שאלה לד"ר לי-און

צפוני

New member
שאלה לד"ר לי-און

מקובל לחשוב (וכנראה נכון) שמתח נפשי מאיץ את התפשטות הספחת. האם ללקיחת תרופות המורידות את רמת המתח הנפשי, דוגמת הפרוזק, השפעה חיובית? האם יש מחקרים התומכים/שוללים את ההנחה? שאלתי מכוונת למקרים של קלים של מתח ומועקה ולא למקרים קשים של חרדות וקשיי תפקוד שלקיחת התרופה ממש חיונית.

Espresso

New member
זה לא קופץ כאשר....

ההודעה היא רק נושא וללא תוכן

leong

New member
תרופות הרגעה וספחת

צפוני יקירי, שאלתך מעלה נושא חשוב ולא פשוט בכלל. אין ספק שכאשר טוענים (וזה מוכח מדעית) כי מתח מחמיר ספחת, השאלה צריכה לעלות. גם הספחת עצמה היא כמובן סיבה מצויינת לחלק לא מבוטל מהחולים לקבל מצב רוח רע עד דיכאון ממש, וכאן יש בעיה של סיבה ומסובב. כשהספחת משתפרת -> מצב הרוח משתפר ולעומת זאת כאשר המתח יורד -> הספחת משתפרת. לגבי השאלה התרופתית, זה נושא מאוד מורכב. אני מקווה שידוע לך כי יש תרופות המחמירות ספחת (ליטיום, תרופות חוסמות קולטני בטא (למשל נורמיטן), ועוד ועוד). מאחר שספחת היא מחלה מאוד מורכבת הן אימונולוגית והן ביוכימית עדיף תמיד להימנע ככל האפשר מנטילת תרופות כי קשה לצפות מה תופעות הלוואי שהן ייגרמו. במיוחד רציתי לציין שיש דיווחים יחסית חדשים על כך שתרופות נגד מתח/חרדה הפועלות במנגנון אנטי-סרוטונינרגי (כולל פרוזאק, פווקסיל, טרזודון ועוד) שבשנים האחרונות יש אופנה לחלק אותן לכ"א שקצת קשה לו בחיים - עלולות לגרום להתפרצות קשה של מחלת הספחת ולהפיכתה למחלה עמידה ועקשנית. בקיצור ולסיכום: חולי ספחת עם מחלות פיסיכאטריות ממשיות, שעברו אבחון ע"י פסיכיאטר צריכים לקבל תרופות, אך יש לוודא שהם מקבלים, אם אפשר, תרופות שאינן עלולות להחמיר את מחלת הרקע (הספחת). לעומת זאת חולים עם מה שאתה מגדיר "מקרים קלים של מתח ומועקה" או פשוט אנשים ש"החיים קשים להם" והם מאוד מתוחים ועסוקים - עדיף שיקבלו טיפול פסיכולוגי התנהגותי ולא תרופות. ישנן טכניקות הרגעות מצויינות שניתן ללמוד בקורסים פורמאליים או בלתי פורמאליים, בשיטות התנהגותיות והתניות שונות שיכולות לעזור הרבה יותר טוב מתרופות במקרים האלה (אם כי גם הן דורשות השקעה). בברכת הפוגה ארוכה לכולם שלכם Leong

למעלה