שאלה לכל מורי הנבוכים שלי בפורום

רותי410

New member
שאלה לכל מורי הנבוכים שלי בפורום

יש לי מחבת חשמלית שקניתי לפני כמה שנים ולא עשיתי בה שום שימוש (נראה אם היא בכלל עובדת). אני יכולה לאפות בה בורקסים? למשל את השבלולים הממולאים בשר של יוכי? כי הטוסטר שלי חלבי, ואני רוצה מתישהו לנסות לאפות את השבלולים, אז חשבתי על האופציה של המחבת וסוף סוף לחנוך אותה, בתקווה שהיא לא שבקה חיים! תודה מראש למי שישיב
 

יוכי68

New member
רותי, אני לא בטוחה שדווקא לבורקסים זה יתאים

כי הבורקסים צריכים חימום עליון ותחתון וחבל שיתקלקל לך. במחבת הזו ניתן להכין מופלטות, פיתות ממולאות בשר, פנקייק, שניצלים, תפו"א מבושלים, מוקפץ וכל מה שלא דורש יותר מידי נוזלים. לגבי התנור יש מס' הלכות שבעזרתן ניתן להשתמש בתנור גם לבשרי בתנאי ש: א. התנור עבר ניקיון ב. בתנור לא השתמשו 24 שעות (חלבי/בשרי) ג. יש להפעיל את התנור לזמן מה מבלי להכניס לתוכו דבר. כדאי שהרברונן יעדכן בעניין.
 

יוכי68

New member
הרברונן- שאלה לגבי הפעלת תנור לחלבי ולבשרי

מהם התנאים בעזרתם נוכל להשתמש בתנור האחד גם לחלבי וגם לבשרי?
 

רותי410

New member
תודה יוכי.

אני יודעת את ההלכה בקשר להסבת תנור, אבל לי יש טוסטר אובן ואני נרתעת מלעשות בו שימוש גם לחלב וגם לבשר. מה שכן, "הכשרתי" אותו לפרווה, באותה שיטה של ניקוי יסודי + אי שימוש במשך 24 שעות + חימום על מקסימום חום במשך חצי שעה. אבל אני לא נוטה לעשות בו שימוש לבשר. לא נורא. נסתדר, עד שארחיב את המטבח ואקנה תנור.
 

שחמטית

New member
טוסטר אובן לא ניתן להכשיר

לפי ההלכות של לפני פסח שקראתי ואמרו לי- לא ניתן להכשיר טוסטר אובן.
 

רותי410

New member
אפילו לא לפרווה? כי בפורום לשאול את הרב אמרו

שמותר, רק שאני לא נוטה לעשות בו שימוש גם לבשר וגם לחלב. אבל אם אסור להכשיר גם לפרווה, אני צריכה לדעת כדי לא להיכשל ולהכשיל. טוב, אני אשאל מישהו מומחה, אלא אם כן הרב רונן יכול להשיב לי.
 

הרברונן

New member
יש פוסקים רבים שמחמירים בהלכות פסח יותר

מבהלכות כשרות הרגילות. כדאי לדעת זאת. כל טוב, רונן
 

הרברונן

New member
שימוש בתנור לחלבי ובשרי

מדובר בסוגיה סבוכה שרבו פרטי הלכותיה. אנסה לעמוד על ההיבטים המרכזיים. נבהיר קודם את הדין המכונה "נ"ט בר נ"ט", נותן טעם, בר נותן טעם. אם בישלתי בסיר בשר, אחר כך שטפתי אותו היטב וכעת אני מחמם בו מים, אריח גם אטעם משהו מן הבשר, לרות שהוא עצמו כבר נשטף כליל. כלומר: אין כאן נתינת טעם ישירה אלא בצורה עקיפה. מכאן הכינוי "נותן טעם בר נותן טעם". דין אחר שרלוונטי כאן: דין "ריחא" ו"זיעא" (ריח ולחלוחיות). אם אפיתי בשר בתבנית פתוחה בתנור, אדים מהתבשיל ("ריחא") ותזים ממנו ("זיעא") יקפצצו להם לדפנו ויידבקו בהם. אם אני עובר לאפות כעת באותו תנור עוגת גבינה, אזי גם שיירי השומן (בכמות קטנטנה) וגם אדים יגיעו לגבינה, וזה ממש אסור. ולענייננו: אם אפיתי בתנור עוגת גבינה ואחר כך, בנפרד, רוגלך פרווה, הרוגלך יהיו בבחינת "בחזקת חלבי" (בגלל "ריחא" ו"זיעא"). המשמעות היא שאסור לאכול אותם עם בשר, אבל אין צורך להמתין שש שעות (או כל מנהג אחר שאתם אוחזים בו), ומותר להגיש אותם בסוף הארוחה הבשרית עם כוס תה, למשל. "בחזקת בשרי" זה אותו דבר. יש הנוהגים לאפות חלבי ובשרי בשני תנורים נפרדים או לכל הפחות באותו תנור שיש בו שני תאים נפרדים. יש המשתמשים באותו תא, אך מכסים באופן קבוע אחד מהם (חלבי או בשרי) כדי להימנע מ"זיעא" וגם ממתינים 24 שעות בין תום האפיה הבשרית ותחילת החלבית ולהיפך. יש המסתפקים בהבאת התנור לטמפרטורה גבוהה ולשים מעט "סנו תנורים" (או מקבילה של חברה אחרת...) על דפנות התנור, ואז אפילו לא ממתינים 24 שעות. לרוב השיטות הספרדיות ניתן להקל. לרוב השיטות האשכנזיות נוהגים להחמיר. המתנה של 24 שעות וגם חימום ש התנור או הטוסטר אובן לחום גבוה לכמה דקות, הן בהחלט שילוב ראוי לרוב השיטות. יש עוד הלכה שכדאי להכיר בהקשר זה: קיימת שיטה המוכרת לרוב הפוסקים, לפיה אם השתמשתי לאחרונה בכלי לפני יותר משנה (12 חודש), אין בעיה לעבור איתו מ"בשרי" ל"חלבי" ללא חשש. אם שואלים אותי ישירות, לדעתי ספרדי יכול להשתמש בטוסטר אובן לחלבי גם לבשרי בניקוי ביניהם ועדיף עם כיסוי קבוע של אחד מהם. לאשכנזי הייתי פוסק שימתין גם 24 שעות חוץ מזה. ומי שמבקש להחמיר יותר מזה, תבוא עליו ברכת השפע והטוב. ועם מי שחושב שלהחמיר זה תמיד עדיף מלהקל, יש לי חשבון ארוך שאין כאן מקומו... כל טוב, רונן
 

רותי410

New member
יופי, תודה. ענית לי בדיוק על מה שרציתי לדעת

ואני לא מחמירה לשם החמרה, סתם היתה לי הרגשה לא נוחה להשתמש באותו תנורון גם לבשרי וגם לחלבי, גם אם עברו 24 שעות והוא נוקה והופעל על חום גבוה. אבל עכשיו בלב שקט אני יכולה לעשות בו שימוש בלי להרגיש שאני חוטאת ומחטיאה. ותודה על ההרצאה המלומדת, גם בקשר ל"בחזקת", כי היה אצלנו ויכוח אם בחזקת פירושו שצריך לשמור שש שעות או לא. אז גם כאן קיבלתי תשובה. המון תודה
 

הרברונן

New member
בשמחה. וחלילה, לא התכוונתי אליך

אלא להרבה אנשים שמסתובבים עם עמדה הלכתית שיש בה חומרה מלכתחילה וסוברים שזה אוטומטית הטוב והנכון ביותר, בכל סוגיה שהיא. אז זהו, שלא... כל טוב, רונן
 

חנהפ

Active member
אהבתי את מה שקראתי

אני אמנם מקדישה את הטוסטר אובן של רק לבשרי, אבל אם תתן לי קצת יותר סימוכין, אני בטוחה ,שבני שנישא לא מכבר וגר בדירת מעונות קטנה באוניברסיטה ישמח לשמוע כי הטוסטר אובן שלהם יכול לשמש גם וגם בתנאים מסוימים ,כמובן.
 
למעלה