מושגים
המוציא מחברו עליו הראיה: אדם תובע דבר מה המוחזק בפועל בידי חברו. התביעה היא אוסף של טענות, אשר _אם_ יתקיימו יקנו זכות לקבל את אותו דבר (כסף, צו של בית-המשפט או כל סעד אחר). הטענות אינן מקנות זכות, אלא ביחד עם ראיות מספיקות לאמיתותן. הנתבע אינו חייב להוכיח את שקריות הטענות, אלא התובע הוא שצריך להוכיח את אמיתותן. מסוימות: חוזה נכרת בחילופי מסרים בין שני אנשים, המסווגים כמציע וניצע. במודל האידאלי, המציע שולח מסר לניצע, למשל "אמכור לך את הגדי שלי בתרי זוזי, שישולמו לי ביום חמישי במזומן בביתי, ותוכל לאסוף את הגדי ביום שישי בשוק". הניצע משיב: "סבבה". האם נכרת חוזה (כלומר האם העסקה שרירה ואכיפה)? התשובה תלויה בשאלה האם מה שהמציע אמר מהווה הצעה על פי החוק, והאם מה שהניצע אמר מהווה קיבול (הסכמה) על פי החוק. כדי שהמסר הראשון יהווה הצעה, הוא צריך להיות "מסוים דיו", שזה בעברית "ספציפי", כלומר מכיל את הפרטים העיקריים לחוזה. במסר שכתבתי לעיל ישנם את זיהוי הנכס, התמורה, מועדי המסירה, מקומה, ואופני התשלום, זמנו ומקומו. זהו פירוט מלא, אני חושב. אם פרטים מתוך זה היו חסרים, היתה עולה השאלה האם החוזה "מסוים" דיו כדי לשקף את ההסכמה בין הצדדים. למשל, אם המחיר לא היה כלול במסר ההצעה, לא היתה מסוימות, שכן המחיר הינו תנאי עיקרי שאינו ניתן להשלמה. ההסכמה בין הצדדים חסרה פרט מהותי, ולא נוצר "חיוב". תום לב: קולמוסים נשברו ונהרות דיו נשפכו על המושג הזה, שהוא עקרון-על במשפט הישראלי. אדם חייב לשמור על מידה של "תום לב" כשהוא מקיים משא ומתן לקראת חוזה, כשהוא מקיים חובותיו לפי החוזה וכשהוא עומד על זכויותיו לפי חוזה. "תום לב" הינו "מושג שסתום", קרי הוא כלי בידי בית המשפט "לווסת לחץ" בדיני החוזים, על ידי כפיית נורמות התנהגות בתחום החוזים (ובכלל), למרות ששני הצדדים לא הסכימו על נורמות כאלה (ואולי אפילו הסכימו לוותר עליהן). המושג הכללי הזה מתמלא מעת לעת בתוכן ספציפי על ידי בית המשפט. אפשר לתת דוגמאות ספציפיות רבות לכך, אבל העקרון הכללי נוסח בשיטתו הסיסמאית של אהרון ברק כך שבעלי חוזה אינם "אדם לאדם זאב", אלא הם מחויבים בשיתוף פעולה על מנת לקיים את החוזה לתועלת שניהם; אמנם לא במידה של "אדם לאדם מלאך", אבל לא פחות מ"אדם לאדם -- אדם". אני לא יודע כמה ההגדרה הזו עוזרת, ואת הוודאות המשפטית זה בטח לא מקדם, אבל זה המשפט הנוהג בישראל (ובעוד כמה פינות של הגלובוס).