שאלה למנקדים את יצירותיהם..

AndreaCorr ©

New member
שאלה למנקדים את יצירותיהם..

(או לחילופין - למנקדות את יצירותיהן
) מהיכן למדתם לנקד כמו שצריך? לפי ספר? אני מאוד רוצה ללמוד לנקד (אני יודעת ומכירה את כל סימני הניקוד, אני פשוט לא בטוחה למשל מתי שמים פתח ומתי קמץ וכו'). ואם מספר - אשמח אם תמליצו לי על ספר שאוכל לקנות. רב תודות. שרון

קסנדרה*

New member
הנה משהו שאולי יעזור לך ../images/Emo13.gif

ניקוד על רגל אחת חלק א' תנועות קצרות תנועות ארוכות תנועות חטופות םִ חיריק חסר םִי חיריק מלא םֳ חטף קמץ םַ פתח םָ קמץ םֲ חטף פתח םֶ סגול םֵ צֵירה םֱ חטף סגול םֻ קבוץ וּ שוּרוֹק םָ קמץ קטן וֹ חוֹלָם מלא םֹ חוֹלָם חסר 1.ההברות כל הברה בנויה על בסיס של תנועה ועיצור. כאשר עיצור הוא אחת מאותיות הא'ב' למעט אהוי כאשר הן מהוות חלק מהניקוד, במיוחד בכתיב מלא (לא מנוקד), והתנועה היא הניקוד. ההברות מתחלקות לשני סוגים: הברה סגורה והברה פתוחה. הברה סגורה: שני עיצורים ותנועה אחת בראשון מהשנים. העיצור השני יוצר מעין מעצור. גַל, קַת גִיל, חוֹל הברה פתוחה: עיצור אחד ותנועה אחת. האותיות א' ה'ו' י' נחשבות כאימות קריאה (מסייעות לקריאה) ולא כעצורים. זרם האויר המופק על ידי התנועה אינו נחסם על ידי עיצור כל שהוא. למשל, את ההברה בִּי ניתן להאריך עד שניגמר האוויר בריאות בִּיייייייייייייייי בָּה, לוֹ, מִי, מָה, נָא כלל מספר אחד הברות פתוחות ינוקדו על ידי תנועות גדולות הברות סגורות ינוקדו על ידי תנועות קטנות מַשְ מָ עוּת הַ דָּ בַר הִיא בְּעִי קַר הַבְ חָ נָה מָ תַי לְהִשְ תָּ מֵּש בְּקָ מַץ וּמָ תַי בְּפַ תַח. 2.אותיות גרוניות א' ה' ח' ע' ר' אותיות גרוניות לא מקבלות דגש ושווא (למעט ר' שמקבלת שווא). לכן נערכים שינויים בניקוד כאשר יש בהם אותיות גרוניות. א.תשלום דגש בבניינים פִּעֵּל פֻּעַּל והִתְפָּעֵּל ע' הפעל, כלומר האות האמצעית של השורש היא דגושה בדגש תבניתי. אם ע הפועל היא אות גרונית אין אפשרות לשים בה גדש וכפיצוי אנחנו משנים את התנועה של פ' הפועל. דוגמאות פועל רגיל ללא גרוניות פועל עם גרוניות בתבנית רגילה תשלום דגש סִדֵּר פִּרֵּק (ר' לא מקבלת דגש) פֵּרֵק (חיריק חסר שהיא תנועה קטנה הופך לצירה - תנועה גדולה) טֻפַּל סֻרַּק סֹרַק (קובוץ –תנועה קטנה הופך לחולם – תנועה גדולה הִתְבַּטֵּל הִתְפַּאֵּר (צריך להיות דגש ב-א') הִתְפָּאֵר (פתח – תנועה קטנה הופכת לקמץ – תנועה גדולה) שאלה: מדוע במילה הִתְבַּטֵּל הב' מנוקדת בפתח ולא בקמץ הרי זו הברה פתוחה הִתְ-בַּ-טֵּל? תשובה: הדגש התבניתי בבנינים האלו מכונה מיכפל כלומר שילוב של שני עיצורים זהים ותנועה ולכן החלוקה היא כזו: הִתְ-בַּטְ-טֵל . ב.חטפים במקום שוואים האותיות הגרוניות, למעט ר' אינן מקבלות שווא , מן הסיבה הפשוטה שאי אפשר לבטאו. לכן, במקומו יבואו שלושת החטפים. מכיוון שצליל החטפים זהה לצליל התנועות צריך להשוות את הפועל או את שם העצם למילה מקבילה ללא אותיות גרוניות. אם במילה המקבילה יש שווא סימן שצריך לתת חטף לפי הצליל אותו אנו שומעים. דוגמה: הִכְתִּיב = הִאְכִיל => הֶאֱכִיל שְמִירָה = עְמִידָה => עֲמִידָה ותודה למעיין שהעביררה את החומר ונתנה את רשותה לפרסם אותו.

למעלה