שאלה לירושלמים ולזקו

• פותח הנושא powo
  • פורסם בתאריך

powo

New member
שאלה לירושלמים ולזקו

הגיע אלי אמצעי לתשלום מחנות מכלת געשקע ענגילשטיין.והיום הוא היה יכול להיות אנגלשטיין.אבל מה שמעניין אותי זה שהוא נתן בהקפה בחמישה גרש.והגרוש היה בתקופה העותומנית .האם מישהו מכיר???

ז ק ו

New member
הגרוש היה מיצרי. אבל מכולת ענגילשטיין לא נתן בהקפה

אלה נהפוך הוא: הוא נטל כסף מראש, ונתן תמורתו את התוית הזו. זה יכול היה להיות ממש הלוואה למימון מלאי, ויכול להיות שזה שימש את משקי הבית של הקונים, במקום כסף מזומן, למשל כששולחים ילדים לקנות, או בשביל להבטיח שהכסף ילך רק למכולת.

אספן 3

New member
זה אכן נראה כמקרה הפוך

בכל אופן עד כמה שאני יודע המנהג של מכירה בהקפה ללקוחות קבועים עדיין קיים פה ושם בחנויות מכולת שכונתיות קטנות בירושלים. פעם בעלי המכולות היה רושמים קניות כאלה על שם הקונה במחברת ואחר כך עברו לכרטיסיות. הקונה היה משלם את חובו בדרך כלל לא יאוחר מאחת לחודש. גם היום, בעידן כרטיסי האשראי, ישנם אנשים שעדיין זקוקים לסידור הזה.

אספן 3

New member
עוד דבר שראיתי בזמנו שקרה במכולת שכונתית

בעל המכולת איפשר ללקוחות קבועים שלו לפדות אצלו צ'קים. כלומר אם לקוח כזה היה זקוק למזומנים בסכום סביר, נאמר עד כמה מאות שקלים, הוא נתן צ'ק אישי שלו בסכום המבוקש לבעל המכולת וקיבל את תמורתו במזומן.

powo

New member
אפשר גם להמשיך.ולהיות משכונאי

לתת שעון או טבעת זהב.ולקבל מזומן.וכל פריט יכול להיות אמצעי לתשלום עבור.........

אספן 3

New member
מי יודע...

זה מזכיר לי שחנויות של משכונאים ראיתי רק בסרטים. מעולם לא שמעתי שהיתה חנות כזאת בירושלים. מעניין אם בכל זאת התופעה הזאת הגיעה מתישהו גם לארץ.

כ חיים

New member
מדוע אתה חושב שהתלוש מזמן העותומנים

הרי אין כל תאריך. אם ננקב בגרוש אמנם סביר שהיה זה
גרוש מצרי למרות שגם העותמנים השתמשו במונח גרוש (קירש).

powo

New member
חיים זאת בדיוק הסיבה שחשבתי כך

באם היה המחיר במיל.זה היה אומר לי שזה יכול להיות בשנים 1927 ועד 1948.ומאחר שמצויין גרוש התקופה היא אחרת.ולגבי האפשרות סיבת התלוש.יכול להיות שהוא ניתן כעודף.אבל מה שמענייןאותי יותר הוא החנות עצמה כמו שכתוב מאחור."אחוה ירושלים"

ז ק ו

New member
המושג "גרוש" משמש עד היום, במידה מועטה מאוד.

והשימוש בו הולך ודועך.
התלוש לא ניתן כעודף, אלא כ"שטר חוב" שהתבטא מסחורה ממלאי החנות.
בקשר לאחוה: אחוה היא שכונה בירושלים בין זכרון משה ובין גאולה.

כ חיים

New member
השימוש במטבע המצרי

בגרוש מצרי החלו להשתמש בארץ מיד עם כיבוש הארץ מידי התורכים ב1918 ועד 1927 עת נכנס לשימוש המטבע המנדטורי, כלומר מסיום המלחמה ב1918 המונח גרוש למטבע כבר היה נפוץ בארץ.

powo

New member
תודה חיים.אז נשארתי עם סימן השאלה

איך אני אדע לתארך את האמצעי שבידי?????

כ חיים

New member
מעריך שהפריט שבידך

בסבירות גבוהה שהוא בין השנים 1918 ל1927, כלומר מהשנים הראשונות לתחילת המנדט הבריטי על א"י.

כ חיים

New member
כמו שזקו ציין

המונח גרוש היה בשימוש זמן רב, גם לאחר קום המדינה. בתקופת המנדט הבריטי קראו גרוש למטבע 10 מיל כך שאולי לזה התכוון התלוש שבידך.

אספן 3

New member
ירושלים פתוחה למבקרים...

אפשר להגיע ברכב פרטי, בתחבורה ציבורית ובמהרה בימינו גם ברכבת מהירה מתל אביב.
בחול המועד סוכות העיר מוצפת במיוחד במבקרים מערים אחרות וכמובן גם מחו"ל.
באשר לשכונות השונות של ירושלים, הירושלמים הוותיקים יודעים בדרך כלל פחות או יותר איפה הן נמצאות, אבל מעטים מאוד יודעים מה הם הגבולות המדויקים של שכונה זו או אחרת. גם באשר לשכונה שבה אתה גר, אם אתה לא מברר, קשה לדעת מאיזה רחוב או אולי אפילו אמצע רחוב מתחילה שכונה סמוכה.

למעלה