שאלה לחברי הפורום

שאלה לחברי הפורום

בפסטיבל כרמיאל במופע הפתיחה ובמופע של אבי טולדנו הייתה מחרוזת משירי אבי טולדנו, המחרוזת בוצעה ע"י להקת מחול, זהינו במחרוזת 2 ריקודים שצעדיהם נלקחו בדיוק מהריקודים הנרקדים בחוגים. והשאלה - האם יוצרי ריקודים אלו זכאים ששמם יופיע יחד עם שמו של מחבר המחרוזת? (שמו צוין תמיד לפני הצגת המחרוזת)
 

יבנאי

New member
לאצבעוני - ריקודי במה

עד היום היו ריקודים שירדו מהבמה אל רחבות הריקודים, והיום מסתבר שריקודי עם יפים מגיעים למופעים, עולים לבמה, אני חושב שזה מאוד צריך להחמיא ליוצר הריקוד בין אם שמו מוזכר או לא, נכון, בכרמיאל להקתו של אפי תירוש רקדה את הריקוד "איך עף הזמן" "ככתבו וכלשונו", והיה שם עוד ריקוד במחרוזת שאפי רק התבסס עליו, בנוסף לזאת שראיתי במו עיני, ידוע לי שהיו שדיברו על זה, "איך עף הזמן" ריקוד שהפך לנכס צאן ברזל בריקודי העם, בקשר להצגת שמו של היוצר, אולי יש לכם רעיונות? כמעט שכחתי, הריקוד "איך עף הזמן" הוא של אלי רונן.
 
כל הזכויות שמורות !!!

אצבעוני שלום ! במופע הפתיחה לא הייתי ולכן אשיב לך רק על המופע של אבי טולדנו שהתקיים ביום רביעי אחר הצהרים באיצטדיון בכרמיאל. השירים ששר אבי טולדנו במופע זה ולקיצבם רקדו להקות המחול הינם בעלי כוראוגרפיה ייחודית נטו שנבנתה להם, והם כלל אינם ריקודי עם. נכון שלהקת המחול רקדה את "איך עף הזמן" בצעדים המזכירים את הריקוד העם של היוצר אלי רונן, אך אני מניחה (לא בטוחה) כי הלהקה קיבלה מרונן רשות לבצע את הריקוד בכוראוגרפיה זו. ואם לא זה לא בסדר, כי "כל הזכויות שמורות" ליוצר המקורי. ולשאלתך, אין ספק שזכאים מחברי הריקודים ששמם יופיע עם מחבר המחרוזת, כי פרגון והערכה לא מזיקים אף פעם ואפילו מועילים. עד כמה שידוע לי יש 8 ריקודים בלבד שהביצוע שלהם מבוצע על ידי הזמר אבי טולדנו. אגב - ירון הזכיר בהקשר אחר את "זוהי יפו" שנבנו לו שני עיבודים מוסיקלים שונים ושני ריקודים שונים. (נפתלי קדוש + ישראל שיקר). אתגר לך אצבעוני הידען : מלבד "זוהי יפו" (שיקר+קדוש) ומלבד איך עף הזמן (רונן) שאותו כבר הזכרתי: תן לי שמות של עוד 6 ריקודי עם שמבצע הזמר אבי טולדנו. אם תדע, הערכתי אליך הקיימת מימים ימימה רק תיגבר ! מירי.
 
יש ל הרבה מה לאמור בקשר לזכויות

יוצרים על ריקודי עם, אבל להפעם רק סיפור קטן: בשנות ה-50 הועלה לבמה על ידי, כמדומני, אחת הלהקות הירושלמיות (חלק מהסיפור מופיע בגליונות רוקדים ישנים), ריקוד ששובצו בו חלקים שלמים מדבקה אוריה. מושיקו הגיש תביעה לבית משפט. הדעות על תוצאות התביעה חלוקות, ממה שנכתב ב"רוקדים" בזמנו אני הבנתי ש... בוא נאמר, "מושיקו לא זכה" ולדעתי בצדק כיוון שריקודי עם וזכויות יוצרים אלה שני דברים שיש בהם גם מן הסתירה.
 
למירי - אבי טולדנו

תודה על הערכתך, האתגר ש"זרקת" לי, רעיון מצויין, כדאי שחברי הפורום ידעו שנוצרו ריקודים לביצועים המקוריים של אבי טולדנו, לדעתי ישנם קצת יותר מ- 8 שירים והם: 1. הפופולארי והנרקד ביותר - "איך עף הזמן" (מ) ריקוד של אלי רונן 2. בין הריקודים הכפולים הזכרת את "זוהי יפו" (ז) - ריקוד של ישראל שיקר (משנת 83). הריקוד השני גם בזוגות לאותו הלחן הוא של נפתלי קדוש (משנת 94), רק העיבוד שונה. 3. "סחף" (מ) - 2 ריקודים שונים של אותו הצמד כמו בזוהי יפו, נוצרו באותה השנה 93, ישראל שיקר, נפתלי קדוש. 4. "אהבה רחוקה" (ז) - שמוליק גוב-ארי (93) 5. "הורה" (מ) - שלמה ממן (82) שלמה גם הופיע עם באריוויזיון עם טולדנו. 6. "דיינו" (מ) - אורן שמואל (98) הוצג בתחרות המחול בפסטיבל כרמיאל. 7. "שלא לאהוב אותך" (ז) - שמוליק גוב-ארי (86) 8. "בלי מילים" (ז) - אבי פרץ (92) 9. "בדרך חזרה" (מ) - משה טוילי (87) 10. "זירת חיי" (ז) - מאיר שם-טוב (90) מירי - 12 ריקודים ל- 10 שירים, שיהיה לך שבת שלום.
 
עמדת במשימה בכבוד, אצבעוני.

לאצבעוני. הידע שלך רחב מאד ! (אך לא מפתיע - הוכחת לי כבר בעבר). התשובה לגבי הבצועים הנוספים של אבי טולדנו מעידה שאתה עוקב ורושם ביומנך או שמעידה על זכרון מצויין שיש לך. מכל מקום - תארתי לי שתענה לי בצורה מקיפה ומושלמת. נדמה לי שאפשר להוסיף לרשימת אבי טולדנו גם את ריקוד הילדים "למה ככה", שחיברה פרח יערי, זה על סמך הזיכרון בלבד. האמנם זה נכון ? מכל מקום, תשובתך מושלמת בשבילי. יום טוב לך. מירי.
 
"למה ככה"

למירי, מי אני הקטן (להזכירך שאני אצבעוני) שאחלוק על ידענותך, "למה ככה", ריקוד ילדים שחיברה פרח יערי, עבר בהשתלמות של ישראל שיקר.
 
למעלה