שאלה לעורכי הדין

sweetguy1

New member
שאלה לעורכי הדין

האם מותר להקליט 5 דקות מתוכנית טלויזיה (נניח מערוץ 2)ולשים אותה באתר שלי לצפייה מבלי לבקש אישור מערוץ 2? לצורך העניין אתן דוגמא: נניח שיש איזו תוכנית בוקר כמו אודטה של חצי שעה וכל 5 דקות הם מראיינים מישהו אחר. ואני מקליט 5 דקות שמראיינים לדוגמא את עורך דין זיסו מסביר על זכויות יוצרים. לאחר מכן, אני שם את הוידאו של ה5 דקות שבו עורך דין זיסו מדבר אצלי באתר לצפיית הגולשים. האם זה בגדר ציטוט? האם אני עלול להתבע ע"י ערוץ 2 או עורך דין זיסו? מה בדבר אתר כמו תפוז? האם אני כגולש בתפוז יכול להקליט 5 דקות של ראיון (כמו בדוגמא הקודמת) ולהעלות את זה לפליקס בתפוז (או כל אתר דומה אחר) מבלי לבקש אישור? האם אני עלול להתבע גם על זה? תודה מראש!

sweetguy1

New member
ע"י מי?

לפי הדוגמא שנתתי, האם עו"ד זיסו היה יכול לתבוע אותי? או שמא ערוץ 2? שניהם? האם יש בכלל דבר כזה "ציטוט" מותר מתוכנית טלויזיה? כלומר האם בכלל מותר לי לקחת חלק קטן (לדוגמא חצי דקה) מתוך הראיון ולשים אותו באתר שלי?

ע"י שניהם

מערך הזכויות ביניהם תלוי בדין ובהסכמים ביניהם, אבל צא מנקודת הנחה שלפ]חות לאחד מהם יש זכויות. האם יתבע? תלוי בו. האם מותר לקחת חלק קטן? כן ולא. כן אם אתה נכנס לאחת מההגנות שבחוק או אם זה חלק שאינו מהותי ליצירה כולה, אולם עצם ניהול התיק יהיה כאב ראש. למאמרים שלי על זכויות יוצרים.

עו"ד זיסו לא התראיין באודטה

ככה שבעניין הזה אתה יכול להיות רגוע. כעיקרון, השאלה מהי יצירה ומהו חלק ניכר ממנה. זה לא דבר שניתן למדוד בשניות, בדקות, במספר מילים, בשורות, בס"מ וכד'. יש לבדוק מה מכיל הקטע המועתק ביחס ליצירה כולה. הבחינה היא לדעתי מהותית ולא כמותית. ברגע שאתה מעתיק מתוכנית טלוויזיה אתה עלול להיתבע ע"י בעלי זכות היוצרים, ע"י בעלי זכויות המבצעים, ומבעלי זכויות השידור. הקטע עלול גם לפגוע בפרטיות, וגם להוות פרסום לשון הרע. תלוי מה התוכן שלו ומה בדיוק אתה עושה עמו. זה גם עלול להוות במקרים מסויימים עשיית עושר שלא במשפט. ויש מקרים שהפצת הקטע יהיה מותר או מוגן. צריך לבחון את הנסיבות. תלוי גם במה עוסק האתר שלך. אני לא יכול לתת לך תשובה חד משמעית בלי לדעת את כל העובדות.

sweetguy1

New member
אולי בעתיד זה יקרה, לך תדע..

ראשית אני רוצה להודות לכם מאד על התשובות והיחס. הדוגמא שנתתי בהודעה הראשונה היא בדיוק הדבר שרציתי לשאול לגביו רק שהחלפתי את הדמויות. במקום עו"ד זיסו מדבר על זכויות יוצרים, אבל יכול להחליף אותו באיזה דוגמן שמדבר על עצמו מבלי שיהיה כאן לשון הרע או פגיעה בפרטיות (הרי הוא הופיע בטלויזיה מול מיליוני אנשים..). אז אתן דוגמא יותר מדוייקת של בדיוק מה שאני רוצה לעשות (רק אחליף את הדמויות והשמות לאחרות): מה שהייתי רוצה לעשות זה: להקליט 5 דקות מתוך תוכנית (כמו אודטה) שבה מדבר דוגמן שחולה באיזו מחלה (נניח לב) ומספר על יום ההתרמה הקרב, ואני רוצה לשים זאת באתר שלי שהוא פורטל לחולי לב (זה לא נכון, זה רק בשביל הדוגמא). באותה התוכנית של חצי שעה, כל 5 דקות מראיינים מישהו אחר ואילו אני רוצה להקליט את ה5 דקות המלאות שבה אותה דוגמן מדבר. ונניח שבאתר שלי יש פרסומות. שאלה שנייה, היא אותה השאלה רק מה קורה אם אני שם את ה5 דקות האלה באתר כמו תפוז, נקרא לו פטרוזיליה (לא רוצה להגיד תפוז כי אתה לא מסכים להתייחס לאתרים פעילים). ואז לתת קישור לפורום שלי בנושא באותו אתר (כמו בפליקס של תפוז) לוידאו של ה5 דקות עם אותו דוגמן... האם לפי דוגמא זאת ה5 דקות היא יצירה שלמה? הבנתי ממך שכן, אבל אני רוצה להיות בטוח. אמרת "ויש מקרים שהפצת הקטע יהיה מותר" אתה יכול לתת דוגמא למה אתה מתכוון? תודה רבה וסליחה אם השאלות שלי מקשות עליכם.

sweetguy1

New member
יש לי דוגמא מצויינת עכשיו

איך לא חשבתי על זה מקודם.. נניח שאתה לא מכיר את עו"ד יורם ליכטנשטיין. לך, עו"ד זיסו, יש פורום בתפוז ויש גם אתר משלך. ביום שישי ישבת לך בבית וראית טלויזיה. ראית תוכנית של אודטה ולפתע ראית שהולכים לראיין את עו"ד יורם ליכטנשטיין שבא לדבר על יום ההתרמה לעורכי הדין שיהיה בעוד שבוע. מהרגע שעו"ד יורם נכנס התחלת להקליט בוידאו את הראיון איתו. לאחר מכן מה שאתה רוצה לעשות זה כך: 1)לשים את ההקלטה באתר שלך לצפיית הגולשים. 2) לשים את זה בפליקס של תפוז ולתת קישור לכך בפורום שלך (הזה). זה בדיוק מה שאני רוצה לעשות רק שהבאתי דוגמא דמיונית שלך ושל עו"ד ליכטנשטיין. השאלות כאן הם: 1)האם מותר לך לעשות דבר כזה מבלי לבקש אישור מאותו ערוץ ומעו"ד ליכטנשטיין? 2)האם כל ה5 דקות הללו יחשבו כיצירה? 3)הכיצד יכולת לצטט וידאו כזה מבלי לפגוע בזכויות יוצרים ומבלי להיתבע ע"י מישהו? אשמח אם תוכל לענות לי על השאלות ולתת יותר אור בנושא. נ.ב תתיחס לדוגמא שנתתי כאילו שהיא אמיתית, אני פשוט החלפתי את הדמויות אבל זה בדיוק מה שרציתי לעשות רק עם אנשים אחרים.

שעות

New member
לא יכולת לתת דוגמאות מערוץ 1 ../images/Emo4.gif ?

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=434&msgid=90398895

שעות

New member
לא הקלטתי,

אם נניח הייתי מקליט ומעלה את ההקלטה לפורום האם הייתי מפר זכויות יוצרים?

שעות

New member
אם אתה היית מקליט את עצמך בערוץ 1ומעלה לפורום

האם במקרה כזה זו הפרה ?

כבוד

פעם ראשונה שאני בטלוויזיה (לא ממש, אבל אצל אודטה.... פעם ראו אותי מנפנף לשלום אחרי הכתבה של ערוץ החדשות האמהרי בלבנון. זה נחשב?). בכל מקרה, יש לך כמה זכויות כאן: יש זכות יוצרים/מבצעים של אותו ליכטנשטיין, יש לך זכויות משרדים של ערוץ 2 ואלו רק העיקריות. מה היא היצירה, האם כל התכנית או רק ה-5 דקות? תלוי מאיזו זווית אתה מסתכל אבל מצידו של הליכטנשטיין הזה, ה-5 דקות זה כל היצירה כולה. לצטט בלי להתבע אי אפשר. כל אחד יכול לתבוע. מצד שני אולי זה יהיה כל כך זניח ולא ראוי שלא יתבעו. מצד שלישי, תשאל אותם, מה איכפת לך? בכל מקרה, תתכנה מספר הגנות (כמו שימוש הוגן, דיווח עיתונאי וכו', אבל זה לא פוטר אותך מתביעה) בדיוק בימים אלו התעוררה אצלי שאלה האם שידור ארוע מהווה יצירה - כלומר, האם פס הקול ודבריו של הקריין המתאר את הארוע הוא יצירה עצמאית. והתשובה כנראה תהיה - כן.

sweetguy1

New member
אז מה שהבנתי מכאן זה

1) אם אתה לא רוצה להיתבע, בקש תמיד אישור מבעל זכויות היוצרים ותוכל לישון בשקט. 2)גש לייעוץ משפטי אישי בכל הקשור באתר שלך ובמה שאתה רוצה לעשות בו (במיוחד בדברים שיש בהם פוטנציאל לתביעות מצד גורמים שונים) תקנו אותי אם אני טועה. מודה לכם על התשובות!

תיקון לסעיף מס' 1 שלך

לא רק בקש, אלא גם קבל אישור. אני רציני, אני כבר נתקלתי בכאלה שאמרו ,"ביקשתי, אז יצאתי מידי חובתי". לי זה מובן, אבל מה לעשות, יש גם כאלה שחושבים שרשות זה דבר שניתן לקחת, בעוד לאמיתו של דבר, אפשר לתת ואפשר לקבל, אבל ממש בלתי אפשרי לקחת.כמו שיש עדיין רבים שחושבים שמתן יחוס (קרדיט) ותודה לבעל זכויות שלא אישר, הם תחליף לרשות.

ואם ניקח זאת לקיצוניות?

אם שידור אירוע מהווה יצירה, אזי זאת יצירה נגזרת של האירוע עצמו. כלומר, בהקצנה פרועה, אם ארסוניסט הצית מבנה, וזה משודר בערוצי חדשות, אותו מצית יכול לתבוע את המשדרים על הפרה ויצירה נגזרת, לפי הגיון קלוקל זה... היכן יעבור הגבול? כל אימת שמישהו יאמר משפט, או אפילו ינוע, זו תהה יצירה ואסור יהיה לחזור על דבריו, או לתאר אותו במדויק, זולת לצרכי פארודיה? לא רק שדרן, אין הרי הכרח שיצירה תהיה מוקלטת, כדי שתהיה יצירה, לא? אני יכול להבין את הרצון להגן על קריין מפני העתקה של אופן הדיווח באירוע מסוים, אבל דיווח עיתונאי, לדעתי, לא זכאי למעמד של ביקורת ספרותית על האירוע. אם הדיווח טוב מספיק, מן הסתם אין אפשרויות רבות מדי לדווח על אותו אירוע באופן שונה מהותית מהדיווח של אותו קריין. ואם הדיווח לא טוב, זו אכן תהיה יצירה, אך אולי לא יהיה זכאי להחשב כדיווח עיתונאי... סתם מחשבות עגומות בנושא עודף הגנות בחוק, שפוגעות בתרבות בפרט ובחברה בכלל, כדי ליצור עושר באולפני וולט דיסני.

למעלה