שאלה לויקאנים\ות

• פותח הנושא kosh
  • פורסם בתאריך

kosh

New member
שאלה לויקאנים\ות

התחלתי לחשוב על הריד. ואז הגעתי לבעיה בכלליות נאמר "אם זה לא פוגע באף אחד, עשה מה שאתה רוצה" (תרגום חופשי). נוצרה אצלי דילמה קשה מה אני עושה אם אני במצב שבו פעולה אחת תפגע בי (הריד אומר גם לא לפגוע בעצמנו) אבל חוסר הפעולה יפגע במישהו אחר. ה]גיעה תהיה שווה אז מה אני עושה מקבל עליי את זה או פוגע? Kosh we are gray

Remirat

New member
דילמה מעניינת...

בתור התחלה, הכל תלוי במצב, ובפעולה המדוברת. עכשיו, בכלליות, אני מאמינה ברעיון של "Live to fight another day"...

כרמית.

New member
כיוון שמערכת האתיקה של הויקה

אינה כוללת את העקרון בלבד (כך אומרים Rede בעברית, בחיי, אתם לא צריכים לקרוא לו "ריד"...), אלא כללים נוספים (חוק השלושה, הכישוף כמוצא אחרון, אחריות וכולי). וכמו כן, במשך השנים חוברו מאמרים ופרשנויות רבות לעקרון עצמו, שדנה באפשרויות שונות, בדילמות ובפתרונות. בעצם אפשר לומר שדילמה כזאת לא יכולה להיווצר במציאות החיים של מאמין ויקה. צודקת Remirat כשהיא אומרת שהכל תלוי במצב - כי כל מצב, שאני לפחות יכולה להעלות בדעתי, אפשר לפתור בצורה שעולה בקנה אחד עם כללי האתיקה.

רמץ

New member
המממ...

המצב היחיד שאני יכול לחשוב עליו הוא מצב שבו אדם אחר מעוניין ברעתך. במצב כזה - או שתפגע בעצמך כדי לא לפגוע בו, או שתפגע בו כדי לא להפגע. ושוב, אני אקח את הצד של רמירת ואגיד ש"הקם להורגך, השקם להורגו - אבל לפני זה תשאל אותו מה הקטע שלו". אבל אולי התכוונת לדוגמה אחרת...

FireDragon

New member
אולי במקום...

העולם לא שחור ולבן... אולי חשבת על לברר אם האדם למה הוא רוצה לפגוע בך? אולי חשבת לפתור את זה איתו? אולי לברוח? (אם זה אפשרי) אולי להימנע ממנו? ויש עוד המון רעיונות שיכולים לעזור לך גם לא לפגוע וגם לא להיפגע... אני בדרך כלל דוגל בפתגם "הקם להורגך השקם להורגו" אבל אולי הוא לא מתכוון לפגוע בך...אולי זו הייתה אי הבנה...או אולי הוא צחק.... יש אלפי אפשרויות. חבל להגביל את עצמך לרק או- לפגוע...או- להיפגע...

kosh

New member
העולם לא אבל המצב כן

יש לי שתי אפשרויות ולא משנה מה מישהו יפגע. כבר החלטתי אבל רציתי לשמוע עוד דיעות. kosh we are gray

kosh

New member
מה הקשר לחתימה?

החתימה שלי היא ציטוט מבבילון 5 I´m Grey. I stand between the candle and the star. We are Grey. We stand between the darkness and the light

FireDragon

New member
הקשר הוא...

אני אמרתי שהעולם הוא לא רק שחור ולבן... אתה אמרת שהוא כן רק שחור ולבן... החתימה שלך אומרת "אנחנו אפורים..." יענו לא רק שחור ולבן...אלא באמצע... עזוב...לא משנה...

kosh

New member
אני אוסיף פסיק זה יעזור

העולם לא, המצב כן. אני מסכים העולם לא שחור ולבן אבל המצב שלי הוא בעצם שחור שחור לא משנה מה יהיה לא טוב. kosh we are gray

קשה לי לענות בלי לדעת מה המצב

אבל אני הייתי פועלת ככה: אם המצב הוא כזה שאני צריכה לבחור בין להפגע מעט בעצמי, או שבנאדם אחר יפגע הרבה - אני אעדיף להפגע מעט. אבל אם מידת ההפגעות הוא פחות או יותר אותו דבר, או שאני אצא יותר נפגעת - אני אעדיף שהבנאדם השני יפגע מאשר שאני אפגע. זה נורא תלוי במצב הספציפי.... תוכל לספר מה המיקרה?

תראה קוש

כל וויקאן הוא ראשית כל אדם, ובתור אדם יש לו את מערכת השיקולים שלו. אמנם החוקה (Rede) מכתיבה לא לפגוע באיש, אך מפני שזו דת לא דוגמאטית כל אדם יכול לפרש זאת בדרכו שלו. אני מניחה שבסך הכל כל אחד צריך לעשות את הטוב בעיניו, אך עליו גם להיות מסוגל לשאת בתוצאות של החלטותיו.

L e s t a t

New member
מה כל כך קשה כאן?

"An As It Harms None - Do What Thou Wilt" "וכל עוד זה לא יפגע באיש - עשה כרצונך" זה אומר שהוויקאני לא משליך את האבן הראשונה (מזכיר משהו?), וגם אם הוא מותקף הוא מנסה קודם כל ליישר את ההדורים בצורה נעימה - אך אם מדובר במצב בו הוא מותקף אני מאמין שאין לו ברירה אלא להגן על עצמו. בספר "כישוף וקסם" של הכוהנת הוויקאנית אמבר ק´ היה קטע שדן בנושא. שווא קריאה לכל הוויקאנים למיניהם.

Darkness Within

New member
ובאותו הנושא...

כמו שאסורה פגיעה בזולת החוק אוסר גם על פגיעה עצמית... אבל מהו בדיוק הגבול של הפגיעה העצמית? ניקוב אוזניים הוא גם במידה מסויימת פגיעה עצמית אבל זה קצת מוגזם לא? מהו בדיוק הגבול...אני מניחה שהחוק הנ"ל לא שרירותי ואצל כל בנאדם הגבולות הם שונים...מהם הגבולות שלכם?

L e s t a t

New member
עצור את הסוסים לרגע

"ניקוב אוזניים הוא גם במידה מסויימת פגיעה עצמית אבל זה קצת מוגזם לא? מהו בדיוק הגבול...אני מניחה שהחוק הנ"ל לא שרירותי ואצל כל בנאדם הגבולות הם שונים...מהם הגבולות שלכם?" זה לא יהדות, זה לא נצרות וזה לא איסלם. אין מערכת חוקים נוקשה ואנטי-אנושית שלפיה יש 600+ מצוות והלכות שנוגעות בכל דבר קטן בחיים מהתייחסות לאנשים אחרים ועד לאיך מוזגים תה והולכים ברחוב. לפי היהדות ניקוב האוזניים (אני מקווה שזה בגלל שאת רוצה עגיל..) וקעקועים הם השחטת הגוף. לפי הוויקה - "תעשה כרצונך כל עוד זה לא יפגע באיש", אם את חושבת שלקעקע את עצמך או לעשות פירסינג זה השחטת הגוף שלך וזה יפגע בך (ובמילים "כל עוד זה לא יפגע באיש" המילה "איש" כוללת אותך) אז אל תעשי את זה. יש הרבה פגנים וויקאנים שלא רואים בקעקועים ופירסינג כבהשחטה של משהו. אז הכל תלוי בתפיסה שלך.

למעלה