת לחזירים

אני חושב שזה בגלל שאנטיוכוס, בין יתר הגזירות שלו, דרש מהיהודים לאכול בשר חזיר, וציווה להקריב חזיר על המזבח בבית המקדש כדי לטמא אותו.

למעלה