קורסים ולימודי שוק ההון - תגובה ממשה מימון
היי נועם, ואני מודה למנהל הפורום על השאלה הראשונה. בוא ננסה רגע לעשות קצת סדר בעולם הקורסים של שוק ההון. ראשית, כמו כל דבר בעל ערך בחיים - גם בלימודים אין דברים בחינם, יותר מזה - לא כדאי לקבל השכלה בתחום כל כך משמעותי כמו שוק ההון וניהול ההון האישי בחינם (שכן לא היית מתקן את הרכב בהסתמך על חוברת ההפעלה שקיבלת עם הרכב, וכן גם לא היית הולך לרופא שיניים שכל ידיעותיו מסתכמות בהכשרה חינמית שעבר על הפעלת המכשירים שבקליניקה שלו). בנוסף, אם משהו ניתן בחינם, אז מעבר לערכו ראוי לחשוב מהיכן מרוויח מי שמעניק לי את ההשכלה הזו בחינם (מן הסתם הוא לא עושה את זה לשם שמים) ואז בד"כ מגיעים להבנה שמקור הכנסתו הוא אחד מהשניים - במקרה הטוב הוא מעוניין שאני אסחור ויבצע פעולות דרכו, ואז הוא מרוויח מהעמלות. במקרה הפחות טוב (בעיקר בשוק המסחר במט"ח) - אותו גוף גם מבצע עסקה הפוכה לעיסקה שלי, ובעצם מרוויח מכך שאני מפסיד. לא צריך להרחיב את הדיבור לגבי מצב כזה (מן הסתם איכות ההשכלה שהוא מעניק תואמת את מודל הרווח שלו). לכן לגבי קורסים בחינם יש לבחון האם החסכון המיידי של עלות הקורס לא תתבטא בעלות גבוהה יותר כי לשווקים אין סלחנות ואין שוק למתחילים. לגבי קורסים נוספים, כדאי לנסות להבין את המטרה של רכישת ידע בשוק ההון. מי שמנסה לרכוש ידע בשוק ההון מתוך מטרה לקבל ולרכוש ידע ולקבל כלים טובים יותר לניהול ההון האישי צריך לבחון האם המטרה המוצהרת של הקניית כלים אלו אכן תעניק בסוף הקורס את הידע הזה. לא טריוויאלי לפעול בשוק ההון, בטח ובטח לא בניהול ההון האישי, ולכן צריך לנסות ולהעריך עם מה אני יוצא בסופו של קורס כזה. האם הקורס אכן מעניק לי כלים לפעול לבד, או לקבל החלטות לבד, האם בסופו של הקורס אני אוכל לבצע פעולות בזכות הידע שהקורס נתן לי, כמה נסיון אני אצבור במהלך הקורס (נסיון פרקטי של מסחר ופעילות בשוק) האם הידע המוענק לי הוא ידע ממוקד ומוכוון או שהוא ידע כללי. כל אלו שאלות שהרוצה לללמוד לימודים הקשורים לשוק ההון צריך לשאול את עצמו ואת המקום שבו הוא מתעתד ללמוד, ומן הסתם ראוי שהתשובה על השאלות הללו תהא תשובה חיובית ללא כל ספק.