שאלה-מעקב הריון

תמר5276

New member
שאלה-מעקב הריון

שלום לכולם, פעם ראשונה בפורום הזה וזקוקה לעיצה. אני מתחילה מחר שבוע 25. הריון תאומים (שני בנים ,יהלומים לא זהים) לפני כמה ימים ביצעתי סקירה שנייה בה נמצא כי הם מאוד קטנים. האחד שוקל 489 גרם, מתאים לאחוזון ה-10, והשני 421 גרם, מתאים לאחוזון ה-3 מלמטה כמובן. כלומר שניהם מאוד קטנים ומתאימים למשקל של שבועיים אחורנית. ולכן הופנתי לרופא שלי (של הקופה הכללית) שישלח אותי לעשות מעקב אחרי גדילתם. התור שלי אליו רק עוד שבוע וחצי. אני מאוד במתח לגבי המשמעות של המשקלים הנמוכים והשבועות המוקדמים. אשמח מאוד לשמוע מנסיון שלכן, אצל מי מתבצע המעקב? האם הם בד"כ מתפתחים?האם ישארו קטנים? מה אני יכולה לעשות מבחינת תזונה/ מנוחה. חשוב לאמר שאני עושה פעילות גופנית, ועד כה העלתי 10 קילו (אוכל בריא, לא שטויות...). הרופא של הסקירה קצת הלחיץ אותי. האם זה קורה הרבה? מה הסיכויים של שניהם להתפתח כראוי? שמח לכל מידע, תודה רבה :)

ברוכה הבאה לסרט העגום הזה... ../images/Emo4.gif

התופעה שאת מתארת נקראת IUGR - ראשי תיבות של Intra uterine growth retardation (עיכוב בצמיחה התוך-רחמית). זו תופעה שיכולה להתרחש בכל הריון מסיבות שונות, אבל השכיחות שלה בהריונות מרובי-עוברים נעה בין 20%-30% (אני מקווה שזוכרת נכון את הסטטיסטיקות), ומהווה בהחלט את אחד הסיכונים הלא מעטים בהריון כזה. חשוב להדגיש שבהריונות תאומים בד"כ הסיבה היא עצם העובדה שמדובר בהריון תאומים, בין אם כי השליות נוטות להזדקן מהר יותר, כי לגוף קשה לכלכל שני עוברים לאורך זמן, או כל תיאוריה אחרת. אם ההאטה בגדילה מלווה בזרימות דם מוגברות בחבלי הטבור, במוח וכו', האבחנה תהיה אי-ספיקת שלייה. עם זאת, לתופעה יכולות להיות סיבות רבות אחרות, שאותן יש לשלול לפני שמאבחנים אי-ספיקת שלייה: רעלת הריון, הדבקות של העוברים במחלה כלשהי (למשל CMV, חלילה), או תסמונת גנטית/כרומוזומלית (עשית מי שפיר? בדקת וירוסים לאחרונה?). במקרה שלך הבירור הזה הוא דחוף, וסביר שכשתגיעי לרופא שלך עם תוצאות הסקירה תשלחי מיידית לאשפוז כדי לעבור בירור מקיף לIUGR וכדי להיות במעקב רציף אחרי העוברים. למען האמת, אני חושבת שכדאי שתנסי להגיע לרופא שלך בהקדם האפשרי ולקבל הפנייה לאשפוז מוקדם ככל האפשר. זה לא שיש לי עניין להלחיץ אותך, אבל אי-ספיקת שלייה היא לא צחוק. היות שהשלייה היא מקור החיים של העובר, אם חוסר התפקוד שלה מגיע לרמה קיצונית, זה עלול לגרום לו לנזקים קשים ובלתי הפיכים ואף למוות, ולכן המעקב אחרי שלום העוברים ע"י מוניטורים וא"ס צפופים הוא חיוני. מהבחינה הזו טוב שהרופא שאצלו נסקרת הלחיץ אותך. בד"כ הטיפול באי-ספיקת שלייה הוא שמרני - מנוחה מוחלטת (מתוך הנחה שבכך תשתפר זרימת הדם לעוברים), תזונה טובה ומעקב צמוד, והמשך ההריון כל עוד שלא מופיעים סימני מצוקה קשים של אחד העוברים או שניהם. חשוב לציין שמערכות הגוף ממשיכות להתפתח ולהבשיל גם במצב של אי-ספיקת שלייה, ולכן כל יום ברחם משמעותי, גם אם הגדילה מואטת מאוד. כאשר מצב העוברים מתדרדר, אין פתרון אלא ליילד כדי לספק להם סביבה לא-עוינת (עם כל הבעיות הכרוכות בכך). ורק מילה קטנה של עידוד - אני יודעת שכל מה שכתבתי נשמע נורא, ואני עומדת מאחורי זה כי בעצמי עברתי דבר דומה. לי יש תאומים בני שנה ו-8 חודשים, שבהריון איתם אובחנה לאחד מהם האטה בגדילה משבוע 24. הסיבה שנמצאה (לאחר בירור מקיף) הייתה אי-ספיקת שלייה "קלאסית". ביליתי חודש וחצי באשפוז במח' ההיי-ריסק, עם 4 מוניטורים ושני א"ס ביום. ילדתי בשבוע 32 שני אוצרות בריאים
במשקלים 1,370 ו-1,205. במקרה שלי, בזכות עירנות הרופא שלי והמעקב הצמוד, שניהם בסדר. אני מקווה בכל לבי שגם אצלך הפרשה תסתיים בטוב. ורוצי למיון!! עתליה

תמר5276

New member
תודה רבה -עוד שאלה קטנה

הי עתליה תודה על תגובתך המהירה והמפורטת. אכן מלחיץ מאוד וכנראה עדיף שכך. אני כנראה לא הבנתי כמה הנושא דחוף. עשיתי בדיקת מי שפיר שיצאה תקינה לשני העוברים (אני בת 30, הריון ראשון,התאומים הם מהזרעה). הרופא שביצע את הסקירה (דר' אילן גל) בדק לבקשתי גם זרימות (אין לי מושג מה זה אומר, אבל הוא אמר שזה בסדר) אני שאלתי שאלה פשוטה, אם יתכן שעובר אחד מפריע או חוסם משאבים לשני, והוא אמר שזה דווקא נראה לו בסדר.. הוא אמר לי לגשת לרופא שלי אבל לא ציין כי זה דחוף. עכשיו ברור לי שמחר בבוקר אני מנסה להשתחל לתור או בקופה או פרטי, העיקר לקבל הפנייה לביה"ח. היכן אושפזת? האם יש ביה"ח שאת ממליצה עליו (איכילוב/בלינסון?-אני מת"א). אני שוב מודה לך מאוד על התגובה, אני מקווה שאצלי יהיה סוף מאושר גם, אני משתדלת להרגע ולהיות אופטימית( למרות שלפעמים זה לא מספיק). תמר.

לפעמים אחד העוברים משתרש במקום פחות טוב

וזה גורם לו להיות קטן יותר, אבל זה לא מסביר הפרש של שבועיים. אני קטונתי מלנחש מה הגורם, אבל הייתי אומרת שאם יש IUGR לשני העוברים (בדרך כלל רק אחד מהם נמצא מתחת לאחוזון 10), יש סיכוי שמדובר בגורם אימהי, כמו רעלת ו/או הפרעה במערכת הקרישה. אני אושפזתי בתה"ש, והייתי מאוד מרוצה (גם בזמן אמת, לא רק לנוכח התוצאות). קצת מנסיון אישי ובעיקר מנסיון של חברות טובות, נדמה לי שתה"ש מתאים יותר לטיפול בבעיה מסוג זה מאשר איכילוב. את בלינסון אני בכלל לא מכירה, אבל דברים שחברות אמרו לי לגבי ההיי-ריסק שם עוררו אצלי תהיות מסוימות. מצרפת לך את סיפור הלידה שלי בתקווה שיעזור לאופטימיות, וקישור להמלצה מפורטת שלי על תה"ש. מחזיקה לך את כל האצבעות, ואנא עדכני. עתליה

ברוכה הבאה

מסכימה עם עתליה. בינתיים, עד הפגישה עם הרופא, להפחית פעילות גופנית ולהגביר מנוחה. כמות מי השפיר תקינה? ולגבי השאלה על העתיד: יש סיכוי טוב מאוד שהם ישלימו פערי משקל בהגיעם (לא מוקדם מידי!) ל"עולם החיצון". תעדכני.

תמר5276

New member
עדכון ושאלה נוספת

הי, אנסה לקצר את השתלשלות הדברים: אתמול בלילה התחיל לי דימום, רצתי למיון--הכל תקין:צואר רחם, דפקים, אין, הפרדות שלייה.... נשלחתי הביתה כי לא היה טעם להישאר אבל היום בבוקר הופנתי לרופא (הדימום היה חד פעמי ופסק). במרפאה שלי (קטוביץ) הסבירו לי כי מכיוון שאני בשבוע 24+1 אין טעם בנתיים לאשפוז והפנו אותי לתור דחוף ביום שישי זה לדוידסון האחראי על מעקב הריון בסיכון גבוהה( מישהי היתה אצלו??). הכינו אותי כי מעוד שבוע, שבועיים כאשר אפשר יהיה להתחיל לעשות מוניטור אני אתאשפז. כרגע-עשו לי בדיקות דם שונות, איסוף שתן של 24 שעות, וקיבלתי זריקה היום ואחת מחר להבשלת הריאות (celestone). כלומר הץחילו כל הבירורים. חוץ מלהזיל דמעות ולעכל את המצב אין לי כרגע כמו שהבנתי מה לעשות. אני רוצה לשאול אם מישהי הייתה במחלקת היי-ריסק באיכילוב??? מה אפשר לספר לי עליה. זה הכי קרוב ונוח מבחינת המשפחה, ואני לא יודעת כלום על המחלקה, וסביר שאני אאלץ לשהות שם הרבה זמן... אשמח למידע, תודה רבה על ההתיחסויות, זה נותן המון שיש מול מי לתקשר כשחוסר הוודאות הוא כל כך עצום.

טוב שהעניינים התחילו להתקדם

כנראה שבאמת יהיה יותר טעם לאשפז אותך בעוד שבוע-שבועיים, אבל אני חושבת שהיו צריכים לפחות להנחות אותך לעשות א"ס לBPP ולנסות לעקוב אחרי תנועות באופן קבוע (למרות שייתכן שזה אכן קשה יותר בשבוע כמו שלך מאשר בשבוע 27, נניח). בכל אופן, עצם העובדה שכבר התחילו בבירור ושקיבלת צלסטון היא מצוינת. עכשיו, אני יודעת (מנסיון אישי...) כמה מתסכלת ומחרידה התחושה שחוץ מלבכות אין שום דבר שאת יכולה לעשות, אבל זה פשוט לא נכון: את מגלה עירנות, הולכת להיבדק, לוחצת על המערכת הרפואית שתעזור לך לשמור על האוצרות שלך, וזה המון. לגבי איכילוב, אני שולחת לך
. עתליה

תמר5276

New member
הי עתליה

לא קבלתי את המייל, אשמח אם תשלחי לי שוב - [email protected] אני מנסה כרגע לשאוב מידע על איכילוב כדי לקבל החלטה נכונה. שוב המון תודה, תמר.

jinjit

New member
לא ממליצה על דוידסון...

אמנם לא הייתי בסיכון אבל הוא התרשל בטיפול בי ועברתי לרופא פרטי. בהצלחה.

שולחת חיבוקי חיזוק

הי תמרוש האמתי שהרבה אני לא ליכולה ליעץ לך שולחת לך חיבוק ועידוד רק דבר אחד חשוב לי לומר כהריונית בסיכון אל תקחי סיכון בכלום גם אם את מריכה לרוץ לבה"ח 70 פעם ביום למען האושר שלנו אנחנו עושות הכל איתך מיטל

תמר5276

New member
תודה רבה לכולן

בנתיים אמרו לי לנוח בבית (וזה קשה...). אני משתדלת לעבור את הימים הקרובים עד הערכת המשקל הבאה ברוגע, בשביל לראות לאיזה כיוון כל המצב מתפתח. וכמובן מצפה לתוצאות של בדיקות. תודה רבה על התגובות והמידע הרב, אני מבטיחה לעדכן ואשמח תמיד לעוד מידע, שבת שלום לכולן :)

למעלה