שאלה נוספת מהבלבול הלא ברור של הפסיכו'

שאלה נוספת מהבלבול הלא ברור של הפסיכו'

טוב אז אחת ולתמיד-- אולי אני נוקשה וחושבת שבכל פועל לפי נוסחאת וחוקים...ברור לי שלא הכל שחור-לבן, ושיש הרבה שכונה ופריצות בכל נושא הייעוץ והטיפולים, ועדיין: בשביל לטפל דרושה הסמכה ולכן אני שואלת שאלה חשובה:
מי שלמד תואר 2 בפסכולוגיה קוגניטיבית נניח, והוא פסיכולוג קוגניטיבי לכל דבר ועניין....האם הוא יכול ללמוד פסיכותרפיה במסגרות שונות, ולמשל ללמוד איך לטפל ב-CBT?...לפי מה שהבנתי כן, אך זה תמוה כי הוא לא קיבל שום הכשרה להיות מטפל, כלומר התואר השני שלו לא קליני והוא לא פסיכולוג מומחה (אפשר להירשם בפנקס הפסיכולוגים, אבל אין דבר כזה התמחות קוגניטיבית, וזה גם לא מקצוע טיפולי ) אזלא מובן העניין...
האם בוגרי תואר 2 מחקרי (חברתית, ובעיקר קוגניטיבית) יכולים ללמוד פסיכותפריה שלמעשה היא זו שמכשירה אותם חוקית, מקצועית לטפל? למשל בשיטת טיפול התנהגותית קוגניטיבית CBT מבלי להיות פסיכולוג קליני? כי אנשים עושים את זה. השאלה איך זה יכול להיות !.
תודה

למשל

http://www.magid.huji.ac.il/פסיכותרפיה

אפילו תואר שני בייעוץ חינוכי מספיק כדי להתקבל...אבלאין שום הכשרה בפועל, מבחינה חוקית לפחות, ומומחיות לטפל...ברור שיש תחומים חופפים ודברים מתערבבים, ובכל זאת...מוזר...ממש שכונה.הזוי. טיפול משפחתי וזוגי.....ובשביל זה לא צריך התמחות כלשהי? במשרד הבריאות? כנראה שלא....ומבחינה חוקית מי שלומד במסלול (טיפול זוגי משפחתי)נחשב מטפל לכל דבר ועניין .....מה שמראה שאין רק את הדרך הקלינית......

katzeran

New member
חסרונו של חוק פסיכותרפיה

את שואלת שאלה טובה וזה נוגע בבטן רכה של התחום, כל נושא הרגולציה.

בנוגע לדוגמה שהבאת ממכון מגיד, זה מעניין. שימי לב שלא מדובר על התוכנית התלת-שנתית ללימודי פסיכותרפיה בגישה דינאמית, שמיועדת לפסיכולוגים קליניים, פסיכיאטריים ועו"סים-קליניים, אלא מדובר על תכנית דו-שנתית לטיפול זוגי ומשפחתי. לפי הכתוב באמת אפשר להתקבל אם אתה פסיכולוג, ללא קשר לתחום ההתמחות, ולצורך העניין גם מי שסיים תואר שני בפסיכולוגיה קוגנטיבית נחשב פסיכולוג, למיטב ידיעתי. בנוגע ליועצים החינוכיים, הם כן דורשים שיהיה תואר ראשון טיפולי... בכל מקרה, בעניין הפסיכולוגים, או שהם לא כתבו את זה ברור או שהם מקבלים כל מי שהוא פסיכולוג.

אגב, הסתכלתי בכמה מבתי הספר האחרים לפסיכותרפיה ושם ברור שמקבלים פסיכולוגים מהתחום הטיפולי (בתל אביב, למשל, מקבלים פסיכולוגים קליניים. בבית הספר החדש לפסיכותרפיה מקבלים פסיכולוגים קליניים, שיקומיים ורפואיים). יכול להיות שמכין מגיד הוא אנומליה, או סתם טעות ברישום. או שלא, אני לא יודע, צריך לשאול אותם.

בכל מקרה, אני חושב שלא הבנת נכון את המהות של לימודי פסיכותרפיה. לימודים בבית ספר לפסיכותרפיה לא מכשיר חוקית לטפל. למעשה, לבתי הספר האלו אין שום משמעות מבחינת החוק בנוגע למי מותר או אסור לטפל (ואני מתאר לעצמי שבכלל אין עליהם פיקוח של משרד הבריאות, כמו שיש על האוניברסיטאות, למשל). זאת אומרת, גם אם אתה פסיכולוג קוגנטיבי (ז"א, עם תואר שני בפסיכולוגיה קוגנטיבית), ואיכשהו קיבלו אותך לבי"ס לפסיכותרפיה ולמדת CBT, לא תוכל לטפל, כי החוק אוסר זאת עליך (חוק הפסיכולוגים, סעיף 9ב': "לא יתן פסיכולוג טיפול פסיכותרפויטי אלא אם הוא פסיכולוג מומחה").
כמובן שזה חל רק על פסיכולוגים, זאת אומרת, מי שסיים תואר שני בפסיכולוגיה. מי שאינו פסיכולוג לא כפוף לחוק הפסיכולוגים. עו"סים, למשל, כפופים לחוק העובדים הסוציאליים וכן הלאה. ומי שלא רכש בכלל השכלה רלוונטית, ובכן, לא כפוף לאף אחד מהחוקים האלו (וגם לא יתקבל לאף בית ספר לפסיכותרפיה) - והוא יכול לעשות מה שבא לו, כולל לטפל (כל עוד הוא משתמש במילים הנכונות, כמו "ייעוץ") - זו הבעיה כשאין חוק אחד שמסדיר את הפסיכותרפיה...

הם קוראים לזה "מטפל משפחתי וזוגי"

מטפל, לא יועץ. אז לפי מה שאתה אומר כל המוסד הזה לא חוקי??? לא....אלא פשוט יש פה שכונה

katzeran

New member
לא צריך להגזים

שוב, צריך להבין את הרקע. אין בישראל חוק שמגדיר מהו טיפול פסיכולוגי ולמי מותר לעשות אותו באופן גורף. זאת אומרת שאת יכולה היום לפתוח קליניקה ולמכור את שירותייך הפסיכולוגיים, גם אם לא סיימת את התואר הראשון. למעשה, גם אם לא סיימת תיכון, לצורך העניין. כל עוד לא תקראי לזה "טיפול פסיכולוגי" אלא "ייעוץ" או כל מיני מילים אחרות (נגיד, אימון...) אז אי אפשר לבוא אליך בטענות *מבחינת החוק* - ואכן, יש הרבה מאוד שעושים בדיוק את זה (ע"ע אורה גולן, למשל). אם את רוצה לדבר על שכונה, אז לדעתי *זו* השכונה האמיתית.

בתי ספר לפסיכותרפיה הם לא גוף מסמיך מטעם המדינה. הם נותנים תעודה מטעמם, אבל זה לא כמו התעודה שתהיה לי על הקיר אחרי 4 שנות התמחות שעל ראשה כתוב "מדינת ישראל - משרד הבריאות" ומסמיכה אותי כפסיכולוג קליני מומחה שרשאי לבצע טיפול פסיכולוגי בהתאם לחוק הפסיכולוגים.

להסיק מכאן שכל המוסד הזה לא חוקי זו קפיצה גדולה מדי... שימי לב שלא כל אדם מהרחוב יכול להתקבל גם לא לתכנית הטיפול המשפחתי והזוגי. להוציא את הקטע הלא ברור בנוגע לפסיכולוגים (שלא ברור האם כל פסיכולוג יכול להתקבל או רק בעלי מומחיות בתחום טיפולי), מדובר רק באנשים שיש להם זיקה לתחום הטיפול ועבודתם מוסדרת בחוק. גם יועצים חינוכיים פועלים מטעם השרות הפסיכולוגי הייעוצי במשרד החינוך (כאשר ביה"ס מקבל רק יועצים חינוכיים בעלי תואר שני כשהתואר הראשון הוא בתחום טיפולי). כמובן שאפשר לשאול האם המיומנות שלהם, זו הבסיסית שאיתה הם באים ללימודים, מתאימה, אבל זו כבר שאלה מקצועית שבית הספר צריך לענות עליה...

doughnuts

New member
הבנתי שפסיכולוגים יכולים "לדפוק את המערכת"

אאל"ט, אין חובת רישום בפנקס הפסיכולוגים, ומי שאינו רשום פנקס הפסיכולוגים - אינו פסיכולוג מחבינת החוק, ללא קשר להשכלתו. לכן, פסיכולוג קוגניטיבי יכול ללמוד CBT ולספק שירותים של "ייעוץ קוגניטיבי" (הביטוי נמצא בשימוש ע"י אנשים אמתיים, אפשר למצוא בגוגל) או כל דבר אחר שאינו אומר "טיפול נפשי" במילים האלה. מה שכן, הוא לא יכול לקרוא לעצמו פסיכולוג.

כל המשחקי מילים (ומשחקי כוחות) האלה ממש לא תורמים לתחום. אני מאוד אוהב את השיטה הבריטית - אדם יכול לקרוא לעצמו בכל שם שאפשר, אבל אנשי מקצוע נקראים "chartered". אנשים מצופים לדעת את ההבדל, וכל אחד עושה את הבחירה שהוא מאמין בה. אגב, זה גם מאזן את הכוח של גילדת הפסיכולוגים הקליניים כי השוק מחליט עד כמה הוא סומך על תווית הגילדה.

katzeran

New member
צודק

אני לא יודע לגבי הפסקה הראשונה שלך, אבל זה נשמע לי נכון, וזה באמת דפוק.
לגבי הפסקה השניה - אני מסכים עם העקרון שלתת לאנשים לעשות את הבחירה ולתת להם להבדיל בין מי שהוא chartered או לא, אבל צריכה להיות פה איזשהי הגבלה. אני לא חושב שהגיוני שכל אחד יכול לקרוא לעצמו בכל שם שאפשר. לא ייתכן שאדם יקרא לעצמו רופא סתם כך, נכון?

doughnuts

New member
מבחינתי שיקראו לעצמם דוקרוט וונדרבויז

בסופו של דבר, יש דברים שרק אנשי מקצוע יכולים לעשות (כמו לכתוב מרשמים, לאבחן וכדומה). לגבי עצות, אי-אפשר להגביל את זה. גם לגבי רפואה, אנשים מבקשים עצות רפואיות מאנשים שאין להם שום רקע רפואי. מה שכן, צריך לחנך את הציבור להבין את ההבדל בין איש מקצוע מורשה לכזה שאינו מורשה. לא נראה לי שאדם רגיל מהיישוב ירצה לעבור ניתוח אצל מי שאינו מנתח אמיתי (חוץ מברית מילה).

אני מצפה מגילדה של פסיכולוגים להיות מסוגלת להבין כיצד אנשים שופטים מקצועיות (הם אפילו לא צריכים לחקור את זה בעצמם, יש הרבה מחקר מוכן), וללמוד ליישם את זה באופן האתי ביותר. כרגע לא ברור האם הפסיכולוגיים הקליניים באמת טובים יותר מאשר פלאסבו או לא, למרות שברור לי שחלקם באמת טובים יותר. למה? שוב, קודם כל כי חלק מהאנשים למעלה כנראה באמת לא יותר טובים מאשר פלאסבו, וכי משום מה הגילדה לא מרגישה לנכון לחנך את הציבור ולעשות הסברה.

doughnuts

New member
במילים פשוטות

יש לי הרגשה שהרבה מאוד פסיכולוגים קליניים בכירים בארץ לא רוצים לרדת מעץ.

katzeran

New member
יש בזה משהו

מזל שפסיכולוגים בכירים מתחלפים

גם נכון....גם אני חשבתי על זה..

יש הרבה בלבול אפילו בינינו אז בציבור בטח...ולקרוא "מטפל" גם אם הוא לא מתיימר לקרוא לעצמו פסיכולוג קליני מטעה ויכול להשלות את הציבור ואת המטופלים שלו...כמו שלא כל אחד יכול לקרוא לעצמו רופא...צריך איזשהו סדר בעניין..

נשמע לי רעיון טוב..

כי לא צריך לאסור לגמרי מלקרוא לעצמך מה שבא לך ולהציע עזרה אבל לפחות שדברים יהיו ברורים....ושיהיה ברור איזה הסמכה יש למי :)

למעלה