שאלה לעניין

paradan

New member
שאלה לעניין

הוזעקתם ( בתור צוות אמבולנס רגיל) לטפל ברוכב אופנוע אשר היה מעורב בתאונת דרכים. הפצוע בהכרה מלאה, באי שקט ולא מסוגל לדבר עקב פצע קריעה באזור הגרון ולסת תחתונה - יש דימום מאסיבי לתוך הפה. מעבר לדימום לפצוע עוד כמה חבורות ושריטות על גופו אך לא מהוות סכנה לחייו. דופק מהיר, לחץ דם 130/090. מילוי קפילרי תקין. לא ניתן להשכיב את הפצוע על לוח גב (בין היתר כיוון שהוא יתנגד נמרצות לכך). לפניכם החלטת הפינוי של הפצוע (לאחר שאר הפעולות והטיפולים האפשריים): 10 דקות ממכם נמצא בי"ח LEVEL 2 ואילו ב17 דקות אתם יכולים להגיע לבי"ח מרכז על לטראומה LEVEL 1. הנט"ן נמצא במרחק 8 דקות ממכם בכיוון ההפוך לבתי החולים. מהי הדרך (במהירות 120 קמ"ש) עד ל... (סתאאם, פשוט מזכיר לי איזה שאלה בפיזיקה) לאן תפנו את הפצוע? האם למרכז על (LEVEL 1) או למיון הקרוב (שהוא LEVEL 2)? האם תעדיפו לחכות לנט"ן במקום או אולי לצאת לכיוון חבירה איתו? (פרט, הסבר ונמק את החלטתך ושיקוליך) דני
נ.ב.: *השאלה במקור (תוך שינוי קל על ידי) לקוחה ממבחן של קורס EMT-I (המקביל פחות או יותר לקורס נהגים/חובשים של מד"א) שנערך היום לתלמידי שנה א´ ברפואת חירום.

berrale

New member
טוב אז ככה

נקודות: 1. דימום מאסיבי לתוך הפה, מעבר לדימום עצמו וקרע הגרון סכנה לנתיב אויר. 2. הכרה מלאה. על פניו אין סימני פגיעה ראש. 3. סכנה לעמש"צ ללא אפשרות לקיבוע. 4. נט"ן במרחק 8 דקות "בכיוון ההפוך לבתי החולים", למיטב הבנתי מדובר במינימום 8 דקות אבסולוטיות ולא פחות מכך בנסיעה אחד מול השני (למען הסר הספק), כלומר חבירה יכולה להתבצע הלכה למעשה תוך 8 דקות (אם פחות הייתי בוחר באפשרות זו). 5. אינני רואה סיבה נראית לעין מדוע להעדיף LEVEL 1 עפ"נ 2. אי לכך ובהתאם לאמור לעיל: הייתי בוחר באפשרות של פינוי ל- LEVEL 2 !!

paradan

New member
הבארה קטנה../images/Emo42.gif

הנט"ן נמצא 8 דקות ממיקומכם הנוכחי. במידה ותצאו לחבירה (ותסעו על קו ישר לאותו נקודה משני קצוות הקו במהירות דומה.
דז´ה וו לפיזיקה מצטער) זמן זה יתקצר אפילו לכדי מחצית. מה שכן, זה שכיוון החבירה הוא התרחקות (יחסית קטנה אומנם) משני בתי החולים.

berrale

New member
כך השאלה גם לא מעניינת

אם אכן הכונה לחבירה עם נט"ן תוך 4 דקות בלבד, הבדל של 6 דקות לעומת בית חולים, והרי 6 דקות הם קריטיות ביותר לעניין נתיב אוויר, על כן השאלה פשוטה מאוד, וברור שהעדיפות לחבירה עם נט"ן, בלי קשר להתרחקות מבית החולים.

Yev

New member
חבירה עם נתי

הסכנה המיידית וכפי שאני לפחות הבנתי היא דימום מסאיבי לתוך הפה, וקריעת הגרון. כפי שאני מבין את זה זה יכול להיות מצב מסכן חיים. זאת אומרת צריך בדחיפות הכי מהירה אבטחת נתיב אוויר, שזה הדבר הכי חשוב כרגע(גם לפי הסכמה), וגם בעיקר בגלל שכנראה אין דברים מסכנים אחרים כגון פגיעת ראש או הלם(שבמקרה הזה השיקול כבר אחר) אז כהסכנה המיידית היא בשלב ה A צריך לראות מי יכול לספק אבטחת נתיב אוויר(מתקדמת) בקדימות ראשונה. יש שלושה מעומדים. שיכולים לספק זאת בצורה מספקת. והם:נט"ן, בית חולים LEVEL1 ובית חולים LEVEL2. הכוונה פה הנפגע זקוק בדחיפות לטובוס, או קוניו או קרירקו, או מה שזה לא יהיה. כשלושת הגורמים יכולים לספק זאת. אז השאלה היחידה שנשארת מי יכול לספק זאת בצורה הכי מהירה. בית חולים א 10 דקות בית חולים ב 17 דקות. ואילו נט"ן שאם הם יצאו בחבירה זה לקראת זה הם יפגשו תוך 4 דקות (וזה לא משנה כרגע שזה יצא מרוחק יותר מהבתי חולים) אז ההחלטה היא נט"ן בגלל שהנט"ן הוא הכי מהיר שיכול לאבטח נתיב אוויר), בייחוד כששאר הסיכונים(הלם או פגיעת ראש הם לא קיימים או בשלבי התפתחות נמוכים וכנראה גם לא מביאים לסכנת חיים מיידית) (כל מה שכתבתי בתנאי שכפי הבנתי המצב של דימום וקריעת גרון אכן מסכן חיים לפחות מבחינתי) מתנדב נוער מע"ר

Yev

New member
אה.. למה התכוונתה אי שקט?

אי שקט זה שהוא לא רגוע משהו כמו היסטריה (כתבתה שהוא יתנגד נמרצות) או שאי שקט של פגועי ראש??? זה קצת קריטי למה התכוונתה. אבל גם זה סממן ראשון לפגיעת ראש, נראה לי שעדיין קודם צריך נט"ן.

Acyclovir

New member
פאראמדיק אימפוטנט

בהנחה שיש אפשרות שהפאראמדיק בנט"ן אימפוטנט או סתם לא יצליח לצנרר, יש לנסוע לבית החולים הקרוב ע"מ לאבטח A.

Yev

New member
מה?? עד כמה אפשר להיות היפותתטי

ואתה יודע מה, פעם הבאה גם עם אישה עם כאבים בחזה לא ניסע לחבירה עם נט"ן, כי בטח הפאראמדיק בקושי יודע מזה מוינטור ואפילו ווריד הוא לא יודע לפתוח... תעשה לי טובה... (חוץ מזה אנחנו יודעים מי באמת יותר מיומן.. בכל מה שקשור לאיטובציות וכו)

Acyclovir

New member
מי מיומן ומי לא?

אתה יודע מה ההבדל בין פאראמדיק לאלוהים? אלוהים לא חושב שהוא פאראמדיק. כן יש הרבה פאראמדיקים טובים. כן רוב הפאראמדיקים מבצעים אינטובציה בצורה טובה יותר מרוב הרופאים. יחד עם זאת, אף אחד לא מביס רופאים מרדימים. מרדימים יש בבתי חולים. לפעמים גם בנט"ן. על כל פארמדיק שהציל חיים יש פאראמדיק שבזבז חיים, לא חסרים סיפורים. אז עשה טובה, פאראמדיק זה דבר טוב ויעיל אבל בבקשה אל תנסה לעשות עודף גלוריפיקציה של המקצוע, גם פארמדיקים הם בני אדם ונוטים לטעויות. רק שבבית החולים בד"כ יש איזשהו גיבוי ובנט"ן לא כל כך. אז אם ההבדל הוא 2 דקות, רצוי לו לחולה להגיע לבית החולים לא משנה כמה סופר מן הפארמדיק בנט"ן/אט"ן. (ואם זה לא ברור, הכותב הוא פאראמדיק בעצמו.)

Yev

New member
אם גישה כזאת לחיים...

א כל יש שמה גם פאראמדיק וגם רופא. שזה כבר שתי אנשים. אבל אי לחשוב ככה. צריך לצאת מנקודת הנחה, שבנט"ן כן יכולו לעשות לו אינטובציה. ועם כל הכבוד לרופאים שיש בבתי חולים, גם בינהם יש לא הכי מוצלחים. (לא מזמן יצא לי לראות בחדר הלם רופא מבצע אינטובציה, אפילו בלי להסתכל על דרך ביצוע האינטובציה רק על הפנים חסרי בטחון שלו כשהוא עשה את זה.) אבל זה לא הנקודה. אי אפשר להיות בגישה כזאתי. ככה גם אפשר לומר על חיילי צה"ל בסיירות שהם איכותיים. אבל מה אי אפשר לסמוך עליהם כי הם יכולים לפשל. וחשמלאי מוסמך. אבל בצד גם אפשר לחשוב שהוא לא יתקן את התקלה בחשמל! נו באמת! ואני יכול לתת עוד הרבה דוגמאות. (הדוגמאות לא הכי טובות אבל הבנתה את הפריציפ) חוץ מזה זה לא שתי דקות אלא 4. אבל אתה יודע מה בסדר במקרה הזה, אולי הוא היה נשאר בחיים. אבל אם היה מקרה אחר, שהארבעה דקות האלה היו באמת באמת קריטיות מה הייתה אומר אז? הייתה מגיע לבית חולים שיש בו "גיבוי" אבל מה הייתה מגיע כבר עם גופה, או במצב שאי אפשר כבר להציל? אז אני אחזור על הנקודה. אי אפשר לצאת מנקודת הנחה שהם לא יצליחו. כי זה פשוט גישה לא נכונה

גלגולX

New member
הייתי נוסע לבי"ח (level2)

אמנם יש לו בעיה בנתיב אויר, אבל לפי מה שאני יודע (וזה לא כל כך הרבה) זה לא בעיה חמורה ואני גם לא חושב שלפצוע בהכרה ללא סימנים של פגיעת ראש עושים אינובציה. הדימום המאסיבי לתוך הפה אמנם מהווה בעיה, אך אם הוא יכול להתנגד לקיבוע הוא גם ינקז לעצמו את הדם מהפה ובנתיים חובשים איכשהו את הפצע. הסימנים הנ"ל מעידים על התחלת הלפ היפוולמי, אך אם יש דימום מסיבי מהגרון יש סיכוי טוב שהדימום הוא מהקרוטיד וזה מהווה סכנה מיידית למוח, לכן לא הייתי מחכה לנט"ן שאם לוקחים את כל עניין החבירה וההתרשמות של הצוות בזמן הנתון לי אז זה לוקח גם זמן די יקר, הייתי מעדיף בי"ח, כי הנט"ן הרבה לא יכול לעשות. קראתי כמה מהתגובות של כמה כותבים לגבי הפראמדיקים ואני חושב שזה עניין מוגזם והם כנראה התרשמו לרעה מבודד/ים, אך כמובן שעבודת פראמדיק בשטח טובה לדעתי בכמה מידות על זאת של רופא (גם המחקרים מוכיחים).

גלגולX

New member
התבלבלתי במיקום ההודעה...

זה אמור להיות תגובה ל"שאלה לעניין". sorry....

אני הייתי מפנה

לביה"ח LEVEL 2 מכיוון שכרגע הסכנה היא לנתיב האוויר וכמו שכבר נאמר אם הוא בהכרה הוא יכול לנקז בעצמו את הדם ולכן הסכנה בדרגה נמוכה יותר כאשר הסכנה הבאה היא הלם ולכן עדיף דבר ראשון שיקבל טיפול ראשוני במיון במיוחד כאשר ההבדל בין נט"ן למיון הוא 2 דקות בלבד

sbenzvi

New member
את תשובתי כבר פירטתי לד"ר ליאור נשר

דני, להבא תנסה להשיג את השאלות (שנוכל להתייעץ בעת הצורך) לפני המבחן (יותר מועיל....). דרך אגב - לדעתי פינוי מיידי לטראומה 2. מי אני שיקבע אם לפצוע יש עוד4-8-10 דקות זמן נסיעה? הכי יעיל להביא אותו למקום בעל אמצעים לעצירת הדימום שסביר להניח מהקרוטיד (ותכלס´ לא צריכים הרבה זמן למות גם מזה...).

paradan

New member
שאלה דומה היתה בשחזורים...

שאלה דומה מאוד (פחות השינויים שהכניס כנראה ד"ר נשר והתוספות שאני הכנסתי לשאלה בפורום) כן הופיע בשחזורים! אם אינני טועה הצלחת להסתדר "בסדר" גם בלי השחזורים...

למעלה