:::שאלה מאוד מעניינת:::

2LIRONOS7

New member
:::שאלה מאוד מעניינת:::

ובכן, השאלה שלי היא: מדוע במהלך האבולוציה לאדם ניתנה האפשרות להבחין בין צבעים? אני יכול לנסות לענות על זה בעצמי אבל אז יש סיכוי גדול יותר שאני טועה מאשר לאחר היוועצות עם associates, לא?
הרעיון הוא שהדיון הזה לא יעצר ואנשים יענו עליו במהלך השבוע הקרוב. הכל לצרכי מחקר. התשובות המעניינות אותי הן סיבות מדעיות וכמובן דעה אישית שאפילו יותר חשובה.
 

s u p e r mind

New member
זיהוי עצמים בסביבתנו.

הבט בתפוז ממרחק 15 מטרים, בשחור לבן - האם לא יותר קל לזהות אותו כשרואים את צבעו? ואם לדוגמה אתה רואה שני נחשים דומים ממרחק 30 מטרים, אחד ארסי והשני איננו - האם לא דרושה לך את היכולת להבחין ביניהם בקלות? מה לגבי פירות רעילים? לחלקם יש צבעי אזהרה, בדיוק כמו לבע"ח מסוימים. תשאל את הצבוע מדוע הוא צבוע - והוא יכיר לך את זאב הטלוא ~ והצביעות של הצבוע תאבד את צבעה.
 

2LIRONOS7

New member
עכשיו, בהשוואה לחיות אחרות

שלא רואות צבעים, מה ניתן להסיק? שהן לא צריכות להבדיל בין אותם שני נחשים?
 

s u p e r mind

New member
יש להן חושים אחרים.

חוש השמיעה והריח שלנו די רדודים לעומת חיות אחרות. אגב, בע"ח שאתה קורא להם "עיוורי צבעים", דווקא כן יכולים להבחין בצבעים מסוימים - רק לא בכל הספקטרום כמונו. לדוגמה, כלבים. הנה אתר מעניין על חוש הראייה אצל בע"ח, וגם חושים אחרים.
 

netbird

New member
דבורים למשל

בעלות שתי שיטות ראייה. בשיטה הראשונה המקנה להן ראיית גוונים של ירוק הן משתמשות לראייה למרחוק. בשיטה השנייה המאפשרת להן שבילי צוף הן משתמשות בהבחנה באור אולטרה סגול. הן גם רואות אור מקוטב אבל זה כבר נושא אחר.
 

LordOfSpells

New member
בקשר לפירות-לא ממש מדוייק.

זאת מכיוון שא'- פרי הוא יחידת הפצה, זה באינטרס שלו שיאכלו אותו. ב'-אם כבר יש צבעי אזהרה, לא צריך ראייה צבעונית כדי להבחין בהם.
 
אפשר להרחיב את השאלה

למה הראייה שלנו מוגבלת רק בין הסגול לאדום? דגים נחשים ופרפרים מסויימים רואים אולטרא סגול. נחשים רואים אינפרא אדום. אגב, עיניים של נטרפים (למשל שפנים וברוזים) הרבה פעמים רואות 360 מעלות. אצלנו שתי העיניים מקדימה - שזה נותן 208 מעלות. יותר כמו טורפים. יש לנו שני סוגים של קולטי אור. קנים - רואים רק שחור לבן. מדוכים - רואים גם צבעים. ראיית הצבע שלנו מבוססת צעל שלושה סוגי מדוכים: אחד רגיש בעיקר לכחול, אחד לירוק, אחד לצהוב-ירוק. יתכן שהרגישות לירוק מקורה הוא שאבותינו חיו ביערות הטרופיים. בבונים וגורילות גם רואים את הצבעים שאנחנו רואים. סביר להניח שכל היונקים רואים צבעים, אך יכולת זו פחות מפותחת בחיות ליליות - למשל חתול. (התשובה על פי הספר: עולם החושים/ג'ון דאונר. 1991)
 

מסלינה

New member
אם יונקים רואים צבעוני

אז השאלה צריכה ללכת יותר אחורנית באבולוציה. לגבי האדם עצמו, לא היתה סיבה לאבד את התכונה שבהחלט נותנת יתרון. שאלה מענינת היא למה אצל האדם חוש הריח (המפותח אצל יונקים אחרים) התנון.
 
הניחוש שלי שהוא לא התנוון

אלא שאצל האחרים הוא התפתח בזמן שאבינו הפרימט שהה על העצים ואכל פירות. בתנאים אילו צריך חוש ריח כהשלמה לחוש הראייה על מנת לזהות את איכות המזון. אבל אין צורך להריח חיה מקילומטר.
 

isza

New member
משהו שרציתי לשאול כבר הרבה זמן

"אגב, עיניים של נטרפים (למשל שפנים וברוזים) הרבה פעמים רואות 360 מעלות. אצלנו שתי העיניים מקדימה - שזה נותן 208 מעלות." הרי מי שרואה 360 מעלות יש לו יתרון הישרדותי, לא? אז למה שדה הראיה שלנו מוגבל יחסית?
 

demoloc

New member
אוקיי , בקשר לזה

אם יש לנו ראייה תלת מימדית , אז איך זה שציור טוב יכול לגרום לנו לראות עומק? הרי אנחנו רואים בתלת מימד
 

netbird

New member
תרגום על ידי המוח

ציור טוב עושה שימוש בתרגום של תמונה דו מימדית על ידי המוח. ראייה אינה מסתכמת רק בעיניים ובעצבים המובילים המידע למוח אלא גם במוח עצמו. שמעתי על מחקר שהראה שחתול שמרגע הולדתו אפשרו לו לראות רק קווים אופקיים, מאוחר יותר כשהתבגר לא היה יכול לראות דבר מלבד קווים אופקיים, כלומר הוא לא יכול היה לראות קווי מתאר אנכיים - חלק מהנוף פשוט נעלם מעיניו - המוח מתעלם ממנו.
 

2LIRONOS7

New member
ההסבר הפשוט:

אנחנו ("הטורפים") או טורפים אחרים רואים 208 מעלות בגלל שאנחנו צריכים ראייה חדה על מנת לראות את הנטרף, כאשר הוא בורח ולעקוב אחריו. סיבת ההפכי אצל הנטרפים, שרואים 360 מעלות, היא שהם לא צריכים לראות את החיה הטורפת אלה לראות לאילו נתיבים היא יכולה לברוח מהחיה הטורפת. זה ההסבר הפשוט.
 

isza

New member
נכון

אבל הרי גם האדם יכול להיטרף ע"י חיית טרף אחרת, לא?
 

2LIRONOS7

New member
עצם היותו טורף עושה אותו ללא נטרף

לוגית זה נשמע הגיוני, כמובן שזה לא ככה בדיוק. מה שכן - הטורפים יעדיפו לטרוף נטרפים מאותה הסיבה שאתה תעדיף ללכת מכות עם משה פרסטר מאשר עם שאקיל או'ניל (במידה ותהיה חייב יא פיסקיפר
).
 

netbird

New member
טריפה!

במארג המזון כל טורף הוא גם נטרף. ישנם אורגניזמים המוגדרים כטורפי על כגון נשרים ופילים אבל בגדול זה די דומה לחד גדיא. בסופו של דבר כולם נטרפים וההבדל במונחים הוא סמנטיקה של גודל. גם טפילות וגם הרביווריה (אכילת צומח) היא טריפה. בני אדם הם אוכלי כל. יש להם מאפיינים של אוכלי בשר (עיניים בקדמת הראש, ניבים) ומאפיינים של צמחוניים (שיניים טוחנות, מעיים ארוכים, קיבה גדולה).
 
למעלה