שאלה למבינים בדוד חשמלי

amidek

New member
שאלה למבינים בדוד חשמלי

בצינור הכניסה של הדוד החשמלי (בחלק התחתון שלו, דוד עומד) יש ברז כניסה ראשי ואחריו עוד חלק שנראה לי שסתום לשחרור עודפים \ פריקת לחץ אשר ממנו יוצאת צינורית שמנקזת את המים לצינור הביוב של מכונת הכביסה. בשל בעיה שהייתה לאחרונה בצינורית הגומי (יצאה מהמקום..) הבחנתי שמרגע הפעלת הדוד מתחילים לטפטף משם מים וזה נראה הגיוני אך לאחר הפעלה שלו במשך כשעתיים "טיפטף" משם כרבע ליטר ! האם זה קצב נורמלי או שיש בעיה בדוד ? איזה עודף זה בדיוק משחרר ? יש לציין שהדירה בת כחצי שנה ורק בחודשיים האחרונים הדוד עובד, ובינתיים משמש לשני אנשים (היא אוהבת להתרחץ ברותחים...) תודה רבה, אמיר

רשר

Well-known member
מנהל
שסתום ביטחון - פורק לחץ

אם השסתום נוזל כדאי לנסות לפתוח אותו מספר פעמים כדי לשבור ע"י התנועה שלו את האבנית מפני משטחי האיטום. אם זה לא עוזר צריך להחליף את כל השסתום. המנגנון זול. ולא להתעסק עם ציוד בטיחות בתיקונים לא אמינים.

amidek

New member
נזילה משסתום

נזילה משסתום שמשחרר עודפים לא נראית לי כבעיה מפני שזה התפקיד שלו. הנזילה היא לא מהברגה או מחיבור אלא מצינורית עודפים. השאלה היא מהו קצב סביר ? נראה לי שרבע ליטר במשך שעתיים זה מעבר ל-"עודפים" אמיר

זה סיפור מאוד נפוץ שמעט מאוד מבינים

מים חמים מתפשטים. מקדם ההתפשטות של מים הוא כ 200 חלקי מיליון לכל מעלת צלזיוס. נניח שאתה מחמם דוד של 120 ליטר מ 40 מעלות ל 50 מעלות אז כמות ההתפשטות תהיה 120 כפול 200 חלקי מיליון כפול 10 מעלות (הפרש) שזה סה"כ רבע ליטר. עכשיו, שהמים מתפשטים, לאן הם הולכים? מים לא דחיסים כמעט בכלל ואין להם לאן ללכת כי כל הברזים סגורים ולכן הלחץ בדוד מתחיל לעלות ואז השסתום נפתח בדיוק כמו שתוכנן ומוציא את העודפים. ולמה הלחץ לא חוזר למערכת המים הקרים? כי מותקן בדרך שסתום אל-חזור שלא נותן למים מהדוד לחזור למים הקרים. אז מה הבעיה פה? הבעיה ששסתום בטיחות לא אמור לעבוד כל חימום של הדוד אלא רק במקרי תקלה. זה כמו להשתמש בנתיך חצי-אוטומטי במקום מפסק רגיל. שסתום שעובד כל חימום יצבור אבנית ובסוף עלול להתקע ויפסיק להפתח. אז מה הפתרון? הפתרון העדיף הוא מיכל התפשטות קטן שיכול לספוג את עודף הלחץ. זה מה ש "צריך לעשות" אבל אף אחד לא עושה במערכת ביתית בגלל העלות (מאות שקלים) ועוד יותר בגלל חוסר מודעות לבעיה. הפתרון המעשי הוא להחליף את שסתום האל-חוזר בשסתום אל-חוזר "פצוע" שמאפשר זליגה קטנה של המים החזרה למים הקרים. נקרא לזה אל-חוזר 95%. אפשר להשיג שסתומים כאלו בחנויות אינסטלציה שיותר מבינות בתחום או ל"פצוע" לבד בעבודה מאוד זהירה את השסתום.

amidek

New member
כאילו..

אני מבין שיציאה של רבע ליטר זה בסדר אבל הפטנט של צינורית שמנקזת את זה באופן קבוע פחות מוצלח.. על השסתום יש ברז קפיצי שמסתובב רבע סיבוב ומשחרר מים, האם פעולה כזו מדי פעם תשחרר את האבן ותבטיח פעולה תקינה פרט לבדיקה שלו ?

זה לא בסדר

הברז מיועד לשחרור לחץ במצבי חירום בלבד ולא בעבודה שגרתית.

רשר

Well-known member
מנהל
כן רצוי להפעיל את השסתום מדי פעם

הוא לא צריך לנזול באופן קבוע. יתכן והלחץ שאתה מקבל מרשת המים קרוב ללחץ השסתום ולכן הוא נוזל מכל עליה קטנה בחום המים. במקרה כזה צריך להחליף את השסתום לשסתום המכוון ללחץ יותר גבוה.

חס וחלילה זה עוד יצליח

ואז לאן ילכו אותם רבע ליטר מים שאין להם מוצא? הם ינפחו את הדוד או יפוצצו את הצינור, מה שיהיה יותר חלש. נזקים מובטחים. שסתום הבטחון הסטנדרטי הוא 8 אטמוספרות וחייב להשאר כזה. לחץ השסתום הוא מעל לחץ המים הקרים כדי שלא יופעל בטעות אבל מתחת ללחץ שהדוד והצנורות יכולים לעמוד כדי שהוא יפתח לפני פיצוץ\ניפוח דוד או צנורות. הפתרון היחיד הוא לספק למים מקום ללכת בין אם מיכל התפשטות או חזרה לצנרת המים הקרים. וכן, רצוי להפעיל את שסתום הבטחון מדי פעם כדי לראות שלא נתקע. פעם בשנה מספיקה בהחלט.

רשר

Well-known member
מנהל
תסתכל על כל דוד בעת המילוי שלו

ואחר כך בחימום ותראה בקלות כיצד הוא מתנפח. אם קשה לך לראות נסה למדוד מרחק בין התחתית והכניסה של המים מקולט השמש: 1 דוד ריק 2 דוד מלא בלחץ 3 דוד חם כל הדודים משנים את נפחם לפי הלחץ הפנימי. אין שום סיבה שדוד תקני לא יעמות בשינוי לחץ של עלית חום תקנית מבלי להפריש עודפים דרך פורק הלחץ. יש שסתומי בטחון לכל לחץ שתרצה לקנות ואין שסתום סטנדרטי. יש ישובים בארץ שהפרש הגובה בתוך הישוב גדול מ 80 מטר ואם אין ווסת תקין ברשת מגיעים ללחצים שמפעילים שסתומי בטחון. ה"פטנט" של אל חוזר דולף במכוון הוא שווה ערך לממסר לזרם פחת ברשת חשמל ששמו לו נגד קטן שיעקוף אותו - נכון הממסר לא יקפוץ אבל כנראה גם בעת דליפה הוא ינוח. ראיתי כבר מקרים של מיכל הדחה בשרותים שהפלסטיק נמס מחום המים שחזרו מדוד עם אל חוזר מקולקל,

Rשף

New member
../images/Emo45.gif

תשובה מניסיון עם כמה דודים עם שסתום פריקה- מעולם לא יצאו מים מהשסתום כשהדוד התחמם באופן רגיל.

דוד מתנפח?

אתה מציע שהדוד יתנפח וככה יספוג את עודף הלחץ. כלומר הדוד אלסטי מספיק כך שיכול להתנפח עד 1% (בחימום מ 20 ל 70 מעלות זה הניפוח) מנפחו כל חימום ולחזור לגודלו המקורי ללא נזק. טוב זה שדוד יכול להתנפח זה נכון קוראים לזה תקלה היצרן מבטל את האחריות ומאשים את המתקין. לחץ שסתום לחץ צריך להיות מעל לחץ מים קרים ומתחת ללחץ מקסימלי של הדוד. לפחות בערים אספקת המים לבתים היא 4-6 אטמוספרות ולפחות הדודים שראיתי עומדים בלחץ מקסימלי של 10 אטמוספרות. כלומר לחץ השסתום צריך להיות בין 6 ל 10 ופלא פלאים יש שסתום לחץ של 8 אטמוספרות הרגיל והנפוץ (לא נשתמש במילה סטנדרטי) שתמצא בכל חנות. התקנת שסתום לחץ גבוה יותר תסכן את הדוד אלא אם כן מדובר על דודים מיוחדים ללחץ גבוה. בדרל כלל לא מתקינים דודים כאלו בבתים. בעצם אף לא מתקינים דודים כאלו בבתים כי אין שום צורך. לגבי האנלוגיה, אם ממסר זרם פחת אנלוגי לשסתום הבטיחות, הרי שעקיפת ממסר זרם פחת אנלוגית לעקיפת שסתום הבטיחות ולא לעקיפת האל-חזור. אולי תסביר. פלסטיק נמס? באיזה טמפרטורה היו המים שהצליחו להתיך פלסטיק?

רשר

Well-known member
מנהל
מכל ההדחה נמס והציל את הדוד מפיצוץ

כי הטרמוסטט נרטב ולא ניתק את החשמל. ההגנה החשמלית לא נתקה את הזרם כי לא היתה הארקה (מבנה מקלחוות ושרותים קל). כל נפח הדוד היה קרוב לקיטור בלחץ הרשת 12 אט' וזו גם הסיבה שפרקו את שסתום הבטחון במקום להחליף אותו. בכל ישובי ההר מתמודדים עם בעית הלחץ המשתנה מרחוב אחד לשני. אני לא מציע לדוד להתנפח המים עושים זאת במקומי. אני מכיר דוד 1000 ליטר לא ביתי שעולה 4 ס"מ כשממלאים אותו במים, מאחר והוא נבנה במבנה צר במיוחד כדי שיכנס לחדר הסקה. האנלוגיה היתה : מגן או לא מגן ועל חומרת הבעיה של מחסור באל חוזר. פלסטיק פשוט וזול למערכות ללא חימום משנה את תכונותיו ב 60 מעלות ונמס ב90 מעלות. צנרת המים מפלסטיק שמשתמשים בבתים היא מחומר שעובר תהליך מיוחד (הצלבה) שנותן לו את היכולת לעמוד בחום של 95 מעלות וגם זה לו לנצח אלא לזמן קצר וכמובן מותנה בלחץ המים.

אם נחזור להתחלה ולבעיה

הרי שהבחור שאל למה השסתום מטפטף כשהדוד מתחמם. אז אצלו לפחות הפטנט של ניפוח הדוד לא עובד. גם אצלי הייתה נזילה מהשסתום כל חימום דוד. השסתום היה תקין ומבדיקה עם מד לחץ שהרכבתי הדוד אכן היה מגיע ללחץ 8 אטמוספרות בחימום ואז השסתום היה נוזל. אז גם אצלי הפטנט של ניפוח דוד לא עבד. הסיבה לזה כנראה שהדוד איכותי מדי ולא גמיש. אז נשארנו עם הבעיה - לאן המים ילכו כאשר הדוד לא מתנפח. הסכמנו שדרך שסתום לחץ כל חימום זה לא טוב. אז לאן? אפשרות אחת למיכל התפשטות שזה יקר ואקזוטי למערכת ביתית. אפשרות שניה בחזרה למים הקרים בזליגה דרך האל-חזור. אפשרות שלישית - לא יודע - מי יודע?

Ohad18

New member
אפשרות רביעית

לא אמור לנזול - אם יש נזילה יש כמה אפשרויות: א. הצינור פריקה לא תקין ב. הטרמוסטט לא תקין ג. לחץ המים בדירה/מבנה גבוה מהנקוב על הדוד ד. הקולטים פגומים וגורמים לבעיות של לחצי מים

רשר

Well-known member
מנהל
אתה מתעלם מהפתרון הפשוט

שהצעתי לך. החלף שסתום בטחון ב 2 אט' יותר מהלחץ ברשת המים שלך. את הבדיקה עושים בשעות הבוקר המאוחרות ליד הדוד כדי לקבל לחץ מקס' בגובה הנכון.

amidek

New member
אני מבולבל לגמרי..

אני מבין שיציאה של מים בזמן החימום היא פעולה תקינה הנובעת מהתפשטות המים בחימום. יש שסתום בטחון שפורק את הלחץ אל הצינורית ומשם לצנרת הביוב. לא יודע אם הדוד מתנפח או לא, אבל לפי ההגיון שלי אני מעדיף לשחרר את הלחץ מלכתחילה ולא לסמוך על יכולת הספיגה שלו ושל המערכת, שלא אמצא את עצמי עם בריכה בבית (הגישה השמרנית של מהנדסים, אין מה לעשות..) רק שלאחר מדידה ראיתי שיצא משם כרבע ליטר של מים בעקבות הפעלה של הדוד למשך שעה וחצי (בשעות הערב המאוחרות) בערך וזה נראה לי קצת גבוה. השאלה הראשונית הייתה האם הכמות הזו בסדר או מוגזמת ומעידה על בעיה ? הבטחתי גם שאבדוק את תקינות השסתום מדי פעם ע"י פעולה ידנית כדי למנוע הצטברות אבן. בקיצור, יש בעיה או שזה בסדר ? דרך אגב, הדירה בקומה 4 מתוך 9 ונמצאת במקום גבוה יחסית במודיעין. המון המון תודה לכל המשתתפים, אמיר.

amidek

New member
אני מבולבל לגמרי..

אני מבין שיציאה של מים בזמן החימום היא פעולה תקינה הנובעת מהתפשטות המים בחימום. יש שסתום בטחון שפורק את הלחץ אל הצינורית ומשם לצנרת הביוב. לא יודע אם הדוד מתנפח או לא, אבל לפי ההגיון שלי אני מעדיף לשחרר את הלחץ מלכתחילה ולא לסמוך על יכולת הספיגה שלו ושל המערכת, שלא אמצא את עצמי עם בריכה בבית (הגישה השמרנית של מהנדסים, אין מה לעשות..) רק שלאחר מדידה ראיתי שיצא משם כרבע ליטר של מים בעקבות הפעלה של הדוד למשך שעה וחצי (בשעות הערב המאוחרות) בערך וזה נראה לי קצת גבוה. השאלה הראשונית הייתה האם הכמות הזו בסדר או מוגזמת ומעידה על בעיה ? הבטחתי גם שאבדוק את תקינות השסתום מדי פעם ע"י פעולה ידנית כדי למנוע הצטברות אבן. בקיצור, יש בעיה או שזה בסדר ? דרך אגב, הדירה בקומה 4 מתוך 9 ונמצאת במקום גבוה יחסית במודיעין. המון המון תודה לכל המשתתפים, אמיר.

זה כבר המצב

השסתום 8 אטמוספרות, לחץ המים 5-6 אטמוספרות, כשהדוד מתחמם השסתום נוזל.

למעלה