שאלה ממשקיע מתחיל

danny19601

New member
שאלה ממשקיע מתחיל

אני מאד מבולבל בנושא אג"חים -- אני מקבל עצות סותרות מ"יועצים" שכל אחד מהם חותר לאינטרסים שלו. אני מעוניין בבניית חלק האג"ח של התיק, שיהיה צמוד למדד עם תשואה מובטחת. איזו אופציה עדיפה: 1. תעודת סל גלילים? 2. קנייה ישירה דרך הברוקר? לפי הבנתי, תעודת סל של גלילים לא מבטיחה תשואה ודאית, ולכן הגעתי למסקנה שצריך לקנות אג"ח גליל ישירות. האם זה נכון לעשות? הצילו, כי אינני מקבל תשובה חד משמעית מהיועצים למינהם. ואם קונים אג"ג גליל ב-מח"מ של 5 שנים לדוגמה, האם מחיר השוק מגלם את התשואה המוצמדת אם אני מחזיק את האג"ח עד לפדיון? אודה מאד, מאד למישהו לתת הסבר איך קונים אג"ח צמוד ישירות (הערכת מחיר הוגן, איזה פקודה לתת, וכו')

פייפן

New member
תשואת האג"ח שלך נקבעת ברגע שקנית אותה

ובהנחה שהחזקת אותה עד הסוף והיא שולמה במלואה. אם אתה רוצה הצמדה בממשלתי קנה גליל ישירות ועזוב את קסם אם אתה קצת עם ביצים אז קנה אג"ח קונצרני צמוד של חברות טובות. זאת כל התורה, פרשנים יש הרבה החל מהמר"ן וכלה בחזון איש.

danny19601

New member
תודה פייפן! ועוד שאלה קטנה

השתכנעתי מהעצה שלך ואני מודה לך מאד...ולצורך העניין, אני מבקש טיפת עזרה (או כלל אצבע): אילו קניתי אג"ח ממשל צמודה 0614 בשער של היום, הנתונים להלן: http://finance.themarker.com/f/quoten.jhtml?navBar=bonds&sType=ta&secCode=1113646 1. מהן סכומי הריבית שתשלמנה? והאם אני מזוכה בסומים אלו ע"י הברוקר? 2. בזמן הפדיון, איזה סכום כסף אקבל בגין החזר הקרן?? 3. איך ומתי מתבטא תשלומ(י) ההצמדה? קצת לא ברור לי הנושא...הצמדה חד פעמית על הקרן + ריביות? או לפי פורמט אחר? אני מודה לך (וכל מי שמוכן "לחנוך" אותי בנושא) מראש. אני הולך להשקיע סכום מאד נכבד באג"ח, ואין לי נסיון בתחום...

פייפן

New member
אני לא מומחה לאג"חים אבל אנסה

להבין יחד איתך, 1) באתר הבורסה כאן, אני רואה שהריבית היא 1.5% צמוד כלומר הקרן צמודה והריבית קבועה התשואה הכוללת כרגע היא כ1.7% - כמובן ללא ההצמדה, כי אי אפשר לדעת מהי 2)באתר מאיה אני רואה מה שילמה האגח, היא משלמת רבע מהריבית כל רבעון, וגם מציינת מהי ההצמדה כלומר עם קנית 1000 יחידות אתה תקבל 15 שקל ריבית בשנה, 3) אני לא מבין מה עניין הברוקר , התשלומים משולמים לחבר הבורסה הרשום ומשם מעוברים אליך 4) לגבי הקרן, ובכן אג"ח רגיל אמור להפרע ב100, אגח צמוד לדעתי נפרע ב100+ההצמדה 5) אני לא יודע מה זה סכום נכבד שאתה רוצה להשקיע ולאיזה צורך, אבל אני נוקט בגישה שלא שמים את כל הביצים בסל אחד וכמובן לא רק ביצים
, גש ליועץ השקעות נורמלי.

danny19601

New member
פייפן...תודה רבה!!

אני מאד מודה לך על העזרה...שמעשיך הטובים יתגלגלו חזרה תמיד...

pasya

New member
בנוסף להסבר קודם.

בסיס הצמדה ותאריך אתה יכול למצוא בתיאור של אג"ח,כמו כן לצורך החישוב גובה של קופון(תשלום ריבית) או תשלום קרן,אתה צריך להיכנס לאתר של לשכה מרכזית לסטטיסטיקה ולהשתמש במחשבון שנמצא באתר שלהם.מאוד פשוט:אתה מכניס ערך של קופון לא מוצמד,בתאריך ראשון אתה מכניס תאריך הנפקה ובתאריך השני אתה מכניס תאריך של חלוקת קופון ואז לוחץ לחישוב וזה יתן לך ערך הקופון שאתה הולך לקבל.

Eldadius

New member
תלוי בפרק הזמן.

לטווח ארוך מאוד, תעודת סל תהיה טובה כי היא משחררת אותך מההתעסקות. לטווח קצר, זה עשוי לפגוע קצת בתשואה שלך בגלל שהתעודה מגלגלת אגחים ולכן העלאת ריבית עשויה לפגוע בך דרך רכישות של אגחים חדשים.

danny19601

New member
אג"ח ישיר או סל?

זו הנקודה: בהנחה שאקנה תעודת סל אג"ח ממשלתי צמור -- בטווח הקצר, הבנתי שיש אפשרות של ירידה בשער--- אבל אנא תגידו לי: אם אחזיק את התעודה לאורך זמן של כמה שנים, האם התשואה מובטחת? אני הולך להשקיע כ-600 K באפיק סולידי כאג"חי צמוד, ואני מרגיש חוסר בטחון לגבי הבחירה--עודת סל או אג"ח ישיר....עזרה בבקשה מיודעי דבר...

Eldadius

New member
תשובה

תראה, כשאתה רוכש בעצמך אגח ממשלתי, אתה יודע בדיוק מה תקבל עד לפדיון התעודה. לעומת זאת, כשאתה רוכש תעודת סל, אתה בעצם רוכש משהו שאין לו תאריך פדיון, כלומר אתה לא יכול לדעת בדיוק מה תקבל לכל אורך חיי ההשקעה שלך. אתה יכול לדעת בכל רגע נתון בדיוק מה שווה התעודה על ידי שימוש בנוסחת השווי ההוגן שלה, או פשוט על ידי העפת מבט במחיר השוק שלה (היות ויש לה עושי שוק, המחיר נשמר בדרך כלל די קרוב לשווי ההוגן). עם זאת, אתה לא יכול לחזות מראש את כל הפרמטרים של הנוסחא, ולכן לא ניתן לדעת בדיוק מה תקבל. מה שזה אומר באופן פרקטי, שאין לך תשואה מדוייקת מובטחת מראש, מובטחת לך תשואה ביחס לכל מיני פרמטרים שאין לך דרך לחזות אותם. בעיקרון, ככל שטווח ההשקעה יותר רחוק, כך העניין הזה הופך לפחות רלוונטי, בגלל שתעודת הסל חייבת להצמד לנוסחא מסויימת ולכן היא מגלגלת אגחים כדי לעמוד בתנאים, כלומר כל הזמן פודה אגחים ובכסף קונה חדשים, כך שבסופו של דבר אתה מושפע מריבית לאורך תקופה. עם זאת, קח בחשבון שגם בטווח של כמה שנים, עליה מהותית בגובה הריבית (ועקרונית הריבית יכולה גם להיות מעל ל-10%) עשויה לגרום לערך היחידות של תעודה עם אופק ארוך (שוב, צריך לבדוק את הנוסחא ותמהיל האגחים) מאוד לרדת בצורה די מהותית. עוד עניין שכדאי אולי לזכור, זה שכשאתה קונה תעודה אתה גם משלם דמי ניהול עליה, והיות ומלכתחילה לא מדובר באפיק עם תשואות גבוהות, לגובה דמי הניהול יש השפעה מכרעת על התשואה נטו שתקבל מהתעודה. מצד שני, אתה משלם עמלת רכישה רק פעם אחת על רכישת התעודה ולא צריך לשלם עמלות רכישה על הגלגול של הניירות אחר כך. קוצר, זה משהו שאתה צריך לבדוק קצת יותר לעומק ולהחליט מה הכי מתאים לך. אני נותן לך פה קישור שלדעתי תמצא בהם חומר רלוונטי לשאלה שלך: http://long.co.il/index.php?option=...-23-25&catid=38:2009-01-03-22-08-59&Itemid=67 שים לב שמתוך הלינק הזה תמצא לינק לחומר נוסף. בסופו ישלינק לאפיקי השקעה שנועדו לטווח קצר מאוד (עד שנה) וקצר (עד חמש שנים). עקרונית ממה שאני מבין זה לא הטווח שאתה מחפש, אבל מדובר שם ספיציפית קצת על השקעה באגחים ותעודות אגחיות, ככה שלדעתי תמצא את החומר הזה מעניין.

aeonf

New member
כל הכבוד על החריצות ועל ההסבר המעמיק

והצודק וזה בדיוק למה אמרתי שעדיף לקנות ישירות...

danny19601

New member
אתה גדול, מדהים, ותודה רבה! שאלה האחרונה:

תודה על ההסבר המעולה והמושקע! -- הלכתי לעיבוד עם ההמלצות הסותרות שאני מקבל. ברשותך שאלה אחרונה: איך אני יכול לקבוע, תוך קריאת הנתונים, איזה אג"ח צמוד ממשלתי נותן לי את התשואה הכי טובה (ע"פ השער הנוכחי) . האם יש כלל אצבע או נוסחה פשוטה? אני מוכן לטווח של בערך 5 שנים. שוב תודה על העזרה, אני מעריך את זה...

aeonf

New member
צריך לבדוק וזה משתנה

תבדוק פה: http://www.bizportal.co.il/shukhahon/sh_agah.shtml?anaf=57&tat_anaf=2&tsuot_bruto=0&maalot_rating=&midroog_rating=

Eldadius

New member
תשובה

קודם כל, מהשאלה שלך אני מבין שהאגח שאתה מחפש הוא מסוג גליל, אגח ממשלתי צמוד מדד. בטבלה שתמצא פה: http://finance.sponser.co.il/finance/Bonds/bond.php?type=bond_ta&sector=71 תמצא את כל סדרות הגליל שבמסחר כרגע, ומתוכן תוכל למצוא את זו שמועד הפרעון שלה הוא הנח ביותר עבורך. כמו שתוכל לראות, התשואה ברוטו עבור האגרות האלו נעה סביב האחוז וחצי ברוטו, פלוס הצמדה- לא מזהיר, אבל מגן לך על הכסף אם אתה מוכן לכבול אותו למהלך כל התקופה הזו. תראה, אם קראת בלינק שנתתי לך, היית צריך לראות שם הסבר קצר לגבי הקשר בין אג"ח לריבית. הריבית עכשיו היא מאוד מאוד נמוכה, למרות ההעלאה האחרונה, כלומר אם היא תנועה בצורה מהותית בכיוון כלשהו, זה יכול להיות רק כלפי מעלה. מה שזה אומר, זה קודם כל שאם לא תחזיק את האיגרת עד לפדיון ותהיה העלאת ריבית מהותית- אתה עשוי להפסיד. מעבר לזה, זה גם אומר שאם אתה חושב שהריבית הולכת לעלות, ייתכן וכדאי לך להשקיע בנתיים במשהו אחר, למשל לגלגל מקמים עד שהריבית תעלה ואז לרכוש איגרות כאלו. המצב כרגע הוא שריבית נמוכה, בתוספת לחשש מאינפלציה ופחד כללי בשווקים הביאו את האיגרות הצמודות למצב בו התשואה שהן נותנות מאוד נמוכה, כלומר הן מאוד יקרות. במקרה כזה, עשוי להיות יתרון לרכישה של תעודה על מדד איגרות חוב, בגלל שהוא מגלגל עבורך את האגחים, ו"תופס" גם איגרות חדשות במחיר נמוך אם תעלה הריבית. מצד שני, העלאה של הריבית תגרור ירידה של מחיר יחידות הקרן, כך שאם זה יקרה בסמוך למועד בו אתה צריך את הכסף זה עשוי לדפוק אותך. אתה צריך לקבל פה החלטה לגבי מה הכי חשוב לך- שמירה על ערך הכסף ולכן ספיגה של ריבית נמוכה מאוד (אם כי עדיין חיובית ומובטחת), או סיכוי לא רע לריבית טובה יותר אבל עם סיכוי לא מבוטל לירידה בערך הקרן במועד הפדיון המיועד. קוצר העניין לא כל כך פשוט, ואני מקווה שאני עוזר לך פה ולא רק מסבך אותך...

danny19601

New member
תודה.זה גם עזר וגם הבהיר את ה"משחק" של הריבית

בעצם זה נשמע הגיוני "לגלגל" מק"מים עד שהמצב משתפר. האם זה באמת משתלם לגלגל מק"מים? מהו החישוב של התשואה של מק"מ? איך זה מסתדר עם העמלה של הברוקר??? הרי הוא מחייב אותי 0.08% על קנייה ומחירה, אז מה נשאר בסופו של יום? אפשר דוגמא של חישוב---כי ממש אין לי נסיון או מספיק ידע. התשואה גוברת על פק"מ?

Eldadius

New member
בכיף- ולגבי המקמ

קודם כל, כן- אין ספק שלעמלה יש פה משחק חשוב בקביעת הכדאיות. למזלך, מקמ הוא נייר הערך עם העמלות הנמוכות ביותר- אתה יכול לנסות לבדוק אם הברוקר שלך מוכן לתת לך עמלה נמוכה יותר על מקמ. מה שכן, זכור שאם אתה קונה מקמ ומחזיק אותו עד הפרעון, אתה בעצם משלם את העמלה רק פעם אחת ככה שאולי זה כדאי, צריך לבדוק. אם אתה מגיע למסקנה שלא כדאי לרכוש מקמ, גם פיקדון בבנק או אפילו מזומן בחשבון, בתקופה שהריבית כל כך נמוכה זו חלופה שיכולה להיות מוצדקת. בהחלט ייתכן שעקב הריבית הכל כך נמוכה פקם יגבר על מקמ בתנאים מסויימים (כלומר מעבר לעמלות המנופחות שבנקים גובים כדי להפוך את הפקם לכדאי יותר בצורה מעוותת). לגבי תשואת המקמ- בעת הפרעון אתה מקבל שקל על כל יחידת מקמ, ככה שהתשואה שלך היא בעצם שקל כפול יחדות המקמ שקנית, חלקי העלות, מינוס אחד, כשהעלות כוללת את מחיר המקמ בתוספת העמלות.

danny19601

New member
תודה רבה

תודה גדולה -- למדתי הרבה יותר מההנחיה\דיון הזה מאשר קריאת ספרים או מאמרים באינטרנט...

aeonf

New member
לא מדויק

בהנחה שהשק משוכלל, ובאג"ח הממשלתי הוא משוכלל למדי, אזי הציפיות להעלת ריבית כבר מגולמת במחיר הגליל. יתכן ותקבל ריבית גבוהה יותר במק"מים לעת עתה אבל לא לשכוח שכל עוד אתה במק"מ אתה מפסיד את ההצמדה למדד שבזמן האחרון מרים ראש. הכל תלוי בציפיות המדד שלך והריבית שלך. תבדוק את נוסחת פישר עם מעניין אותך. מה גם המק"מ בכל מקרה לא מהווה אלטרניטבה לגליל כי הם במח"מ שונה לגמרי... אלטרטיבה לגליל זה הגילון שהריבית שלו משתנה בהתאם למק"מ וכיוון שהוא לטווח יותר ארוך הוא נותן גם תשואה גבוהה יותר.

danny19601

New member
גילון

במצב של היום, האם לדעתך יש כדאיות ברכישת גילון? או האם עדיף לחכות בצד עם פק"מ או מק"מ עד להטבת התנאים לרכישת אג"ח גליל?

למעלה