שאלה לי אליכם-

schlomitsmile

Member
מנהל
שאלה לי אליכם- האם לדעתכם יש הבדלים מהותיים בין אבהוּת לאימהוּת, בין הגירסה הגברית לנשית של ההורות, מעבר להבדלים האישיותיים בין כל אדם לכל אדם? ואם כן, מה הם?
 

akavishon

New member
לא רוצה להכליל, אבל אני לא יודע לבחור בגדים לילדים... כאשר אני מכין אותם בבוקר לגן אשתי צריכה להכין לי בגדים עבורם... אולי זה דפקט אצלי... מעבר לזה - במחשבה ראשונה - לא ממש רואה הבדל בין אבא לאמא, למעט הבדלים פיזיולוגיים... גם אני וגם אשתי משחקים את הגוד קאפ ובאד קאפ לפי הצורך (אני יותר הגוד קאפ ובפעם הראשונה שהרמתי קול על הקטנה היא לא ציפתה את זה והיא כלכך נבהלה ונפגעה...).
 

חנול

New member
אוהו! תיבת פנדורה נפתחת פה... אז ככה, יש בעיני הבדלים מהותיים בין אבהות לאימהות, לפחות ממה שאני רואה בבית...נדמה לי שאימהות מתמקדת יותר בטיפול, ואבות (ולאו דוקא אבהות) מתמקדים יותר בהנאה... אין הכוונה שאימהות לא נהנות, אבל נדמה לי לפעמים שאנחנו יותר מתמקדות ב" היא לא אכלה היום מספיק", והאבות מתמקדים יותר ב"איזה כיף נעשה היום...". אני אומרת את זה, כי גם אני צריכה לפעמים להזכיר לעצמי, שקודם כל ההנאה היא החשובה. אם היא אכלה פחות בננה או יותר בשר, זה די משני לזה שחשוב לי שהיא תהיה ילדה מאושרת ותעשה איתנו (איתי) כיף, ושהיא תחייך הרבה, ותקשיב למוזיקה, ותתעניין... בקיצור, ניסיתי לייצר אמירה, ונדמה לי ש: 1. כנראה כשלתי 2. הכל מתייחס ונכון רק לבית שלנו.
 
נראה לי שכדי לדון בכך ברצינות צריך פורום שלם ../images/Emo6.gif אני מצוי בדילמה נוראית בעניין הזה, כיוון שמתקיים כאן איזשהו פרדוקס (ואולי הוא רק אצלי): ../images/Emo41.gif מצד אחד, אני מאמין שאין הבדל מהותי בין אמהות ואבהות, ומנסה ליישם זאת בחלקת האלוהים הקטנה שלי ../images/Emo41.gif מצד שני, אני מבחין שהחברה עדיין לא ערוכה לקבל את הטענה הזו (כלומר, גם אמהות רבות וגם אבות רבים עוד לא השלימו עם טענתי הקודמת, לא כל שכן החברה עצמה) כיצד ייפתר הפרדוקס הזה? אין לי מושג... ארנון
 

hirshfe

New member
שאלה טובה ובטוח שיש אני לא חושב, שזה שובנסטי מצידי להגיד שיש הבדל בין נשים לגברים. בהשקפת החיים, בנקודות הבט אז זה גם מתבטא בהורות.
 

schlomitsmile

Member
מנהל
מסכימה איתך לגמרי אני עדיין מנסה למצוא את הניסוח, שיבטא את מהות ההבדל הזה בהורות, כפי שאני רואה אותו. מעניין איך אתה (ואחרים, אם עוד מישהו חושב כך) רואה אותו.
 

חנול

New member
נורא קשה להכניס את זה לניסוח מנצח כמו שראית, גם אני אחרי שכתבתי, החלטתי שזה ממש לא מוגדר נכון. את מסכימה עם מה שתיארתי בכלל?
 

hirshfe

New member
גם אני מתקשה למצוא את ההבדל המהותי זה כמו שאני אגיד לך שכלל גברים נהגים טובים יותר מנשים אבל אם תצביעי לי על גבר מסוים - אני לא אתקשה למצוא נהגת טובה ממנו. נשים מסודרות יותר - אבל אני אמצא בקלות גבר מסודר מכל אישה שתצביעי (וגרתי איתו שנה כשותף וזה גבל במחלת נפש) ישנם הבדלים - חלקם נטויים עמוק עמוק בחינוך שלנו - שכולנו גם בתת מודע משורשים עלייה (חמי קונה לילד רק צעצועים גבריים מכוניות, פטיש ולקח ממנו פעם ברבי שהוא שיחק איתה, וזה באמת היה בלי מחשבה) הריי אם תספרי אותו סיפור לגברים ונשים - כל אחד יפיק משהו שונה ממנו אבל אצל הגברים יהיה איזה קו משותף ואצל הנשים יהיה קו כזה. ההבדלים שם וזה שקשה לי להצביע עליהם מבחנתי אני רואה את זה כתחילת ההדרך לבטל אותם
 

schlomitsmile

Member
מנהל
מכל כלל יש יוצא מהכלל וזה לא רק בסדר בעיניי, אלא אפילו חיובי. זה מזכיר לרוב שיש אלטרנטיבה, וכך אם הם ממשיכים בדרכם, הם עושים זאת מתוך בחירה ומודעות. אבל היוצא מהכלל מעיד על הכלל, ואינו מסמן צורך לבטל אותו. נראה לי שכך הוא גם בעניין זה. אני חושבת, שההבדלים בין אבהות לאימהות, נובעים באמת מההבדלים בין גברים לנשים. רוב הנשים ייטו להיות יותר מילוליות-תקשורתיות, אמפטיות, ורב-משימתיות (כלומר עושות כמה דברים בו-זמנית). רוב הגברים ייטו להיות יותר פעילים, תחרותיים, משימתיים-ממוקדים (ראיתי תכנית מדע לאחרונה, ממנה למדתי שיש אפילו ביסוס מדעי לכך, מתחום חקר המח ותחומים אחרים). ולכן, נראה לי, שרוב האימהות ייטיבו לטפל, לפנק ולשוחח עם ילדיהן, ורוב האבות ייטיבו לבצע משימה מוגדרת (כגון לעשות לחמודי אמבטיה) או לעשות פעילות כלשהי עם הילד/ה, כשהמוקד הוא העשיה ולא מילוליות (כדורגל/ בניית מודל וכו'. אולי לזה התכוונת חנול, כשדיברת על כייף לעומת טיפול?) רוב האבות יתקשו להתמודד עם אמבטיה לחמודי, עזרה למתוקי בשעורי-בית והאכלת מקסימונת בו-זמנית; רוב האימהות עושות זאת כל יום... רוב האימהות יתעוררו בלילה למשמע הציוץ הראשון (תמיד הרגשתי כיווץ בבטן, לפני שאזניי ממש שמעו את הבכי), רוב האבות לא. רוב האבות יעודדו ביחסם לילד/ה עצמאות (לא בהכרח באופן מודע, זה בא להם באופן טבעי...), בעוד רוב האימהות ייטו להיות מגוננות יותר. אפשר להוסיף עוד ועוד. בקיצור- מישהו אמר פעם, שגברים ונשים הם כמו רגל ימין ורגל שמאל- האנושות צריכה את שניהם כדי להתקדם. נדמה לי, שזה יהיה נכון, גם אם נחליף גברים באבות, נשים באימהות, וילדים/ות באנושות. לכן, אינני רואה זאת כשאיפה, למחוק את ההבדלים.
 

hirshfe

New member
השאיפה שלי? היא לא לבטל את ההבדלים בין הנשים לגברים אלא כל מני דברים שהופכו לסמלים ששייכים לתפקיד לפי המין של ההורה שחבר שלי לקח חופש כי הילדה שלו חולה. הבוס שלו התפלץ למה אישתו לא יכולה להשאר? למה החברה מצפה אוטמטית שחמודי חולה שהאמא תשאר איתו בבית? (וכידוע לי רק לנשים זה מוכר כימי מחלה - אבל ייתכן שאני טועה) למה השכנה שלי שהילדות שלה מרגיזות אותה, מאיימת חכי מה יהיה שאבא ייחזור? למה שחמודי עשה משהו רע אז אמא לא מענישה? למה שהלכנו אני ואישתי לטיפות עם נדב - את הוראות הטיפול הסבירו לאישתי בלבד ולא לנו? גם כל השאלות על ההרגלים? (פעם אחת שחיכנו בתור, אישתי ניגשה לישרותים אז האחות אמרה לי זה בסדר נחכה לאישתך עדי לשאול אותה כמה פעמים הילד עושה קקי ביום ובמקרה אחר שאני נתקתי וחיפשתי חניה - לה יישר התחילו עם השאלות) למה בדיזנגף סנטר - אין עמדת החתלה בשירותי הגברים? והיא ממוקמת בתוך שירותי הנשים (אמנם בכניסה - אבל עדיין בתוף השירותים)? וגם מדוע שפעם אחת שטיילתי עם הילד ועצרתי בצד להחליף לו חיתול רצה אישה זרה ונלחצה לעזרתי להחליף את החיתול (כי לקח לי שניה למצוא את המשחה שהונחה במקום הלא הנכון בתיק) היא כמובן קיבלה ממני כזו נביחה שהיא חוצפנית שהיא נוגעת בילד שלי ברשות ממני, אז היא נעלבה ממני כי היא בסך הכל רצתה לעזור לאישתי היא הייתה ניגשת? אמנם סיטינו ממה שהדיון שלך התכוון אבל חלק מהבדלים בין ההורות זה הבדלים שמתבססים על מגדר כפי שהחברה מצפה ממנה - את הבדלים האלה אני רוצה למחוק (והערה קטנה אני קם בלילה אצלנו, כי אני שומע הכל גם את התינוקת של השכנה בוכה וחוץ מזה הכלבה שמתעוררת עוד לפני שנדב בוכה מעירה אותי ולא את אישתי)
 

schlomitsmile

Member
מנהל
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif אבל כמו שציינת- הדברים האלה, שאכן חשוב שישתנו, נוגעים ליחס הסביבה וציפיותיה, ולא לעצם המהות של אבהות ואימהות.
 

hirshfe

New member
זהו שלמרות שאני רוצה שהם ייעלמו אני גם מאמין שבכולנו שותלות דעות קדומות על התפקידים של האב ושל האם שבסופו של דבר משפיעה על כל אחד מאיתנו על ביצוע התפקיד לפי המגדר עליו הוא שייך. את אמקת שרוב האמאות הן אלה שיתעוררו קודם לכן בלילה שהילד בוכה? למה? כי בסופו של דבר זה מה שמצפים מהנשים. כן שמדובר בתנוק קטן ויונק - אין הרבה מה שהאב יכול לעשות ולא צריך שהוא גם הוא ייקום לתמוך - אבל מה קורה שמדובר בילד גדול יותר. מצפים מהנשים שהן יהיו אלה שיישמעוץ מצפים מהנשים שהן יהיו המולטיטסקינג ובעוד שהגבר יהיה מסוגל לבצע רק משימה אחת, טכנית יותר למה כל זה? זה באמת משהו גנטי בנו או שאולי זה סוג של נבואה שמגשימה את עצמה? אני מאמיו גדול שאם נחסל את כל הדברים הקטנים בדרך - נוכל רק אז להגיע לאמת האם זה גנטי או צפייה של החברה
 

DocMartin

New member
זהו, שלא בהכרח צריך לחכות כ"כ הרבה כדי לברר. כבר כיום נעשים מחקרים, לאו דוקא בהקשר להורות, שבודקים את ההבדלים המבניים בין המח הנשי לגברי, ואת התפקוד של דברים ונשים בשלל מצבים. באותה תכנית מדעית שהזכרתי קודם, סיפרו חוקרי מח למשל, שנמצא שהגשר של המח (המחבר בין שתי האונות) מפותח יותר אצל נשים- אולי ההסבר לרב-משימתיות. לעומת זאת, החלק שממונה על פיענוח וזכירת מבנים גיאומטריים, מפותח יותר אצל גברים. נמצאו עוד הבדלים. נעשים גם מחקרים של תפקוד בתנאי מעבדה, וגם שם נמצאו הבדלים. לגבי ההתעוררות בלילה- אני לא חושבת שהתעוררתי ראשונה בגלל שזה היה מצופה ממני. להיפך, בתחילת דרכנו ההורית, הייני מלאי אידיאולוגיות כרימון, והחלטנו לחלק בינינו את הלילות חצי-חצי. זה לא עבד... אני פשוט התעוררתי לגמרי בציוץ הראשון, עוד לפני שממש שמעתי אותו הרגשתי אותו, ואז לא ראיתי שום סיבה להעיר את בעלי רק בגלל שזה תורו.
 

schlomitsmile

Member
מנהל
אופס...הניק לא התחלף לי... כתבתי בטעות בניק של בעלי. אבל שאלתי אותו, והוא מסכים איתי, חוץ מזה שהוא חשד בי שהטעות דברים=גברים, היא טעות פרוידיאנית, ודרש גירוד גב כפיצוי...
 

חנול

New member
בכולנו שתולות דעות קדומות? לא בטוחה מצד שני, מהיום הראשון שהקטנה שלנו (שלא ינקה כ"כ הרבה, כי קבלה הרוב שאוב..לא כ"כ משנה למה) התעוררה בלילה, אני היחידה ששומעת אותה. הייתי בטוחה, שבעלי, האב המושלם, יקום בלילה כמו גדול וישמע אותה כמוני. והנה, חארטה בננה, כלום, נישט, נאדה- אני היחידה ששומעת ומקסימום שולחת אותו לעזרת הקטנה. בעלי, לא רק אב מושלם, אלא גם גבר רב אשכולות, מסוגל, לצערי לעבוד בשיטת החץ למטרה בלבד-תבקש ממנו לבשל יותר מתבשיל אחד כל פעם, והוא משתגע. כמה שלא אמרתי משפטים נוסח "נו, עד שההוא נגמר, נעשה את זה, בינתים נריץ פה עוד משהו קטן" נתקלתי במבטי שיטנה עזים בנוסח "תעזבי אותי, באמא שלך, ותני לי לעבוד לבד...לכי תנוחי או משהו" (שזה יפה בפני עצמו). ומה הדוגמאות האלו באות להראות? שזה לא קשור בדעות קדומות. אני בטוחה שיש גברים ששומעים בלילה, ויש גברים מולטיטסקינג בענק, אבל בלי קשר לדעות קדומות, אצלנו בבית זה פשוט לא עובד. נקודה. וזה לא קשור לדעות קדומות. זה עובדה. אבל, אני לא גוזרת מזה שום דבר. זה לחא הופך את האבהות לשונה מאימהות. כי יחד עם זה שהוא לא מולטי טסקיונל, ולא שומע בלילה, הוא מחתל נפלא, ויש לו אינטואיציה ענקית לגבי הקטנה. לא פעם אני הייתי זו "שנגועה" בדעות קדומות "שהאכילו" אותי- אמרו לי "תראי, היא תיוולד והכל יבוא לך טבעי". אז נכון המון בא לי טבעי. אבל המון בא גם לו טבעי- והרבה פעמים הוא ידע בדיוק מה לעשות כדי להרגיע ולהצחיק ואני עמדתי נפעמת מהצד, כשאין לי ולו שמץ של מושג איך הוא עשה את זה. אבל, זה מוכיח בגדול את התיאוריה הבסיסית, שאימהות ואבהות הן שוות- כשאנחנו מגדלים ילד, אין לאמהות שום פלוס על האבות. שנינו לומדים את התינוק ומפתחים לגביו אינטואיציות. הדרך אולי מעט שונה, כמו כל שני אנשים שאינם זהים. אבל נקודת הבסיס המקובלת, שהאמא יודעת יותר טוב, היא מוטעית, ובזה אני מסכימה איתך, היא אולי באה ממקום שבו לא נותנים לאבות לנסות בכלל לפתח אינטואיציה, כי מיד "מורידים" אותו מהטיפול בתינוק. אבל אם אב לוקח חלק שווה, הוא בהחלט דומה בכל דבר לאמא, ואז ההורים חולקים בשיוויון את הגידול. אבל, ככל בני האדם, הדרך שונה.
 

schlomitsmile

Member
מנהל
שיוויון ושוני נדמה לי, שרצוי להבהיר מושגים. אם יש שוני בין אבות לאימהות (מעבר לשוני בין כל אדם לכל אדם), וכנראה שעל זה אנחנו מסכימות, ואם זה אפילו חיובי, כי זה מעשיר את הסה"כ של הנתינה ההורית, זה כמובן עדיין לא אומר שאחד מהם עדיף על השני. זה כן אומר שאבא איננו "דומה בכל דבר לאמא" או להיפך.
 

hirshfe

New member
אני מאמין שכן בולנו שתלות ולא רק על ההבדלים בין גברים לנשים ,אבל זה דיון שממש לא קשור לנושא שהועלה והוא ../images/Emo32.gif מהכוונה של הפורום, למרות שלדעתי הוא מרתק. אלא גם של הבדלים בין עדות, דתות ועוד ברור שלכל כלל תמציאי את היוצא מן הכלל וגם לא ממש תצטרכי להתאמץ בשביל למצוא. אבל כן יש הבדל בין להיות אבא ללהיות אימא חלקם זה הבדלים פייזיולגים, חלקם נובעים מחינוך שקיבלנו שגם עם חונכנו לשיוויון מלא, אני עדיין מאמין שיש סדקים בחינוך. כי הרגלים של אלפי שנים היא אפשר לשנות בחמישים שנה (ובוא נודה - זה בערך הזמן שהתחילה להתחלחל העבודה לחלק מהאנשים שגברים ונשים שווים)
 
הממ.. פעם בדיון על מהות ההורים, בשיחה בין חברים (כולנו בסביבות גיל ה20) מישהו אמר משפט שקלע בול לרוב האנשים בסביבה: אבא תמיד יהיה קודם "יוסי" ורק אחר כך אבא, ואמא תמיד תהיה קודם אמא ורק אחר כך "דפנה" ../images/Emo108.gifוהשמות נכנסו למרכאות כי אמנם שם ניסו להדגים משהו עם הורים ספציפיים, אבל כניראה שזה קולע לכל שם אחר שתבחרו../images/Emo108.gif אני מאוד אשמח בשביל ילדים שיגלו שאבא שלהם לא כזה..
 
למעלה