שאלה לחברי הפורום.בענין בחירה

שאלה לחברי הפורום.בענין בחירה

יש דבר שנקרא זכות הבחירה עכשיו כתוב רואה לסוף דבר בקדמותו זאת אומרת אם יש לי זכות בחירה והקב``ה בעצם יודע במה אני אבחר וזה כתוב מראש אז איפה פה הבחירה? כי בסדר נכון, היתה לי בחירה?

התולעת 1

New member
הכל גלוי והרשות נתונה

ובכן הקב``ה אומר הכל גלוי והרשות נתונה, אעפ``י שהכל גלוי הרשות נתונה לך לעשות כחפצך והוא יודע מה אתה תבחר ברצונך אם היית בוחר אחרת הוא היה יודע אחרת, אבל לאור בחירתך שתבחר מתי שתבחר הוא יודע מה תבחר אבל לא הוא הגורם מה תבחר, הוא יודע רק סוג הידיעה שלו אינה כידיעתנו והוא מסוגל לדעת כמו שהוא מנבא את הנביאים הוא אומר מה יהיה בעוד שלושת אלפים שנה, הוא לא קבע שזה יהיה זה מוכרח שיהיה הוא אמר מה הוא יודע שיהיה וזה מה שיהיה לא בגלל שהוא יודע אלא בגלל שאנחנו נבחר באותו זמן לעשות כך וכך והוא מודיע לנו מה יהיה. לדוגמא נבואה רעה יכולה להשתנות. לדוג` הוא שולח את יונה הנביא ואומר לו לך תגיד לננוה שעוד ארבעים יום נינוה נהפכת, נכון? מה עשה יונה הגיע בסוף לשם הזהיר אותם חזרו בתשובה, נינוה מה קרה לה בסוף? נתקיימה, אבל נינוה באמת נהפכה, נהפכה ממצב רע למצב טוב אז היא כן נהפכת ובסופו של דבר מה התקיים בהם שבאמת היא נהפכה כי הם בסוף סרו מדרכם

tamarhp

New member
היה לנו דיון על זה כבר

לצערי נבצר לא פה
בכל מקרה - אני רוצה להביא תשובה שגילית רק אחרי הויכוח הנ"ל: הקב"ה עצמו הגביל את ידיעתו. "אור החיים" הק' מסביר דבר זה בסוף פרשת בראשית. הוא עוסק בשאלה הידועה של ידיעה ובחירה. לכאורה יכול הרשע לטעון, שמאחר שהקב"ה יודע הכל מראש, והוא גם יודע שהחוטא יחטא, הרי שאין בידו של החוטא האפשרות לא לחטוא. הרי ידיעת ה' היא מוחלטת, ואין החוטא יכול לסטות מן הידוע לה' מראש. אור החיים מסביר שטענה זו של הרשע אינה נכונה, זאת משום שה' שלל מעצמו את הידיעה הזו, אינו רוצה לדעתה ואינו יודע אותה. ה' הכל-יכול, יכול גם לא-לדעת את מה שאינו רוצה לדעת. משום כך החוטא אינו יכול להתגונן כי מוכרח היה לחטוא בגלל ידיעת ה'.

danielhope

New member
מה זה משנה מה האל יודע מבחינתך

אם אתה לא יודע מה הוא יודע... אז זה לא משפיע על הבחירה שלך...

masorti

New member
משנה ועוד איך...

אסור שהבחירה שלך תהיה סותרת את המידע המצוי בידו מראש. לכן יוצא לכאורה שבחירתך הוכתבה מראש.

saar7650

New member
אם איני טועה- (מסורתי תקן אותי!)

כל הזמנים הם בעצם אותו דבר. כלומר- עבר (היה) הווה (הווה) ועתיד (יהיה), אינם תקפים לגביו. אין לו מושג של זמנים. ולכן כשבורא עולם יודע את מה שתבחר, הוא לא יודע זאת לפני (כי אין לו בעצם מושג כזה של עתיד) לא באותו רגע ולא אחרי מבחינת מושגי הזמן. הוא פשוט יודע ולא לפי מושגי זמן שלנו.

masorti

New member
זו בערך הטענה המקובלת...

אבל הטענה "אין לו מושג של זמנים" זה פשוט ניסוח קלוקל לאמירה "אנחנו לא מבינים מספיק את מושג הזמן". אילו היינו מבינים את מושג הזמן על בוריו, יתכן שהיינו מבינים איך ניתן להיות בכל הזמנים יחד.

saar7650

New member
אוקיי...

ותודה רבה לך על תגובותיך- מכל מלמדי השכלתי!

Baby Boo

New member
אני שמעתי את המשפט

דרכי השם נסתרות.. וניראה לי זה כל הקטע למה כולכם(אני מדברת על הידענים) מתימרים לדעת מה השם רוצה.. הרי הוא כל יכול(ואני מאמינה בזה) אז באיזה זכות אנשים כל כך קטנים יכולים להגיד שזה מה שהשם רצה? אף אחד לא יכול לדעת את זה ולכן לא אורמ שאותה אישה שבוגדת בבעלה גונבת כסף מהבוס בזמן שהיא אוכלת סנדוויץ עם נקניק וגבינה היא לא האישה שלמשל מובילה איזשהו סימן גדול או משהו שהשם רצה והיא דווקה לגמרי בסדר ותזכה לחיים ארוכים ובלה בלה.. אל תכניסו לאלוהים מילים לפה!

למעלה