שאלה לred star: סף הסירוב

yoramgat

New member
שאלה לred star: סף הסירוב

בתגובה להודעתך שאתה מתנגד לסרבנות גיוס אך תומך בסרבנות פקודה (בשרשור אחר), אני מתעניין לדעת היכן עובר סף הסירוב שלך: לאילו מהפקודות הבאות אתה מתכוון לסרב? האם תסרב להכנס לשטחים? האם תסרב לעמוד במחסום? האם תסרב לבצע חיפוש בבית של פלשתינאי? האם תסרב להשתתף באכיפת עוצר? האם תסרב להשתתף באבטחת מבצע "חישוף" (כלומר עקירת עצים)? האם תסרב להשתתף בלכידת מבוקשים? האם תסרב לאבטח את מתנחלי חברון?

Red Star

New member
השאלה הזאת לא לעניין

סירוב פקודה |ברמת העקרון| הוא לגיטימי בעיניי, וצריך להיות מקרה מיוחד כדי שלא אקבל אותו. כך בעצם לגבי כל סרבנות סלקטיבית. אין רע בלומר "דבר מסוים אינני יכול לעשות כי הוא מנוגד לערכיי, אך אני רוצה בכל זאת לתרום את חלקי לבטחון המדינה".

מדוע השאלה "לא לעניין"?

השאלה דווקא ממש בנושא עליו דיברתם קודם, והיא נוסחה באופן די ברור. דבר אחר, אם אתה מתקשה לענות עליה, או אינך רוצה להרחיב על כך מסיבה כלשהי - זו זכותך המלאה! אבל אין זאת אומרת ש"השאלה לא לעניין"

Red Star

New member
אני אסביר

השאלה שלך לא לעניין בגלל שהיא לא קשורה ישירות לדבריי. אני אמרתי שסירוב פקודה - מימין ומשמאל - הוא לגיטימי ברמת העקרון. ואתה שואל אותי מה אני הייתי עושה במקרים ספציפיים. זה משהו אחר לגמרי. אני אומר שזכותו של אדם לא לעשות דבר המנוגד לערכיו, ואתה שואל אותי בעקיפין מהם ערכיי (איך ערכיי יתבטאו בהקשר צבאי לאור טיעוניי).

yoramgat

New member
האם אפשר להבין מתגובתך שכל

המקרים שמניתי אינם "מקרים מיוחדים" ובסיטואציות כאלה אתה תציית לפקודות? אם כן, אז אתה תהיה שותף מלא לאכיפת הכיבוש. מה הקשר בין זה לבין "לתרום את חלקי לבטחון המדינה". נדמה לי שעדיין לא השתחררת לחלוטין מהסגידה למולך "בטחון המדינה" בפרט ולמולך "המדינה" בכלל. סוציאליזם אין פירושו ביטול הפרט בפני השלטונות - נהפוך הוא: סוציאליזם פירושו שאיכותו של השלטון נמדדת לפי דאגתו לצרכי הפרטים.

Red Star

New member
לא אמרתי דבר וחצי דבר על

המקרים שציינת, אז למה אתה מסיק שכאילו רמזתי שלא אסרב באף אחד מהם?

Red Star

New member
תשובותיי

כפי שכבר אמרתי, זה בכלל לא עניין של סף; סף זה משהו אישי בעוד שאני דיברתי על משהו עקרוני ואוניברסלי. כל אחד יסרב בגבול שלו. עכשיו, למרות שהודעתך לא קשורה להןדעה שלה היא מתיימרת להגיב, אענה לך בקשר לגבול האישי שלי. האם תסרב להכנס לשטחים? תלוי לאיזו מטרה, באיזה אופן ובאיזו סיטואציה / הקשר. האם תסרב לעמוד במחסום? תלוי אם זה מחסום שבאמת נחוץ לבטחוננו או שזה מחסום שמוצב - כמו מחסומים רבים מספור - רק כדי להרתיע את האוכלוסיה וכיו"ב. האם תסרב לבצע חיפוש בבית של פלשתינאי? כנראה שכן. זה צריך להיות מקרה מיוחד מאוד כדי שלא אסרב. האם תסרב להשתתף באכיפת עוצר? כן. האם תסרב להשתתף באבטחת מבצע "חישוף" (כלומר עקירת עצים)? בוודאי! האם תסרב להשתתף בלכידת מבוקשים? תלוי אילו מבוקשים. כלומר על איזו פעילות הם מבוקשים, האם הם פצצות מתקתקות וכיו"ב. האם תסרב לאבטח את מתנחלי חברון? כן.

yoramgat

New member
תודה - תשובותיך בהחלט הגיוניות

במישור העקרוני. מבחינה מעשית, נראה לי שאם אכן תעמוד על דעתך במקרים האלה (דבר שהוא לא פשוט או קל), תמצא את עצמך מהר מאד בתפקיד ערפי וכך אמנם לא תשתתף בכיבוש אבל מצד שני תאבד הזדמנות פז לפעול באופן משמעותי כנגדו.

Red Star

New member
אני בין כה וכה בתפקיד עורפי

אין לי את הפרופיל לתפקיד קרבי ואין לי את הרצון לו, וחוץ מזה כבר התקבלתי ליקל"ז (יחידת קישור לכוחות הזרים). לאור זאת, כל הדיון הזה איתי בנושאים האלה היה ועודנו תיאורטי לגמרי.

Ragamala

New member
אני מוכרח להגיד שאני לא מבין אותך

אתה מוכן לסרבנות מסויימת אבל לא מקבל סרבנות כוללת (כלומר אי גיוס לצה"ל)? הרי אם טענותיך הן שאתה מסרב להשתתף בכיבוש אז כל פעולה שתבצע, גם בעורף, תהווה השתתפות כיוון שהצה"ל הוא (נכון להיום) צבא כובש. ולגבי הסייגים שבסרבנותך - אתה מביא מצבים בהם תהיה מוכן לעמוד במחסום או לחפש בבית פלשתינאי או בלכידת מבוקשים - המצבים הללו יתקבלו על דעתך רק במידה והם עומדים בקריטריונים מסויימים. האם אתה חושב שהמפקדים שלך יגידו לך - לא, המבוקש הזה הוא סתם אחד שאנחנו רוצים לדפוק לו מכות? או שיגידו לך - המחסום הזה הוא סתם כדי להקשות? אני רק מניח שעוד לא התגייסת ולכן תרשה לי להציע עיצה - אם יש לך מצבים בהם תסכים - המשמעות היא שאתה תבצע את הפקודות כולן! למה? כי לאף אחד לא יהיה את הזמן, הרצון, או המידע כדי שאתה תוכל להכריע האם המבצע עומד או לא עומד בקריטריונים שלך. כל פקודה בצה"ל היא דחופה, קריטית, חשובה, סודית, ובעלת חשיבות לביטחון לאומי. בקיצור - אתה מנסה לאכול מהעוגה ולהשאיר אותה שלמה ואני בספק אם זה ילך. אם אתה כל כך נגד, פשוט תסרב להתגייס וזהו. את תרומתך למדינה תוכל לתת בצורות אחרות - התנדבות בבתי חולים, סיוע לנזקקים, השתתפות פעילה בעיצוב הדור הבא וכו'

Red Star

New member
צה"ל הוא צבא |הדגש|ש|סדגש|כובש

פועל, לא תואר. וזה רע מאוד, אבל לא לאבד פרופורציות. צה"ל לא רק כובש, הוא גם עסוק בזמנו הפנוי בהגנה עלינו מפני טרוריסטים. אני יודע שהגישה הזאת לא מקובלת בפלגים שמשמאל לעבודה, אבל זוהי דעתי. הדברים שציינתי שאסרב לעשות אני אימנע מלעשות ולא אשרת בתפקיד שבו אגיע לדברים כאלה. וממתי כל פקודה בצה"ל היא דחופה, קריטית, חשובה, סודית ובעלת חשיבות לביטחון הלאומי? המפקד היה רוצה שכל פקודה שלו תהיה כזאת או לפחות תיחשב כזאת בעיניה חיילים, אבל אני לא טיפש. אני מוצא את ההערות שלך מזלזלות באינטליגנציה שלי. סרבנות גיוס היה יכול להיות דבר נפלא, ואולי הייתי עושה זאת בנסיבות אחרות, אבל מה לעשות, קשה לנו כשמאלנים לקבל את זה אבל אנחנו צריכים צבא.

yoramgat

New member
לא מדובר בזלזול באינטיליגנציה

שלך. חוסר היכולת המעשית לברר אילו מחסומים הם "חיוניים" ואילו הם בגדר הטרדה, ואילו מבוקשים הם טרוריסטים ואילו מבוקשים הם מטרד פוליטי היא עובדה אובייקטיבית. כל אדם, יהי האינטיליגנטי ביותר, אינו מסוגל להבדיל מנקודת מבטו של החייל בשטח בין זה לזה.

Red Star

New member
נכון

ולכן לא אסתפק בנקודת המבט של החייל בשטח. אם הייתי משרת בתפקיד קרבי, הייתי משקיע הרבה בלמידת כל מה שצריך כדי לפתח אינטואיציה טובה לדברים האלה. וחוץ מזה מה שאמרת לא תמיד נכון. אבא שלי פעם סירב פקודה כששירת בלבנון, ולא ירה במישהו שפקדו עליו לירות. אבי חשד שהאיש לא מעורב בטרור, ובסופו שלדבר גילו שהוא צדק והוא לא נענש. אז אפשר להגיע להחלטות כאלה בלהט הרגע, בסיטואציה כזאת.

Ragamala

New member
אני מציע שנדבר לאחר גיוסך

זה יהיה חכם מצידך שלא להגיע לתפקידים קרביים אחרת אתה תהיה בבעיה בהצלחה

yoramgat

New member
ואין לי כל בעיה לקבל "בתור שמאלני"

את זה ש"צריכים צבא". העניין הוא שלא "צריכים" אותו בשטחים, כך שסרוב להכנס לשטחים הוא צעד הגיוני לחלוטין (וכורח מוסרי).

למעלה