שאלה מלכים א פרק יב

risbo

New member
שאלה מלכים א פרק יב

מה נטיית לבו של רחבעם עוד לפני שהוא שמע את העצות מה ההבדל של השקפות עולם של הצעירים לעומת השקפת עולם של הזקנים מבחינת טווך ארוך... בנוגע לעצות תודה לעוזרים...

פלגיה

New member
האמת שאני לא יודעת

אבל עצת הזקנים: וידבר (וַיְדַבְּרוּ) אֵלָיו לֵאמֹר, אִם-הַיּוֹם תִּהְיֶה-עֶבֶד לָעָם הַזֶּה וַעֲבַדְתָּם, וַעֲנִיתָם, וְדִבַּרְתָּ אֲלֵיהֶם דְּבָרִים טוֹבִים--וְהָיוּ לְךָ עֲבָדִים, כָּל-הַיָּמִים. ועצת הצעירים: אָבִיךָ הִכְבִּיד אֶת-עֻלֵּנוּ, וְאַתָּה הָקֵל מֵעָלֵינוּ: כֹּה תְּדַבֵּר אֲלֵיהֶם, קָטָנִּי עָבָה מִמָּתְנֵי אָבִי. יא וְעַתָּה, אָבִי הֶעְמִיס עֲלֵיכֶם עֹל כָּבֵד, וַאֲנִי, אוֹסִיף עַל-עֻלְּכֶם; אָבִי, יִסַּר אֶתְכֶם בַּשּׁוֹטִים, וַאֲנִי, אֲיַסֵּר אֶתְכֶם בָּעַקְרַבִּים

mgb

New member
תשובה לענ"ד

בס"ד שלום לך! כאשר דוד מולך הוא נצמד לדבר ה' ובכך הוא מצליח לשלוט באומה. כאשר הוא זקן ועומד למות הוא קורא לבו שלמה ומייעץ לו ללכת בדרכו ולשמוע תמיד בקול ה'. כאשר אחבעם מולך אחרי שלמה אביו. הוא אנו מתמיד בעצת אביו וסבו. ובמקום זאת הוא מתייעץ עם שני סוגי יועצים: הזקנים והם חכמי התורה המיושבים בדעתם. והילדים שהם כינוי לאנשים פזיזים (כטבעו של ילד..). אמנם הזקנין ייעצו לו לנהוג בחכמה כדי להצליח בשלטון וכדי לשלוט נכונה בעם. הילדים לעומת זאת דחקו בו להכביד את עולו על העם, עוד יותר מאביו. הערת ביניים: לענ"ד, ברור שצריכה להיות הנהגת מלך תקיפה אבל החכמה היא מהי המידה הנכונה בין קבלת מרות העם לבין החשש ממרידה, דבר שקרה לרחבעם כמתואר בהמשך הפסוקים. רחבעם, מעדיף ליישם את עצת הילדים, כך נטיית לבו.. והתוצאות לא אחרו לבוא. יש להדגיש כי לא היה בכך "טפשות" מצד רחבעם משום שכפי המובא ב-2 הפסוקים ט"ו ו-כ"ד (15 ו-24) שמאת ה' היתה זאת להעניש אותו.. בברכה ובהצלחה

shushu10

New member
נטיית ליבו של רחבעם ניכרת

באופיין של השאלות אותן העלה בפני הזקנים ובפני הילדים. כשהלך אל הזקנים כתוב "ויועץ המלך רחבעם את הזקנים אשר היו עמדים את פני שלמה אביו בהיותו חי לאמר איך אתם נועצים להשיב את העם הזה דבר" החלק הראשון של הפסוק אומר שרחבעם מתיחס לזקנים כאל קבוצת אנשים שאין לו מגע יומיומי עמם. הם שייכים להיסטוריה וכשאביו שלמה היה חי הם היו יועציו. בחלק השני של הפסוק אנחנו מוצאים כי הוא לא בקש מהם תשובה מעשית איך לנהוג בעם, אלא בא ללמוד מהם איך וכיצד הם נועצים..כלומר טכניקה של התיעצות. כאשר רחבעם פונה אל הילדים (פס' ח') כבר מודגש הקשר ההדוק שיש לו עמם וגם העובדה שהם עמדים לפניו (ולא לפני אביו) כלומר חולקים לו כבוד וכבודו יקר בעיניהם עד כדי כך שכאב העם שולי בעיניהם. אותם הוא שואל "מה אתם נועצים (ולא איך) ונשיב דבר את העם הזה ... כאן הוא מבקש תשובה ביודעו מראש שהתשובה תתחשב ברצונו מעל לכל. לפיכך ניתן לקבוע בוודאות כי נטיית ליבו של רחבעם מלכתחילה היתה שלא להתחשב בבקשת העם להקל מעליו אלא למלא את תאוותיו שנעשו בשרירות לב.

פלגיה

New member
אבל זאת נטיית ליבו באשר למי להתייעץ

כלומר הוא מעדיף את הצעירים. אין לי ידע מהפסוקים מה נטיית ליבו בשאלה הזאת עצמה. אפשר אולי ללמוד על הנטייה מכך שלא הסתפק בעצת הזקנים, אבל לא לפני זה.

shushu10

New member
מהזקנים הוא בקש ללמוד "איך" יועצים

רק טכנית. מהילדים הוא בקש תשובה לשאלה. מוסבר היטב בפסוק המקדים ומסביר את הרקע ליחסים "הטובים" בינו לבין הילדים שעליו הסתמך, ביודעו מראש את תשובתם, לאור העובדה שהם מתרפסים לפניו (כדי שגם הם יהנו בבא היום מהעצם שיזרוק לעברם). אכן מוכר גם במחוזותינו........

risbo

New member
רגעע

אני צריך את נטיית ליבו לפני שהוא שמע את העצות רחבעם, מעדיף ליישם את עצת הילדים, כך נטיית לבו.. איפה זה רשום??

שיבולית

New member
אממממ

לא בטוחה שזה רשום אבל אפשר להסיק את זה, הוא הרי יכל לנחש מה תענה לו כל קבוצה (הוא מכיר אותם!) לכן בחר ללכת לשמוע קודם את הזקנים ואז את הנערים - כד שיוכלו לסתור את דברי הזקנים... (אם הייתה לו נטייה אחרת אז הוא היה חוזר לזקנים ומשטח בפניהם את טענת הצעירים כדי שיסתרו אותה...)

רוניטו

New member
זה לא רשום זו תשובה מוזמנת

את נטיית הלב של רחבעם אפשר ללמוד, כמו שצויין בתשובה הקודמת, מכך שהתתיעצות שלו עם חבריו הצעירים הייתה בעצם הזמנה לאישור דעתו. תקראי בתשובה הקודמת כיצד הוא פנה אל הזקנים, וכיצד אל הצעירים. כדי שתביני אפשט זאת: זה כמו שמישהי רכשה שימלה, ולבשה אותה ליד חברותיה? נו איך השמלה, היא שואלת. ברור שרוב החברות הטובות יגידו נפלאה. להבדיל כמובן, זו הכוונה של תשובה מוזמנת

shushu10

New member
../images/Emo45.gif אני אפילו יכולה לדמיין איך

איזה צליל של לגלוג ושחצנות מתלווה לדברי הפניה אל הילדים

shushu10

New member
בצליל של לגלוג ושחצנות...הסבר

כאילו אמר אל הילדים: ראו את העם הזה.. הם יכולים לחלום שאני אקל עליהם . אין לי כוונה כזו.... כל הקטע של פניית המלך לשני הצדדים לא באה אלא כדי להצביע עד כמה היה תחמן ואף כי נראות השאלות תמימות לחלוטין יש להכנס לדקויות כדי לגלות איך התחמן משיג את משאלותיו. המלך מציג את עצמו כדמות אוביקטיבית שאין לו מושג מה לענות לעם. לכן הוא פונה לזקנים וגם לילדים שלא יטעו לחשוב שהוא אינו מתחשב בדעת הקהל. אבל בתוך תוכו הוא מכוון לכך שהתשובה תהיה בהתאם לרצונו או נטיות לבו. אנחנו נוטים לדלג על פרטים קטנים בתנ"ך אך לעתים מלה קטנה אחת מרמזת לנו עולם ומלואו. זו הסיבה שהתלמידים קבלו את השאלה הזו, כדי שילמדו לחפש ולמצוא משמעות שמובאת רק בצורה מרומזת. יום נעים

למעלה