שאלה לרופא בקשר לנוזלים מתחת לרשתית

דנה 1311

New member
שאלה לרופא בקשר לנוזלים מתחת לרשתית

אמא שלי היתה לפני שבועיים בחדר מיון בגלל שראתה זבובים ופלאשים בעין אחת.
אחרי בדיקה מקיפה, רופא העיניים אמר לה שיש הפרדות של הרשתית מהזגוגית והצטברו קצת נוזלים ברווח
ושבגילה זה דבר שקורה די הרבה.אין קרעים ברשתית.
היא התבקשה לנוח ולא לסחוב דברים.כל השאר פחות או יותר מותר.
אתמול,היתה בביקורת אצל הרופא בקופת חולים והוא אמר לה שזה ענין של ספיגה שלוקחת קצת זמן.
משהו בין שבועות לחודשים.
התור הבא שהוא קבע לה יהיה בעוד חצי שנה.
היא לא רגועה במיוחד, כי כל דבר היא צריכה לבקש מאיתנו לעזור לה בבית.לסחוב קניות, לשטוף רצפה,
ולעשות כל דבר שגורם למאמץ ועלול להזיק לעין.
שאלתי היא איך יודעים שזה עבר?מתי היא יכולה לחזור לחיים רגילים?
היא לא תחזיק מעמד חצי שנה.בינתיים היא עדיין רואה את כל המראות האלה.
משיטוטי באינטרנט הבנתי שגם אחרי שזה עובר, רואים עדיין קצת את התופעות האלה.
אולי תוכל בבקשה לענות לי,כדי שנפעל נכון ושלא ייגרם נזק נוסף?
בתודה מראש.
 
שאלה לרופא בקשר לנוזלים מתחת לרשתית

הופעה של נקודות / עכירויות מול שדה הראיה משנית לשינויים בזגוגית העין הינה תלונה שכיחה מאד באוכלוסיה. זגוגית העין (חומר שקוף דמוי ג'לי התופס את רוב הנפח של העין) עשויה להינתק מהרשתית הצמודה אליה: עם הגיל אותו נוזל ג'לי עובר תהליך איטי של התנזלות, וברגע מסוים מופיעה הינתקות שלו מהרשתית (PVD – posterior vitreous detachment). תהליך זה מלווה במקרים רבים בהופעה של נקודות או עכירויות ("זבובים") מול שדה הראייה באותה עין – אלו הם הפלאוטרס (floaters). לעיתים מופיעות גם תלונות של הבזקים או ברקים מול שדה הראייה כתוצאה ממשיכה של הרשתית. מדובר בתהליך נורמאלי ושכיחותו עולה עם הגיל – ולמעשה כל אחד שיחיה מספיק שנים יחווה תופעה זו. בגיל 70 למשל כמעט 70% מהאוכלוסייה יעברו תהליך של הינתקות של הזגוגית, למרות שהתהליך מופיע במקרים רבים גם בגילאים צעירים בהרבה. השכיחות עולה במקרים של קוצר ראייה (מספר "מינוס" במשקפיים) ולאחר חבלה עינית.
במקרים בהם מופיעות נקודות או הבזקים מול שדה הראייה יש לפנות מיידית לבדיקה של רופא עיניים הכוללת בדיקה יסודית של הרשתית עם הרחבת אישונים, מכיוון שב-15% מהמקרים מופיע קרע ברשתית, שנוצר במהלך היפרדות הזגוגית מהרשתית. קרע כזה דורש טיפול מיידי על ידי הגבלה בלייזר (פרוצדורה פשוטה יחסית האורכת מספר דקות) ומטרתו מניעה של היפרדות רשתית. היפרדות רשתית היא מצב לא שכיח אמנם אך מסובך וקשה לטיפול, העלול לפגוע בראייה במקרים רבים, זאת לעומת הטיפול הקל יחסית של הגבלה בלייזר של קרע ברשתית. הטיפול אינו משפיע על התלונות של העכירויות או ההבזקים, ומטרתו היחידה היא "הלחמה" של הרשתית סביב הקרע ומניעת היפרדות רשתית.
לעיתים הופעת העכירויות או ההבזקים עלולה להחמיר (גם אם לא נמצא קרע בבדיקה הראשונית על ידי רופא העיניים). בכל מקרה בו מופיעות נקודות חדשות, עוצמת ההבזקים או תדירותם עולה או במקרים של תחושת מסך או וילון מול שדה הראייה, יש לפנות לבדיקה מיידית אצל רופא העיניים על מנת לשלול הופעה של קרע חדש או היפרדות של הרשתית שיכולה כאמור להופיע גם בהמשך.
העכירויות המופיעות בזמן הינתקות של הזגוגית יכולות להטריד בתקופה ההתחלתית, אך עם הזמן (בדרך כלל לאחר מספר חודשים) אותן עכירויות פחות מפריעות לתפקוד. בכל מקרה חשוב להקפיד על בדיקות תקופתיות אצל רופא העיניים וכאמור לפנות לבדיקה מיידית בכל החמרה.
העניין של הפחתת פעילות שנויה במחלוקת ויש רופאים שכלל לא מקפידים על כך ולא מבקשים זאת בכלל מהמטופלים שלהם במיוחד אם מדובר בפעילות ביתית רגילה כמו ניקיון או קניות, ובודאי לאחר תקופה של מספר שבועות.
בברכה,
 

דנה 1311

New member
תודה רבה לך ד"ר ושאלה קטנה נוספת ברשותך

כפי שכתבתי לך,אמא עברה בדיקה במיון עיניים בבי"ח רמב"ם.הבדיקה היתה יסודית מאד (הייתי איתה בבדיקה).
אכן ההסבר שנתת כאן מפורט קצת יותר מההסבר במיון, אך זהה פחות או יותר.
לפני שבוע (שבוע לאחר הביקור במיון) אמא עברה בדיקה אצל רופא העיניים של הקופה.הבדיקה ארכה ממש מספר דקות שלאחריהן הרופא אמר לי שחוץ מסחיבת דברים כבדים (דבר שהיא רגילה לעשות) היא לא מוגבלת בדבר.
כפי שכתבתי לך למעלה,רופא קופת החולים אמר שאין צורך לבוא שוב לפני חלוף 6 חודשים, אלא אם כן היא תראה החמרה במצב
או כתם סטטי שלא זז בשדה הראיה.
הפחד הוא כמובן מהחמרה.והשאלה אם לא כדאי לבוא פעם בשבוע-שבועיים לבדיקה נוספת כדי לשלול קרע שעלול חלילה להיווצר.
אמא עובדת בעבודה גופנית ולכן לא יכולה כרגע לחזור לעבודה.השאלה עד מתי ?!
חוץ מתעודת מחלה שגם היא כמובן מוגבלת, מה אפשר לעשות?
יש כאן התלבטות עצומה.אולי ללכת לרופא תעסוקתי?
אני מאד מודה לך על התשובה המפורטת ומקווה לטוב.
דנה
 
תודה רבה לך ד"ר ושאלה קטנה נוספת ברשותך

בהנחה שאין קרע ורק מדובר בהיפרדות של הזגוגית המקובל הוא להיבדק כשזה קורה ואחרי זה בדיקות לאחר שבוע, חודש, 3 חודשים, חצי שנה וכו'. כמו שכתבתי לך מבחינתי אין המלצה מיוחדת לגבי הימנעות מעבודה. עליכם לשאול על כך את הרופא שהמליץ על כך. אין כאן תפקיד לרופא תעסוקתי.
בברכה,
 
למעלה