שאלה מאתגרת

zambush

New member
שאלה מאתגרת

לפחות בשבילי. אני מניח שיש אחרים שבשבילם זה הרבה יותר פשוט. נניח ששמעתי שיר מסויים, בלי להכנס לשמות, איך אני יודע אם זה פרוגרסיב או לא? האם יש אלמנטים מסויימים, שאני יודע שאם הם מופיעים אז השיר הוא פרוג ללא ספק? או שלהיפך, האם יש אלמנטים המעצימים את העניין שמבחינתי אני לא יכול להבדיל בין פרוג למשהו אחר? ובאותו עניין, האם ג´אז זה פרוגרסיבי? השאלה הזאת מפריעה לי מאז יום שלישי ה-23 ל-7, בזמן הופעה חיה ב-צוף בירושלים. היו רק שלושה נגנים, חשמלית, באס ותופים. אמנם הבאסיסט והגיטריסט נכנסו חזק למוסיקה, כאילו שמונח לפניהם ספר התווים, אך נראה היה כי המתופף מאלתר חופשי, ואולי קצת הורס את הספיריט המיוחד שיש בשירי ג´אז ואין בפרוגרסיב מובהק אחר.

RamiSun

New member
איך מזהים רוק מתקדם

רוק מתקדם מאגד בתוכו הרבה סגנונות שונים אבל במשותף לכולם: א.רוק מתקדם הוא סגנון הנוטה להיות מאוד מלודי ובעל מבנה השירים מורכב ומחולק למקטעים המחליף את המבנים הסטנדרתיים של השירים הרגילים. ב.יותר ספרותי מבחינת מילים (סיפורי פנטזיה, מיסטיקה ומסורות שונות). ג.נוטה לכיוון של אפוסים,אלבומי קונספט ורצועות ארוכות ומורכבות. ד.נוטה לקומפוזיציה ונגינה בטכניקות של מוזיקה קלאסית. כך שזאת דרך מסוימת לבדוק אם מה שאתה שומע הוא רוק מתקדם, בא נאמר ככה: כשאתה מקשיב לאלבום מסויים עצור ושאל את עצמך. אם 3 או יותר מהתשובות בחידון למעלה הם כן, סימן שזה רוק מתקדם!!! אם 2 תשובות בלבד הם כן, התשובה גבולית + זימון לבדיקה חוזרת באלבום הבא של ההרכב! כן אחד או פחות , ה´ ישמור ויציל....

לא מסכים איתך

מה שאתה תיארת הוא רוק מתקדם סימפוני. רק אחד מתוך הרבה הרבה זרמים בתוך הרוק המתקדם. מספיק שנציץ הצידה לריו ונראה שהוא לא חייב להיות מלודי. עוד הצצה לגונג וספייס-רוק והמילים לא הכי ספרותיות אלא מספרות עלילה בשפה סיפורית מדוברת, ולא כתובה בהכרח. ג´נטל ג´ייאנט (גם לא סימפוני בתשעים ותשעה אחוז מהיצירות שלהם) - לא כתבו יצירות ארוכות. הפואנטה - מה שכתבת, לדעתי אינו מספיק. נכון, זו התפיסה שלך ואני מקבל אותה, אך אני בהחלט יכול לאמר לך שיש עוד המון המון מוסיקה שנחשבת -ברמת הקונצנזוס- לרוק מתקדם, ושאינה תואמת את הגדרתך.

RamiSun

New member
עכשיו באמת אני המום.

ג´נטל ג´´יאנט לא כתבו יצירות ארוכות???? מה זה Nothing at all מה זה Pantagruels? plain truth מה זה Schooldays in a glass house Runaway כל אחת מהם היא 7 - 11 דקות ידידי. עכשיו חוץ מזה הם בהחלט מלודים ובעלי מבנה שירים מורכב ומחולק למקטעים וגם מתאימים להגדרה של להקה שנוטה לקומפוזיציה ונגינה בטכניקות של מוזיקה קלאסית...(ברור שהנטייה שלהם לאוונגרד מורגשת אך זה לא סותר) טוב, עכשיו מה שכתבתי יכול להיות שלא יכיל את כל האלבומים של כל להקות הפרוג, אבל בעיקרון זה מדד די טוב. גם כאמל לדעתי היו עוברים.

7-11

שבע ואחת-עשרה דקות זה לא ארוך בעיני. אני לא משווה לשירי פופ ברדיו. וזה לא חשוב לי דוקא. הפואנטה שלי היא שההגדרה שלך, בעיני, לא מספיקה.

בוקר טוב

שמע, עם המציאות של היום, אתה חייב להקנות לעצמך הגדרה משלך ל´רוק מתקדם´. אחרת פשוט לא תסתדר. או שתמצא הגדרה או שתצטרך ליהפך ליציר של שבלונה. תקרא משהו באיזה ספר, ותפעל לפי זה. אך אני ממש לא ממליץ לך על האפשרות השניה. היא עלולה לכלול בתוכה איבוד של זהות ובזבוז הפוטנציאל הטמון בך כאדם. יש לך, יותר מכל דבר אחר, אינטואיציה. התחשב בה והקשב לה. מה שהיא אומרת לך יהיה עדיף ביותר על כל פיסת אינפורמציה שתקרא ברשת, בפורום או מאיזה ספר. הקשב להרבה אלבומים שנכללים תחת קטגוריית הרוק המתקדם, קרא הרבה מקורות ואגד מהם איזושהי דעה, גבש לך גישה. זו המלצתי, בכל אופן. בעניין הג´אז, הרבה רוק מתקדם מכיל אלמנטים של ג´אז. אלתור מאוד מסוים, תזמור מאוד מסוים ועיבוד מאוד מסוים, שעשויים להלקח מהג´אז. מאגמה, למשל, באלבום הראשון, הקליטו שם המון ג´אז חופשי ועיבודים של ביג באנד (לגמרי לא שגרתיים, אלא נשמעים כמו הקצנה של הסגנון). זה, עבורי לפחות, לא מספיק כדי להפוך אלבום רוק מתקדם לאלבום ג´אז. זה אחד מהאלמנטים היותר נפוצים ברוק מתקדם, לא פחות ממוסיקה קלאסית. אז האם ג´אז הוא פרוגרסיבי? זה סיפור אחר לגמרי. וקודם תצטרך להגדיר לנו מה זה ´פרוגרסיבי´ בשבילך.

zambush

New member
צהריים טובים

אז ככה: פרוגרסיבי בשבילי הוא קודם כל דבר שאי אפשר למצוא ברדיו (אולי חוץ מ-88FM שאני מאמין שהם שמים פרוגרסיב בשעות שאני לא מאזין להם - אני לא אתפלא). הוא לא שיגרתי, מפתיע מכל זוית אפשרית, והכי חשוב - הוא מחדש ומקורי. מכל הבחינות האלה הוא מאוד דומה לג´אז. בין השאר הוא צריך להיות "מתקדם", אחרת הוא לא יכול להיות מתקדם (מן משחק מילים משעשע). הפרוגרסיב הוא יצירה בפני עצמה, ולא עוד אחד מיני רבים שיוצאים לשוק. הוא צריך לעמוד בפני עצמו, ולא כי כמה יחצ"נים יחצ"נו אותו. נעימה פרוגרסיבית ברוב המקרים צריכה להיות לא קצרה, לפחות 8 דקות, אחרת הקטע הוא לא "מתקדם", הוא תקוע באותו קונצפט לכל אורכו, חוץ ממקרים מיוחדים שבהם השיר מתקדם במהירות ואז הוא למעשה מיוחד יותר. עכשיו יגיעו החכמים ויגידו "רגע, אבל songs from the wood של jethro tull נחשב פרוגרסיבי הרי, איך תסביר שאורך שיר ממוצע שם הוא פחות מ-5 דקות?" או משהו בסגנון. במקרה הזה, האלבום שירים מהיער משלב בין רוק "פשוט" (לא מתקדם) לבין המתקדם ושאר דברים, ורק Pibroch (Cap In Hand) נחשב בעיניי כמתקדם נטו, עם השפעות פולקיות. כיוון שהגעתי למסקנה שלהקה יכולה ליצור פרוגרסיבי ולפנות לכוון אחר מאוחר יותר, כמו ג´נסיס, אז אולי יש להקות שלא יוצרות פרוגרסיב, אבל קטעים בודדים מאוד הם למעשה מתקדמם, אבל אף אחד לא שם לב כי הלהקה היא לא פרוג. על כן שאלתי את שאלתי, כדי שאוכל להגיד "אה, זה בעצם פרוג!" ולהעריך אולי בצורה ראויה יותר שיר מסויים. מצד שני, יתכן ואני מנסה להעביר מסר סמוי לגבי הג´אז (הג´אז הוא פרוגרסיבי אז כדאי להאזין לו), תשפטו בעצמכם.

למעלה